MLS: a mesterhármas után Gazdag a hét csapatában

MOHAI DOMINIKMOHAI DOMINIK
Vágólapra másolva!
2022.10.11. 10:29
null
Gazdag Dániel 22 gólt szerzett az alapszakaszban (Fotó: Reuters)
Halmozta a rekordokat az alapszakaszban a Philadelphia Union és Gazdag Dániel; a rájátszásban sem állhatnak le, a csapat az első bajnoki címéért harcol. A magyar válogatott légiós az alapszakasz 34., utolsó körében szerzett három góljával és egy gólpasszával pedig természetesen bekerült a hét csapatába is az észak-amerikai profi bajnokságban (MLS).

Elképesztő alapszakaszt tudhat maga mögött az észak-amerikai profi ligában (MLS) Gazdag Dániel. Carlos Vela, Sebastian Giovinco, Diego Valeri, Zlatan Ibrahimovic és az idei gólkirály Hany Mukhtar után ő a hatodik játékos a bajnokság történetében, aki két számjegyű góllal és gólpasszal zárt. Huszonkét gólja kettővel marad el Nikolics Nemanja 2017-es chicagói termésétől. Honfitársával ellentétben a Union középpályása nem viheti haza a gólkirályi címet, de tíz gólpassza révén nagy esélyese a legértékesebb játékosnak járó Landon Donovan MVP-címnek.

„KICSIT MAGAMAT IS MEGLEPTEM EZZEL A 22 GÓLLAL”

„Nagyon jó alapszakasza volt az egész csapatnak, így nekem is. Magamtól azt vártam, hogy legyen tíz gólom és tíz gólpasszom, úgyhogy kicsit magamat is megleptem ezzel a 22 góllal – mondta az M1 aktuális csatornának Gazdag Dániel. – Már az első néhány meccsen gólokat szereztem, ami önbizalmat adott, de az is sokat segített, hogy jó csapatban játszom, amely megnyerte a Keleti főcsoportot. Ennek köszönhetően a rájátszás első körét kihagyjuk, így több idő lesz felkészülni, míg a riválisnak egy mérkőzéssel több lesz a lábában. Ezek egymeccses párharcok, szóval oda kell figyelnünk. A New York Red Bullsnak jobban örülnék, mert a Cincinnati vezetőedzője tavaly nálunk volt másodedző, ráadásul a felső vezetésből is sokan odamentek, így nagyon jól ismernek minket. Meg is vertek egyszer az alapszakaszban.”
Gazdag a jövőjével kapcsolatban megjegyezte, életbe lépett a megállapodásában szereplő opció, így a következő idény végéig van szerződése, de tárgyalnak a hosszabbításról. Szóba került a magyar válogatott is, melynek a szerb, a montenegrói, a bolgár és a litván csapattal kell megküzdenie az Eb-részvételért.
„Megtévesztő lehet ez a csoport, mert nehéz ilyen csapatok ellen játszani. Itt nekünk kell majd irányítani, de megvan a kvalitás a csapatban ehhez. Egy biztos, száz százalékot kell nyújtani ahhoz, hogy kijussunk az Eb-re. Mindenki csalódásként élné meg, ha ez nem sikerülne” – fogalmazott Gazdag Dániel. (MTI)

Nem csupán a saját statisztikáját szépítette 2022-ben. A Philadelphia hazai pályán szerzett 49 gólja MLS-rekord­beállítás, de még fontosabb, hogy a csapat mind a 17 meccsén veretlen maradt a Subaru Parkban. A plusz negyvenhatos gólkülönbség messze a legjobb a ligában, a látványos támadófutballra épülő játékrendszerben lubickolt a magyar válogatott futballista.

A vasárnapi Philadelphia–Toronto meccs tétje a hazaiak szempontjából a Keleti főcsoport megnyerése volt. Gazdag Dániel szenzációs teljesítményt nyújtott, három gólt szerzett és egy gólpasszt adott a 4–0-s hazai győzelemmel végződő mérkőzésen. Ez volt a második mesterhármasa az idényben, s több alkalommal volt nyerőember. A bajnokságban tizenegyszer szerzett vezetést a Philadelphiának, valamint háromszor közvetlenül az ő lövése vagy fejese ért egygólos győzelmet és három pontot. A Union közösségi felületein már előkerült a „Goalzdag” Dániel becenév, hasonlóan a Thomas Müller által kitalált Lewangoalskihoz.

Jim Curtin, a csapat edzője az MLS-nek adott nyilatkozatában, Gazdag Dániel pedig a hétvégi győzelmet követő rövid Twitter-videóban erősítette meg, hogy a cél a klub történetének első bajnoki címe. Tavaly közel volt a siker, ám a New York City FC elleni főcsoportdöntő előtt tizenegy játékos koronavírustesztje lett pozitív, köztük hat olyan játékosé, aki minden bizonnyal kezdett volna azon a meccsen.

A keleti első hely miatt a döntőig hazai pályán játszhat a Philadelphia, amely három további győzelemre van az arany­érem megszerzésétől. A csapat október 20-án a New York Red Bulls–Cincinnati összecsapás győztese ellen kezdi hadjáratát a liga legjobb formában lévő játékosával, Gazdag Dániellel. Ő a legutóbbi hét hazai bajnokin tizenegy gólt szerzett, tehát az előjelek mindenképp kedvezőek a csúcsra törő Unionnak.

Gazdag Dániel a forduló legjobbjai között
A Toronto FC-nek lőtt három góljával és egy gólpasszával Gazdag Dániel bekerült az alapszakasz utolsó fordulójának válogatottjába is, amelybe csapattársát, Jack Elliottot is beválasztották.
Az MLS 34. fordulójának álomcsapata:
Willis (Nashville SC) – Oviedo (Real Salt Lake), Kallman (Minnesota), Elliott (Philadelphia Union) – Urso (Orlando City), Lodeiro (Seattle Sounders), Mihailovic (CF Montreal), GAZDAG (Philadelphia Union) – Savarino (Real Salt Lake), Brenner (Cincinnati), Elias (New York Red Bulls)
vezetőedző: Pablo Mastroeni (Real Salt Lake)
(D. S. B.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik