Nemzetisport.hu nyomtatott 2007.07.14 13:31 Frissítve: 2011.11.01 02:45

Mészöly Kálmán lemondott elnöki és kapitányi tanácsadói posztjáról

Csütörtöki súlyosan sértő, rasszista kijelentése miatt Mészöly Kálmán szombaton bejelentette: lemond elnöki tanácsadói posztjáról a Magyar Labdarúgó-szövetségben. A döntésről a nemzeti hírügynökség számolt be.

Mészöly Kálmán súlyosan sértő kijelentése miatt mondott le
NS-archív (Meggyesi Bálint)
Mészöly Kálmán súlyosan sértő kijelentése miatt mondott le
Amint a Nemzeti Sport Online pénteken, a sportnapilap pedig szombaton megírta, a korábbi 61-szeres válogatott játékos a sporttelevízió Zuhanyhiradó című műsorában súlyosan megsértette a hazánkban szereplő idegenlégiósok egy részét, azt állította „„épphogy lejöttek a fáról Afrikában, és már hozzák is őket”. A kijelentésért már tegnap elnézést kért oldalunkon.

„Semilyen sértő vagy bántó szándék nem volt abban, amit mondtam. Biztos voltam abban, hogy keresni fognak, tudom, miért csinálják ezt. – mondta Mészöly Kálmán, majd hozzátette: - Amikor külföldön edzősködtem, több fekete játékos is dolgozott a kezem alatt, és mindig nagyon szerettem őket. Semmi rosszra nem gondoltam, csak a magyar fiatalokat szerettem volna megvédeni, és rávilágítani arra, hogy talán a tehetséges fiatal játékosok sokszor hátrányban vannak a külföldiekkel szemben.”

A korábbi szövetségi kapitány egyben elnézést kért, ha bárkit megbántott ezzel.

„Még egyszer mondom, nem állt szándékomban, szerencsétlenül sikerült megjegyzés volt” – szögezte le Mészöly Kálmán.
A korábbi 61-szeres válogatott játékos, volt szövetségi kapitány a lemondását úgy kommentálta a távirati irodának, hogy nagyon sajnálja a történteket, de - tekintettel a futballvilág és azon belül az MLSZ rasszizmus ellenes harcára - úgy érezte: semmiképpen nem szaporíthatja az MLSZ és elnökének gondjait.

„Maximálisan elismerem a rasszizmus elleni harc fontosságát. Még egyszer elnézést kérek mindenkitől, akit meggondolatlan megjegyzésemmel megbántottam, nem állt szándékomban, és nagyon bánom, hogy hétfőn esedékes 66. születésnapomat ilyen körülmények között kell 'ünnepelnem'" - tette hozzá.

Kisteleki István, az MLSZ első számú vezetője elfogadta Mészöly Kálmán lemondását.

"Ebben a helyzetben nem is tehetett mást" - mondta az elnök az MTI-nek. "Biztos vagyok benne, hogy Kálmán már százszor megbánta meggondolatlan kijelentését, amiért minden lehetséges fórumon már elnézést kért. A történtek ellenére Mészöly Kálmán továbbra is nagy értéke a magyar futballnak, akire szükségünk van, és bízom benne, hogy későbbiekben valamilyen formában még együtt tudunk dolgozni."
2021.04.18 09:29:45

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

„A Jóisten is úgy akarhatta, hogy még egy Európa-bajnoki részvétel megadasson nekem.”

2021.04.14 09:47:02

Magyar válogatott BABJÁK BENCE

A Leipzig hátvédje szerint karrierje legszebb pillanata lesz, amikor több tízezer drukker előtt képviselheti Magyarországot a nyári Eb-n.

2021.04.13 23:54:00

Magyar válogatott SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Nemcsak labdarúgóként, emberként is nagyon elégedettek vele.

2021.04.13 23:42:19

Magyar válogatott S. T. J.

2021.04.13 12:09:10

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

Hiába telt el több mint fél évszázad, képtelenség indulatok nélkül olvasni az 1941. áprilisi mérkőzésről írottakat.