Nemzetisport.hu nyomtatott 2006.09.06 22:23 Frissítve: 2011.10.09 02:43

Ezzel visszaszerezték a becsületüket…

Száznyolcvanfokos fordulat következett be a magyar labdarúgó-válogatott játékában és hozzáállásában szombat este óta. Bozsik Péter szövetségi kapitány együttese a norvégok elleni, megalázó vereség (1-4) után ezúttal jó játékkal 3-1-re legyőzte idegenben Bosznia-Hercegovina gárdáját. Ezzel nem szállt el az esély arra, hogy a mieink továbbjussanak a selejtezőcsoportból. Jelenleg a négy hárompontos együttes közül csapatunk gólkülönbsége miatt a csoport ötödik helyen áll.

Magyar gólöröm ? végre egy meccsen többször is láthattunk hasonló jelenetet
Meggyesi Bálint
Magyar gólöröm ? végre egy meccsen többször is láthattunk hasonló jelenetet

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ-SOROZAT

C-CSOPORT, 2. JÁTÉKNAP:
BOSZNIA-HERCEGOVINA - MAGYARORSZÁG 1-3 (0-1)
Helyszín: Zenica
Nézőszám: 24 000
Játékvezető: Kosztasz Kapitanisz (ciprusi)
Asszisztensek: Petru Frixosz, Joannu Athinodorosz (ciprusiak)
A KEZDŐCSAPATOK:
BOSZNIA-HERCEGOVINA MAGYARORSZÁG
Hasagic Király
Kerkez Fehér Cs.
Spahic Éger
Papac Vanczák
Music Lőw
Bolic Molnár B.
Bajramovic Dárdai
Bartolovic Tóth B.
Misismovic Huszti
Hrgovic Gera
Barbarez Torghelle
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
Blaz Sliskovic Bozsik Péter
Gólszerző(k): Huszti (35.-11-es), Gera (47.), Dárdai (49.), Misismovic (63. - 11-esből)
Csere: Music helyett Muslimovic (46.), Bartolivic helyett Trivunovic (64.), Lőw helyet Juhász (65.), Hrgovic helyett Beslija (73.), Fehér helyett Kiss Zoltán (83.), Torghelle helyett Kabát (90+2.)
Sárga lap: Fehér (11.), Spahic (34.), Tóth B. (37.), Barbarez (40.), Bolic (51.), Vanczák (65.), Beslija (75.)
Kiállítás: Spahic (38.)

Az ígéretek ezúttal valóra váltak: olyan magyar válogatottat láttunk a bosnyákok elleni Eb-selejtező első félidejében a pályán, amilyet vártunk és amilyet maguk az érintettek – szakvezetők és játékosok – is ígértek.

Bár a találkozón mi hozhattuk játékba a labdát, tíz másodperc elteltével viszont máris Király Gábornak kellett egy nem túl veszélyes hazai előreívelést felszednie. A folytatásban azonban egyáltalán nem a játszottuk a megszeppent nyúl szerepét.

Pedig a hazai csapat játékosai szemmel láthatóan ezt osztották volna ránk. Valahogy úgy lehettek vele: minek erőlködniük, hiszen félgőzzel is hibára tudják késztetni az ellenfelet, a többit meg a magyar-norvégon látták…

Lelkes közönségük kiszolgálására nem igazán gondoltak, de azért az esélyesség terhe sem nyomasztotta őket. A vártnál is kényelmesebben adogattak, akciózgattak, szövögették támadásaikat, ellentétben a magyar játékosokkal.

A mieink már a bosnyák térfélen megpróbálkoztak a labdaszerzéssel, és nem csak egyedül a center Torghelle Sándort rohangált ellenféltől ellenfélig, hanem mögötte azonnal felzárkózott a komplett magyar középpályássor, Gera Zoltánnal megerősítve.

Huszti Szabolcs a magyar csapat legjobbja volt ezúttal
Meggyesi Bálint
Huszti Szabolcs a magyar csapat legjobbja volt ezúttal
Az első igazi helyzet előttünk adódott, Torghelle azonban tőle szokatlanul nem vállalta el a lövést, pedig abszolút ziccerben volt. Cifrázni próbálta, kár volt érte, így lett oda a száz százalékos helyzetünk.

Kevéssel később Huszti lőtt bődületes kapufát, majd Dárdai Pál is megpróbálkozott egy átlövéssel. Több mint biztató volt a játékunk: hátul nem engedtük kibontakozni az ellenfél támadásait, Fehér Csaba és Lőw Zsolt a szélen állította meg a hazaiak, ha kellett fizikai erővel. Középen viszont a Vanczák-Éger tengelynek még erre sem volt szüksége: sallangmentesen tették a dolgukat.

Előzmények nélküli akcióból tizenegyest ítélt a játékvezető, mert Spahic legyűrte Husztit a hazai tizenhatoson belül. A sértett higgadtan értékesítette az ajándékba kapott büntetőt, majd gólelőnyünk nem sokkal később a létszámot nézve is leképeződött. Az előbb még szabálytalankodó Spahic – nyilván az eset következményeit még magában hordozva – ártalmatlan szituáció végén reklamált, amiért megkapta második sárga lapját, így mehetett zuhanyozni.

A második félidőben, mielőtt rákapcsolt volna a hazai csapat, egy szerencsés Gera-találattal kétgólosra nőtt az előny, majd két perc múlva Dárdai növelte az előny erőszakosságának és helyzetfelismerésének köszönhetően.

Az ember- és háromgólos hátrányban játszó hazaiakban felébredt a düh, és egyre közelebb kerültek Király kapujához. Ráadásul lehetőségeik többsége már potenciális gólveszélyt is hordozott magában. Mégis egy kézre felpattanó labda után – a tizenhatoson belül Molnár Balázs volt a vétlen vétkes – értékesített tizenegyesből szépítettek.

A szépítő góltól fellelkesedtek a bosnyákok, de lendületük nem volt tartós és sokat hibázva a vártnál talán könnyebben megadták magukat a továbbra is masszív magyar védőfal láttán.

A hajrá ismét a magyar együttesé volt, amely a csereember Juhász Roland érkeztével ismét biztosan zárt, ritkultak a veszélyek Király kapuja előtt, nem úgy a hazai oldalon.

Gyors kontrák sorát alakította ki a magyar együttes, különösen a láthatóan nagy kedvvel és remek formában játszó Huszti volt elemében, csak egy picit higgadtabb helyzetkihasználással könnyen kiütéses vereséget mérhetett volna a találkozó előtt még roppant nagyképű hazaiakra. Talán a fáradtság miatt, talán a biztos előny tudatában azonban már nem volt megfelelő a koncentráció, így maradt a kétgólos vendégsiker.

A találkozó előtt a bosnyák közvélemény még azt várta: kedvenceik meg sem izzadnak a magyarok ellen, úgy gyűjtik be az újabb három pontot.

Nos, a hazaiak tényleg nem nagyon izzadtak meg a mérkőzésen – nem úgy a magyar játékosok -, de a pontgyűjtés most elmaradt.

A C-CSOPORT ÁLLÁSA:
1. Norvégia 2 2 - - 6-1 +5 6
2. Törökország 1 1 - - 2-0 +2 3
3. Bosznia-Hercegovina 2 1 - 1 6-5 +1 3
4. Görögország 1 1 - - 1-0 +1 3
5. Magyarország 2 1 - 1 4-5 -1 3
6. Moldova 2 - - 2 0-3 -3 0
7. Málta 2 - - 2 2-7 -5 0
1. játéknap:
Moldova Görögország 0-1
Magyarország Norvégia 1-4
Málta Bosznia-Hercegovina 2-5
2. játéknap:
Norvégia Moldova 2-0
Bosznia-Hercegovina Magyarország 1-3
Törökország Málta 2-0
2023.02.05 08:09:14

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Vereség Lisszabonban, de diadalmas a profik túrája, még híztak is a játékosok hetven éve.

2023.01.28 08:17:58

Magyar válogatott nemzetisport.hu

A válogatott Niessner Aladár ugyanabban a házban született, mint a nagy zeneszerző.

2023.01.26 23:09:59

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2023.01.26 22:34:12

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az európai szövetség és a FARE is vegye le a tiltólistájáról a történelmi Magyarország-jelképet.

2023.01.16 22:59:11

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL.Mészáros Ferenc, Bubu – így gondolom – az 1968–89 közötti, a világ közvetlen, majd tágabb élmezőnyéből lassan kiszoruló, de még reménnyel viselős magyar labdarúgás tán legszínesebb, egyértelműen magas színvonalat képviselő egyénisége volt.