Nemzetisport.hu nyomtatott 2007.04.19 13:08 Frissítve: 2012.02.19 02:44

Gyárfás és Mészöly szerint egy nagy átverés áldozatai lettünk

Gyárfás Tamás és Mészöly Kálmán egy reggeli televíziós beszélgetésben nyíltan kijelentette: a 2012-es magyar-horvát Eb-pályázat sikerén dolgozó vezetőket, lobbistákat, az egész magyar labdarúgást többször lóvá tették a szerdai cardiffi szavazás idején és azt megelőzően. A pályázati kommunikációt és korteskedést magyar részről irányító Gyárfás szerint a pályázat és a keddi prezentáció „mintha nem is lett volna”.

Könnyek jelentek meg Gyárfás Tamás szemében. A háttérben ünneplő lengyel szurkolók
Meggyesi Bálint
Könnyek jelentek meg Gyárfás Tamás szemében. A háttérben ünneplő lengyel szurkolók

A NAP-KELTE REGGELI FELVÉTELE ITT

A Nap-kelte című reggeli televízós magazin Sport Plusz rovatában a Kisteleki István MLSZ-elnök és Mészöly Kálmán társaságában érkező Gyárfás először azt elevenítette fel, hogy a hatalmas és alapos munkának számító magyar pályázati dokumentációt a vb-tagok át sem vették, az európai szövetség (UEFA) pedig nem juttatta el hozzájuk.

„Írtuk ezt a sokat emlegetett 13448 oldalt, hatalmas bőr kötetekben, és Markovic úr (a horvát szövetség elnöke – a szerk.), aki bejárta fél Európát, (…) minden UEFA-tagnál volt, azt mondta, hogy ezek nem kapták meg a pályázati anyagot” – kezdte a médiatulajdonos-üzletember.

„A kérdésem az volt: Viccelsz!? Rögtön hívtuk is az UEFA-t, és mondták, hogy igen, itt van a raktárban. Nem jöttek érte, pedig ők küldtek egy e-mailt.”
(…)
„Én azért az UEFA-t felhívtam ebben az ügyben, és megkérdeztem, hogy valós-e ez az információ. Akkor azt mondták, nem kötelező kiosztani a pályázati anyagot. Ha az UEFA végrehajtó bizottsága nem kéri, akkor egy összesítőt írnak a technikai bizottságok.”

Gyárfás hozzátette: azt is felajánlották, hogy saját költségen visszaszállíttatják az anyagot Magyarországra, és a diplomáciai képviseletek segítségével juttatják el a címzettekhez.

Erről a kissé érdekes tortúráról aztán Gyárfás cikket is írt, amelyet publikálni szeretett volna.

„Elnök úr (Kisteleki István) egyetértett, és elmondta, ő is felháborodott, de Markoviccsal, a horvát féllel ezt illik megbeszélni – folytatta. – Ő azt mondta, nem, ő mindenkivel beszélt, és annyira tutik vagyunk, hogy már kilenc-három (az állás), ne kockáztassuk, hogy magunkra haragítjuk őket.”

MÉSZÖLY KÁLMÁN BESZÉDE FERIHEGYEN A SZURKOLÓKHOZ

„Volt Romániában egy konzultáció (az UEFA tisztújító kongresszusa előtt), ahol összejöttek a volt szocialista országok képviselői. Szurkisz úr, az ukrán vébé-tag mondta, hogy ő kandidál, Markovic úr szintén ezt mondta. Szurkisz azt kérte, azért őt támogassák, mert az ukrán-lengyel pályázat csak egy olyan promóció, bevezető, ők a jövőre gondolnak, most csak megmutatják magukat, mert ott kell lenni. Ezek után mindenki Szurkiszt jelölte, és őt beszavazták az elnökségbe. Ugyanezt kijárta a román sportbarátunk is, mondván, veletek vagyok, és veletek leszek, amikor majd a szavazatot le kell tenni.”

Gyárfás később kijelentette: Hrihorij Szurkisz vb-tagként visszaélt ezzel a bizalommal, „átverte a mezőnyt”.

Kisteleki szerint a technikai bizottságok értékelése alapján teljes joggal volt optimista a magyar delegáció.

„Kaptunk olyan ígéreteket szemtől-szemben, amelyeket finoman fogalmazva sem tartottak be” – szólt hozzá a témához.

Megszólalt Mészöly Kálmán is, aki a török és a ciprusi szövetség elnökének ígéretét bírta, ezért nem érti azt, hogy egyetlen szavazatot sem kapott a magyar-horvát összefogás.

GYÁRFÁS TAMÁS: NEKEM MINDENKI HAZUDOTT

Gyárfás arról is beszélt: Vlatko Markovic kilobbizta, hogy a közvetítési jogokat a SportFive nevű cég kaphassa meg. Gyárfás szerint Markovic azt mondta: ha a SportFive megkapja a tévéjogokat Magyarországon a Kentaro AG-vel szemben, akkor biztosan győzünk, mert – mint fogalmazott – ennek a cégnek az UEFA a „fenekét …ja”. A SportFive a kulcs.

(Mint arról mi is beszámoltunk, az MLSZ – kártérítési perek kockázatát vállalva – felbontotta a nemzetközi szerződéseit a Kentaróval, és összeállt a SportFive-val.)

Gyárfás azzal folytatta: a SportFive főemberéről kiderült, hogy az UEFA által rendezett fogadáson a bálterembe nem is volt joga belépni. A pályázati bizottság vezetője ebből azt a következtetést vonta le:

„Meg lettünk etetve – ha úgy tetszik, a magyar labdarúgás a horvát barátunk révén –, hogy ez az ember a kulcsfigura.”

Gyárfás utalt még Joseph Blatter FIFA-elnök néhány héttel ezelőtti kijevi és varsói látogatására, amely után Lech Kaczynski lengyel és Viktor Juscsenko ukrán államfő másnap úgy döntöttek: ők is ott lesznek Cardiffban.

„Mi arról beszélünk, hogy a magyarok hogyan kaphattak nulla szavazatot. Miért nem arról, hogy az olaszokat hogyan verték meg az ukránok nyolc-négyre. (…) Ezt rakom össze nehezen.”

„Az én summázatom az, hogy a pályázat mintha nem is lett volna. (…) A prezentáció mintha nem is lett volna.”

Mészöly Kálmán szerint mindezért azzal tudnánk visszavágni, ha 2012-ben kijutnánk az Európa-bajnokságra.
2022.01.15 09:51:58

Magyar válogatott L. PAP ISTVÁN

A népszerű Bamba mint gólgép statisztikái a klubjaiban és a válogatottban is felülmúlhatatlanok.

2022.01.02 21:26:23

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Élvezzék ki a sorozat minden percét.

2021.12.26 22:02:03

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A gólarányszámítás mikéntjét így foglalta össze a Nemzeti Sport: „Az adott gólok négyzetgyökének deciliterét hozzáadjuk a kapott gólok köbméterének az integráljához, ebből kivonjuk a góllövő csatárok életkorának felét, ehhez hozzáadjuk a gólkülönbség egyötödének a háromszorosát. Ami kijön, az nem fog az ön fejébe menni.

2021.12.23 22:37:16

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A magyar–francia meccs félidejének eksztázisát felírnám orvosi receptre búskomorság ellen.

2021.12.20 22:19:54

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

A kapitány kitöltené a 2025-ig szóló szerződését • Cél bent maradni az NL A-ligájában.