Videoton: a Real madridi legyőzőinek szólt a taps

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.05.22. 21:56
Vastapssal köszöntötték a harminc évvel ezelőtti UEFA-kupa-menetelésben résztvevő Videoton labdarúgóit, edzőit, vezetőit a sikert megörökítő dokumentumfilm péntek esti díszelőadásán Székesfehérváron.


A csapat napra pontosan 30 évvel ezelőtt érte el a magyar labdarúgás eddigi utolsó nagy klubsikerét. A fehérvári együttes egészen az UEFA-kupa döntőjéig menetelt, ahol aztán a spanyol Real Madridot – a hazai pályán elszenvedett 3–0-s vereség után – idegenben 1–0 arányban legyőzte.
A csapat napra pontosan 30 évvel ezelőtt érte el a magyar labdarúgás eddigi utolsó nagy klubsikerét. A fehérvári együttes egészen az UEFA-kupa döntőjéig menetelt, ahol aztán a spanyol Real Madridot – a hazai pályán elszenvedett 3–0-s vereség után – idegenben 1–0 arányban legyőzte.

Ebből az alkalomból készített dokumentumfilmet Az utolsó kupadöntő címmel Zámborszki Ákos, amelyet elsőként díszelőadás keretében láthattak a legendás csapat játékosai, edzői és vezetői pénteken.

A vetítést követően Kovács Ferenc mesteredző, a Videoton FC tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta: büszke a játékosaira, mert nemcsak akkor, hanem ma is baráti közösséget alkotnak.

„Utólag mindnyájan büszkék lehetünk erre a tettre, 30 éves távlatból rátekintve is csodálatos eredményt értünk el” – fogalmazott.

Szabó József az UEFA-kupa 1984–1985-ös kiírásának gólkirálya kiemelte: szeretné megérni, hogy teljesítményüket bármely magyar klub túlszárnyalja. A Partizan Beogradnak lőtt négy góljáról megjegyezte: azon a találkozón minden összejött neki.

A balhátvéd Horváth Gábor szerint az akkori pillanatok sokszor eszébe jutnak, mert a szurkolók máig emlékeztetik rá. A siker titkának azt nevezte, hogy a játékosok jó életkorban és kiváló fizikai állapotban voltak, évek óta együtt játszottak.

A kapus Disztl Péter megemlítette: olyan, mintha tegnap történt volna minden, pedig minél távolabbi az emlék, annál nagyobb sikernek látszik. Úgy vélte, sohasem lesz újra olyan magyar együttes, amely megismétli akkori bravúrjaikat.

Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: nehéz bekerülni egy város ezeréves történelemkönyvében, azonban a Videoton akkori labdarúgói külön fejezetet kaptak benne.
„Az egész történet és a film is visszaadja mindazt, amiért valamennyien Videoton-szurkolók vagyunk” – mondta.

Balogh Attila, a Videoton FC ügyvezetője hangsúlyozta: nem tudják elégszer megköszönni a játékosoknak a legendás csapat világraszóló sikerét. A film vetítése közben a közönség soraiban ülő családtagok és szurkolók minden Videoton-gólt nagy tapssal jutalmaztak, majd a végén felállva vastapssal jutalmazták a jelenlévő játékosokat, edzőket, vezetőket.

A Videoton az UEFA-kupa 1984–1985-ös kiírásában sorrendben a cseh Dukla Prahát, a francia Paris Saint-Germaint, a jugoszláv Partizán Beogradot, az angol Manchester Unitedet, a jugoszláv Zeljeznicar Szarajevót is kiverte, a döntőben azonban a Real Madriddal szemben alulmaradt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik