ZTE: Ez azért így nehéz – Végh Gábor a zalaegerszegi helyzetről

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.02.11. 14:12
null
Végh Gábor (jobbra) és Sallói István sportigazgató a nyári szurkolói ankéton (Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap)
A magyar játékosokból hiányzó felelősségvállalási hajlandóságról, a ZTE egyfajta „magára hagyatottságáról” is beszélt Végh Gábor, a labdarúgó NB I-ben a kiesés elkerüléséért harcoló zalaegerszegi klub tulajdonosa, aki a hétfői edzőváltás alkalmából volt a DIGI Sport Reggeli Start című műsorának vendége.

Mint beszámoltunk róla, hétfőn Márton Gábor váltotta Dobos Barnát a ZTE vezetőedzői posztján – ez lett a közvetlen következménye annak, hogy a zalaegerszegiek csupán egy pontot szereztek az NB I idén lejátszott négy fordulójában, és már ötpontnyi a lemaradásuk az éppen bennmaradást érő helyen álló Pakstól.

Végh Gábor elmondta: úgy ítélték meg, hogy Dobos nem képes kivezetni a csapatot ebből a hullámvölgyből, Márton viszont – „akinek neve szinte minden edzőváltáskor felvetődött Zalaegerszegen”, amióta ő a tulajdonos – olyan karakter, akinek ez sikerülhet.

A kudarcok mögött elsősorban mentális problémákat sejtő klubtulajdonos azt várja, hogy Márton vezetésével elöl és hátul is jobban összpontosít majd az eddig „elkerülhető gólokat kapó, ordító ziccereket hibázó” csapat, és hogy labdarúgói harcosabb, férfiasabb játékkal rukkolnak ki.

„A könnyebb út keresése azért megvan a magyar játékosokban, felelősséget nem nagyon vállalnak, azt mindenki igyekszik letolni magáról, (kifejezvén), hogy nem ő miatt állunk ott, ahol állunk – világította meg a hibák mögött sejtett egyik okot a klubtulajdonos, hozzátéve, hogy nem zalaegerszegi jelenségről van szó, más magyar klubtulajdonosok is hasonlóra panaszkodnak. – Ez az egész magyar labdarúgást jellemzi, általánosan hiányzik a nagyobb egyéni felelősségvállalás a játékosainkból.”

A TELJES BESZÉLGETÉS FELVÉTELE ITT!

Mártonnal egyelőre csak nyárig kötöttek szerződést, mert:

„Úgy állapodtunk meg, hogy mivel elég bizonytalan a helyzetünk, nem tudjuk, mi lesz, hogy lesz a nyártól, nincs értelme hosszú távú szerződéseket kötni.”

Az esetleges kiesés következményeit, az NB I-es keret másodosztálybeli fenntartásának lehetőségét, az azonnali visszajutás esélyét firtató kérdésre a tulajdonos így válaszolt:

„(A keret fenntartása) a rendszerünkben elég nehéz, az NB II-ben nem játszhatnak külföldiek, tehát teljesen új csapatot kell építeni. Ami az azonnali visszajutás megcélzását illeti, nem vagyok biztos abban, hogy ahhoz per pillanat meglennének a feltételek Zalaegerszegen.”

A felvetésre, miszerint kiesés esetén, mint klubtulajdonos nem érezné-e úgy, hogy „hordta a vizet a tengerbe”, azaz hiába fektetett be többet a zalaegerszegi klubba, mint amennyit például a másik feljutó, a jelenleg utolsó helyezett Kaposvárnál tették, érezhető keserűséggel reagált: szerinte Kaposváron nagyobb összefogás volt „a város és a közeg részéről”, mint Zalaegerszegen.

„Legyünk őszinték, Zalaegerszegen nem volt akkora eufória, hogy feljutottunk az NB I-be. Persze, egy pár szurkoló mondogatja, de segítség semmiben sem jelentkezett, ugyanúgy továbbra is egyedül kell megoldanom a problémákat, és ez azért így nehéz.”

A ZTE szombaton az Újpestet fogadja, egy héttel később a Fehérvár vendége lesz az NB I-ben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik