Újpesti gólcsend a Groupamában, a Fradi tízes derbiveretlenségre tör

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.04. 10:19
null
Az Újpest a legutóbbi három Üllői úti derbin nem szerzett gólt (Fotó: Szabó Miklós)
A bajnoki cím (és az ezüstérem) sorsa már eldőlt, de az aranyérmes Ferencvárosra így is nagy feladat vár a labdarúgó NB I 31. fordulójában, hiszen az ősi rivális Újpest FC érkezik a Groupama Arénába – a lilák ráadásul még harcban állnak a bronzéremért is. A harmadik helyért folytatott DVSC–Újpest–Honvéd csata mellett a hátsó régiót érdemes figyelni: már ebben a fordulóban meglehet az első kieső.

Tekintsük át röviden a helyzetet! Az aranyérem sorsa eldőlt: bajnok a Ferencváros. Az ezüstérem biztosan a Mol Vidi FC-é, hiszen bár a DVSC vagy az Újpest pontszámban még behozhatná a fehérváriakat, ebben az esetben a több győzelem rangsorol, az pedig mindenképpen a Vidi javára dönt. A harmadik helyért a DVSC (48 pont), az Újpest (48) és a Honvéd (44) van harcban. A másik hét csapat a bennmaradásért küzd, s az egyik kieső hely sorsa már ebben a fordulóban eldőlhet: ha a sereghajtó Haladás kikap, az MTK pontot szerez és a Kisvárda nyer, akkor a szombathelyiek már nem maradhatnak bent (különös egybeesés lenne, hiszen legnagyobb riválisuk, a ZTE a héten harcolta ki a feljutást).

PUSKÁS AKADÉMIA–BP. HONVÉD

♦ Ez a 13. élvonalbeli mérkőzés a két csapat között, az örökmérleg a Honvéd javára billen, 2–3–7 a házigazda felcsútiak szemszögéből. A Honvédnak vendégként is jobb a mérlege a PAFC-énál.

♦ A Puskás Akadémia 35 pontjából 29-et hazai pályán szerzett, mutatója 9 győzelem, 2 döntetlen és 4 vereség. A Honvéd idegenbeli mérlege 3 győzelem, 5 döntetlen, 6 vereség.

♦ A kispestiek 14 idegenbeli bajnokiján csupán 22 gól esett, vendégként a Honvéd szerezte és kapta a legkevesebb gólt a mezőnyből, gólkülönbsége 9–13.

♦ A Honvéd nyeretlen legutóbbi nyolc idegenbeli bajnokiján (3 döntetlen, 5 vereség), ötször gólt sem szerzett, háromszor pedig egyet. Legutóbb még 2018. november 3-án, Kisvárdán nyert idegenbeli NB I-es mérkőzést a kispesti csapat. A 2014–2015-ös idény óta nem volt egyszer sem ilyen rossz idegenbeli szériája a Honvédnak, akkor a nyeretlenségi sorozat 11 mérkőzés után szakadt meg.

♦ A Puskás Akadémia veretlen maradt a legutóbbi három fordulóban, ilyen sorozata csak egyszer, tavaly decemberben volt a felcsútiaknak a 2018–2019-es idényben.

SZOMBATHELYI HALADÁS–PAKSI FC

♦ Eddig 25 első osztályú mérkőzést játszott egymással a két csapat, döntetlent „nem szeretnek játszani”, a mérleg 10–2–13 a Haladás szemszögéből.

♦ A Haladás pályaválasztása mellett egyszer sem ikszeltek, ötször a házigazda, hétszer a Paks győzött. A Paks megnyerte legutóbbi két bajnokiját a Hali vendégeként, mind a kettőt 2–1-re.

♦ A Paks gólt sem szerzett legutóbbi öt idegenbeli mérkőzésén, a legutóbbi négyet elveszítette, értelemszerűen nyeretlenségi sorozatban is van (1 döntetlen, 4 vereség). A tolnaiak 2006 óta íródó NB I-es történetében még nem volt ilyen hosszú idegenbeli gólképtelenségi sorozat.

♦ A Haladás a legutóbbi nyolc fordulóban a lehetséges 24 pontból 18-at megszerzett (6 győzelem, 2 vereség). A szombathelyiek saját stadionjukban megnyerték a legutóbbi három mérkőzésüket, az Újpestet 3–2-re, a Puskás Akadémiát 3–0-ra, az MTK-t 1–0-ra verték meg.

♦ A Haladás hazai mérlege 5 győzelem, 2 döntetlen, 7 vereség. A Paks idegenbeli mutatója 2 győzelem, 6 döntetlen, 7 vereség. A Paksnál (10 gól) csak a Honvéd (9) ért el kevesebb gólt idegenben.

A BENNMARADÁSÉRT KÜZDŐ CSAPATOK HÁTRALÉVŐ MECCSEI
31. 32. 33.
Mezőkövesd MTK (i) Haladás (o) Kisvárda (i)
Puskás AFCHonvéd (o)
Újpest (i)
FTC (o)
Paks
Haladás (i)Kisvárda (o)
Debrecen (i)
MTK Budapest
Mezőkövesd (o) Vidi (i) Honvéd (o)
Kisvárda Debrecen (i) Paks (i) Mezőkövesd (o)
Diósgyőri VTK Vidi (o) Honvéd (i) Újpest (o)
Haladás Paks (o) Mezőkövesd (i) Vidi (o)
o=otthon; i=idegenben

MTK BUDAPEST–MEZŐKÖVESD

♦ Eddig hétszer találkozott a két csapat az NB I-ben, a mérleg kiegyenlített, az MTK és a Mezőkövesd is 3 alkalommal nyert, egyszer született döntetlen. Az MTK veretlen a Mezőkövesd elleni legutóbbi három összecsapásán.

♦ A tavaszi szezonban az MTK szerezte messze a legkevesebb pontot (7) az NB I-es csapatok közül. Két tavaszi győzelméből az egyiket pont a Mezőkövesd ellen aratta.

♦ Az MTK négymérkőzéses nyeretlenségi sorozatban van, ez a leghosszabb élő rossz széria az NB I-ben.

♦ Hazai pályán nagyon gyengén muzsikálnak a fővárosi kék-fehérek: az MTK mérlege negatív, 5–2–7. A Mezőkövesd sem remekel mondjuk idegenben, mutatója 2 győzelem, 5 döntetlen, 8 vereség.

♦ Az MTK legutóbbi öt hazai bajnokijából négyszer vereséget szenvedett, úgy, hogy már az első félidőben hátrányba került.

♦ A Mezőkövesd elveszítette legutóbbi négy idegenbeli mérkőzését, mindegyiket egygólos különbséggel. A Debrecentől, a Viditől és a Puskás Akadémiától 1–0-ra kaptak ki a kövesdiek, az Újpesttől 2–1-re.

♦ Az MTK legutóbbi három mérkőzésén nem tudott gólt szerezni. Ha most sem tud, akkor negyedik csapatként produkál a 2018–2019-es idényben legalább négymérkőzéses gólképtelenségi sorozatot (Paks: 5 mérkőzés, Haladás, Kisvárda: 4–4 mérkőzés).

♦ Az élvonalbeli csapatok közül messze a Mezőkövesd szerezte a legtöbb gólt a mérkőzések ráadásában, a 90. perc után (eddig hatot).

DIÓSGYŐRI VTK–MOL VIDI FC

♦ Ez lesz a 70. élvonalbeli összecsapás a két csapat között. Az eddigi 69 során a Vidi harcolt ki fölényt: a fehérváriak 38, a diósgyőriek 22 alkalommal nyertek, 9 mérkőzés döntetlenre végződött.

♦ A két csapat legutóbbi 13 bajnoki mérkőzéséből egy sem végződött döntetlenre: nyolcszor a Vidi győzött, ötször a Diósgyőr.

♦ A DVTK hazai mutatója 6 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség. A Vidié idegenben a második legjobb mérleg: 7 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség. Az NB I-ben csak két klubnak (Ferencváros, Vidi) pozitív az idegenbeli mérlege!

♦ A Vidi legutóbbi 16 tétmérkőzéséből csak egyszer (a Ferencváros ellen) szenvedett vereséget, mérlege ezeken 13–2–1.

♦ A DVTK a 8. forduló óta egyszer sem állt a 10.-nél jobb helyen az NB I-ben.

♦ A diósgyőriek legutóbbi nyolc hazai bajnokijukból csak egyen szenvedtek vereséget és a lehetséges 24 pontból 17-et megszereztek.

DEBRECENI VSC–KISVÁRDA

♦ Egy ide, egy oda, már ami a két eddigi NB I-es mérkőzést illeti: Debrecenben a Loki győzött 3–1-re, Kisvárdán a várdaiak 3–0-ra.

♦ A Loki nagyon jól szerepel vendéglátóként, mérlege 10 győzelem, 4 döntetlen és 1 vereség, ez a második legjobb mutató az NB I-ben. A Kisvárda (főleg abszolút újonc létére) nem teljesít rosszul vendégként, mérlege 4–3–8.

♦ A DVSC négymérkőzéses bajnoki veretlenségi sorozatban van, hazai pályán pedig egész kitűnő formába lendült. A Loki legutóbbi hét hazai meccsén veretlen maradt, haton győzni tudott, s a legutóbbi ötöt megnyerte.

♦ A Kisvárda kapott gól nélkül megnyerte legutóbbi két idegenbeli bajnokiját, Felcsúton 4–0-ra, az MTK otthonában 1–0-ra győzött.

♦ Kelet-magyarországi rivális több mint egy éve nem tudott NB I-es mérkőzést nyerni a Nagyerdei Stadionban: ez legutóbb a Mezőkövesdnek sikerült, 2018. március 17-én (2–3).

A DOBOGÓÉRT KÜZDŐK HÁTRALÉVŐ MECCSEI
31. 32.
33.
Debreceni VSC Kisvárda (o) FTC (i) Paks (o)
Újpest FC
FTC (i)Puskás AFC (o)Diósgyőr (i)
Bp. Honvéd Puskás AFC (i) Diósgyőr (o) MTK (i)

FERENCVÁROS–ÚJPEST

♦ Ez a 226. derbi a magyar élvonalban. A Ferencváros 102 győzelmet aratott, 62 a döntetlenek száma, az Újpest 61 mérkőzésen nyert. Először 1905. február 19-én vívtak első osztályú bajnokit,a Ferencváros 2:0-ra győzött – és az első tizenöt, Újpest elleni bajnokiból tizenötöt (valamint az első 22 tétmeccsből 22-t) meg is nyert.

♦ A Ferencváros a legutóbbi tizenegy hazai, NB I-es derbiből csak egyet veszített el, nyolcat megnyert, kettőn nem bírtak egymással a felek. Az a 0–1 – 2015. december 12-én – volt a Fradi első, magyar csapattól elszenvedett veresége a Groupama Arénában. Azóta két döntetlen és három Fradi-siker, az Újpest a legutóbbi három találkozón be sem tudott találni az Üllői úton.

♦ A mostani csak a harmadik alkalom, hogy az Újpest zsinórban három vagy több mérkőzésen gólképtelen maradt a Ferencváros vendégeként. A másik kettő: az első három találkozó (2:0, 2:0, 2:0) és az 1986–1991 közti időszak (0–0, 0–0, 3–0, 2–0, 1–0).

♦ A Ferencváros egymást követő 10. bajnoki mérkőzésén maradhat veretlen az Újpest ellen, a legutóbbi 9 derbiből négyet megnyert, ötön ikszelt. A derbitörténetben ez lehet a harmadik legalább tízes, ferencvárosi veretlenségi sorozat (1905–1916: 15 mérkőzés, 1987–1993 március: 12 mérkőzés).

♦ A Ferencváros az egyetlen, hazai veretlenségét még őrző csapat ebben a bajnokságban, mérlege pályaválasztóként 12 győzelem, 3 döntetlen. Messze a Fradi szerezte a legtöbb (41) gólt hazai pályán az NB I-ben. Az Újpesté a harmadik legjobb idegenbeli mérleg, de így is negatív: 4 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség.

♦ Pályaválasztóként, NB I-es mérkőzésen a Ferencváros több mint két esztendeje, 35 mérkőzés óta veretlen. Legutóbb 2017. április 4-én a Vasastól szenvedett vereséget a Groupama Arénában (1–2). A Groupamában egyébként eddig csak a Vasas (kétszer), az Újpest (egyszer) és a Paks (egyszer) tudott bajnokit nyerni a vendégcsapatok közül.

♦ Nebojsa Vignjevics az Újpest vezetőedzőjeként nem ünnepelhetett túl sokszor a derbiken: mérlege a Ferencváros elleni mérkőzéseken 3 győzelem, 6 döntetlen, 8 vereség, a jelenlegi NB I-es csapatok közül a Vidi után a Fradi ellen a legrosszabb a mérlege.

♦ A Fradi legutóbbi 10 hazai mérkőzéséből 9 alkalommal kettő vagy több gólt szerzett, és most szerezheti meg az egymást követő 10. hazai győzelmét.

♦ Az Újpest nyeretlen legutóbbi három bajnokiján (2 döntetlen, 1 vereség), a 2018–2019-es idényben ennél hosszabb nyeretlenségük még nem volt a liláknak.

♦ A 2018–2019-es bajnokságban a Transfermarkt összesítése alapján három NB I-es csapatban kaptak több játékpercet külföldi játékosok, mint magyarok, ezek közül kettő a Ferencváros (54.1 százalék a külföldiek játékperceinek aránya) és az Újpest (67.3). A harmadik – és listavezető ebben a rangsorban – a Kisvárda.

♦ A Fradi négy legeredményesebb gólszerzője (Davide Lanzafame: 14 gól, Varga Roland: 10, Böde Dániel: 7, Ivan Petrjak: 6) annyiszor talált be együttvéve a 2018–2019-es idényben, mint az Újpest (37).

♦ A Ferencváros mérkőzésein esik a legtöbb gól az NB I-ben (3.03 – egyedül a Fradi találkozóin van 3 fölött a gólátlag), az Újpest meccsein a legkevesebb (1.97 – egyedül az Újpest találkozóin van 2 alatt a gólátlag).

NB I, 2018–2019, 31. FORDULÓ
MÁJUS 4., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
17.00: Puskás Akadémia–Bp. Honvéd Felcsút,
Pancho Aréna
Solymosi Péter
17.00: Haladás–Paksi FC
Szombathely,
Haladás Stadion
Berke Balázs
17.00: MTK Budapest–Mezőkövesd
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion
Iványi Zoltán
17.00: Diósgyőri VTK–Mol Vidi
(Tv: M4 Sport)
Miskolc,
DVTK Stadion
Vad II István
17.00: Debreceni VSC–Kisvárda Debrecen,
Nagyerdei Stadion
Bogár Gergő
19.30: Ferencváros–Újpest FC
(Tv: M4 Sport)
Budapest,
Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC3021 4 567–24+4367
2. Mol Vidi FC3017 6 747–32+1557
3. Debreceni VSC3013 9 838–33 +548
4. Újpest FC301212 637–22+1548
5. Budapest Honvéd3012 81036–31 +544
6. Mezőkövesd Zsóry FC3010 81242–38 +438
7. Puskás Akadémia FC3010 51532–42–1035
8. Paksi FC30 8111130–41–1135
9. MTK Budapest3010 41639–47 –834
10. Kisvárda30 8 81431–45–1432
11. Diósgyőri VTK30 8 71527–52–2531
12. Szombathelyi Haladás30 8 41829–48–1928
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik