NB III: hihetetlen – elhalasztották a meccsüket, a rivális eközben nyert és feljutott!

F. B.F. B.
Vágólapra másolva!
2020.05.09. 22:42
null
Ősszel 1–1-re végzett a Sajóbábony a Cigánddal, de a cigándiak nem emiatt csúsztak le a feljutásról (Fotó: Ádám János/Észak Magyarország)
Az MLSZ elnökségének döntése értelmében nemcsak az NB II-es és az NB III-as, hanem a megyei labdarúgó-bajnokságok is véget értek. A bajnoki táblázatok a jelenlegi állapot szerint rögzülnek, ugyanakkor az első helyezettek jogot kaptak arra, hogy a 2020–2021-es idényben az NB III-as bajnokságra benevezzenek. Mint beszámoltunk róla, a Győr-Moson-Sopron megyei I. osztályban az SC Sopron csak jobb gólkülönbségének köszönhetően előzte meg a Csornát, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei élvonalban azonban még faramucibb helyzet alakult ki. A Sajóbábony úgy végzett az első helyen, hogy a bajnokságok szüneteltetése előtt lejátszott utolsó meccsét megnyerte, míg a Cigánd elővigyázatossági okokból, a járvány miatt elhalasztotta bajnokiját – ezzel pedig hoppon maradt!

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye I. osztályában a Sajóbábony VSE 46 ponttal végzett az élen, míg a Cigánd SE 43 pontot gyűjtött. A Tisza-partiak most sajnálhatják igazán, hogy kérték a március 14-re kiírt, Edelény VSE elleni hazai találkozójuk elhalasztását, mert ha akkor pályára léptek volna és nyernek – akár csak egyetlen góllal –, akkor most nekik lenne NB III-as indulási joguk.

„A 18. fordulóig vezettük a megyei I. osztály tabelláját, majd utána jött az ominózus 19. kör, amelyből a koronavírus-veszély miatt az Edelény elleni hazai meccsünket későbbre halasztottuk – mondta a boon.hu megyei portálon Terjék Sándor, a Cigánd SE technikai vezetője. – Mindezt egészségügyi okok miatt tettük, nem akartunk senkit sem kitenni semmilyen felesleges kockázatnak, és akkor úgy gondoltuk, hogy ebben a helyzetben ez a leghelyesebb lépés. Nem kérdés, hogy ezt ugyanígy csinálnánk, bármennyire is szeretnénk az NB III-t, az emberi életet nem lehet kockára tenni. Most mindenki szomorú kicsit, de várunk, hátha sikerül mégis valamilyen úton-módon feljutni, bízunk a felkérésben, amire biztosan igent mondanánk. Úgy tudjuk, hogy az MLSZ 4×16 csapatos NB III-as bajnokságot tervez. Mi rendelkezünk licenccel, minden tárgyi és személyi feltétel adva lenne a harmadik vonalbeli induláshoz. Ha mégsem lesz felkérés, akkor sem dőlünk a kardunkba, folytatjuk azt a munkát, amit 2019 nyarán elkezdtünk, és remélhetőleg jövőre vagy azután célba érünk, ha az idén nem sikerül.”

Sajóbábonyban érthető módon örülnek a szövetségi határozatnak, de így sem biztos, hogy vállalják a harmadosztályú indulást.

FURCSA HELYZETEK
Nemcsak Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén és Vas megyékben alakult ki a feljutással kapcsolatban furcsa helyzet. A Budapest-bajnokságban az élen álló BVSC-Zuglónak ugyanannyi pontja van, mint a 2. helyezett Csepel FC-nek (45), de a zuglóiak gólkülönbsége jobb még úgy is, hogy két meccsel kevesebbet játszottak, ezzel lettek befutók. Tolna megyében a Majosi SE mindössze több győzelmével előzi meg az ugyanannyi pontot gyűjtő Bonyhádi VLC-t (11, illetve 10 siker), így jutott fel és vállalja is az NB III-as megmérettetést.

„A határozat számunkra lehetőség arra, hogy megint a harmadik vonalban szerepeljünk – mondta szintúgy a megyei portálon Hronyecz Norbert, a sajóbábonyi klub elnöke. – Az első akadályt már hetekkel ezelőtt átugrottuk, hiszen kértünk NB III-as licencet, és ezt meg is kaptuk. A második lépcsőfokot a nevezés jelenti, ezt alaposan meg kell fontolnunk, így pillanatnyilag igennel vagy nemmel sem felelhetek. Mi ugyan szeretnénk bebizonyítani, hogy helyünk van az NB III-ban, de a koronavírus-járvány miatt a helyzetünk a finanszírozás szempontjából teljesen bizonytalan. Beszélnem kell dr. Szilva Istvánnal, városunk polgármesterével, aztán a helyi cégek képviselőivel, hiszen ők potenciális szponzoraink lehetnek, de nem tudom, hogyan állnak, gazdasági eredményeik alapján megtehetik-e azt, hogy mögénk állnak, illetve végül tisztában kell lennünk az MLSZ leendő támogatásának mértékével is. Szóval alaposan körül kell járnom az ügyet, és az ismert helyzet miatt nehéz egyeztetésekre számítok.”

Azonban nemcsak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében alakult ki ez a helyzet, Vas megyében pontosan ugyanígy járt a Celldömölki VSE. Az élen végző Vép VSE 19 bajnokin 46 pontot szerzett úgy, hogy utolsó meccsén 3–0-ra legyőzte a Rum KSC-t, míg a celldömölkiek elhalasztották a március 14-re kiírt Kőszeg elleni bajnokijukat, ezzel maradtak 45 pontosak (18 bajnokin), a tabellán pedig másodikok. A borsodi szituáció következményeivel ellentétben azonban Vasban nem olyan súlyos a helyzet, mivel értesüléseink szerint sem a Celldömölk, sem a Vép nem kíván indulni az NB III-ban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik