Soproni sikerrecept: csodák nincsenek, dolgozni kell

Füzesi BálintFüzesi Bálint
Vágólapra másolva!
2013.04.19. 17:10
A nyári koncepcióváltás első eredményeire egészen tavaszig kellett várni Sopronban, de megérte a várakozás, hiszen az NB II Nyugati csoportjában szereplő csapat öt meccse megállíthatatlan. Bücs Zsolt együttese hét tavaszi mérkőzésén még veretlen, legutóbbi öt találkozóját kivétel nélkül megnyerte, és ezzel a gyengén sikerült őszi szezon után ismét eséllyel pályázik a legjobb öt közé kerülésre, vagyis a biztos bent maradást jelentő helyek valamelyikének megszerzésére. A vezetőedzővel az ugrásszerű teljesítményjavulás okairól, a nyári koncepcióváltásról és a közeli, illetve a távolabbi célokról beszélgettünk.

Sopronban koncepciót váltottak – magyar fiatalokra építik a jövőt (Fotó: svse.hu)
Sopronban koncepciót váltottak – magyar fiatalokra építik a jövőt (Fotó: svse.hu)
Sopronban koncepciót váltottak – magyar fiatalokra építik a jövőt (Fotó: svse.hu)
Sopronban koncepciót váltottak – magyar fiatalokra építik a jövőt (Fotó: svse.hu)
Sopronban koncepciót váltottak – magyar fiatalokra építik a jövőt (Fotó: svse.hu)

 

ÚJ KONCEPCIÓ: KÜLFÖLDIEK HELYETT MAGYAROK

Tavaly nyáron csak a mezőny feltöltésének köszönhetően maradhatott NB II-es csapat a Soproni VSE, pedig a bennmaradás érdekében még a tavaszi szezon kellős közepén is igazoltak külföldi játékosokat az akkori vezetők. Egy évvel ezelőtt így került a csapathoz a ciprusi Aleku Alekosz, a szerb Ahmet Delics, a horvát Vedran Ivankovic és a szlovák Dominik Bersnjak, de rosszabb gólkülönbsége miatt végül így is kieső helyen végzett a gárda. Az addigi koncepció megbukott, így a nyáron jelentős változások történtek a klubnál.

„GYIRMÓTI ÖREGEK”, „ZALAI LÉGIÓSOK” – NB II KONCEPCIÓK

A másodosztályú bajnokságban a kluboknál több koncepció, több elképzelés létezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet sikeres egy csapat. A Nyugati csoportot veretlenül vezető Puskás Akadémia átlagéletkora 23.8 év, a vezetők tudatosan úgy alakították ki az együttest, hogy a tehetséges, saját nevelésű játékosok mellé néhány rutinos labdarúgót építsenek be, akik vezérszerepet vállalhatnak. Ez a koncepció látványosan sikeres, hiszen a Videotontól érkező játékosok – Nagy Dániel, Polonkai Attila, Szakály Dénes – és a tehetséges fiatalok egyvelege remek játékot mutat be, és minden bizonnyal bajnoki címet szerez.

Gyirmóton merőben más, egyszerűbb koncepció mentén építkeznek. Az átigazolások terén Csank János vezetőedző nyáron szabad kezet kapott, és szinte kizárólag általa jól ismert, komoly NB I-es rutinnal rendelkező, idősebb labdarúgókat hívott csapatához (például Ferenczi Istvánt, Erős Gábort, Balog Zoltánt és Magasföldi Józsefet). Ennek következtében az együttes átlagéletkora (28 év) a legmagasabb lett az NB II-ben (a Nyugati és Keleti csoportot együttvéve is), de a koncepció – az elmúlt évekhez hasonlóan – ismét megbukott, az együttesnek még az első öt közé kerülésért is komoly harcot kell vívnia. A Keleti csoportban a Nyíregyháza lépett a „gyirmóti útra”. A nyírségiek télen többek között Bajzát Péterrel, illetve három volt válogatottal, Bodnár Lászlóval, Korolovszky Gáborral és Bárányos Zsolttal erősítettek, de az igazolások ellenére hét idei bajnokiból négyet elveszítettek, és már csak matematikai esélyük van a feljutásra. Vagyis itt sem működött az a koncepció, amely olyan volt NB I-es játékosokra épít, akik már túl vannak pályafutásuk zenitjén. Ők ugyanis tartósan nem képesek húzóemberré válni csapatukban.

A Békéscsabánál, a ZTE-nél és a Vasasnál a légiósokban hisznek. Csabán 11, Egerszegen és Angyalföldön 9-9 külföldi játékost foglalkoztatnak. Jelen állás szerint azonban csak a Vasasnál váltják be a légiósok a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen a csapat vezeti a Keleti csoportot.

Megint egy másik koncepció a Haladás II-é.A szinte kizárólag saját nevelésű, akadémistákra építő csapat átlagéletkora 19.7 év, ami a két NB II-es csoportot együttvéve is a legalacsonyabb. A cikkünkben szereplő soproni koncepció egy amolyan középút a gyirmóti és a szombathelyi között, inkább a Puskás FC-éhez hasonlít.

Új menedzsment vette át az irányítást, amelynek a vezetője a korábban az ETO-ban, a BVSC-ben, a Fradiban és a Matáv Sopronban is futballozó Csiszár Ákos lett. A szakmai stáb – akkor még – változatlan maradt, a vezetőedző, Soós Imre már az új koncepció szerint építkezhetett.

A fő elképzelés az volt, hogy a külföldi játékosok helyett kizárólag magyar labdarúgókkal állnak rajthoz, ezért az összes külföldi játékost elküldték – az előző években a csapat két oszlopának számító szerb játékostól, Micso Szmiljanicstól és Bojan Lazicstól már szezon közben elköszöntek. Helyükre fiatal, illetve tapasztalt magyar játékosokat is szerződtettek, hiszen a cél az volt, hogy a keret átlagéletkorát alacsonyabbá tegyék és a fiatalabb, illetve idősebb labdarúgók egyvelegével érjék el a kitűzött célokat. Ekkor érkezett a klubhoz Gyánó Szabolcs, Farkas János, Bognár Zsolt, Pintér Attila, Deme Imre, Seper Ákos, Horváth András, Fazakas Géza, Gaál Bálint, Sásdi Bálint, Baranyai Norbert és Boros Tamás.

A koncepcióváltás ellenére azonban a csapat a bajnokság első felében csak bukdácsolt, amelynek az új szakvezető szerint leginkább mentális okai voltak. A klub a 8. forduló után döntött az edzőváltás mellett, és Soós Imre helyére az addigi másodedzőt, Bücs Zsoltot ültette. Bücs vezetésével az ősz második felében még nem történt fordulat a csapat játékában, de a tavaszi szezon eddigi szakasza azt bizonyítja, hogy megérte bizalmat adni neki.

„Úgy érzem, mostanra kezd beérni a nyáron megálmodott új koncepció. A rosszul sikerült őszi idény után fizikálisan és taktikai téren kellett előrelépnünk, mert ezekben hiányosságaink voltak – válaszolta a Nemzeti Sport Online kérdésére a csapat vezetőedzője, Bücs Zsolt. – Télen a szakmai stáb egy erőnléti edzővel, Nyikos Tivadarral bővült, míg a keretet többségében fiatal labdarúgókkal töltöttük fel:olyanokkal, akik emberileg és szakmailag is megfelelnek. Rajtuk kívül Bali Péter és Dénes Zsolt érkezett mint idősebb játékos.”

„Koncepciónk lényege az is, hogy légióst nem kívánunk igazolni, kizárólag abban az esetben tesszük ezt meg, ha kényszerhelyzetben vagyunk – ez történt most a kapus Lubos Ilizi esetében, akit azért szerződtettünk, mert Dénes Zsolt megsérült. A távozóktól három ok miatt váltunk meg: volt, akitől szakmai indokokkal; valakitől fegyelmi okok miatt váltunk meg, míg egy játékos családi probléma miatt hagyott el bennünket. A személycseréknek köszönhetően az öltözőben nagyszerű légkör alakult ki, olyan, amely ősszel egyáltalán nem volt jellemző; mentálisan sokat javultak és igazi közösséggé kovácsolódtak a srácok. Fontos volt még, hogy a védekezésünket sikerült rendbe tenni: hátul minimális hibákat követünk el, ennek következtében tavasszal hét meccsen mindössze négy gólt kaptunk, míg ősszel hét-nyolc gólt is szabad- és szögletrúgás után szedtünk be. Most már a szerencse is hozzánk pártol – igaz tettünk is érte” – beszélt a csapatnál bekövetkezett változásokról a szakember.

JÖNNEK AZ EREDMÉNYEK, JÖNNEK A NÉZŐK


Méghozzá nem is keveset tett az együttes: a Sopron a legutóbbi öt mérkőzését megnyerte, az élcsapatok közül legyőzte a Gyirmótot és a Kozármislenyt is, ennek következtében az ősz végi 11. helyről osztályozót érő pozícióba jött fel, már a 8. helyen áll 33 megszerzett ponttal, és csak három pont választja el a biztos bent maradást jelentő ötödik helytől. Igaz, a soproniak sorsolása nem mondható könnyűnek: a hátralévő nyolc fordulóban találkoznak a Puskás FC, az Ajka, a Szigetszentmiklós, a ZTE és a Tatabánya együttesével is.

FIATALODIK A CSAPAT, BEÉRNI LÁTSZIK AZ ÚJ KONCEPCIÓ

Sopronban a csapat átlagéletkora jelenleg 25,2 év, ezzel a gárda a középmezőnyben helyezkedik el a Nyugati csoport csapatainak átlagéletkorát tekintve. Légióst nyár óta eddig a hétig tudatosan nem alkalmazott a klub (Lubos Ilizi mostani szerződtetése csak kényszermegoldás), télen pedig újabb tehetséges fiatalokat szerződtetett. A legnevesebb közülük a 22. születésnapját éppen ma ünneplő, korábbi U-válogatott Laczkovich Donát. A támadó Freiburgban nevelkedett, majd a Dukla Praha színeiben megjárta a cseh másodosztályt és megfordult a Paks második csapatában is, mielőtt télen Sopronba igazolt. Sokáig sérüléssel bajlódott, a tavaszi szezonban négy meccsen játszott, mindannyiszor csereként állt be, de már két gólt is szerzett. A télen a Vasastól érkező 18 esztendős csatár, Balla Ádám, az Illés Akadémiát elhagyó 18 esztendős középpályás, Maráczi József és a Kubala Akadémiától érkező védő, Madarász Ádám egyértelműen a jövő emberei, míg a Kaposvárról érkező 21 éves Vadas Zalán tehetsége sem kérdőjelezhető meg, bár az ő teljesítménye még igencsak hullámzó. Az ősszel bemutatkozó soproni nevelésű fiatalok – Pető Benjámin, Pados Patrik és Török Gergő – érettségi előtt állnak, nem tudnak minden edzésen részt venni, így az ő szerepeltetésük egyelőre háttérbe szorult, de róluk sem mondott le a szakmai stáb. A lendületes fiatalok mellett persze szükség van az „öregek” rutinjára is: a télen Szigetszentmiklósról szerződtetett 29 esztendős Bali Péter két góllal és egy gólpasszal vette ki részét a tavaszi hadjáratból.

„Ebből az öt meccsből kell jól kijönnünk ahhoz, hogy legalább az osztályozós helyre odaérjünk, de a Kaposvár II-t, a Veszprémet és a BKV Előrét sem becsülhetjük le – folytatta Bücs, aki ezzel azt is elárulta, hogy az első nyolc hely elérése a célkitűzés. – Nem szeretnénk nagyot álmodni, kis lépésekkel akarunk előrehaladni a továbbiakban is – az osztályozós helyünk legyen biztos először. Messziről jöttünk, hosszú utat tettünk meg, de akkor követnénk el a legnagyobb hibát, ha most elhinnénk magunkról, hogy jó csapat vagyunk. Ezután is rögös út vár ránk, de ha ugyanaz az akarat és agresszivitás jellemez bennünket, mint eddig, akkor elérjük a célunkat. Csodák nincsenek, de aki dolgozik, az előbb-utóbb eredményes lesz.”

A remek tavaszi szereplés hatására a szurkolók is kezdenek visszatérni a soproni stadionba.

Míg a szezon elején ezren is kint voltak, a rossz szereplés miatt az ősz végére ez a szám 3-400-ra csökkent, de a legutóbbi, Gyirmót elleni hazai találkozón már ismét 1200 ember volt kint.

„A soproni közönség szereti a futballt, és ha látja, hogy hajtós, lelkes és eredményes futballt játszik a csapat, akkor kijön – sőt, hamarosan akár még többen lehetnek, hiszen május elsején klubunk tesz egy gesztust a szurkolóknak, ekkor a nagy rivális Tatabánya elleni, kulcsfontosságú hazai mérkőzésre ingyenes lesz a belépés! A klub háttere – a főszponzor GYSEV-nek és az önkormányzatnak köszönhetően – stabil, az infrastruktúra abszolút alkalmas arra, hogy NB II-es csapat legyen továbbra is a városban, amelyért mi mindent megteszünk. Az újbóli első osztályú szereplésről most nincs szó, előbb maradjunk bent, aztán nyáron lehet majd nagyobbat álmodni…”

 

LABDARÚGÓ NB II – A HÉTVÉGI PROGRAM
23. FORDULÓ, KELET
SZOMBAT
DVSC-DEAC–FTC II 17.00
Kazincbarcika–Békéscsaba 17.00
Orosháza–Mezőkövesd 17.00
Szeged 2011–Nyíregyháza 17.00
VASÁRNAP
Balmazújváros–Szolnok 17.00
Bp. Honvéd II–Cegléd 17.00
Újpest FC B–Vasas 17.00
A Putnok szabadnapos

23. FORDULÓ, NYUGAT
SZOMBAT

Zalaegerszeg–BKV Előre 16.00
Ajka–Soproni VSE 17.00
Győri ETO II–Csákvár 17.00
Szigetszentmiklós–Puskás Akadémia 17.00
Tatabánya–Haladás II 17.00
Gyirmót–Baja 18.00
VASÁRNAP
Paksi FC II–Kozármisleny 17.00
Veszprém–Kaposvár II 17.00

NB II – A NYUGATI CSOPORT ÁLLÁSA
1. Puskás Akadémia FC2217545–11+3456
2. Kozármisleny22133639–24+1542
3. FC Ajka22117428–19+940
4. Gyirmót FC Győr22115643–31+1238
5. Szigetszentmiklósi TK2112937–31+636
6. Zalaegerszegi TE FC21113734–26+836
7. Csákvári TK22112932–28+435
8. Soproni Vasutas SE2296732–30+233
9. Duna FC Tatabánya2187630–25+531
10. Szombathelyi Haladás II*2287732–30+231
11. Veszprém FC2175939–38+126
12. Győri ETO FC II*22551231–36–520
13. Kaposvári Rákóczi II*22471122–37–1519
14. BKV Előre SC22461225–41–1618
15. Bajai LSE22421624–59–3514
16. MVM Paksi FC II*22241617–44–2710


Az egycsoportos, 16 csapatos NB II mezőnye a következő módon alakul ki a 2012–2013-as idény végén: csoportonként az első helyezettek feljutnak az élvonalba, ahonnét az utolsó két helyezett kiesik az NB II-be; a másodosztály két csoportjának 2–5. helyezettjei automatikusan bennmaradnak, a 6–8. helyezettek pedig oda-visszavágós alapon mérkőznek a bennmaradásért az NB III hat bajnokával. Élvonalbeli klub második csapata nem szerepelhet a leendő egycsoportos NB II-ben, ezért ha ilyen együttes az első nyolc pozíció valamelyikén végez, automatikusan hátrasorolják és a legjobb kiesőként záró „nem B-csapat" kerül helyette az első nyolcba.

A Keleti csoport állását itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik