Vasas: három trófea tér haza a gárda új stadionjába

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.06.13. 12:53
null
Három trófea is „hazatért” a Vasas új stadionjába (Fotók: Dömötör Csaba)
Három trófea, közte a Magyar Népköztársasági Kupa hiteles másolata, valamint a Közép-Európai Kupa felújított másolata is bekerül a Vasas labdarúgócsapatának otthonába, az új Illovszky Stadionba.

Ezeket a kupákat, illetve a Trofeo Costa del Sol serleget – a spanyol tornát 1970-ben nyerte meg a Vasas – csütörtökön, az új arénában mutatta be a klubvezetés, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

„Az egy éve alapított főosztályunk célja, hogy segítsünk emlékezni a korábbi nagy magyar sikerekre, éppen ezért örömmel segítettünk Markovits László elnök úrnak” – mondta Menczer Tamás, a KKM tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. Kiemelte, fontosnak tartja, hogy a múlt sikereire a következő generációk is emlékezzenek, mert ezek magabiztosságot és tájékozódási pontot adnak a világban, erősítik az identitást.

„Komoly sportdiplomáciai siker, hogy a Közép-európai Kupa eredetijét fél évre megkapta a Vasas az utolsó győztes bosnyák Banja Lukától” – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, a féléves periódust követően a trófea hiteles másolata lesz kiállítva az Illovszky Stadionban.

„A magyarok DNS-ébe van kódolva a labdarúgás szeretete, és ez nem is fog változni” – jelentette ki az államtitkár.

Gyurta Dániel, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sportdiplomáciai tanácsadója azt mondta: jó érzés számára, hogy olyan legendás sportolókkal lehet egy teremben, akik ilyen trófeákat nyertek Magyarországnak és a Vasasnak.

„Ezek a díjak jól jelzik, milyen sikerek voltak a magyar sportban, látva ezeket az eredményeket és sportolókat a fiataloknak van kire felnézniük – mondta az olimpiai bajnok úszó. – Ha a múltban sikerül nagy eredményeket elérni a jövőben is sikerülni fog.”


Hegyi Iván, a Vasas SC kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott, a hamarosan átadásra kerülő stadion megeleveníti a Vasas történelmét, minden négyzetméteren szerepelni fog egy-egy pillanat a klub labdarúgásának történetéből.

Az angyalföldi együttes az MNK-t négyszer (1955, 1973, 1981, 1986) nyerte el, míg a Közép-európai Kupát hat alkalommal (1956, 1957, 1962, 1965, 1970, 1983) hódította el.

Az ünnepségen a klub korábbi labdarúgói közül többek között részt vett Izsó Ignác, Kiss László, Müller Sándor és Puskás Lajos is, akik történetekkel emlékeztek az ötvenes-hatvanas-hetvenes évek sikereire.

A Vasas új arénájának nyitó mérkőzését július 5-én rendezik, az angyalföldiek ellenfele a felvidéki Dunaszerdahely együttese lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik