Nyolcadikra összejött a Gyirmótnak, óriásit hajrázott Pintér csapata

FÜZESI BÁLINT, HATÁR DÁVIDFÜZESI BÁLINT, HATÁR DÁVID
Vágólapra másolva!
2016.06.08. 20:28
null
Nagy volt az öröm a Mezőkövesd öltözőjében (Fotó: Földi Imre)
Vasárnap véget ért a labdarúgó NB II 2015–2016-os szezonja. A Nemzeti Sport Online szokás szerint értékeli az idényt; a bajnoki címet már három fordulóval a befejezés előtt megszerezte a Gyirmót, míg a második helyre a nagy sorozatot produkáló Mezőkövesd futott be, így ez a két csapat folytathatja nyártól az első osztályban. A kiesés már az utolsó forduló előtt eldőlt, az Ajka és a Dunaújváros mellett az SZTK-Erima ősztől csak a harmadosztályban folytathatja.

NYOLCADIKRA ÖSSZEJÖTT A GYIRMÓTNAK, PINTÉRREL ELŐZTE MEG A ZTE-T A MEZŐKÖVESD, AZ ÚJONC VOLT A LEGGÓLERŐSEBB

Nyolcadik nekifutásra sikerült, a Gyirmót FC Győr először jutott fel az élvonalba és – története során másodszor – meg is nyerte az NB II-es bajnokságot. (A csapat 2009-ben győzött először az NB II Nyugati csoportjában, de adminisztrációs hiányosságok miatt nem indulhatott az élvonalban, azóta pedig hat alkalommal sem sikerült feljutnia.) Bene Ferenc 2015 nyarán vette át a Gyirmótot, és vezetésével rendkívül szervezett és kiegyensúlyozott csapat állt össze. Ezt jól jelzi, hogy a gyirmótiak a 8. fordulót követően – igaz, korábban, a 4. és az 5. kör után is vezették a táblázatot – az élre álltak, ezután pedig már nem is estek vissza a tabellán. Simon Attiláék összességében húsz győzelmüknek, valamint a szinte hibátlan hazai teljesítményüknek (egyedül az utolsó fordulóban a Siófok távozott három ponttal Gyirmótról) köszönhetően már a 27. forduló után, három körrel a zárás előtt bajnoki címet ünnepelhettek. Emellett a gyirmótiak 2015. november 21. és 2016. április 30. között tizenegy bajnokin nem találtak legyőzőre (a mérleg kilenc győzelem és két döntetlen volt ezen időszak alatt). Mindeközben Gyirmóton a stadion is megújult, így már tényleg semmi akadálya, hogy a 2016–2017-es szezonban visszatérjen az élvonalbeli labdarúgás Győr-Moson-Sopron megyébe. Friss hír azonban a csapattal kapcsolatban, hogy az új idényt már nem Bene Ferenc irányításával kezdik meg, miután a felek közös megegyezéssel elváltak egymástól.

Óriási hajrával szerezte meg a második helyet, így két év szünet után visszajutott az első osztályba a Mezőkövesd Zsóry. A tavasszal érkező korábbi szövetségi kapitány, Pintér Attila irányításával ugyan Vácon meglepő vereséggel kezdett a Kövesd, de összességében tizenötből tizenegy összecsapását megnyerte, így két ponttal a Zalaegerszeg előtt végzett, és – a Gyirmóthoz hasonlóan felújított stadionjában – újra az NB I-ben szerepelhet. Pintér munkásságát jól jellemzi, hogy az ősszel tizennyolc gólt kapott Kövesd, és mindössze háromszor sikerült megőriznie kapuját a góltól, míg tavasszal tizenöt bajnokijából tízszer maradt érintetlen a kapuja, és csak hét gólt kapott, így összességében a borsodiak zártak a legkevesebb – szám szerint 25 – kapott góllal.

Hiába telelt feljutó helyen a Zalaegerszegi TE, meg kellett elégednie a dobogó legalsó fokával. A zalaiakat 2008 és 2011 között már irányító Csank János 2015 júniusában tért vissza a ZTE kispadjára. Azonban annak ellenére, hogy ősszel a második helyre vezényelte a csapatát, tavasszal több kellemetlen eredmény is becsúszott, így már április elején is napirenden volt az edzőváltás, ám ez csak a hónap végén, a Szolnoktól elszenvedett 3–1-es vereség után következett be. Utódjának a klub utánpótlásában szakmai igazgatóként dolgozó Mihalecz Istvánt nevezték ki, aki az utolsó hat fordulóban négy győzelmet is aratott – többek között megverte a bajnokot, és a remek tavaszt futó Soroksárt és Kisvárdát is –, de a Csákvár és a Szeged ellen pontokat hullajtott, így pedig két ponttal a Mezőkövesd mögött végzett. A zalaiak közül Daru Bence teljesítményét mindenképp érdemes kiemelni, hiszen a 22 éves csatár 26 bajnokiján 22 találatot jegyzett, ezzel pedig begyűjtötte a gólkirályi címet.

A LEGNAGYOBB GÓL
Sokáig emlékezetes találatot szerzett a tavaszi szezonban Hegedűs Dávid, a Mezőkövesd játékosa a Sopron elleni találkozón. A középpályás a meccs 61. percében a félpályáról indulva átemelte a soproni kapus, Heinrich Márk fölött a labdát.

Sokáig a dobogóra is esélyes volt, ám így is a rendkívül szép negyedik helyen zárt az újonc Kisvárda. A szabolcsiak előkelő helyezését nagyban elősegítette a remek támadójátékuk, így nem csoda, hogy 63 találattal az ő gárdájuk volt a legeredményesebb a másodosztályban, valamint 19 találattal a góllövőlista második helyezettjét, Erős Gábort is ők adták. A Soós Imre vezette kisvárdaiak sikerének másik alappillére az idegenbeli szereplésük volt, hiszen többek között tavasszal hetes veretlenségi sorozatot is felállítottak otthonuktól távol, összességében 25 pontot gyűjtve – néggyel elmaradva a két feljutó csapattól –, pedig a harmadik legjobb idegenbeli mérleggel zártak. Annak ellenére, hogy a Kisvárdának tavasszal még a feljutásra is volt esélye, a vezetőség nem kért első osztályú licencet, mivel többek között stadionjának építése jelenleg is zajlik.

A legnagyobb gól

ÓRIÁSÖLŐ BALMAZÚJVÁROS, REMEKLŐ CSÁKVÁR, FELTÁMADÓ SOROKSÁR, ÖSSZEOMLÓ BUDAÖRS

A 2015–2016-os kiíráshoz és a csapat elmúlt őszi teljesítményéhez képest is nagyot lépett előre a Balmazújváros. Annak ellenére, hogy az első tizenöt fordulóban többnyire csak bukdácsolt a hajdúsági csapat, tavasszal a felújított otthonában hatos veretlenségi szériát produkált. Többek között legyőzte a bajnok Gyirmótot, a bronzérmes ZTE-t és a negyedik helyezett Kisvárdát is – ősszel pedig a Mezőkövesd is csak egy ponttal távozott Balmazújvárosról, így hazai pályán mind a négy előtte végző együttest megtréfálta a Feczkó Tamás vezette együttes. A 2014–2015-ös kiírásban a kiesés elől menekülő, végül a 13. helyen záró Balmaz így a tavaszi idényben a húszpontos ősz után óriási fejlődést felmutatva 51 egységgel az 5. helyen végzett.

Alapvetően remek teljesítmény és közönségszórakoztató játék jellemezte a Csákvárt, amely több nagy skalpot is begyűjtött a szezon során, azonban csúnya vereségekbe is beleszaladt. A Fejér megyei együttes hazai pályán mutatott teljesítményére nem lehet panasz, hiszen az idényben volt egy nyolcas veretlenségi szériája is. Ezzel szemben idegenben egy hetes nyeretlenségi sorozatot – benne zsinórban hat elszenvedett vereséggel – tudhat magáénak a gárda, valamint több nagy pofonba is belefutott, elég csak az utolsó fordulóban a Szegedtől kapott fél tucat gólra gondolni. A kissé felemás teljesítményre az 55–55-ös gólkülönbség is jó példa: hiába lőttek az átlagnál jóval több gólt, többször is három vagy több alkalommal mattolták őket hátul. Ettől függetlenül Toldi Gábor gárdáját – az előző idénnyel ellentétben – egyáltalán nem fenyegette a kiesés, sőt a csapat szinte végig a felsőház tagja volt, és a hatodik helyen zárt.

Hamvaiból feltámadva, parádés tavaszi meneteléssel menekült meg a kiesés elől a Soroksár SC. Az ősz hajrájában érkező Lucsánszky Tamással és a tavaszra megerősített kerettel – többek között a Ferencváros fiataljai (Csilus Ádám, Haris Attila), valamint NB I-es rutinnal bíró játékosok (Bajzát Péter, Gengeliczki Gergő) csatlakoztak – óriási menetelésbe kezdett. A téli szünet utáni első négy fordulóban ugyan 1–2–1 volt a Soroksár mérlege és továbbra is az utolsó helyen állt, a 20. fordulótól kezdve sorozatban kilenc mérkőzésen győzött. Az elképesztő széria az utolsó előtti körben, Zalaegerszegen szakadt meg, ám a 30. fordulóban is megszerezte a három pontot az együttes, így tizenöt tavaszi meccséből tizenegyet megnyert és csak kettőt-kettőt adott döntetlenre, illetve veszített el, ezzel pedig az utolsó helyről egészen a hetedik pozícióig ugrott előre.

Csodás ősz után tavasszal mélyrepülést hajtott végre az újonc Budaörsi SC, pedig a tavasz sem indult rosszul, hiszen a Balmazújvárost idegenben 4–0-ra kiütötte a csapat, majd otthon 1–0-ra vezetett egy félidőt követően a második helyezett, akkor még közvetlen rivális ZTE ellen, végül azonban a zalaiak fordítottak és – két budaörsi kiállítás után – 5–1-re nyertek. Ez a negyvenöt perc mély nyomot hagyott a budaörsi lelkekben, hiszen – ezt az összecsapást is beleszámítva – kilences nyeretlenségi szériába kerültek, és a harmadik helyről egészen a tizenegyedikig csúsztak vissza. A sorozat a Szigetszentmiklóson aratott 2–1-es sikerrel szakadt meg, sőt az utolsó négy fordulóban még háromszor győzött a Budaörs, aminek köszönhetően kozmetikázott a rosszul sikerült tavaszi eredménysorán, és a felsőházban, a nyolcadik helyen végzett.

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLMEZŐNYE
1. Daru Bence (ZTE) 22 gól
2. Erős Gábor (Kisvárda) 19 gól
3. Makrai Gábor (Csákvár) 15 gól
Gajdos Zsolt (Szolnok) 15 gól
5. Máté János (Mezőkövesd, Gyirmót) 13 gól
6. Simon Attila (Gyirmót) 12 gól
Simon András (Gyirmót) 12 gól
8. Ivancsics Gellért (Siófok) 10 gól
Molnár Csaba (Csákvár) 10 gól
10. Koszta Márk (Kisvárda) 9 gól


Remekül, három győzelemmel kezdte a tavaszt a Siófok, amelyet azonban négy vereség követett, így világossá vált, hogy a Balaton-partiaknak a bennmaradásért kell küzdeniük. Ez aztán április 30-ra gyakorlatilag meg is lett, hiszen Goran Kopunovics együttese ezután ismét zsinórban nyert meg három meccset. A hajrában aztán ismét kiengedett a csapat, de azért a záró fordulóban 4–3-as győzelemmel távozott a bajnok Gyirmót otthonából – ez volt a télen kölcsönkapott Paudits Patrik nagy meccse, a támadó az utolsó öt percben szerzett két góljával nyerte meg a mérkőzést a gárdának. A biztos bennmaradás és a stabil szereplés szerződéshosszabbítást ért a szerb szakember számára, így ősszel is ő irányítja a Siófokot – Ivancsics Gellért azonban már biztosan nem lesz a keret tagja, hiszen a középpályással már a Mezőkövesd elleni találkozó előtt szerződést bontott a klub.

Őszi 23 pontjához tavasszal csak 17-et tett hozzá a Szeged 2011-GA, amely így a negyedik helyről visszacsúszott a tizedik pozícióba. Klausz László csapata beragadt a rajtnál, három vereséggel nyitott és csak a hatodik meccsét tudta megnyerni. Nem mondhatni, hogy a télen átigazolt két új játékos, Samuel Obot és Coroian Andrei-Ion bevált volna, igazi erősítést nem jelentettek, mindketten mindössze két gólra voltak képesek, utóbbi ráadásul alig kapott lehetőséget. Az utolsó fordulóban azért kiszakadt a gólzsák, az együttes 6–0-ra ütötte ki a Csákvárt, de ez már nem változtatott pozícióján.

ALULTELJESÍTETT A SZOLNOK, IFIKKEL ÁLLT HELYT A DUNAÚJVÁROS, BOTRÁNYOS AJKAI TAVASZ

Az utolsó előtti helyen kezdte a tavaszi szezont a Vác FC, amelynél nem történt jelentős vérfrissítés, a csapat az őszi állomány gerincével vágott neki az idénynek. Nagy Tibor együttese rögtön egy bravúros győzelemmel kezdett tavasszal, a piros-kékek megverték 2–1-re a Mezőkövesdet otthon, majd nem sokkal ezután a ZTE otthonából távoztak győzelemmel. Hazai pályán azonban sokáig nem ment, a zsinórban elszenvedett négy vereség miatt ismét a kiesőzóna szélére került a csapat, ahonnan aztán a Szeged 2011 elleni sikerrel került el ismét. A hajrában aztán az Ajka és az SZTK-Erima elleni siker a bennmaradást jelentette, a tavasszal szerzett 19 pont elegendő lett az NB II-es tagság megtartásához. A Vác azonban a saját stadionjára nem kapott licencet, így ősszel Dunaújvárosban kell lejátszania hazai találkozóit.

Viszonylag korán biztossá tette bennmaradását a Soproni VSE, Supka Attila együttese első hat tavaszi meccséből hármat megnyert és a riválisok gyengélkedése miatt így az is belefért, hogy a csapat utolsó kilenc találkozójából egyet se nyerjen meg. A hajrában kijöttek az állomány problémái, a Kisvárdától például hazai pályán kapott öt gólt a Sopron, és a szakmai igazgató többször is említést tett arról, hogy a következő szezonban meg kell erősíteni a csapatot. A nyári előzmények ismeretében – sokáig az is kérdéses volt, hogy a gárda rajthoz tud-e állni az NB II-ben – viszont bravúrként értékelhető a bennmaradás.

Nem lehet büszke tavaszi szereplésére a Szolnoki MÁV FC. Csábi József együttese a kilencedik helyen kezdte a tavaszt, ám a tizenharmadikon végzett, és mindössze négy ponttal előzte meg a kieső SZTK-Erimát. A csapat a szezonban csak egyetlen mérkőzést tudott megnyerni, igaz, emellett elért nyolc döntetlent, amely végül elég volt a bennmaradáshoz – persze a nevek alapján erős kerettől jóval többet vártak a szakemberek. A gyenge szereplésnek biztosan következményei lesznek, Csábi József helyett – aki sportigazgatóként dolgozhat tovább – az Antal Gábor, Balogh Pál páros irányítja a csapatot a következő szezonban és a keretben is jelentős változások várhatóak (a házi gólkirály, Gajdos Zsolt már el is hagyta a klubot).

Már a 28. forduló után megpecsételődött az SZTK-Erima sorsa, ekkor dőlt el, hogy a csapat nem kapja meg az MLSZ Licencadó Bizottságától az NB II-licencet az új szezonra. Az ezután következő, Váctól elszenvedett 4–0-s vereség matematikailag is biztossá tette a kiesést, amelynek egyébként több oka volt; elsősorban az, hogy a csapat – az ősztől eredeztethetően – tizennégy mérkőzésen keresztül képtelen volt győzni (ez Vágó Attila állásába került, a szakember helyét a Szeged 2011-től elszenvedett 3–0-s hazai vereség után Tamási Zoltán foglalta el). Bebizonyosodott tehát az is, hogy a tavaszi idényre kialakított keret nem alkalmas a másodosztályú követelmények teljesítésére. A Szigetszentmiklós hét év, 2009 után távozik az NB II-ből.

Pénzügyi okok miatt az U19-es csapat játékosaival, tehát amatőr labdarúgókkal állt fel tavasszal a Dunaújváros, amely nem adott be NB II-es licencet sem, így már menet közben eldőlt, hogy a csapat nyártól mindenképp a harmadosztályban folytatja. A Dobos Barna által vezetett fiatal együttes azért derekasan harcolt, az idényben legyőzte a Szeged 2011-et, ikszelt a Sopronnal és a Szolnokkal, igaz, beleszaladt nagy vereségekbe is (0–7 a Soroksár ellen, 0–5 a Budaörs ellen). Összességében viszont öt pontjával a tavaszi tabellán megelőzte a négypontos, profi körülmények között dolgozó Ajkát…

Az FC Ajkát, amely botrányos és káoszos szezonon van túl. A bakonyiak új szakmai stábbal, tíz új labdarúgóval és a bennmaradás megalapozott reményével vágtak neki a tavasznak. Az együttes azonban minden várakozást alulmúlt, négy döntetlennel mindössze négy pontot szerzett, így csont nélkül kiesett, és most már azt a „bravúrt” is magáénak tudhatja, hogy idegenben több mint két éve nyeretlen már. A Kisvárdától elszenvedett hazai vereség után lemondott posztjáról Székely Tibor vezetőedző, a következő, Soroksár elleni meccs után Artner Tamás ugyanezt tette, de végül a szakmai igazgató még két hétig, az SZTK-Erimától elszenvedett vereségig maradt – ezután ő is végleg elment, a hátralévő fordulókban pedig Lengyel Ferenc irányította a csapatot. A bűnbakkeresés a bajnokság zárultával sem ért véget, Kaibás Dezső ügyvezető elnök Artner nyakába varrta a teljes tavaszi sikertelenséget.

A VÉGEREDMÉNY
1. Gyirmót FC Győr 30 20 5 5 58–28 +30 65
2. Mezőkövesd Zsóry FC 30 17 6 7 45–25 +20 57
3. ZTE FC 30 17 4 9 55–30 +25 55
4. Kisvárda 30 15 7 8 63–36 +27 52
5. Balmazújváros 30 15 6 9 46–39 +7 51
6. Aqvital FC Csákvár 30 15 3 12 55–55 0 48
7. Soroksár SC 30 13 8 9 45–29 +16 47
8. Budaörs 30 13 4 13 45–43 +2 43
9. BFC Siófok 30 12 5 13 36–47 –11 41
10. Szeged 2011 30 11 7 12 42–40 +2 40
11. Vác FC 30 10 3 17 32–51 –19 33
12. Soproni VSE-GYSEV 30 9 6 15 38–42 –4 33
13. Szolnoki MÁV FC 30 7 10 13 34–41 –7 31
14. Szigetszentmiklósi TK 30 6 9 15 31–61 –30 27
15. Dunaújváros PASE 30 6 9 15 32–63 –31 27
16. FC Ajka 30 4 8 18 24–51 –27 20
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik