Sallai Roland: A nézők nélküli stadiont össze sem lehet hasonlítani a tömött lelátóval

Vágólapra másolva!
2020.05.19. 09:43
null
Sallai Roland amondó, a folytatásban jobb teljesítményt kell nyújtania a Freiburgban (Fotó: AFP)
Az öltözőben felhúzott falakról, a maszkban hallgatott taktikai értekezletről és az ölelés nélküli gólörömről is beszélt a Nemzeti Sportnak Sallai Roland, a Freiburg válogatott középpályása.    

 

A négy európai topbajnokság közül a Bundesliga állt először talpra, és ha üres széksorok előtt is, de múlt hét végén útjára indult a labda. A szurkolók így majd két hónap szünet után láttak ismét élő mérkőzéseket, nem csoda, hogy a közvetítések rekordot döntöttek az országban.

A találkozókat programjára vevő Sky televíziós társaság közlése szerint szombaton összesen 5.36 millióan néztek bele a Bundesliga újraindulásába – pedig a Bayern München másnap lépett pályára –, míg a Kicker szerint a ZDF-Sportstudiót vasárnap este 23 órakor 2.11 millióan nézték. A folytatást tervező országok labdarúgó-szövetségei szintén árgus szemekkel figyelik a Bundesligát, s a futballisták is igyekeznek hozzászokni a megváltozott körülményekhez.

„Mindenki odafigyelt, hogy betartsa az új szabályokat – mondta lapunknak Sallai Roland, a Freiburg 22 esztendős középpályása, aki csapatával 1–1-es döntetlent játszott a Gulácsi Péterrel felálló Leipzig otthonában. – Az utazás során mindannyian maszkban ültünk a buszon, a hotelban mindenki külön szobában aludt. A taktikai értekezleten is maszkban, egymástól másfél-két méteres távolságot tartva hallgattuk az eligazítást, mindent megtettünk, hogy minimálisra csökkentsük a fertőzés veszélyét. Az öltözőt természetesen használhattuk, ám aprócska falakat emeltek a szekrények közé, a zuhanyzóban pedig csak minden második kabinhoz lehetett beállni. Emellett furcsa volt, hogy a találkozó előtt elmaradt a kivonulás, a kézfogás, ugyanakkor örültünk, hogy végre ismét meccset játszhatunk.”

Szélsőnk legközelebb a Bremen ellen bizonyíthat
 (FOTÓ: IMAGO IMAGES RHR)
Szélsőnk legközelebb a Bremen ellen bizonyíthat (FOTÓ: IMAGO IMAGES RHR)

Ami a magyaros érdekeltségű találkozót illeti, az első félidőben hiába játszott mezőnyfölényben a Leipzig, egy szögletet követően a Freiburg szerzett vezetést, a második félidőben azonban egyre fokozta a nyomást a hazai együttes, és végül Yussuf Poulsen góljával egyenlített.

„Ilyen meccsre számítottunk, a második félidő megmutatta, mennyire erős csapat a Leipzig, akkor már végig irányított – folytatta a 16-szoros válogatott középpályás, aki az első félidőben sárga lapot kapott, a hatvanadik percben pedig lecserélték. – Megdolgoztunk a pontszerzésért, főleg a második félidőben kellett sokat futnunk és végig koncentrálunk, hogy bírjuk a nyomást. A folytatásban tőlem és a csapattól is több kell majd, ám a hosszú kihagyás után az egyik legerősebb együttes otthonában szereztünk pontot, nem lehetünk elégedetlenek. A nézők nélküli stadiont össze sem lehet hasonlítani a korábban megszokott tömött lelátóval. Nyilván szokni kell, hogy az első félidő lefújása után nem mehetünk egyszerre az öltözőbe, hogy nem ölelhetjük meg a gólszerzőt és hogy a cserejátékosoknak másfél méterre kell ücsörögniük egymástól, de most ilyen időszak következik. Nem éreztem, hogy jobban elfáradtunk volna, mint a korábbi időszakban. Az elmúlt nyolc hetet becsülettel végigdolgoztuk, s úgy néz ki, erővel bírjuk majd a meccseket, de nyilván szükségünk lesz néhány bajnokira, hogy ismét csúcsformába kerüljünk. A lefújást követően váltottam néhány szót Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal, a mérkőzés után is írtunk egymásnak, de értelemszerűen már mindenki a következőre készül.”

A szélső hozzátette, az újrakezdést követő első forduló után minden játékos hazatérhet – a múlt héten minden csapatnak kötelező volt karanténba mennie –, mostantól egy nappal a meccs előtt kell hotelbe vonulniuk, s három-négy naponta végeznek rajtuk gyorstesztet, az eredményeket néhány órán belül megkapják a klub orvosai.

Féken tartott érzelmek
A Bundesliga újraindítását követően a labdarúgók mellett a játékvezetőkre is fontos szerep hárul. A tapasztalatokról a Dortmund–Schalke meccset vezető Deniz Aytekin beszélt a Kickernek:
„Azt kérték a játékvezetőktől, hogy a meccsnapon érkezzenek a helyszínre, ám mivel négyszázharminc kilométerre lakom Dortmundtól, péntek este tízkor bejelentkeztem az egyik helyi hotelbe, ahol a szálloda egyedüli vendégeként fogadtak. Most nemcsak az ítéleteinket, hanem a higiéniai szabályok betartatását is számonkérhetik rajtunk. Ami a zárt kapukat illeti, így is koncentrálni kell, de az biztos, hogy akadtak olyan szituációk és ítéletek, amelyek hevesebb érzelmeket váltottak volna ki a játékosokból, ha nézők előtt játszanak.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik