Légiósok: Ha Marco Rossi számol velem, már repülök is – Gazdag Dániel

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2022.02.25. 10:22
null
Gazdag Dániel válogatott meghívót érő teljesítményt akar nyújtani a Philadelphiában (FOTÓ: UNION PHILADELPHIA FC)
Szombaton a Philadelphia Union–Minnesota United mérkőzéssel rajtol az észak-amerikai profi liga, az MLS 2022-es idénye. Ha valaki nagyon várja már a kezdést, az a hazai csapat magyar játékosa, Gazdag Dániel.



– Kezdődhet?
– Hogy kezdődhet-e? Már alig várom! – válaszolta a Nemzeti Sport érdeklődésére Gazdag Dániel, az észak-amerikai profi liga (MLS) szombati rajtjára készülő Philadelphia Union 25 éves, 11-szeres magyar válogatott középpályása. – Hosszúra nyúlt a szünet, két és fél hónapig tartott, jó lesz már újra játszani. Az előző bajnokság december ötödikén véget ért számunkra, január tizenhetedikén kezdtük a felkészülést, ami azt illeti, az sem volt rövid. Két hétig hazai környezetben edzettünk, majd február elsején elutaztunk Floridába, ahol tizennyolc napig edzőtáboroztunk. Egy rossz szavam sem lehet, kiváló körülmények között, csodás időben készültünk, ugyanakkor nem könnyű tizennyolc napig távol lenni a családtól. Az utolsó egy-két nap kemény volt, de a lényeg, hogy jó állapotban vagyunk, bizakodva vágunk neki az új évadnak.

– Sokat nem kell várniuk, a nyitó meccset önök játsszák.
– Hogy miért alakult így, nem tudom, lehet, csak a sorsolás szeszélye, hogy mi lépünk először pályára. Mindenesetre örülök, hogy így alakult, bizonyára nagy lesz a felhajtás. A szurkolóink körében már most az, a tavalyi jó szereplésünk megtette hatását, a rájátszásban tapasztalt futball-láz nem múlt el, valószínűleg telt ház előtt fogadjuk a Minnesotát.

SZÁMOKBAN

2 millió euró a huszonöt éves középpályás piaci értéke
5 gólt és három gólpasszt jegyzett az előző idényben
28 tétmeccsen játszott a Philadelphiában

– Ha nem tévedek, kellemes emlékeket őriz a szombati vetélytársról.
– Inkább vegyeset. Mert arra nem szívesen gondolok vissza, hogy az októberi találkozón három kettőre kikaptunk, az ellenben valóban szép emlék, hogy a két gólunkat én szereztem. A nyári klubváltást követően az volt az egyik legjobb meccsem az előző idényben, utána éreztem azt, hogy „megérkeztem” Amerikába, azaz olyan teljesítményt tudok nyújtani, amilyet elvárnak tőlem. A Minnesota jó csapat, elsőre kaphattunk volna könnyebb ellenfelet, de ha már így hozta az élet, mindent megteszünk a legyőzése érdekében. Ha ezúttal mi nyernénk három kettőre, de nem dupláznék, azt boldogan aláírom már most.

– Azok után, hogy az előző bajnokságban meg sem álltak a Keleti főcsoport döntőjéig, gyanítom, nőtt az elvárás.
– Való igaz, mindenki bátrabb lett... A vezetők látják, erősek vagyunk, bíznak benne, hogy még tovább jutunk. Nem vagyunk ezzel másként mi sem. A rájátszásba jutás elmaradása óriási csalódást jelentene, sőt nekem még az is, ha a playoff első körében elbuknánk. Jó lenne újra főcsoportdöntőt vívni, talán a sors is visszaadná azt, amit tavaly elvett tőlünk. A New York City elleni mérkőzés előtt betört hozzánk a járvány, tizenegy játékosunk, köztük hat alapember dőlt ki. Főként emiatt volt keserű a szánk íze, mert ha teljes csapattal állhatunk ki, a tisztes vereségnél többre lettünk volna képesek. Remélem, ezt bizonyítjuk az idén. Egyebek mellett azért is vagyok optimista, mert bár jelentős változás nem történt a keretben, az új igazolások erősítést jelentenek. A Miamitól érkező csatárral, Julián Carranzával már az edzőmeccseken élmény volt játszani, és akkor még nem szóltam arról, hogy a dán bajnok és gólkirály Mikael Uhre vízumproblémák miatt egyelőre nem csatlakozhatott hozzánk. Ha ő is befut, erős támadósorunk lesz.

– Fel sem vetődött, hogy máshol folytatja?
– Azt tudom, hogy volt érdeklődés irántam, ám konkrét ajánlatról nem tájékoztattak. Hozzáteszem, egyáltalán nem bánom, hogy maradok, már decemberben is azt mondtam, ezt az évet mindenképpen szeretném itt tölteni. Nagyszerűen érezzük magunkat, élvezem a vezetők, a szakmai stáb és a társaim bizalmát. Az elején nyilván szükségem volt némi türelemre, hiszen idény közben sohasem egyszerű váltani, ám ahogy telt az idő, egyre jobban éreztem magam a csapatban, felvettem a ritmust, hozzászoktam az itteni stílushoz, ami a teljesítményem javulásával járt. A bajnokság hajrájában már meghatározó szerepem volt, és nem titkolom, szeretném ott folytatni, ahol abbahagytam: a csapat vezére akarok lenni!

– A válogatottban is jól teljesített az ősszel. Ahogy elnéztem a sorsolást, nem lesz akadálya, hogy a március végi felkészülési mérkőzéseken szerelést öltsön.
– Így intéztem... Komolyra fordítva: mivel egyre több válogatott labdarúgó szerepel a bajnokságban, az MLS igyekszik alkalmazkodni a nemzetközi naptárhoz. Ez korábban nem így volt, mondanom sem kell, örülök a változásnak. Le a kalappal az illetékesek előtt, mert tényleg próbálják úgy alakítani a programot, hogy mindenkinek jó legyen. Úgyhogy ha Marco Rossi számol velem, már repülök is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik