Egervári: Még nem értük el a legjobb formánkat

Vágólapra másolva!
2013.03.27. 10:54
null
Varga Józsefék egy ponttal távozhattak az isztambuli katlanból (Fotó: Szabó Miklós)
A péntek esti, románok elleni mérkőzés lefújása óta talán először jelent meg mosoly Egervári Sándor arcán az isztambuli mérkőzést lezáró sajtótájékoztatón. Maga a szövetségi kapitány sem titkolta, hogy elégedett az egy pontot érő 1–1-gyel, ugyanakkor hangsúlyozta, még nem értük el a legjobb formánkat. A ferihegyi reptéren a játékosok egyetértettek abban, hogy ennek az egy pontnak még nagy jelentősége lehet, a fontos, hogy továbbra is a saját kezünkben van a sorsunk.

– Jó látni, hogy mosolyog!
– Azért, mert az eredménnyel elégedett vagyok – felelte Egervári Sándor. – Kiélezett meccsen idegenben végeztünk döntetlenre, olyan csapat otthonában, amelyet a selejtezőcsoportok sorsolása során a második kalapba soroltak. Ha azt veszem alapul, hogy Törökország futballkultúráját pillanatnyilag magasabban jegyzik, mint Magyarországét, talán egyetértenek velem, hogy Isztambulban jó eredménynek számít a döntetlen.

CSÁNYI: LEHETETT VOLNA JOBB IS, DE ELÉGEDETT VAGYOK
„Persze, lehetett volna jobb is, de elégedett vagyok az egy ponttal, figyelembe véve a körülményeket, s hogy az ellenfél vezetett. Ugyan csalódás lenne, ha a sorozat végén nem a második helyen zárnánk a csoportban, amikor azonban bizalmat kaptam, már akkor mondtam, hogy a kétezer-tizenhatos Európa-bajnokság a cél, amire mindenképpen ki kell jutnia a válogatottnak. Akkor már nem lehet kifogás” – nyilatkozta Csányi Sándor a Nemzeti Sportnak.

– Akadtak kritikus periódusai a mérkőzésnek.
– Ezt egyáltalán nem vitatom. A házigazdák nagy nyomást helyeztek ránk, több lehetőségük is adódott a gólszerzésre. Ráadásul fantasztikus hangulat uralkodott a stadionban, kicsit irigyeltük is a törököket, hiszen mi legutóbb drukkereink nélkül voltunk kénytelenek játszani. Úgy vélem, elsősorban a szervezettségünknek köszönhető, hogy újabb pontot vettünk el a törököktől.

– Összesen négyet szereztünk ellenük... Kijelenthető, hogy az egyik nagy vetélytársat sikerült kitaszítani a továbbjutásért zajló versenyből?
– Az egyértelmű, hogy csökkentek a törökök esélyei. Mi pedig továbbra is a második helyen állunk csoportunkban, tehát reményteljes a helyzetünk. Ezt annak ellenére állítom, hogy még Bukarestbe, valamint Amszterdamba is utaznunk kell – de ez az együttes már nemegyszer bizonyította, hogy bravúrokra képes.

A TÖRÖK KAPITÁNY NEM ADJA FEL
A lefújást követően füttyszó kísérte az öltözőbe a török válogatottat, a kapitányt, Abdullah Avcit pedig bírálta a közönség.
„Amit a mérkőzés előtt elterveztünk, megvalósítottuk – jelentette ki Abdullah Avci. – Amit látni akartam, azt láttam is. Küzdöttünk, hajtottunk, folyamatosan támadtunk, s ezáltal nagy nyomást gyakoroltunk ellenfelünkre. Számos lehetőségünk volt arra, hogy gólt szerezzünk, kár, hogy csak egy helyzetet használtunk ki. Ennél is nagyobb kár, hogy az ellenfelet hagytuk egyenlíteni. Különösen bosszantó, hogy egy védelmi hibát követően lett egy egy. A végeredmény miatt természetesen csalódott vagyok, ugyanakkor azt leszögezem, hogy büszke vagyok játékosaimra, mert – nem győzöm hangsúlyozni – jól és a taktikát maximálisan betartva futballoztak. Azt elismerem, hogy kevés esélyünk maradt a továbbjutásra, de bízom benne, hogy odaérhetünk még a második helyre. Megnyugtatok mindenkit, én nem adom fel!”

– A kezdés előtt elfogadta volna a döntetlent?
– A magyar csapat mindig győzelemre játszik – ez immár el is várható tőlünk. De... Tekintve, hogy a találkozó nagy részében Törökország uralta a játékot, újfent azt kell mondanom, nem lehetek elégedetlen az egy ponttal.

– Két bátor cserére is elszánta magát Guzmics Richárd és Böde Dániel beállításával. Cseppet sem aggódott emiatt?
– Akik meghívót kaptak, azok válogatott szintű labdarúgók! Guzmics Richárd beállítását Korcsmár Zsolt sérülése indokolta. Bíztam a szombathelyi védő gyorsaságában és fejelőkészségében, és örömmel mondhatom, hogy megállta a helyét. Ami pedig Böde Dánielt illeti, az utóbbi hónapokban bizonyította, hogy nemzetközi szinten is jó centerjátékra képes. A testi erejét és az erőszakosságát ezúttal is kihasználta. Azt talán hozzá sem kellene fűznöm, mennyire boldog vagyok, hogy a második válogatott meccsén betalált.

– Az egyik török kolléga azt pedzegette, hogy a magyar válogatott lassan méltó lesz a régi nagy híréhez. Mit szól ehhez?
– Köszönjük a bókot. Komolyra fordítva: tisztában vagyunk saját értékünkkel. Haladunk, haladunk, de még nem értük el a legjobb formánkat. Az azonban tény, hogy szép jövő előtt állunk, egységes csapatjátékot megvalósító közösségünk van.

– A románok ellen elvesztett két pont okozta csalódottság immár végképp a múlté?
– Ezzel a döntetlennel valamit visszahoztunk. Benne van a pakliban, hogy a végelszámolásnál hiányozhat a szóban forgó két pont, ám azt megígérhetem, mindent elkövetünk azért, hogy a selejtezősorozat végén ne kelljen keseregnünk.

Már itthon a válogatott (Fotó: MTI)
Már itthon a válogatott (Fotó: MTI)

A mérkőzés összefoglalója

Mindent a Törökország–Magyarország vb-selejtezőről: ide kattintva megtekintheti a keddi mérkőzéssel kapcsolatos összes hírünket.

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT OLVASHATJA!

VB 2014, EURÓPAI SELEJTEZŐK
D-CSOPORT

TÖRÖKORSZÁG–MAGYARORSZÁG 1–1

Isztambul, Sükrü Saracoglu Stadion, 46 000 néző. Vezette: Milorad Mazsics (szerb)
TÖRÖKORSZÁG: Onur Kivrak – Gökhan Gönül, Semih Kaya, Bekir Irtegün, Hasan Ali Kaldirim – Nuri Sahin (Kerim Frei, 90.), Selcuk Inan – Arda Turan, Alper Potuk (Hamit Altintop, 70.), Umut Bulut (Erdinc, 80.) – Burak Yilmaz
MAGYARORSZÁG:
Király Gábor – Vanczák Vilmos, Korcsmár Zsolt (Guzmics Richárd, a szünetben), Mészáros Norbert, Kádár Tamás – Pintér Ádám, Varga József – Koman Vladimir, Hajnal Tamás (Böde Dániel, 68.), Dzsudzsák Balázs – Szalai Ádám (Elek Ákos, 78.)
Gólszerző: Yilmaz (63.), ill. Böde (71.)

A CSOPORT MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉN
HOLLANDIA–ROMÁNIA 4–0

Amszterdam,
Amsterdam ArenA, 48 000 néző. Vezette: Mark Clattenburg (angol)

ÉSZTORSZÁG–ANDORRA 2–0
Tallinn,
A. Le Coq Arena, 5237 néző. Vezette: Ján Valásek (szlovák)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 6 6 20– 2 +18 18
2. MAGYARORSZÁG 6 3 2 1 13– 8 +5 11
3. Románia 6 3 1 2 10–10 0 10
4. Törökország 6 2 1 3 7– 7 0 7
5. Észtország 6 2 4 3– 9 –6 6
6. Andorra 6 6 0–17 –17 0

A második helyezett csapatok kiszámításánál nem veszik figyelembe a csoporthatodikok elleni eredményeket. Fontos különbség az Eb-selejtezők lebonyolítás esetén az, hogy pontazonosság esetén itt nem az egymás elleni eredmény dönt először. A besorolást segítő mutatók sorrendben: 1. gólkülönbség, 2. több szerzett gól, 3. egymás elleni eredmény. Ha ezek alapján is holtverseny van, az érintettek semleges pályán, egy extra mérkőzésen döntenek a továbbjutásról (90 perc, döntetlen esetén hosszabbítás, tizenegyesek).

A D-CSOPORT TOVÁBBI MENETRENDJE
2013. szeptember 6. Románia–Magyarország
2013. szeptember 6. Észtország–Hollandia
2013. szeptember 6. Törökország–Andorra
2013. szeptember 10. Andorra–Hollandia
2013. szeptember 10. Magyarország–Észtország
2013. szeptember 10. Románia–Törökország
2013. október 11. Észtország–Törökország
2013. október 11. Hollandia–Magyarország
2013. október 11. Andorra–Románia
2013. október 15. Magyarország–Andorra
2013. október 15. Románia–Észtország
2013. október 15. Törökország–Hollandia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik