Légióskörkép: Dzsudzsák-gól egy év után, bajnok lett a magyar kapus

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.24. 21:39
null
Kleinheisler és Dzsudzsák is hosszú idő után szerzett bajnoki gólt (Fotó: Földi Imre)
Ahogy azt olvasóink már megszokhatták, a Nemzeti Sport Online-on hétről hétre összefoglaljuk toplégiósaink előző heti teljesítményét. Tekintse át velünk, mi történt a külföldön játszó magyarokkal az elmúlt néhány napban! Játszott percek, lapok, gólok!

NÉMETORSZÁG

Kifejezetten jó hétvégét zártak németországi légiósaink. Kleinheisler Lászlóakit a mérkőzés után külön kiemelt edzője – megszerezte első gólját a Bundesligában. A középpályás a Wolfsburg ellen 3–1-re megnyert hazai mérkőzésen lőtte csapata második gólját, ráadásul róla állították ki a vendégektől Jeffrey Boumát. Kleinheisler 80 percet töltött a pályán, utána lecserélték. A magyar válogatott labdarúgó legutóbb a Diósgyőr ellen, a Videoton játékosaként talált kapuba bajnoki mérkőzésen még 2013. november 24-én.

Kleinheisler László gólja


Szintén győztes csapat tagja volt Szalai Ádám. Válogatott támadónk csapata, a Hoffenheim a Bayer Leverkusen otthonában ért el bravúros, háromgólos győzelmet. Szalai a 65. percben csereként lépett pályára, akkor már 3–0-ra vezetett a Hoffenheim.

Tovább szárnyal az RB Leipzig. Gulácsi Péter és Kalmár Zsolt együttese a Werder Brement győzte le 3–1-re a hétvégén, amivel fellépett a tabella második helyére – hátránya mindössze két pont a listavezető Bayern Münchennel szemben, ez parádés teljesítmény az újonc csapattól! Gulácsi végigvédte a találkozót, Kalmár nem került keretbe.

Kevésbé volt jó hete a másodosztályban játszó légiósainknak. Stieber Zoltán (Kaiserslautern) és Megyeri Balázs (Greuter Fürth) csapata egyaránt a Braunschweig otthonában kapott ki 1–0-ra. Stieber 71 percet töltött a pályán a hétfői összecsapáson (ezt a találkozót még az eggyel korábbi fordulóban rendezték, a mostani körben a Kaiserslautern ma este mérkőzik meg a Bochummal), Megyeri végig a pályán volt a hétvégén – utóbbi sárga lapot kapott, amikor összehozott egy tizenegyest az ellenfélnek. A büntető kimaradt, Megyeriék azonban így is vereséget szenvedtek.

Nagy Dániel (Würzburger Kickers) egy félidőt játszott a Karlsruhe ellen (0–2).

OLASZORSZÁG

Továbbra is kirobbanthatatlan a Bologna kezdőcsapatából Nagy Ádám, aki a Sassuolo ellen kapott 70 percet. A Bologna a múlt heti meccshez hasonlóan ismét a hajrában kapott gól miatt szalasztotta el a győzelmet, és maradt sorozatban negyedik bajnokiján nyeretlen.

Sallai Roland és Balogh Norbert csapata, a Palermo 4–1-re kikapott a Roma otthonában. Sallai végig a kispadon ült, Balogh sérülés miatt kihagyta a találkozót.

Az olasz másodosztályban szereplő játékosaink közül egyedül Adorján Krisztián (Novara) lépett pályára, ő az Avellino ellen 1–0-ra megnyert bajnokin játszott egy félidőt.

Bajner Bálint találatával szerezte meg a vezetést az olasz harmadosztályban szereplő Modena, amely hazai pályán 2–1-re kikapott a Veneziától. A magyar légiós gólját a néhány hete elhunyt édesanyjának ajánlotta.

Bajner Bálint gólja

FRANCIAORSZÁG

Lang Ádám csapata, a Dijon hazai pályán 1–0-ra legyőzte a Lorient-t a 10. fordulóban. Lang végigjátszotta a mérkőzést, a Dijon négy forduló óta őrzi veretlenségét, e meccseken összesen nyolc pontot gyűjtött.

Szintén nyert a Le Havre, a Bese Barnabást végig a soraiban tudó másodosztályú együttes az Ajacciót győzte le kétgólos különbséggel.

ANGLIA

A másodosztályú Wigan Athletic kapuját ezúttal is Bogdán Ádám őrizte, csapata otthon 1–0-ra kikapott a Brighton & Hove Albiontól. Bogdánék visszacsúsztak a táblázat utolsó előtti (23.) helyére…

LENGYELORSZÁG

„Magyar rangadót” rendeztek a lengyel bajnokság szombati játéknapján. Nikolics Nemanja (Legia Warszawa)és Kádár Tamás (Lech Poznan) csapata egymással mérkőzött meg. A hazai együttes Nikolics góljával szerezte meg a vezetést, amire a 90. percben büntetőből válaszolt az ellenfél. A slusszpoén a hosszabbításban jött, a pillanatokkal korábban csereként beálló Kasper Hämäläinen a 93. percben szerezte meg a győzelmet a Legiának. Nikolics végigjátszotta a mérkőzést, akárcsak válogatottbeli társa, Kádár Tamás a vesztes poznani csapatban.

Nikolics gólja Kádárék ellen

Majdnem ilyen izgalmas volt a hajrá Wroclawban is, de ott a hazaiak magyar légiósának, Mervó Bencének nem volt oka ünnepelni: hiába vezetett csapata, a Slask 2–0-ra a Cracovia ellen, a vendégek előbb szépítettek, majd a 94. percben egyenlítettek – tizenegyesből… Mervó az 59. percben lépett pályára csereként, a krakkóiak nem nevezték Litauszki Róbertet.

Továbbra is kitűnő formában vannak Guzmics Richárdék. A Wisla Kraków hazai pályán 2–0-ra legyőzte a Niecieczát, a magyar védő a pályán volt.

Sérülés miatt le kellett cserélni Gyurcsó Ádámot, aki az Arka Gdynia ellen 3–0-ra megnyert bajnokin 78 percet játszott. Egyelőre nincs hír arról, súlyos-e a sérülés, vagy a stábot inkább az elővigyázatosság vezérelte.

TOVÁBBI LÉGIÓSAINK

Megtört a jég! Megszerezte első gólját az Arab Emírségek labdarúgó-bajnokságában Dzsudzsák Balázs (al-Vahda). A magyar válogatott csapatkapitánya a kispadon kezdett az al-Vaszl ellen, a szünetben, 0–2-nél állt be, és a 82. percben szerezte meg csapata szépítő gólját (1–2 maradt a vége is). Dzsudzsák legutóbb tavaly novemberben, még a török Bursaspor játékosaként szerzett gólt bajnoki mérkőzésen.

Dzsudzsák-gól egy év után

Történelmet írt csapatával a magyar kapus! A feröeri Víkingur szombaton Turi Gézával a kapuban 3–1-re győzött az AB vendégeként, ezzel megnyerte a 2008-ban alapított klub történetének első bajnoki címét. A 42 esztendős Turi 2006 óta játszik Feröeren, a Víkingurt 2008-as megalapítása óta szolgálja. Ebben a szezonban a 27-ből 26 bajnokin ő állt a csapat kapujában, ebből 12-szer nem kapott gólt.

Priskin Tamás góllal járult hozzá csapata, a pozsonyi Slovan 5–1-es győzelméhez a Zlaté Moravce ellen a szlovák labdarúgó-bajnokság szombati játéknapján. A magyar válogatott támadó a 70. percben lépett pályára csereként, és a 91. percben fejelte be a labdát az aranyosmarótiak kapujába, beállítva az 5–1-es végeredményt.

Végezetül egy hír Portugáliából. A Benfica magyar U17-es válogatott támadója, Csoboth Kevin rögtön az első korosztályos bajnoki meccsén megszerezte első gólját a lisszaboniak színeiben.

Csoboth gólja 0:10-től

További információkért kattintson a táblázatban található névre, és nézze meg bővebben, hogyan alakult a magyar futballista csapatának múlt heti mérkőzése!

TOPLÉGIÓSOK* MÉRKŐZÉSEI AZ ELŐZŐ HÉTEN
Légiós Klubcsapata Csapata ki ellen játszott?* Hány percet volt a pályán? Gól, gólpassz, lapok
Bogdán Ádám Wigan Athletic
(angol II.)
Brighton & Hove Albion 0–1 90
Köteles László Waasland-Beveren (belga) Standard Liege (i.) 0–5 90
Huszti Szabolcs Eintracht Frankfurt
(német)
Hamburg (i.)
3–0
eltiltott volt
Kleinheisler László Darmstadt 98
(német)
Wolfsburg
3–1
80 gól
Szalai Ádám Hoffenheim
(német)
Bayer Leverkusen (i.) 3–0 25
Kalmár Zsolt RB Leipzig
(német)
Werder Bremen 3–1 nem volt keretben
Gulácsi Péter RB Leipzig
(német)
Werder Bremen 3–1 90
Simon Krisztián 1860 München (német, II.) VfB Stuttgart (i.) 1–2 sérült
Megyeri Balázs Greuter Fürth
(német II.)
Braunschweig (i.) 0–1 90 sárga lap
Stieber Zoltán 1. FC Kaiserslautern (német II.) Braunschweig (i.) 0–1 71
Nagy Dániel Würzburger Kickers (német, II.) Karlsruhe
0–2
45
Balogh Norbert Palermo
(olasz)
Roma (i.)
1–4
sérült
Sallai Roland Palermo
(olasz)
Roma (i.)
1–4
végig a kispadon ült
Nagy Ádám Bologna
(olasz)
Sassuolo
1–1
70
Adorján Krisztián Novara
(olasz II.)
Avellino
1–0
45
Tamás Krisztián Spezia
(olasz, II.)
Brescia
2–0
nem volt keretben
Lang Ádám Dijon FCO
(francia)
Lorient
1–0
90
Bese Barnabás Le Havre AC
(francia II.)
AC Ajaccio
2–0
90
Dzsudzsák Balázs al-Vahda (arab emírségekbeli) al-Vaszl
1–2
45 gól
Futács Márkó Hajduk Split
(horvát)
Istra 1961 (i.)
0–0
29
Guzmics Richárd Wisla Kraków (lengyel) Nieciecza
2–0
90
Mervó Bence Slask Wroclaw (lengyel) Korona Kielce (i)
2–1
2 sárga lap
Cracovia Kraków 2–2
31

Nikolics Nemanja Legia Warszawa (lengyel) Lech Poznan
2–1
90 gól,
sárga lap
Kádár Tamás Lech Poznan (lengyel) Legia Warszawa (i.) 1–2 90
Gyurcsó Ádám Pogon Szczecin (lengyel) Arka Gdynia (i.) 3–0 78
Litauszki Róbert Cracovia Kraków (lengyel) Slask Wroclaw (i.) 2–2 nem volt keretben
Bőle Lukács CSM Poli. Iasi
(román)
Voluntari
1–2
nem volt keretben
Vécsei Bálint Lugano
(svájci)
FC Basel
2–2
90
Vida Kristopher DAC
(szlovákiai)
Spartak Trnava (i.)
0–1
32
Kocsis Gergő DAC
(szlovákiai)
Spartak Trnava (i.)
0–1
sérült
Priskin Tamás Slovan Bratislava (szlovák) Zlaté Moravce (i.) 5–1 20 gól
Szántó Tamás Rapid Wien
(osztrák)
Sassuolo (olasz, El) 1–1 végig a kispadon ült
Austria Wien
0–2
45
Varga Barnabás Mattersburg (osztrák) Sturm Graz (i.)
2–2
3
Korhut Mihály Hapoel Beer-Seva (izraeli) Sparta Praha (cseh, El) 0–1 90
Németh Krisztián al-Garafa
(katari)
al-Sahanija (i.) 1–1 90
Otigba Kenneth Kasimpasa
(török)
Osmanlispor (i.) 2–1 90 sárga lap
Koman Vladimir Adanaspor
(török)
Akhisar Belediyes. (i.) 0–1 90 sárga lap

*Toplégiós: külföldi első vagy másodosztályú bajnokságban szereplő, jelenlegi vagy korábbi felnőtt vagy U-válogatott vagy válogatott-kerettagságig jutó játékos vagy az UEFA számítása alapján a legjobb 20 európai ligák valamelyikében szerepel.
Azoknál a légiósoknál, akik nem az élvonalban szerepelnek, ezt külön jeleztük, ahogy azt is, hogy ha nem bajnoki meccsről volt szó.
Az eredményeket mindig a magyar légiós csapatának szemszögéből írtuk fel, az idegenbeli meccseket i. betűvel jeleztük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik