„Borulhat a papírforma, meg lehet lepni a hollandokat”

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2013.10.10. 12:35
null
Dzsudzsák kulcsember lehet a hollandok ellen (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Ha valaki még nem tudná: sorsdöntő világbajnoki selejtezőt játszik pénteken a magyar labdarúgó-válogatott, az Egervári Sándor irányította nemzeti csapat Hollandia vendégeként lép pályára Amszterdamban. Hol tart az oranje? Van-e esélyünk nyerni vagy pontot szerezni? Mivel lehet meglepni a házigazdát? Két, a holland futballt kiválóan ismerő magyar labdarúgót kérdeztünk a Hollandia–Magyarország vb-selejtezővel kapcsolatban.

Nehéz olyan jelenleg is aktív magyar futballistát találni, aki jobban ismerné a holland labdarúgást, mint Babos Gábor. Az októberben 39. életévét betöltő kapus az ezredforduló esztendejében igazolt az MTK-tól a NAC Bredához, azóta csak az Eredivisie-ben légióskodik. Megfordult a NEC-ben és a Feyenoordban is, az idén nyáron pedig visszatért a Bredához.

 

„Minden rendben, jól érzem magam itt – válaszolta határozottan a Nemzeti Sport Online kérdésére Babos Gábor, akinek szerződése a szezon végén lejár a Bredánál. – Második számú kapusnak érkeztem ide, ez új szerep számomra. Ha a szezon végén is jó erőben leszek, akkor tárgyalunk a folytatásról, de benne van az is, hogy befejezem az aktív pályafutásomat. Már a jövőmre is gondolok, szeretnék kapusedzőként dolgozni itt, mivel megbecsülnek és hosszú távon számolnak velem.”

Az Eredivisie-ben kétszer is a szezon legjobbjának megválasztott kapuvédő tudja, milyen nehéz egy-egy világbajnoki selejtező, hiszen ő maga is védte a válogatott kapuját 1997 és 2009 között, pontosan 27 alkalommal. Babos szerint pokoli csata vár a magyar csapatra Amszterdamban.

„Nehéz mérkőzés lesz a magyar válogatott számára, ha reálisan nézzük, nagyon kicsi az esélyünk, hiszen a hollandok sokkal nagyobb játékerőt képviselnek – osztotta meg velünk gondolatait a Breda rutinos kapusa. – Az oranje nem fogja félvállról venni ezt a meccset, hiszen a sorsolás során fontos lesz a kiemelés. Biztos vagyok benne, hogy Louis van Gaal a lehető legerősebb összeállításban küldi pályára együttesét. 50-55 ezer szurkoló lesz Amszterdamban, pokolian nehéz lesz pontot szerezni.”

„Minden meccs más, a futballpályán bármi megtörténhet, remélem, sikerül bravúrt végrehajtani. Németh Krisztián magára talált a Rodánál, remélem, megragadja az alkalmat a válogatottnál is. Bízom a meglepetésben, Dzsudzsák Balázs lehet a meccs egyik kulcsembere” – zárta mondandóját Babos Gábor.

Babos csapattársa, Bodor Boldizsár is otthonosan mozog Hollandiában: a Rodánál eltöltött hét év (2004–2011) és egy krétai, illetve belgiumi kitérő után idény nyáron a Bredához szerződött. A 31 éves középpályás – aki védőként is bevethető – az oranjéról nem túl szép emlékeket őriz: legutóbb épp a 2010-es Hollandia elleni, 6–1-re elveszített felkészülési meccsen húzhatta magára a címeres mezt.

„A hollandok erősek, de nem a mostani az utóbbi évek legjobb holland válogatottja. Bízom a magyar csapatban, benne van a meccsben a meglepetés – fogalmazta meg várakozásait a vb-selejtezővel kapcsolatban Bodor Boldizsár. – Borulhat a papírforma, hiszen a pályán minden megtörténhet, meg lehet lepni ezt a holland együttest.”

MIT HOZ A JÖVŐ?

A kisebb izomhúzódással bajlódó Bodor a válogatott miatti szünet után már ismét pályára léphet a Bredában. Az alapemberré váló magyar légiós szeretné megragadni a lehetőséget.

„Nyitva áll a kapu előttem, az idény végén lejáró szerződésemben szerepel egy egyéves hosszabbítási opció, amit szeretnék kihasználni. A hazatérés egyelőre nem téma, most csak erre a szezonra koncentrálok” – mondta a 31 éves futballista, mikor a PMFC érdeklődéséről kérdeztük.

A kérdés már csak az, hogy mivel. A hollandok ugyanis a világfutball egyik leghosszabb veretlenségi sorozatát produkálva 2000 októbere óta nem buktak tétmeccset hazai pályán, és ahogy Erwin Koeman is fogalmazott: Hollandiában szinte lehetetlen nyerni. Vagy mégsem?

„Hollandia is megtörhet, egy korai gól vagy egy kiállítás óriási pluszt adna a magyar válogatottnak – mondta a Nemzeti Sport Online érdeklődésére Bodor. – De az is elképzelhető, hogy masszív védekezéssel sokáig 0–0 lenne az állás, és a hajrában találhatnánk egy gólocskát, ami győzelmet érne.”

1–0-s holland–magyarra régen volt példa, gólzáporosra viszont több is az utóbbi időben: 2011 márciusában az Amsterdam Arenában egy emlékezetes mérkőzésen 2–1-re vezettünk, majd 3–3 is volt, ám végül 5–3-ra kikaptunk. Ha ismét három gólt kapunk...

„Az elég lenne a holland győzelemhez – vélekedett a mérkőzésre visszautalva a NAC Breda magyar légiósa, aki némi útravalót is adott az Egervári-csapatnak. – Vagánynak kell lenni, bátran kell futballozni Amszterdamban, nem szabad megilletődni.”

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 8 7 1 24–4 +20 22
2. MAGYARORSZÁG 8 4 2 2 18–12 +6 14
3. Törökország 8 4 1 3 14–7 +7 13
4. Románia 8 4 1 3 13–12 +1 13
5. Észtország 8 2 1 5 6–16 –10 7
6. Andorra 8 8 0–24 –24 0
A PROGRAM
2013. október 11., 20.30 Észtország–Törökország
2013. október 11., 20.30
Hollandia–Magyarország
2013. október 11., 20.30
Andorra–Románia
2013. október 15., 20.00
Magyarország–Andorra
2013. október 15., 20.00
Románia–Észtország
2013. október 15., 20.00
Törökország–Hollandia
A MAGYAR KERET HOLLANDIA ÉS ANDORRA ELLEN
Kapusok: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Király Gábor (1860 München), Megyeri Balázs (Olympiakosz)
Védők: Devecseri Szilárd (Haladás), Guzmics Richárd (Haladás), Gyömbér Gábor (Ferencváros), Kádár Tamás (DVTK), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Lipták Zoltán (Győri ETO), Mészáros Norbert (DVSC-Teva), Vanczák Vilmos (Sion)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (DVTK), Hajnal Tamás (Ingolstadt), Koman Vladimir (Ural), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Pátkai Máté (Győri ETO), Stieber Zoltán (Greuther Fürth), Szakály Péter (DVSC-Teva), Varga József (Middlesbrough)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Németh Krisztián (Roda), Nikolics Nemanja (Videoton)
Biztonsági tartalékok: Fiola Attila (Paks), Gyurcsó Ádám (Videoton), Simon Ádám (Haladás),
A HOLLAND KERET A MAGYAROK
ÉS A TÖRÖKÖK ELLEN
Kapusok: Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Swansea City), Jasper Cillessen (Ajax)
Védők: Daley Blind (Ajax), Jeffrey Bruma (PSV), Daryl Janmaat (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Paul Verhaegh (Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Feyenoord), Jetro Willems (PSV)
Középpályások: Jordy Clasie (Feyenoord), Nigel de Jong (Milan), Leroy Fer (Norwich), Wesley Sneijder (Galatasaray), Kevin Strootman (Roma), Rafael van der Vaart (Hamburger SV)
Támadók: Dirk Kuyt (Fenerbahce), Jeremain Lens (Dinamo Kijev), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München), Memphis Depay (PSV)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik