Nemzetisport.hu nyomtatott 2007.11.17 20:29 Frissítve: 2023.01.24 20:59

Kijózanító pofon csattant Chisinauban a magyar válogatott arcán

Hatalmas vereséget szenvedett a magyar labdarúgó-válogatott Chisinauban a labdarúgó Eb-selejtezők C csoportjának szombati mérkőzésén. Várhidi Péter csapata 3-0-ra kapott ki a rendkívül szervezetten és eredményesen futballozó Moldovától. Igor Bugajev révén szerezték meg a vezetést a hazaiak, majd Nicolae Josan duplázta meg az előnyt még az első félidőben. A tőrt a 86. percben a csereként beálló Szergej Alekszejev forgatta meg a magyar válogatott hátában.

Priskin Tamás két hatalmas helyzetet is kihagyott
Priskin Tamás két hatalmas helyzetet is kihagyott
Szergej Alekszejev elgurította a labdát a hosszú sarok irányába, Fülöp Márton pedig bevédte azt. A 86. percben történtek következménye: nem két góllal, hanem hárommal (3-0-ra) kapott ki a magyar válogatott.

Pedig nem kezdett rosszul nemzeti csapatunk, amely a 7. percben majdnem megszerezte a vezetést. Gera Zoltán és Hajnal Tamás kavarta meg a moldovai védelem bal oldalát, majd a csapatkapitány beadását Priskin Tamás senkitől sem zavartatva fejelhette kapura. A hazaiak kapusa, Stanislav Namasco azonban hatalmas bravúrral hárított.

Ekkor úgy tűnt, a magyar válogatott képes lesz az elmúlt mérkőzésein megcsodált játékát átmenteni a mostani találkozóra is. A folytatás azonban hidegzuhanyként érte a magyar szurkolókat.

A 12. percben Igor Bugajev csinált bohócot a magyar védelemből, egészen pontosan Vanczák Vilmosból és Csizmadia Csabából, majd kissé kisodródva Fülöp Márton "szemei közé", a kapuba lőtte a labdát. Az esetnél a magyar hálóőr is hibáztatható, a labda ugyanis félmagasan vágódott a kapuba, Fülöp mégis képes volt "alávetődni". (1-0)

A bekapott gól pedig teljesen megfogta a magyarok játékát. A 21. percben a szokatlan módon belső védőt játszó Csizmadia gyönyörű becsúszására volt szükség Bugajev ellenében, hogy a moldovai válogatott ne duplázza meg előnyét.

Sajnos két perccel később már semmi, illetve senki sem akadályozta meg a hazai csapatot az újabb gól megszerzésében. Egy jobb oldali szabadrúgást követően a labda Nicolae Josan elé pattant, aki valószínűleg élete legnagyobb gólját ragasztotta a magyar kapu bal felső sarkába. (2-0)

A lesújtó eredményen kívül a nagyobb problémát válogatottunk kilátástalan játéka jelentette. Nem csoda hát, hogy Várhidi Péter a találkozó 38. percében cserékkel próbált változtatni. Érkezett Balogh Béla a védelem tengelyébe (így Csizmadia eredeti posztján, a jobbhátvéd pozícióban futballozhatott), míg a középpályára Buzsáky Ákos szállt be. A két áldozat Vadócz Krisztián és Tőzsér Dániel volt.

A félidő hajrájában kissé feljavult a mieink játéka, de ez csak arra volt elegendő, hogy újabb gólt már ne kapjunk.

A szünetben Várhidi megpróbált rendet tenni a játékosok fejében, amely némileg sikerült is: a második félidőre már egy rendezettebb magyar csapat érkezett.

A kétgólos előny azonban a hazaiaknál volt, az enyhe mezőnyfölény nem sokat számított. Ráadásul a kontrára berendezkedő moldovai nemzeti csapat csak az adódó lehetőségre várt az egyre kitámadó magyar válogatott ellen.

A 69. percben Buzsáky egy remek lefordulást követően lőtt 20 méterről, ám Namasco kiszedte a sarokból a sunyi lapos lövést. Hét perccel később pedig Priskin fejelte három méterről telibe a hazai kapus arcát. Namasco a mezőny legjobbjává nőtte ki magát - igaz ehhez nagyban hozzájárultak a magyar támadók is.

A végén pedig Fülöp feltette a koronát mai teljesítményére. Egy előreívelést követőően Szergej Alekszejev lőtt a hosszú sarok irányába, Fülöp pedig ahelyett, hogy megfogta volna, a kezei közt beengedte a labdát. (3-0)

Talán jókor jött a pofon a magyar válogatott számára az elmúlt napok, hetek hurráhangulatát követően. De szerencsés helyzetben van Várhidi Péter együttese: már szerdán javíthat az Európa-bajnok görög válogatott ellen.

EB-SELEJTEZŐ

C CSOPORT
MOLDOVA-MAGYARORSZÁG 3-0 (2-0)
Helyszín: Chisinau
Nézőszám: 3000
Játékvezető: Pavel Královec (cseh)
Asszisztensek: Patrick Filipek, Martin Wilczek (csehek)
A KEZDŐCSAPATOK:
MOLDOVA MAGYARORSZÁG
12 Stanislav Namasco 1 Fülöp
4 Cebotaru 5 Szélesi
2 Epureanu 3 Vaskó
3 Lascencov 13 Csizmadia
9 Bordian 6 Vanczák
5 Rebeja 17 Vadócz
6 Sergej Namasco 8 Tőzsér
8 Zmeu 10 Hajnal
7 Josan 11 Gera
15 Colincov 9 Priskin
10 Bugaev 7 Dzsudzsák
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
Igor Dobrovolszkij Várhidi Péter
Gólszerző: Bugajev (12.), Josan (23.), Alekszejev (86.)
Csere: 4 Cebotaru helyett 16 Bulgaru (49.), 15 Calincov helyett 11 Alekszejev (64.), 8 Zmeu helyett 14 Olexici (93.), ill. 8 Tőzsér helyett 16 Buzsáky (38.), 17 Vadócz helyett 4 Balogh B. (38.), 7 Dzsudzsák helyett 14 Feczesin (71.)
Sárga lap: Josan (80.), Epureanu (84.), ill. Gera (30.), Fülöp (84.)
2023.01.28 08:17:58

Magyar válogatott nemzetisport.hu

A válogatott Niessner Aladár ugyanabban a házban született, mint a nagy zeneszerző.

2023.01.26 23:09:59

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2023.01.26 22:34:12

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az európai szövetség és a FARE is vegye le a tiltólistájáról a történelmi Magyarország-jelképet.

2023.01.16 22:59:11

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL.Mészáros Ferenc, Bubu – így gondolom – az 1968–89 közötti, a világ közvetlen, majd tágabb élmezőnyéből lassan kiszoruló, de még reménnyel viselős magyar labdarúgás tán legszínesebb, egyértelműen magas színvonalat képviselő egyénisége volt.

2023.01.14 22:37:06

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Kezdem a legegyszerűbbel, amikor a vetélytárs hibázik, ziccert hagy ki, későn lép közbe, elbotlik a labdában, és a balszerencsés mozdulatot a riporter kitörő örömmel köszönti, mintha a mieink érdeme lenne a másik bakija.