Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.09.10 10:05 Frissítve: 2012.01.16 02:46

Várhidi Péter nem viszi el az U21-esek szerbiai szennyesét

Az U21-es válogatott szerbiai 0–8-as eredményén nem könnyű túllépni. A katasztrofális vereséget sorsdöntő tétmérkőzésen szenvedte el a válogatott, amely győzelmi szándékkal utazott Belgrádba. Várhidi Péter két edzés után nem akar magyarázkodni, és nem viszi el a balhét.

Várhidi Péter Szerbiában maga sem hitt a szemének
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Várhidi Péter Szerbiában maga sem hitt a szemének

ZSIDAI LÁSZLÓ U21-ES CSAPATKAPITÁNY NYILATKOZATA

Még most sem tudtam túltenni magam a nyolc nullás vereségen... Elsősorban a játékosoké a felelősség, mi vagyunk a ludasak a kínos eredményben, hiszen Várhidi Péter elmondta a taktikát, minden tőle telhetőt megtett az edzéseken, hogy tisztességgel felkészítsen minket, ennek ellenére csúfos kudarc lett a vége. Furcsán hangzik, de nagyban befolyásolta a meccset a hőség: a kiállítást követően a szerbek birtokolták a labdát, és az a rengeteg futás, amire késztetett bennünket az ellenfél, felőrölte az erőnket. Ha csak huszonöt fokban kellett volna küzdenünk, hiszem, hogy végigbírjuk, de a negyvenfokos meleg kikészített minket – ez látszott is, hiszen az utolsó tíz percben három gólt kaptunk.
Az a baj, bármit állít, legyintenek majd, mondván, mit magyarázkodik egy nyolcgólos katasztrofális vereség után...
– Eszem ágában sincs magyarázkodni – mondta Várhidi Péter. – Nem érzem magam hibásnak.

De hát mégiscsak ön ült a kispadon...
– Ez igaz. Ott ültem tehetetlenül, kiszolgáltatva és cserbenhagyva. Kikaptunk 8–0-ra, és a jegyzőkönyv szerint én irányítottam ezt a korosztályos válogatottat, de nem viszem el a balhét! Eszemben sincs!

Akkor kit kérdezzünk? S egyáltalán ki a felelős ezért a blamáért?
– Kérdezzék a játékosokat, hogy miért nem tudtak futni.

Úgy érti, nem akartak futni?
– A játékosok előttem megbuktak. Egytől egyig. Egy olyan csapat, amelynek tagjai ennyire akaratgyengék, ennyire nem tudnak egymásért és a címeres mezért küzdeni, nem is érdemelnek más eredményt.

Önt tehát nem terheli felelősség?
– Nem! Én egyszerűen nem tudtam hibázni. Ezzel a garnitúrával korábban nem én dolgoztam. Két nappal a meccs előtt találkoztam a játékosokkal, tartottunk két edzést, megbeszéltünk mindent, kellően ráhangolódtunk a mérkőzésre. Hárman lemondták a meghívást – köztük volt Németh Krisztián is –, rajtuk kívül a korosztály legjobbjait hívtam be. Az első huszonöt percben nem volt gond, addig helyzetük sem volt a szerbeknek. Majd jött a kiállítás, és ezzel borult minden. Persze még a félidőben sem hittem volna, hogy ilyen botrányos eredmény születik. A szünet után olyat láttam, amit eddigi pályafutásom során soha: szétesett, tehetetlenné vált a csapat. Csak ültem a kispadon, és nem hittem a szememnek. Akkor már képtelenség volt belenyúlni a meccsbe. Kaptuk a gólokat számolatlanul, s egyet tehettem csupán: feltűnően fáradt futballistáimat megpróbáltam néhány pillanatnyi pihenőhöz juttatni...

Ezt hogy érti?
– Úgy, hogy például Vass Ádám vagy Zsidai László már lépni sem bírt, így őket középről a pálya szélére irányítottam, hadd fújják ki magukat. Hangsúlyozom, mind a tíz, pályán maradt futballistám csődöt mondott.

A korosztály legtehetségesebbjeiről van szó, ahogy ön is mondja.
– Ez így van, csakhogy nézze meg, melyikük játszik rendszeresen a klubjában. Ez a mi legnagyobb bajunk itthon, bármelyik válogatottról van szó. Odakint epizodisták, címeres mezben pedig főszerepet szánnak nekik.

Önt ez az U21-es csapat egy életre megbélyegezte, azt mondják majd, itt a nyolcgólos Várhidi...
– Valószínűleg életem végéig cipelhetem ezt a keresztet, méghozzá úgy, hogy semmi közöm sincs hozzá.

NAGY PÉNZ, NAGY FOCI – SZÖLLŐSI GYÖRGY BLOGJA

"Olaszországban profiskodó, a nagyválogatottat is megjárt, a magyar futball jövőjének kikiáltott fiúk (kiegészülve a remek agárdi akadémistákkal) bőgtek le olyan mértékben, hogy arra tényleg nehéz szavakat találni."
A blog teljes szövegét ide kattintva olvashatja el.
2022.06.28 22:53:18

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. A napokban vertük meg a vezetésével Angliát oda-vissza.

2022.06.28 09:08:48

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

Az Omonia Nicosia védőjének teljesült a vágya: ötvenedszer is magára ölthette a címeres mezt.

2022.06.21 23:56:34

Magyar válogatott CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A természeti népek többnyire emberfeletti magyarázatokat keresnek a sohasem látott, csodaszámba menő eseményekre. Én találkoztam a csoda emberi léptékű magyarázatával is. Kolbászt evett, sört ivott, és a futballról mesélt.

2022.06.21 23:51:16

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Nagy Zsolt nekem kissé olyan, mint a másik oldalon Fiola Attila.

2022.06.18 21:06:07

Magyar válogatott THURY GÁBOR

ALAPVONAL. Minden afelé visz, hogy túllépjek nem a tegnapon, hanem már a mán, még akkor is, ha igenis abból kellene táplálkozni. Mégis azt mondom, csak mi tehetünk azért, hogy ez ne így legyen. Hogy azok a fiatalok, akik televízióban látták az angol–magyart, személyesen ott lehessenek a Puskás Arénában az ő magyar–szovjetjükön.