Nemzetisport.hu nyomtatott 2007.07.15 00:45 Frissítve: 2010.11.21 00:06

Kisteleki István és a szövetség kihátrált a meghirdetett bojkottból

Kisteleki István, az MLSZ elnöke, miután szombaton eredményes egyeztető tárgyalást folytatott a Nemzeti Sport vezetőivel, úgy döntött: már nincs akadálya, hogy ismét együttműködjenek a napilappal. A labdarúgó-szövetség július 5-én közleményben jelentette be, hogy megszünteti a kommunikációs kapcsolatot az újsággal, miután az megítélésük szerint nem a valós tényeknek megfelelően számolt be a Kentaro-szerződés felbontását követő jogi helyzetről s a lehetséges anyagi következményekről. Az MLSZ elnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Nemzeti Sport szerkesztőinek rendelkezésére bocsátotta az ügy valamennyi fontos dokumentumát, s ezek alapján a sportnapilap vasárnapi számában már a hiteles adatok, tények birtokában tud majd beszámolni a történtekről. „Minderről tájékoztattam munkatársaimat, akik a jövőben ismét a lap rendelkezésére állnak. Mindezt természetesen a sportág népszerűsítését, a szurkolók és az olvasók érdekeit szem előtt tartva tesszük – tette hozzá Kisteleki István, megjegyezve: – Örülök, hogy sikerült állításaink igazolására meggyőző bizonyítékokat felsorakoztatnunk, s ezt a lap vezetői is akceptálták. Ugyanakkor, amennyiben a korábbi közleményünkben az olyan kitételek, melyek szerint tudatos ferdítés történt, s tendenciózusan rosszindulatú tálalásban jelentek meg a rólunk szóló hírek, sértették volna a Nemzeti Sport munkatársait, akkor azért elnézést kérek.”

– Ha mindegy a sorrend, akkor a legutóbbi kérdésükkel kezdem, amely elődöm, Bozóky Imre csütörtöki sajtótájékoztatóját követően fogalmazódott meg. Azért ezzel, mert az igazat megvallva ez a Spoon hajón zajló, Bozóky szervezte összejövetel döbbentett rá, hogy miért is kell nekem tovább hallgatnom?!
Tehát először is a lapjuk pénteki számában megjelent kérdés:

1. „Bozóky Imre személyiségi jogi pert indított ön ellen – mondván, egy televíziós műsorban lecsalózta őt –, és olyan vádakkal illette, amelyeket alaptalannak tart. Mit szól ehhez? Kíváncsian várjuk, miként reagál Kisteleki István arra, hogy idővel bíróságra kell járnia?”

– Bozóky Imrével alighanem majd mindenkor együtt megyünk a bíróságra... – kezdte Kisteleki. – Azt mondja, alaptalan vádakkal illettem, lecsalóztam. Szerintem kíméletes voltam vele szemben. Bozóky a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az APEH-vizsgálat őt igazolja, alig néhány millió a tartozás, őt valójában elismerés illeti. Az MLSZ-nek ezzel szemben több mint 100 millió forintot be kell fizetnie. Itt a határozat, kérem, nézzék meg. Mint ismeretes, Bozóky Imre vitatja, hogy az MLSZ-nek a formaruhák után miért kell adót fizetnie. A részletekről eddig nem szóltunk, de akkor valóban legyünk konkrétak.

A számlák szerint az MLSZ 24 millió 160 ezer forintért a szombathelyi ruhagyárból rendelt 161 zakót, valamint 148 nadrágot. Egy zakó, egy nadrág ára 240 ezer forint plusz áfa. Eddig nem tudtam, hogy ilyen drága lenne a szombathelyi Styl, de ez más kérdés. Sokkal elgondolkodtatóbb, hogy nem igazán tudni, kik hordják az egyedi értékű öltönyöket. Nem vagyok piperkőc, de azzal tisztában vagyok, hogy ma egy Boss vagy egy Armani ruhát a számlázott összeg hányadáért lehet kapni. Kiváltképp, ha egyszerre 150 egyformát rendelnek belőle. Egy szombathelyi öltöny még a legdrágább butikban is jóval olcsóbb... Az MLSZ-apparátus legutóbb 40 ezerért vehette darabját. Enynyivel jobb lett volna a forint?... Nem győzöm hangsúlyozni, szörnyű nekem ilyenekről beszélnem. Volt olyan időszak, amikor jószerivel többet jártam az APEH-be, mint haza. Magyaráztam a bizonyítványom. Égett a bőr az arcomon. Kijelenthetem, hogy jó szándékúak voltak, de nem hülyék. Ha akarják, végigmehetünk a két vizsgálat mintegy száz oldalán. Vannak abban cipők is, ingek is, hogy csak a Bozóky által vitatott ruháknál maradjak.

Szerintem jobban tette volna, hogy ha hozzám hasonlóan inkább ő is hallgat. Elég, ha majd a bíróságon ad számos kérdésre magyarázatot. Az nekem a legnagyobb konfliktusom, hogy ha bebizonyítom, hogy Bozóky 200 milliónál is nagyobb kárt okozott az MLSZnek, akkor a szövetséget károsítom meg, hiszen lehet, annyival többet kell majd fizetnünk. Elismerem, vállalom, hogy amikor elnök volt, akkor nyíltan bíráltam Bozókyt, de amióta nem az, azóta a háta mögött már védtem. A labdarúgás önös érdekei alapján az APEHet is arról győzködtem, hogy Bozóky helyesen járt el. Ez a 22-es klasszikus csapdája. Ami pedig az adóhatóság elismerő szavait illeti, nem Bozókyt méltatták, hanem a vizsgálat alatti MLSZ-helytállást. Bár mindegy. Legyen ez Bozóky érdeme. Nekünk fizetnünk kell több mint 100 milliót, őt viszont tapsoljuk meg. Még egy ilyen helytállás a részéről, és elvihetik a fejünk fölül a székházat.
2021.04.14 09:47:02

Magyar válogatott BABJÁK BENCE

A Leipzig hátvédje szerint karrierje legszebb pillanata lesz, amikor több tízezer drukker előtt képviselheti Magyarországot a nyári Eb-n.

2021.04.13 23:54:00

Magyar válogatott SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Nemcsak labdarúgóként, emberként is nagyon elégedettek vele.

2021.04.13 23:42:19

Magyar válogatott S. T. J.

2021.04.13 12:09:10

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

Hiába telt el több mint fél évszázad, képtelenség indulatok nélkül olvasni az 1941. áprilisi mérkőzésről írottakat.