El: a Rapid magyar üdvöskéje – Szántóról ír az UEFA honlapja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.18. 13:00
null
Szántó (balra) jól mutatkozott be, meggyőző teljesítményt nyújtott a Chelsea ellen
Az Európai Labdarúgó-szövetség honlapja (uefa.com) a Rapid fiatal magyar labdarúgóját, Szántó Tamást mutatja be a csütörtöki El-találkozó előtt. A bécsiek 21.05 órától az olasz Sassuolo (Tv: DIGI Sport3) ellen lépnek pályára a csoportkör harmadik fordulójában.



A cikkben megemlítik, hogy Szántó Tamás néhány hónappal korábban még a bécsi klub amatőrjei között szerepelt a harmadosztályban – gólkirály volt középpályásként –, július 16-án, a Chelsea elleni győztes (2–0) felkészülési mérkőzésen azonban váratlanul a Rapid kezdőjében kapott helyet. Történt, hogy a biztos kezdő, Stefan Schwab testvére esküvője miatt igazoltan késve érkezett meg, így viszont csak cserepadra jelölték. Szántó az ő helyét foglalta el az osztrák csapatban. A klub szakemberein kívül alig ismerték a magyar légióst, játékával azonban meggyőzte Mike Büskens vezetőedzőt, aki azóta is az első csapatnál számít rá. Teljesítményén nem látszódott az életkora, nyoma sem volt az idegességnek.

„Igyekszem elrejteni az izgatottságomat – mondta Szántó az uefa.com-nak. – Nem engedem, hogy befolyásolja a teljesítményemet. A nézők és az ellenfelek sem vehetik észre rajtam a drukkot, egyelőre úgy tűnik, hogy sikerült ezt megoldanom.”

A fiatal magyar labdarúgó elmondta, hogy 14 évesen soproni játékosként látott benne fantáziát a Rapid, és az iskolai órák után édesapja ingázott vele a bécsi edzésekre két éven át. Saját bevallása szerint a tízes pozíció fekszik a stílusához a legközelebb, de tud nyolcasként is játszani. A gólokkal utóbbi poszton játszva sem adós.

„Szeretek az akció közelében lenni a befejezéseknél. Sokszor a második hullámban érkezve kerülök helyzetbe, a szélről belőtt vagy a védőkről lecsorgó labdáknál. Ennek érdekében lépek fel a saját térfélről a kontrákkal, aminek nem is marad el a jutalma, hiszen megvannak a lehetőségeim.”

A középpálya más feladataira azonban egyelőre nem érzi magát megfelelően felkészülve.

„A hatos pozícióhoz hiányzik belőlem a fizikai erő, szélsőként pedig a gyorsaság. Ezek most még a gyenge pontjaim, ezek eltüntetéséért minden nap sokat dolgozok.”

Szántó elmondta: középtávú célja az, hogy a szövetségi kapitány meghívja a magyar felnőtt válogatottba, neve ott szerepeljen Bernd Storck kiszemeltjei között.

„Egy évvel ezelőtt az U20-as vb-re készülő magyar együttes 35-ös keretébe fértem be. Akkor váltottam néhány szót Storckkal, azóta viszont még nem. Amennyiben továbbra is rendszeresen játszok majd a Rapidban, és még eredményes is tudok lenni, akkor valószínű megkapom a lehetőséget a bizonyításra a válogatottban. De ez még odébb van.”

A 20 éves Szántó – akinek 2019 június végéig szóló szerződése van a Rapiddal – a szezonban kilenc bajnokin kapott szerepet, hét alkalommal kezdőként. A rendelkezésére álló 583 perc alatt két gólt szerzett és két gólpasszt adott a 11. fordulót követően 17 ponttal az ötödik helyen álló Rapidban.

Az El-ben mindkét csoportmeccsen játszott, a KRC Genk elleni győztes (3–2) meccsen kezdőként, az Athletic Bilbao elleni vereség (0–1) során csereként lépett pályára. A transfermarkt.de szerint Szántó jelenlegi értéke 750 ezer euró.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik