Légiósok: „Kettőt a kapufára toltam” – Megyeri válogatott formában

Vágólapra másolva!
2019.08.10. 07:40
null
Megyeri Balázs szédületes teljesítményt nyújtott Varsóban – válogatott formában védett
Megyeri Balázs tizennégy védést mutatott be csütörtök este Varsóban, egyértelműen ő volt a Legia–Atromitosz összecsapás főhőse.

 

A számadatok sokat elárulnak: a varsói Legia a statisztikák szerint 28 kapura lövéssel próbálkozott, 14 eltalálta a görög Atromitosz kapuját, nyolc nem, hatot a védők blokkoltak, 16 szögletet íveltek az athéni csapat kapuja elé. A meccs végeredménye 0–0 lett, de a számok alapján sejthető: a vendégek kapusa nem unatkozott.

„Egy cseppet sem – nevetett felvetésünkre Megyeri Balázs, az Atromitosz 29 esztendős magyar kapusa, akit több görög sportoldal a mérkőzés kiemelkedően legjobb labdarúgójának választott (a számok alapján aligha meglepő módon). – Ha jól tudom, a kapufa nem is számít kaput eltaláló lövésnek, és kétszer is szükségem volt rá: a lengyelek három nagyon veszélyes szabadrúgást lőhettek, mindegyik labda kapura jött, kettőt a kapufára toltam – a szerencse is kellett ehhez a végeredményhez.”

„TALÁN MAJD A VISSZAVÁGÓN”

Elhúzódó bokasérülése után ismét pályára léphetett Ugrai Roland az Atromitosz mezében, és okos passzokkal hívta fel magára a figyelmet. Mint arról beszámoltunk, a Legia magyarja, Nagy Dominik a lengyel kispadon ült, ezúttal nem kapott játéklehetőséget. Ugrai Roland a 72. percben Harisz Hariszisz helyére állt be.

„Természetesen örültem, hogy újra pályán lehetek – mondta lapunknak a 26 esztendős támadó középpályás. – A bokám még nem tökéletes, de rengeteget javult, hetek óta teljes értékű edzésmunkát végezhetek. Próbáltam hasznosan futballozni, a labdát megtartani, felvállalni az egy az egy elleni párharcokat, a cseleket, és mondhatom, élveztem a játékot. Volt egy ígéretes szituáció, a bal lábamon volt a labda, a passz lehetőségét kerestem, de sajnos nem sikerült jól dönteni: a többiek mondták utána, nyugodtan lőhettem volna. Talán majd a visszavágón.”

Aki ismeri a kapust, tudhatja: nem szívesen dicsérné saját produkcióját. És attól függetlenül, hogy időnként a húsz centivel mellé menő lövés sokkal veszélyesebb helyzet, mint egy, a kapus kezébe guruló labda (amely, ugye, kaput eltaláló lövésnek számít), nem vitás: a Ferencváros korábbi játékosa kiemelkedő formában védett.

„A Dunaszerdahely elleni Európa-liga-párharcot követően érkeztünk Lengyelországba – folytatta az egyszeres válogatott játékos. – A DAC ellen még éreztük, az ellenfélnek előnyt jelent az előselejtező, a szlovák bajnoki nyitány, nekünk pedig az volt az első két tétmérkőzésünk – a görög bajnokság még nem indult el. Emiatt mindig kérdés, milyen formában van az ember, mennyire működik a csapatjáték, és Varsóban is az volt az érzésem: a koncentráció, a fegyelem rendben van, de a támadásokhoz szükséges élesség, a kellő agresszivitás várat magára. Remélem, nem sokáig, a visszavágón már veszélyesebbek leszünk. A Legia az első félidőben még nem volt annyira veszedelmes, kiegyenlített játék zajlott, de a szünet után tényleg végig figyelnem kellett, a varsói csapat sokat támadott. A saját formám? Végigdolgoztam a nyarat, sokat edzettem, jó erőnléti állapotban vártam az Európa-liga selejtezőit, és persze boldog vagyok, hogy jónak értékelték a varsói teljesítményemet. De a legfontosabb, hogy a csapat továbbjusson.”

A kapus elmondta: csaknem húszezer néző előtt, szép stadionban, remek hangulatban léptek pályára, és ez a miliő mindig feldobja – mint elmondta, minden futballista azért dolgozik, hogy ilyen légkörben játszhasson. Hiába szurkoltak a házigazdának, a rutinos kapust ez nem zökkentette ki, mi több, feldobta, hogy ilyen körülmények között bizonyíthatott.

„A visszavágón bármi elképzelhető – mondta Megyeri Balázs. – Az előrejelzések szerint a görögországi viszonyokhoz képest is kánikula várható, ráadásul amíg Varsóban este kilenckor kezdődött a találkozó, a visszavágó athéni idő szerint hétkor – a meccs végén is lehet még negyven fok. Ez azért egyik csapat helyzetét sem könnyíti meg, és bár mindkét csapatnak egyformán melege lehet a hőségtől, kérdés, kire hogyan hat majd. A fegyelmezett védekezésünkkel nem volt probléma, elöl kell felgyorsulnunk kissé, pontosabb futballra van szükségünk, és akkor kivívhatjuk a továbbjutást.”

Korábban már szó esett róla, mégis érdemes megjegyezni: Megyeri Balázs eddig egyszer sem tudott bekerülni Marco Rossi szövetségi kapitány bő keretébe, pedig a teljesítménye láttán aligha vitatná bárki is, ott lenne a helye. Természetesen a kapitány döntését mindenkinek tiszteletben kell tartania, de azért legalábbis furcsa, hogy a légiósként jelentős elismerésekben részesülő magyar játékos beválogatása nem volt téma. Talán hozzátehetjük: eddig.

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 3. KÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Asztana FK (kazah)–Valletta FC (máltai) 5–1
AEK Larnaca (ciprusi)–Gent (belga) 1–1
Pjunik Jerevan (örmény)–Wolverhampton Wanderers (angol) 0–4
Sparta Praha (cseh)–Trabzonspor (török) 2–2
Universitatea Craiova (román)–AEK Athén (görög) 0–2
Bröndby (dán)–Sporting Braga (portugál) 2–4
FK Ventspils (lett)–Vitória (portugál) 0–3
Sheriff Tiraspol (moldovai)–AIK (svéd) 1–2
Haugesund (norvég)–PSV Eindhoven (holland) 0–1
Molde (norvég)–Arisz (görög) 3–0
Mariupol (ukrán)–AZ Alkmaar (holland) 0–0
FC Thun (svájci)–Szpartak Moszkva (orosz) 2–3
Malmö FF (svéd)–Zrinjski Mostar (bosnyák) 3–0
Neftci PFK (azeri)–Bnei Jehuda (izraeli) 2–2
Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Suduva (litván) 1–2
Ludorogec (bolgár)–The New Saints (walesi) 5–0
Royal Antwerp (belga)–Viktoria Plzen (cseh) 1–0
Lokomotiv Plovdiv (bolgár)–Strasbourg (francia) 0–1
Feyenoord (holland)–Dinamo Tbiliszi (grúz) 4–0
CSZKA Szófia (bolgár)–Zorja Luhanszk (ukrán) 1–1
FK Sarajevo (bosnyák)–BATE (fehérorosz) 1–2
F91 Dudelange (luxemburgi)–Nomme Kalju (észt) 3–1
IFK Norrköping (svéd)–Hapoel Beer-Seva (izraeli) 1–1
FC Midtjylland (dán)–Rangers FC (skót) 2–4
HNKRijeka (horvát)–Aberdeen (skót) 2–0
Austria Wien (osztrák)–Apollon Limassol (ciprusi) 1–2
FCVaduz (liechtensteini)–Eintracht Frankfurt (német) 0–5
FCSB (román)–Mladá Boleslav (cseh) 0–0
Torino FC (olasz)–Sahcjor Szalihorszk (fehérorosz) 5–0
Legia Warszawa (lengyel)–Atromitosz (görög) 0–0
Partizan (szerb)–Malatyaspor (török) 3–1
Luzern (svájci)–Espanyol (spanyol) 0–3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik