MLS: Gólkirály akarok lenni – Nikolics a rajt előtt

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2019.03.02. 10:46
null
Nikolics Nemanja egyik célja, hogy az idén – akárcsak két éve – a rájátszásba vezesse chicagói csapatát az észak-amerikai profi ligában (Fotó: chicagofire.com)
Az MLS bajnoki rajtjára váró öt magyar légós közül Nikolics Nemanja a Chicago Fire-nél uralkodó jó légkörről és a megfelelő motivációról ugyanúgy beszélt lapunknak, mint arról, hogy ez lesz-e az utolsó éve a tengerentúlon

– Felkészültek?
– Fel! – vágta rá a harmadik MLS-idénye előtt álló Nikolics Nemanja, a Chicago Fire támadója. – Keményen és jól dolgoztunk az alapozás során. Ráadásul kizökkentünk a komfortzónánkból, hiszen az első edzőtábornak Madrid volt a helyszíne, az ottani miliő jót tett a hangulatnak, és sérülés sem hátráltatta a munkát. Kiválóan érzem magam, alig várom, hogy kezdődjön a bajnokság!

AZ MLS 2019-ES MEZŐNYE
KELETI FŐCSOPORT
Atlanta United

Vezetőedző: Frank de Boer
Bajnoki címek: 1 (2018)

Chicago Fire
Vezetőedző: Veljko Paunovics
Bajnoki címek: 1 (1998)

Columbus Crew
Vezetőedző: Caleb Porter
Bajnoki címek: 1 (2008)

D. C. United
Vezetőedző: Ben Olsen
Bajnoki címek: 4 (1996, 1997, 1999, 2004)

FC Cincinnati
Vezetőedző: Alan Koch
Bajnoki címek: –

New England Revolution
Vezetőedző: Brad Friedel
Bajnoki címek: –

New York City FC
Vezetőedző: Domenec Torrent
Bajnoki címek: –

New York Red Bulls
Vezetőedző: Chris Armas
Bajnoki címek: –

Montreal Impact
Vezetőedző: Rémi Garde
Bajnoki címek: –

Orlando City
Vezetőedző: James O'Connor
Bajnoki címek: –

Philadelphia Union
Vezetőedző: Jim Curtin
Bajnoki címek: –

Toronto FC
Vezetőedző: Greg Vanney
Bajnoki címek: 1 (2017)

NYUGATI FŐCSOPORT
Colorado Rapids

Vezetőedző: Anthony Hudson
Bajnoki címek: 1 (2010)

FC Dallas
Vezetőedző: Luchi Gonzalez
Bajnoki címek: –

Houston Dynamo
Vezetőedző: Wilmer Cabrera
Bajnoki címek: 2 (2006, 2007)

Los Angeles FC
Vezetőedző: Bob Bradley
Bajnoki címek: –

Los Angeles Galaxy
Vezetőedző: Guillermo Barros Schelotto
Bajnoki címek: 5 (2002, 2005, 2011, 2012, 2014)

Minnesota United
Vezetőedző: Adrian Heath
Bajnoki címek: –

Portland Timbers
Vezetőedző: Giovanni Savarese
Bajnoki címek: 1 (2015)

Real Salt Lake
Vezetőedző: Mike Petke
Bajnoki címek: 1 (2009)

San Jose Earthquakes
Vezetőedző: Matías Almeyda
Bajnoki címek: –

Seattle Sounders
Vezetőedző: Brian Schmetzer
Bajnoki címek: 1 (2016)

Sporting Kansas City
Vezetőedző: Peter Vermes
Bajnoki címek: 2 (2000, 2013)

Vancouver Whitecaps
Vezetőedző: Marc Dos Santos
Bajnoki címek: –

KÉPERNYŐN KÍVÜL
Az MLS legutóbbi négy idényét az Eurosport közvetítette. A négyéves megállapodás lejárt, s a társaság közölte, nem hosszabbítja meg. A liga közvetítési jogait jelen állás szerint a többi magyar sportcsatorna sem szerezte meg.

– Ezt értsük úgy, hogy megfelelő formában van?
– Az edzéseken eltalálom a kaput... Négy hónap telt el azóta, hogy számunkra véget ért a bajnokság, hiányzott, hogy végre megint tétmeccsen lépjek pályára. Minden idénynek azzal indulok neki, hogy gólkirály akarok lenni! Csatár vagyok, lételemem a gólszerzés, még az egymás elleni játék közben is az hajt, hogy eredményes legyek. Az első itteni évemben gólkirály lettem, a másodikban tizenötig jutottam – utóbbi sem mondható rossz teljesítménynek, de én többre vágyom. Sohasem voltam az a típus, aki megelégszik azzal, amit elért, most is úgy vagyok vele, ha egyszer már szereztem huszonnégy gólt a ligában, miért ne tudnék még egyszer ugyanennyit? Ha nem többet...

– Ehhez kell egy csapat is. Jó lesz a csapat?
– Jobb, mint tavaly. Az előző idényünk nem úgy alakult, ahogyan terveztük, amiben jelentős szerepe volt annak, hogy néhány kulcsjátékos elment tőlünk, mások súlyos sérülés miatt kidőltek. Hogy kétezertizenhétben bejutottunk a rájátszásba, a tökéletes csapategység mellett az állandóságnak is köszönhettük. Ez hiányzott tavaly. Bizakodóbb vagyok, mint egy éve ilyenkor. Visszatérőben van az a légkör, ami két éve messzire repített minket, ez betudható annak is, hogy jól igazoltunk. Erősebbek, rutinosabbak lettünk. Tetszett, amit a felkészülés idején láttam. Persze vannak még hibák a játékunkban, de ezeket gyorsan kijavíthatjuk. Nem utolsósorban a már említett rutinból fakadóan. Olyan futballisták érkeztek hozzánk, akik a spanyol, a portugál, a lengyel vagy a dán élvonalban edződtek. Új szélsőnket, Przemyslaw Frankowskit jól ismerem az Ekstraklasából, vezetőedzőnk, Veljko Paunovics éppen olyan játékost keresett arra a posztra, amilyen ő. Nagy munkabírású, segíti a támadásokat, de a védekező feladatát sem hanyagolja el. És egy-két szót lengyelül is tudunk váltani egymással.

– Afféle „last minute” akció keretében a Benfica és az Atlético Madrid korábbi klasszisa, Nicolás Gaitán is befuthat.
– Úgy tudom, az elmúlt időszakban a klub keresett még egy kreatív középpályást. Gaitán nagy segítségünkre lehetne abban, hogy az alapszakaszt rájátszást érő helyen zárjuk. Meggyőződésem, hogy sikerülhet! Fontos a jó kezdés. Az első meccsen a Los Angeles Galaxy vendégei leszünk, utána három hazai mérkőzés következik. Ha kilenc-tíz pontot szereznénk négy forduló alatt, önbizalmat és lendületet adna. Ami a vezetőktől, illetve a szakmai stáb tagjaitól telt, az elmúlt hónapokban megtették, innentől rajtunk a sor.

– Négy honfitársával is találkozik majd a pályán. Menet közben tudják tartani a kapcsolatot?
– Személyesen sajnos nem, mert több száz mérföldre vagyunk egymástól. Ugyanakkor nyomon követjük egymást, én figyelem az ő teljesítményüket, ők az enyémet. A Baráth Botondot, Németh Krisztiánt és Sallói Dánielt foglalkoztató Kansas City az MLS egyik legerősebb csapata, látványosan és eredményesen futballozik. Ahogy látom, Krisztiánnak és Daninak kulcsszerepe van, és Botinak is az lehet, ha gyorsan beilleszkedik. Könnyíti a helyzetét, hogy van kivel kommunikálnia az anyanyelvén. Ami Stieber Zoltánt illeti, a D. C. United olyan, mint a Chicago, folyamatosan próbál előrelépni. Tavaly elérte a playoffot, Zoli sokat tehet azért, hogy az idén is eljusson odáig. Mind a négyüknek szívből szurkolok, ha gól szereznek, gólpasszt adnak, annak külön örülök – kivéve, ha ellenünk parádéznak.

– Három évre szóló szerződést kötött kétezertizenhat decemberében. Ez lesz az utolsó idénye Amerikában?
– Erre még nem tudok igennel vagy nemmel felelni, egyelőre nem az jár a fejemben, mi lesz velem jövőre. Sokkal inkább arra összpontosítok, hogy sikeres legyek a klubommal. Voltam gólkirály, megválasztottak a legjobb játékosnak, és bár minden egyéni elismerés boldoggá és büszkévé tett, most az van bennem, hogy jó lenne a csapattal maradandót alkotni. Ha valaki felajánlaná, hogy nem nyerek egyetlen egyéni díjat sem, de a Fire bekerül a rájátszásba, azonnal aláírom. Motivál, hogy nyerjek valamit a Chicagóval! Ha esetleg úgy alakul, hogy az év végén távozom, szeretném emlékezetessé tenni a búcsút. A bajnokságban és a kupában sem mi vagyunk a favoritok, de ha a kétezertizenhetes varázs visszatér, és szerencsével párosul, teljesülhet az álmunk.

– Ehhez elkélne egy extra csatárprodukció is...
– Tudom, mi a feladatom.

A TÖBBI MAGYAR AZ MLS-BEN

BARÁTH Botond (Kansas City)
Válogatott védőnk december közepén szerződött a Honvédtól a kansasiakhez, így volt ideje megismerkedni a csapattal, az alapozás végére egyre inkább felvette a ritmust. Noha a két CONCACAF BL-mérkőzésen nem játszott, idő kérdése, és megkapja a lehetőséget. Például a Los Angeles FC elleni idénynyitón.

NÉMETH Krisztián (Kansas City)
Az előző idény közben tért vissza Kansasbe, de csereembernek számított, ez viszont az idén megváltozhat. A helyi források egyöntetűen főszerepet várnak a 30 éves futballistától, aki megoldhatja a Sporting csatárgondjait. Biztató, hogy Németh az alapozás során mutatott remek formáját a CONCACAF BL-re is átmentette.

STIEBER Zoltán (D. C. United)
Sajtóértesülések szerint egy-egy amerikai és külföldi csapat is kereste, de a washingtoniaknál kezdi a bajnokságot. Az előző évadot öt góllal és hat gólpasszal zárta, igaz, az idény második felében kevesebb lehetőséget kapott. A gárda egyébként Wayne Rooney nyári érkezése után megtáltosodott, bejutott a rájátszásba – az idén is ez a cél.

SALLÓI Dániel (Kansas City) – MINIINTERJÚ

– A mexikói Toluca elleni első Bajnokok Ligája-összecsapáson csak néhány percet játszott – igaz, hogy sérülés miatt?
– Így van, az utolsó felkészülési mérkőzésünkön nem is léptem pályára, úgyhogy az edzői stáb is arra törekedett, hogy fokozatosan kapjam a terhelést. Örültem Németh Krisztián góljának, Baráth Botond is egyre inkább felveszi a ritmust, biztos ő is megkapja a lehetőséget.

– Az előző idényben az elődöntőig jutottak a bajnoki rájátszásban. Az idén mi a cél?
– Három sorozatban is érdekelve vagyunk, a bajnokságban, a kupában, illetve a kontinentális Bajnokok Ligájában, jó lenne valamelyik sorozatot megnyerni. Nagyon motivált a csapat, szerintem az idén még erősebbek vagyunk, mint tavaly. Megérdemelnénk egy trófeát, persze tudjuk, a futball nem így működik.

– Mit gondol arról, hogy az egyik helyi lap kijelentette, hogy ismét ön lesz a csapat házi gólkirálya?
– Jólesik, hogy ennyire bíznak bennem, remélhetőleg igazuk is lesz, de a fő cél, hogy sérülésmentes legyen az idényem. Nagy élmény volt, hogy tavaly meghívót kaptam a magyar válogatottba és együtt készülhettem a csapattal, az az álmom, hogy pályára is lépjek címeres mezben. De nem vagyok türelmetlen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik