Légiósok: Bizakodom a kerethirdetés előtt – Kecskés

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2021.08.19. 09:26
null
Ákos Kecskés (right) not only performs his defensive duties for Nizhny Novgorod but also tries to help with attacks – he headed a goal in his first appearance (Photo: Nizhny Novgorod)
Egyre jobban megszokja az oroszországi légióséletet az élvonalban góllal bemutatkozó Kecskés Ákos.

Elhúzódott Kecskés Ákos bemutatkozása. A kétszeres magyar A-válogatott belső védő a Luganóban eltöltött három év után intett búcsút Svájcnak, július 29-én az orosz első osztály újoncához, a Nyizsnyij Novgorodhoz szerződött, s bár egészséges volt, első bajnoki mérkőzésére augusztus 14-ig várni kellett, mivel hetekig nem hitelesítették a munkavállalói vízumát, s nem érkezett meg a játékengedélye. Múlt hét kedden aztán jött a hír, szerdán megérkeznek a papírok, így csatlakozhatott a csapathoz az edzéseken.

„Hétfőn még csak dzsóker voltam a labdatartásnál, elővigyázatosságból kimaradtam egyes feladatokból, majd részt vettem négy teljes értékű edzésen, s a szombati mérkőzésen bemutatkoztam – mondta a Nemzeti Sportnak az Ufa elleni bajnokit (1–2) végigjátszó Kecskés Ákos.Pénteken már sejtettem, hogy a hétvégén a kezdőcsapat tagja leszek, a taktikai elemek gyakorlásánál körvonalazódott, hogy bevetnek. Ötvédős rendszerben a megszokott helyemen, jobb oldali középhátvédet játszottam, nem volt tehát idegen a szerepkör. Alekszandr Kerzsakov vezetőedző fegyelmezettséget kért tőlem, a második félidőben pedig azt, hogy minél többet menjek előre, segítsem a támadásépítést. Összességében elégedett lehetek a teljesítményemmel, jól mutatkoztam be. Két és fél hónap után játszottam újra, jól éreztem magam a pályán, de erőnlétben még utol kell érnem magam – egy-két mérkőzés, mire visszanyerem a meccsritmust.”

KECSKÉS GÓLJA

JEGYEKET VEGYENEK!

A magyar válogatott szeptemberben három vb-selejtező meccset játszik, ebből kettőt hazai pályán, a Puskás Arénában: szeptember 2-án Angliát, szeptember 8-án Andorrát fogadja. A két hazai mérkőzésre szóló kombinált belépők értékesítése augusztus 19-én, csütörtökön 10 órakor kezdődik, és a készlet erejéig tart – ezt a jegytípust bárki megvásárolhatja, nem szükséges hozzá szurkolói klubtagság. Ha a két vb-selejtezőre szóló kombinált jegyek értékesítését követően maradnak belépők, augusztus 23-tól a mérkőzésekre egyenként is elindul a jegyértékesítés, és augusztus 26-ig elsőbbséget élveznek a klubtagok, akik 20 százalékos kedvezményben részesülnek. Augusztus 26-tól válthatják meg jegyüket azok, akik nem tagjai a szurkolói klubnak. Egy személy minden esetben legfeljebb négy jegyet vásárolhat.

A hódmezővásárhelyi labdarúgó szerénységéről sokat elárul, hogy amikor bemutatkozásáról kérdeztük, meg sem említette, hogy egyenlítő gólt szerzett, fejjel vette be az Ufa kapuját, s azt sem emelte ki, hogy kiválóan látta el védőmunkáját, s egyéb mutatókban is a mérkőzés legjobbjai közé tartozott: kilenc fejpárbajból nyolcat megnyert, három megelőző szerelése mellett két sikeres hosszú indítása volt, továbbá kilencvenszázalékos hatékonysággal passzolt.

„Ambivalens érzések kavarogtak bennem, a lefújás után nem tudtam igazán örülni a gólomnak, mivel kikaptunk – folytatta a 25 éves védő. – Az első félidőben három góllal is vezethettünk volna, ám megérdemelt előny helyett gól nélküli döntetlennel fordultunk, s mivel nem férnek bele a megingások, az Ufa nyert: kétszer is kihasználta a hibánkat. Mérgesek voltunk, mert minden mutatóban felülmúltuk az ellenfelet, mégsem szereztünk pontot. Néhány óra elteltével valamelyest már örültem a gólomnak, de ez csapatjáték, a győzelem a lényeg. Újoncként nem követhetünk el ilyen hibákat: Vasárnap a Rosztovot fogadjuk, és győzni akarunk.”

A Nyizsnyij Novgorodnál keményen készülnek a következő erőpróbára – függetlenül a következő ellenfél kilététől.

„Alekszandr Kerzsakov edzései sokkal jobban igénybe vesznek fizikailag, mint a luganóiak, itt intenzívebbek a gyakorlatok. A játékosok is agresszívabbak, mindenki ezer fokon ég. Játékban hasonló a szemlélet, mint a Luganónál, viszont a támadóharmadban talán több minőségi labdarúgó szerepelt a svájci bajnokságban – de ezek még csak az első benyomásaim. Sokoldalú játékosnak tartom magam, próbálom megoldani a rám osztott feladatokat, s remélem, minden erényemet kamatoztatni tudom ebben a ligában. Egyre jobban beilleszkedem, de nem tagadom, kihívást jelent, hogy nemcsak új klubhoz kerültem, hanem új kultúrába is. Kezdek alkalmazkodni az itteni élethez, egyre többet értek oroszul, a futballhoz kapcsolódó legfontosabb kifejezéseket már elsajátítottam. Nagy segítség, hogy beszélek szerbül, mert enélkül nem értenék egy mukkot sem. Kevés szabadidőm van, de voltam már sétálgatni a városban, a legfőbb nevezetességnek számító Kremlt is megnéztem.”

Kecskés Ákos elsősorban persze a futballra összpontosít, hiszen nagy tervei vannak: szeretne ott lenni a szeptemberi vb-selejtező meccsekre készülő magyar válogatott keretében.

„Bizakodom a kerethirdetés előtt. Túl vagyok az első bajnokimon, remélem, a következő fordulókban is pályára lépek, úgyhogy bízom benne, a teljesítményemmel meggyőzöm Marco Rossi szövetségi kapitányt. Azért küzdünk, hogy kijussunk a világbajnokságra, ami óriási eredmény lenne. Ha Anglia ellen úgy teljesítünk, mint Németország vagy Franciaország ellen az Eb-n, lehet esélyünk a pontszerzésre. Persze Albánia ellen sem lesz könnyű, Tiranában nehéz mérkőzés vár ránk. Csapattársam, Bekim Balaj az albán válogatott tagja, beszéltük is, hogy fogadást kötünk, talán egy vacsora lesz a tétje. Remélem, ő állja majd a cechet, mert az azt jelentené, hogy elhoztuk a három pontot Albániából.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik