NB II: hónapokon belül hazaköltözhet a váci futballcsapat

Füzesi BálintFüzesi Bálint
Vágólapra másolva!
2019.09.13. 17:13
null
Októberre a füvesítés is megtörténhet, s a teljes lelátó is megújul
Jól haladnak a labdarúgó NB II-ben szereplő Vác FC stadionjának felújítási munkálatai, így ha minden jól megy, 2020 elején újfent saját városában játszhatja hazai mérkőzéseit a Pest megyei együttes.

Dunaújváros, Óbuda, Soroksár, Balassagyarmat – nem, nem a váci szurkolók kedvenc városai, városrészei ezek, hanem az utóbbi években ezekre a helyszínekre kellett kényszerűségből elutazniuk, ha látni szerették volna csapatuk, a Vác FC „hazai” mérkőzéseit.

2016 nyarán döntött úgy a Magyar Labdarúgó-szövetség, hogy az NB II-es Vác FC a továbbiakban nem játszhatja saját stadionjában otthoni mérkőzéseit, mivel a létesítmény a folyamatosan szigorodó NB II-es licenckövetelményeknek már nem felel meg. Egy teljes bajnoki idényt Dunaújvárosban, egyet Óbudán, a III. Kerületi TVE pályáján húzott le az együttes, majd a 2018–2019-es kiírást is Óbudán kezdte meg.

Eközben hosszú időn át tervezési fázisban volt a létesítmény rekonstrukciója. Néhány kisebb munkálatot azonban így is elvégeztek a váci stadionban – felújításnak ezt erős túlzás lenne nevezni –, amelyek már az MLSZ tetszését is elnyerték, így 2018 novemberében a csapat ideiglenesen visszatérhetett Vácra.

2019 nyarán azonban a hosszú heteken át húzódó tulajdonosváltás a csapat helyzete mellett a létesítmény felújítását is újfent bizonytalanná tette, hiszen úgy hírlett, ha a felnőttegyüttes csak a megyei bajnokságban tud elindulni, akkor rekonstrukció sem lesz. Az NB II-es licenc, ezzel az indulási jog végül megmaradt, a felújítási munkálatok pedig a nyáron elindultak, mivel a műszaki tartalomhoz végre anyagi források is társultak (igaz, a csapat az ősszel emiatt ideiglenesen ismét albérletbe kényszerül, ezúttal Soroksárra és Balassagyarmatra).

„A váci futball a közelmúltban külföldi kézből ismét váci kézbe került – utalt az angol John Marshall bő hatéves ténykedésére a stadionfelújításról szóló sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az EMMI államtitkára. – Akkor nagy szükség volt a szerepvállalására, ma azonban már meg is van az új váci vezetés első eredménye, ez pedig a labdarúgóközpont látványos felújítása."

Pető Tibor, a Vác Városi Labdarúgó Egyesület elnöke, a város alpolgármestere hozzátette, hogy régi adósság a felújítás, hiszen az állapotok romlása a felnőttgárda mellett az utánpótlás-együttesek helyzetét is nehézzé tette.

A székház felújítása 200 millióba kerül
A székház felújítása 200 millióba kerül

„Célunk, hogy a váci labdarúgásnak meghatározó szerepe legyen a térségben és a futball felszívja az iskolaváros fiataljait – ecsetelte Pető. – Szeretnénk a korábbi híres váci focigimi mintájára nyílt utánpótlás-nevelő központtá válni, ehhez azonban jó körülmények kellenek, amelyek a felnőttcsapatot is segíthetik abban, hogy hosszabb távon megvesse lábát az NB II-ben. Megújul a székház, ennek teljes rekonstrukciója kétszázmillió forintból történik meg, míg az új, minimum hatszáz fős fedett lelátó építése, a többi meglévő lelátó felújítása, a pálya talajának rekonstrukciója, az új villanyvilágítás kiépítése, illetve az új eredményjelző összesen hatszázmillió forintból valósul meg – ebbe száznyolcvan-milliós önrészt ad az önkormányzat, a fennmaradó részhez TAO-s forrás áll rendelkezésre.”

A váciak reményei szerint a pálya füvesítése októberre befejeződik, de meg kell várni, hogy a gyepszőnyeg az altalajjal összeérjen, így minden bizonnyal 2020 elejétől játszhat megújult otthonában a csapat.

A Vác FC vasárnap 16.30-tól az NB II 8. fordulójában Soroksáron fogadja a Tiszakécskét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik