Irány az Anzsi: Dzsudzsák Balázs aláírt az orosz csapathoz

Vágólapra másolva!
2011.06.12. 16:05
null
Dzsudzsák az Anzsi mezével (Fotó: Németh Ferenc)
Dzsudzsák Balázs a héten orvosi vizsgálaton vett részt az orosz élvonalbeli Anzsi Mahacskalánál, és a PSV-nél eltöltött évek után dagesztáni kaland előtt áll. A szélső vasárnap délután az őt képviselő Stars and Friends menedzserirodával együtt a Four Seasons Hotelben tartott sajtótájékoztatót – hivatalosan is bejelentve, hogy négy évre aláírt az Anzsihoz. Az orosz klub honlapján jelentette be az átigazolást.

 

A szerződés aláírása (Fotó: Németh Ferenc)
A szerződés aláírása (Fotó: Németh Ferenc)

 

A szerződés négy évre szól, anyagi részleteket egyik klub sem akart nyilvánosságra hozni. A Mahacskala sportigazgatója szintén a Four Seasons szállodában tartózkodik – de a sajtótájékoztatón nem jelent meg –, külön egyeztetéssel áll a sajtó rendelkezésére. A sajtótájékoztatón az asztalnál négy fő foglalt helyet: a főszereplő Dzsudzsák Balázs jobbján Fülöp Ferenc, balján Vörösbaranyi József és Sallói István ült. A sajtótájékoztatót azért tartották vasárnap kora délután, mert hétfőn Oroszországban hivatalosan is megerősítik majd a hírt, de a magyar szélső nem akarta, hogy a magyar hírportálok az oroszok után „kullogjanak”. A sajtótájékoztató Dzsudzsák húszperces, egy lélegzetvételnyi monológjával kezdődött.

„A Zenit, a CSZKA, a Lokomotív és a Szpartak senkinek sem szorul bemutatásra, aki ismerős a futball világában, így az Anzsiban már erősebb bajnokságban szerepelhetek, mint Hollandiában, amellyel kapcsolatban többször megfogalmazódott, hogy nincs igazi konkurenciaharc, a PSV mellett csupán néhány klub tartozik az elitbe – mutatta be Dzsudzsák az orosz bajnokságot röviden. – Való igaz, hogy nem topcsapatba mentem, amit sokan vártak tőlem itthon, de ez a klub olyan jövő előtt áll, hogy négy éven belül komoly Bajnokok Ligája helyezésben gondolkodhatnak. Egyelőre elég talán Buszufa, Roberto Carlos, Tardelli nevét említeni. A mostani szezonban nem látnak nemzetközi kupamérkőzéseken, viszont jövőre már a BL-ben szeretnénk szerepelni.”

PSV: „REMEK JÁTÉKOST VESZTETTÜNK”

„Balázzsal nagyon jó játékost veszítettünk, aki rendkívül hatékonyan dolgozott. Fred Rutten edzősége alatt rengeteget fejlődött, és nemzetközi szinten is reflektorfénybe került. Várható volt, hogy eljött az ideje az átigazolásnak, a választása viszont egy kicsit váratlan volt" – nyilatkozta Brands a PSV hivatalos honlapjának.

„A San Marino elleni válogatott meccs után meglepetés volt, hogy pont másnapra tettük az orvosi vizsgálatot. Szerdán boldogan keltem fel, túlestem a vizsgálaton, és nagy örömmel akartam bejelenteni a szerződést. Erre a napközbeni hírekben azt olvastam vissza, hogy az ország egyik legkedveltebb játékosából pillanatok alatt az egyik leggyűlöltebb lettem, még a családomat, a szeretteimet sem kímélve bántottak. Komolyan fontolóra vettem: megéri így nekem, hogy kiálljak a nyilvánosság elé a hírrel? Bár boldognak kellett volna lennem, mégis csalódottan tértem haza szerda este, és folyamatosan azon gondolkodtam: mit rontottunk el, hol lehetne javítani? Szerda este hazaérkeztünk, Ferenczi Pisti barátom jött ki elém a reptérre, és viccesen ő is megjegyezte, hogy a nap folyamán négy-öt emberrel komoly vitába bocsátkozott az internetes portálokon. Utána anyukámmal beszéltem, aki csak annyit mondott: reméli, mielőbb alá is írok. Akkor gondolkodtam el azon igazából: miért kell nekem, nekünk egyáltalán magyarázkodni? Soha nem felejtem el, honnan jöttem, kik támogattak. A PSV történetének a három legdrágábban értékesített játékosa közé kerültem, amire szintén büszke lehetek. Velem kapcsolatban, aki néhány éve még a Létavértesben játszottam, huszonnégy évesen tíz-tizennégy millió euró közötti összeget láttak napvilágot.”

„Sok ember véleményét kikértem az átigazolással kapcsolatban, de senki nem mondta azt a szemembe, hogy rossz döntést hozok és a pályafutásom végére érek ezzel. Valószínűleg azért különös az Anzsi, mert esetében nem tudunk olyan sikereket felsorolni, mint akár a PSV-nél. Kimondhatatlanul bántott viszont, hogy így állt hozzám a kommentálók és a médiumok egy része, miközben én roppant büszke vagyok arra, hogy egy ilyen csapat velem képzeli el a jövőjét. Ne értsenek félre, nem ájultattak el a reptetéssel és a luxussal, de amikor a Wembley-ben, a BL-döntőben szinte a Barca-elnök mellett ültem semleges csapat tagjaként, azért az elég bizonyítékot adott, hogy milyen szinten veszik őket komolyan a legmagasabb szinten, és milyen szinten veszik ők komolyan ezt az egészet, hogy még ezt is el tudták intézni.”

„Sokan három napig a pokolba kívántak, de akkor emlékeztetnék arra, hogy sokan a PSV-től is féltettek annak idején, hogy a hollandoknál nem állom meg a helyem, úgy is kölcsönadnak, ezzel szemben jól sikerültek a dolgok. Továbbra is Spanyolország az álmom, nem tettem le róla, de semmiről nem maradtam le. A hollandnál erősebb bajnokságba léptem, technikailag nem biztos, fizikailag viszont mindenképpen. Ha tudok fejlődni és hasonló szinten teljesíteni, akkor biztos nem végzem a süllyesztőben. Augusztus elsején lehet az új igazolásokat játszatni az orosz élvonalban, így lemaradok a Zenit és a Rubin Kazany elleni, júliusi rangadókról. Roberto Carlos az Anzsi legismertebb játékosa, de nála felvetődött, hogy már öreg, nincs motivációja, és csak a pénzért ment oda. Ez egyáltalán nem igaz, mert hajt, küzd, a hátán viszi a csapatot, igazi vezér, és szinte másodedzőként is dolgozik már. Ha neki és más ismert játékosoknak ez megfelel – mert a nyári átigazolási listán több nagy név szerepel még –, majd akkor fogják igazán veregetni a vállam, hogy ide igazoltam. A családomat, a hozzátartóimat bántották, rajtuk köszörülték a nyelvüket, ez az, ami igazán fájt. Mert rajtam lehet, ez a munkámhoz tartozik, ezt vállaltam, amikor futballista lettem. Nagyon várom a július negyedikei kezdésemet az ausztriai edzőtáborban, ahol három mérkőzést is játszunk, többek között a Schalkéval. Úgy éreztem, váltanom kell annak érdekében, hogy meg tudjak újulni. Egy szerethető klubot hagyok ott, ahol az utolsó fűszálat is ismertem már. Ebben a percben kaptam tőlük az sms-t, hogy gratulálnak.”

A magyar szélső monológját követően elmondta: a PSV nem helyezett rá nyomást, hogy fogadja el ezt az ajánlatot. Vörösbaranyi József menedzser megjegyezte: az elmúlt időszakban ők soha egyetlen egy csapatot sem említettek meg konkréten, mint amely Dzsudzsák után érdeklődik, csupán újságírói kérdésre véleményezték a sajtóhíreket. A valóság az, hogy ezidáig egyetlen olyan ajánlat sem futott be, amely a PSV-nek és a magyar légiósnak is megfelelt volna. Az átigazolással azért nem vártak tovább, a nyári piac végéig, mert sportszakmailag egyértelműen előrelépésnek tartják az orosz bajnokságot, az Anzsi pedig visszautasíthatatlan ajánlatot tett.

Dzsudzsák beszélt Egervári Sándorral, a szövetségi kapitány annyit jegyzett meg, az orosz bajnokságot erősebbnek tartja a hollandnál, és örül, hogy a középpályás fizikailag még inkább megerősödhet.

A Zenit kötelékébe tartozó Huszti Szabolcs is megerősítette Dzsudzsákot abban, hogy az Anzsihoz szerződjön, őt speciel negatív élmény nem érte az orosz bajnokságban, bár nem kap állandó játéklehetőséget.

EZ TÖRTÉNT EDDIG DZSUDZSÁK ÁTIGAZOLÁSÁVAL KAPCSOLATBAN
JÚNIUS 12., VASÁRNAP

 

Dzsudzsák Balázs hivatalosan is bejelentette, hogy négy évre aláírt az Anzsi Mahacskala együtteséhez.

 

JÚNIUS 9., CSÜTÖRTÖK

 

21:21: Az orosz újságoknak sikerült elérniük az Anzsi Mahacskala vezetőedzőjét, Gadzsi Gadzsijevet, aki megerősítette, hogy Dzsudzsák Balázs az orosz csapathoz igazol, és elárulta, már beszélt is a futballistával, akit univerzális játékosnak tart.

 

15:53 Honlapunk megkereste Dzsudzsák Balázs egyik nevelőedzőjét, Hegedűs Gábort, hogy fejtse ki véleményét tanítványa valószínű klubváltásáról. A szakember szerint hiba lenne a Premjer-liga színvonalát lebecsülni, hiszen Dzsudzsák Oroszországban szakmailag még a hollandnál is erősebb bajnokságban méretheti meg magát.

 

15:30 Vörösbaranyi József, Dzsudzsák menedzsere az MTI érdeklődésére megerősítette a nyilvánvaló tényt, hogy a két klub már megegyezett a játékos vételárában. Ez azt jelenti, hogy a gyakorlatban már valóban csak a magyar szélső és menedzsmentje akaratán múlik az átigazolás megvalósulása.

 

13.32 A szélső lehetséges oroszországi szerződésével kapcsolatban a Ferencváros korábbi futballistája, Szergej Kuznyecov is elmondta a véleményét.

„Sokkal erősebb, keményebb, jobb az orosz bajnokság, mint a holland – mondta Szergej Kuznyecov a Nemzeti Sportnak. – Ezért aztán nem kell félteni Dzsudzsák Balázst, hiszen minden adva van a további fejlődéséhez. A pénzre nem lesz gondja, a konkurenciával azonban annál több, ugyanis hemzsegnek a remek labdarúgók a keretben. Szó sincs játékostemetőről, sőt milliós ugródeszkára lép Balázs, ha aláírja a szerződést.”

 

11.14 Tegnap holland és orosz források is arról számoltak be, hogy az Anzsi Mahacskala ma bejelenti Dzsudzsák Balázs szerződtetését, ám a Nemzeti Sport Online úgy értesült, hogy a jövő hétig is elhúzódhatnak a tárgyalások.

 

10:39 A holland sportoldalakat ellepték a PSV lehetséges nyári igazolásairól szóló hírek azt követően, hogy tegnap kiderült, Dzsudzsák Balázs valószínűleg az Anzsi Mahacskalához szerződik. A kiszemeltek között van Uszama Aszaidi, Stijn Schaars és Kolbeinn Sigthórsson is. Dzsudzsák Balázsért a hírek szerint 14 millió eurót is kaphat a PSV, így – pénzügyi problémái ellenére – valószínűleg lesz forrás az erősítésre.

 

9:50 „Balázst reggel tíz órától vizsgálták, öt óra is elmúlt már, mire az orvosi stáb mindennel végzett. Az eredmények kiválóak voltak, Balázs a szezon végén is kirobbanó erőben van” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Vörösbaranyi József a szerda esti orvosi vizsgálat után. A játékosügynök azt a tegnapi értesülésünket nem kívánta kommentálta, hogy a PSV szélsője az Anzsi Mahacskalánál vett részt orvosi vizsgálaton, és már meg is egyezett az orosz klubbal.

 

9:11 Az orosz Anzsi Mahacskaláról sok mindent elmond, hogy míg tíz éve Komáromban edzőtáborozott a csapat, addig az idén a játékosok és teljes személyzet – a takarítókat is beleértve – különgéppel utazott a BL-döntőre. A dagesztáni csapat július 4-től egyébként Ausztriában készül, és megmérkőzik a német Schalkéval is – azon a találkozón valószínűleg már Dzsudzsák Balázs is pályára léphet.

 

8:43 A sports.ru átigazolásfigyelő cikkében Dzsudzsák Balázst az Anzsi Mahacskala mellett még a CSZKA Moszkva kiszemeltjei között is feltüntetik. Ez azonban aligha jelenti azt, hogy a moszkvaiak még képben lennének Dzsudzsák ügyében, a szélsőt korábban hozták szóba a fővárosiakkal, és nevét azóta sem törölték a CSZKA kiszemeltjei közül.

 

7:09 Dzsudzsák Balázs mellett a Benfica 52-szeres argentin válogatott játékmesterét, Pablo Aimart is szeretné az Anzsi Mahacskalához csábítani az orosz klub tulajdonosa, Szulejman Kerimov.

 

JÚNIUS 8., SZERDA

 

22:10 A Voetbal International szerint még magasabb lesz a Dzsudzsákért kifizetett összeg. A holland sajtó késő este már arról számolt be, hogy Dzsudzsák 14 millió eurónál nagyobb összegért vált klubot, négy évre ír alá.

 

19.14 Estére az is kiderült, hogy Dzsudzsák átment az orvosi vizsgálaton,csütörtökön jelenthetik be a szerződtetését.

 

17:55 Mivel Dzsudzsák átigazolását egyik klub sem jelentette még be hivatalosan, a középpályás pontos árát sem lehet tudni. A holland Algemeen Dagblad sportrovatának (AD Sportwereld) délutáni információi szerint Dzsudzsákért legalább 9 millió eurót fizet az Anzsi. Később az orosz sports.ru tudósítója, Gyenyisz Bisztrov – aki lefotózta az orvosi vizsgálaton átesett futballistát – már 11–12 millió euróról írt.

 

16:50 Olvasóink is meghozták az ítéletüket Dzsudzsák klubváltásával kapcsolatban, „közvélemény-kutatásunkból” kiderült, a szavazók 95 százaléka nem ért egyet a futballista Oroszországba szerződésével. Természetesen az átigazolás megihlette szerkesztőségünket is: Marosi Gergely és Pór Károly szubjektív írásában érvek és ellenérvek sorakoznak fel.

 

15:27 Az is kiderült, hogy a tulaj hiába áldoz évi 60 millió eurót a csapatra, ez az összeg csak a hetedik legtöbb az orosz bajnokságban.

 

14:25 Érdekesség, hogy az orosz klubok szinte csak ballábas magyar futballisták iránt érdeklődnek, Dzsudzsák lehet a harmadik magyar balszélső az orosz élvonalban.

 

13:40 A középpályás jelenlegi klubja, a PSV viszont megerősítette, hogy egyik legnagyobb értékük már az Anzsival tárgyal. „Az Anzsi valóban bejelentette nekünk, hogy hivatalosan tárgyal Dzsudzsákkal, és a dolgok komolyra fordultak, ez már konkrét megkeresés” – mondta Marcel Brands sportigazgató a Voetbal Internationalnak.

 

A Nemzeti Sport Online természetesen a PSV-t is megkereste Dzsudzsák ügyében: a holland klub sajtóosztálya érdeklődésünkre elismerte, hogy az Anzsi hivatalosan is kapcsolatba lépett velük a magyar játékos miatt, de még nem írtak alá semmit.

 

12:20 A Sportszelep felidéztemilyen fogadtatásban részesült az Anzsinál Roberto Carlos – hasonló várhat Dzsudzsákra is?

 

12:04 Nem Dzsudzsák Balázs az első magyar, akit szerződtetni szeretne az Anzsi, a dagesztáni klub korábban Józsi Györgyöt is kinézte, de a középpályás nem szeretett volna Oroszországba szerződni.

 

11:37 A Mahacskalát nem sokan ismerik idehaza, így pár mondatban összeszedtük, mit is érdemes tudni a városról, a futballcsapatról. Ez utóbbit a világ 136. leggazdagabb embere irányítja.

 

10:36 A Nemzeti Sport Online által elsőként megírt információt később a játékos menedzsere, Vörösbaranyi József sem cáfolta. Sőt elárulta, hogy Dzsudzsák valóban az olasz fővárosban tartózkodik. „Nem kommentálhatom a hírt. Csak annyit mondhatok, hogy valóban Rómában vagyunk orvosi vizsgálaton, de semmi többről nem beszélhetek. Hamarosan tájékoztatjuk a közvéleményt” – nyilatkozta az NSO-nak Vörösbaranyi.

 

10:33 A nap legfontosabb, legnagyobb érdeklődést kiváltó átigazolási szenzációja volt – a Nemzeti Sport Online megtudta, Dzsudzsák Balázs megegyezett az orosz Anzsi Mahacskalával. A legkeresettebb magyar futballista tehát Roberto Carlosszal futballozhat majd. Az eseménydús nap legfontosabb történéseit gyűjtöttük egy csokorba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik