Eb 2020: sok a kérdőjel az UEFA Budapestről írt jelentésében

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.11. 21:00
null
Az új Puskás Stadion megfelelne a követelményeknek, de egyelőre csak látványtervek léteznek<br />
Az UEFA elkészítette a jelentéseit a 2020-as Európa-bajnokság társrendezésére érkező pályázatokról. A legfontosabb kritériumoknak megfelel a Puskás Ferenc Stadion, ami biztató, de felsorolták a hiányosságokat (evakuációs terv hiánya, túl szűk sajtóterem, a stadionépítés kezdeti szakaszából fakadó korlátok) is. A másik oldalon leginkább Budapest szálláslehetőségei nyűgözték le az európai szövetséget.

A jelentésből kiderül, hogy a magyar labdarúgás felemelésének 10 éves programjára tenne koronát, s visszatenné a világfutball térképére hazánkat, ha a 2020-es Európa-bajnokságon társrendező lehetne Budapest.

Az UEFA jelentése szerint az új, 68 156 néző befogadására alkalmas Puskás Ferenc Stadion 2018 áprilisára, 341 millió euróból készül el, a megközelíthetősége és a befogadóképessége (68 156 fő) tekintetében is megfelel az UEFA legszigorúbb elvárásainak. A pálya mérete 105x68 méter lesz, ami szintén megfelel az előírásoknak. Az öltözők és kiszolgáló termek méretei megfelelnek az elvártaknak, kifejezetten nagy tér jut a fiatalok programjának megvalósításához, de az ünnepségeknek még nincs tervezett helyük.

Ugyanakkor negatívum, hogy nem jutott el az UEFA-hoz részletes evakuációs terv, ami a kivitelezés kezdetlegességének tudható be. A központi műveleti vezérlő teremről sincs információja az UEFA-nak. A beléptető kapuk száma éppen elegendő ahhoz, hogy egy órán belül bejussanak az emberek a stadionba.

A belső zárt láncú kamerahálózat hatékonysága még nem értékelhető, ezenkívül a világítás, az energiaszolgáltatás, a hőmérséklet-beállítás és a tartalék áramkörök hatékonysága csak akkor válik kiértékelhetővé, ha felépül a stadion. Ugyanez vonatkozik a pálya karbantartására, a takarítás hatékonyságára és a biztonsági személyzet munkájára is.

A sajtóosztály követelményeit csak részben elégítette ki a magyar pályázat. A televíziós közvetítőfülkék száma megfelelő, de a sajtóterem túl kicsi lehet. A vegyes zóna és a sajtótájékoztató termének mérete elégséges.

A VIP-páholy és a kiemelt nézők férőhelye megfelel a követelményeknek, míg dicséret járt az elegendő számú mellékhelyiség és a jól elhelyezett elsősegélynyújtó területekért, akárcsak a mozgáskorlátozottak számára kiépítendő speciális férőhelyekért.

Jó pont, hogy a magyar jogszabályok engedélyezik a személyre szóló jegyek értékesítését és a személyazonosság ellenőrzését a kapuknál.

KISFILM A PUSKÁS FERENC STADION KONCEPCIÓTERVE ALAPJÁN

A Liszt Ferenc Repülőtér az UEFA szerint épphogy elég nagy arra, hogy az Európa-bajnokság alatt zajló forgalmat biztosítsa, de a stadion elérhetősége dicséretes. A legnagyobb lelkesedéssel Budapest szállásairól írt az UEFA jelentésében, a szurkolók és a kiemelt delegációk elszállásolása nem jelenthet problémát.

A politikai helyzetet megbízhatónak, nyugodtnak tartja az UEFA, de kiemeli, hogy az Eb-projekt rendkívüli anyagi befektetést kíván. Minden megállapodást aláírtak az európai szövetséggel, a garanciák is rendben vannak, az adógarancia életbe léptetéséhez azonban még meg kell teremteni a jogi feltételeket.

Az UEFA arról nem írt, mekkora esélye van az MLSZ-nek arra, hogy a helyszínek szeptember 19-i (jövő pénteki) kihirdetése során a kiválasztottak közé kerüljön. Sikeres pályázat esetén három csoportmeccset és egy nyolcad- vagy negyeddöntő-mérkőzést játszanak a tervek szerint 2018-ra felépülő Puskás Ferenc Stadionban.

Az UEFA helyszínvázlata (Fotó: uefa.com)
Az UEFA helyszínvázlata (Fotó: uefa.com)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik