Szolnok után Zürich – magyar üzletember segítheti a svájci klubot

Vágólapra másolva!
2019.04.04. 07:48
null
Nyerges Zsolt (balra) Szolnok után zürichi futballcsapatot segíthet (Fotó: MTI, archív)
A Nemzeti Sport Online értesülései szerint svájci futballklubbal ismerkedik a szolnoki sportéletből kivonuló magyar üzletember, Nyerges Zsolt, aki megkeresésünkre el is mondta, miért lát fantáziát az alacsonyabb osztályú FC United Zürichben.

 

Nyerges Zsolt, a Szolnoki Olaj KK tulajdonosi alapítványának és a Szolnoki Dózsa vízilabdacsapat tulajdonosi alapítványának alapítója és a Szolnoki MÁV FC Kft. tulajdonosa márciusban jelentette be, hogy több milliárd forintnyi sportvagyont adományoz Szolnok városának és a klubok vezetéséből is szeretné fokozatosan kivonni magát.

MÁS EZ A NEGYEDOSZTÁLY, MINT NÁLUNK
Magyarországon szinte elképzelhetetlen, hogy egy negyedosztályú, vagyis a megyei bajnokságban szereplő csapat egy nemzetközi kupainduló klubtól igazoljon 24 éves játékost, pedig a United Zürich a múlt nyáron ezt tette, amikor szerződtette az albán ezüstérmes FK Kukesi játékosát, Lavdrim Ebipit. Míg a cikkben is említett francia kapus, Diaw Svájc előtt a bolgár első osztályú Lokomotiv Plovdivban futballozott. Mindez csak azt mutatja, mennyire más alapokon működik a negyedosztály Svájcban, mint nálunk. De nemcsak Svájcra igaz ez. Emlékezhetünk például a macedón Enisz Bardira, aki a svéd negyedosztályból igazolt 2014-be az NB I-be, Újpestre, ahonnan aztán három év után a spanyol La Ligába ment tovább. De például a szintén volt újpesti, immár szenegáli válogatott Mbaye Diagne-t az olasz negyedosztályból igazolta át 21 éves korában a Juventus, ő a télen 10 millió euróért lett a Galatasaray játékosa és 23 góllal vezeti a török élvonal góllövőlistáját. Mindezek a példák csak azt mutatják, hogy egy nyugat-európai negyedosztályból van kitörési lehetőség, illetve az ott futballozók piaci értékét nem lehet összehasonlítani a megyei bajokságban szereplő magyar klubokkal.

Ez azonban még egy hosszabb folyamat és tárgyalássorozat része lesz, és ha ez le is zárul, akkor sem feltétlenül szakad el végleg a sporttól Nyerges Zsolt. Úgy tudjuk, egy svájci futballcsapattal „ismerkedik”, a Szolnoki MÁV FC ügyvezetőjével, Földi Sándorral többször is feltűntek a negyedik vonalban szereplő FC United Zürichnél, amelynél Nyerges Zsolt fia, az előző idényben még az NB II-es Szolnokban szereplő, 20 éves Nyerges Arnó is futballozik.Ráadásul a svájci csapat a télen Szolnokon edzőtáborozott.

„Valóban kapcsolatban állunk a klubbal, ismerkedünk a viszonyokkal, keressük az együttműködés lehetőségét – erősítette meg az NSO értesülését megkeresésünkre Nyerges Zsolt. – Hivatalos szerepvállalásról nincs szó, egyelőre a kapcsolataink révén igyekeztünk segíteni a csapatnak abban, hogy a télen erősíteni tudjon. Így került több játékos is a klubhoz, például a korábban az Újpestben is futballozó Szokol Zsolt. Azt tudni kell még, hogy a klub vezetőségében jelen van a Svájcban élő menedzser, Szerény László. Ő hívta a csapathoz a fiamat, aki svájci egyetemen tanul, és amellett futballozik. Ősszel még a magasabb osztályban szereplő Schaffhausen játékosa volt, de ott kevésbé adták meg a lehetőséget a fiataloknak, így került a zürichiekhez, azóta ismerkedem én is a klubbal.”

Adja magát a kérdés, milyen fantáziát látni egy alacsonyabb osztályú, svájci kiscsapatban.

„Ez a bajnokság tele van első osztályú csapatok fiatal játékosaival, bizonyítási lehetőséget ad számukra. Ahogy Magyarországon, úgy Svájcban is nagyon nehéz a fiataloknak átlépni a felnőtt futball küszöbét. Kevesen kapnak egyből lehetőséget az első csapatokban az utánpótlásból kikerülve, pedig vannak olyanok, akik későn érő típusok és lehet, hogy nem emelkednek ki azonnal a korosztályukból, de válhat belőlük profi labdarúgó. Ez a liga esélyt ad arra, hogy a felnőttek között futballozhassanak, és aki itt fel tudja hívni magára a figyelmet, az sokkal könnyebben léphet magasabb szintre és szerződhet innen a svájci élvonalba vagy mondjuk a német másodosztályba, mint például az alacsonyabb osztályú magyar kluboktól. Miközben például a United Zürich huszonöt éves kapusa, Mory Diaw a francia PSG-ben nevelkedett, és állítom, hogy Magyarországon az NB I-be is beférne.”

Azt azonban egyelőre nem tudta megmondani az üzletember, hogy ennek az „ismerkedésnek” mi lehet a kifutása, kerülhetnek-e a svájci klubtól játékosok Magyarországra, vagy éppen újabb magyarok Svájcba, sok múlhat azon is, hogy a United Zürich bent marad-e az 1. Liga Classicnak nevezett negyedik vonalban, jelenleg a 18 mérkőzésen szerzett 9 pontjával kieső helyen áll a 3. csoportban (a svájci negyedik osztályban három csoport van, mint nálunk az NB III-ban), de csak két pont a hátránya az előtte álló Gossauval szemben.

„Mi már Szolnokon is azt a játékospolitikát követtük, hogy minél több saját nevelésű labdarúgónak lehetőséget adtunk, még azon az áron is, hogy a csapat kiesett az NB II-ből, most viszont vezetjük a csoportunkat az NB III-ban. Továbbra is szeretnénk segíteni a fiatal labdarúgóknak és ennek mentén vizsgáljuk az együttműködési lehetőségeket a svájci klubbal is.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik