Újpest: külföldi edző jöhet, két-három jelölt van

Vágólapra másolva!
2013.03.26. 12:08
Minden bizonnyal külföldi vezetőedzője lesz az Újpestnek, ám azt egyelőre Roderick Duchatelet klubtulajdonos sem tudja megmondani, hogy mikor. A Megyeri úti klubvezető elárulta, két-három jelöltje van, de egyikük sem magyar.

Továbbra sincs az Újpestnek véglegesen kinevezett vezetőedzője. Mint emlékezetes, a lila-fehérek hazai pályán 6–0-ra kikaptak a tavaszi első bajnokin a Pakstól, majd néhány nappal később az addigi edzővel, Jos Daerdennel közös megegyezéssel szerződést bontott a klubvezetőség. Ez még március 5-én, vagyis huszonegy nappal ezelőtt történt. Azóta a segítő, Marc Leliévre készíti fel a csapatot, de eddig csak egyetlen alkalommal, a Ferencváros ellen 2–1-re elveszített idegenbeli derbin kellett a kispadra ülnie.

A belga szakember érti a dolgát, amit alátámaszt az is, ami tavaly tavasszal történt. Akkor, miután Zoran Szpisljak távozott menet közben a csapattól, kétszer nyert az Újpest, négy döntetlent hozott össze és csak a Videotontól kapott ki. Így is csupán tizenharmadik lett, de a gárdának volt stílusa. Viszont... Marc Leliévre nem lehet állandó megoldás, mivel nincs pro licence. Ráadásul a jelenlegi szabályok értelmében az sem elég, ha elkezdi a képzést, mivel bizonyítványhoz kötik a munkavállalást.

Márpedig vezetőedzőre szükség van. A licencszabályzat kimondja, hogy megfelelő képesítésű szakembert kell alkalmaznia minden klubnak, a pro licenc megléte pedig előírás. Ahogy az ilyen helyzetekben lenni szokott, a klub belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet intézi a tárgyalásokat, és gyakorlatilag egyedül hozza meg a döntést. Korábban úgy nyilatkozott, nem zárja ki magyar tréner kinevezését – sokan egyből Mészöly Géza nevét kezdték emlegetni mint az egyik lehetséges befutót –, ám a helyzet mostanra egy kicsit megváltozott.

„Egyelőre nincs meg az új vezetőedző – ismerte el Roderick Duchatelet. – Két-három jelölttel állok kapcsolatban, mindannyian külföldiek, így valószínűleg határon túlról jön majd az új szakember. Marc Leliévre marad a klubnál, ahogy eddig is, de a szabályok értelmében mindenképpen kell keresnünk valakit. Olyan trénert szeretnék, aki hosszú távra megoldás lehet. Egyelőre nem tudom megmondani, mikor dől el, ki lesz a vezetőedző, amint megszületik a döntés, bejelentem."

Ez azért többé-kevésbé azt jelenti, hogy belga mestere lesz az Újpestnek a jövőben is. No meg az is tény, hogy ha valóban komolyan veszik az MLSZ-ben a szabályokat – márpedig állítólag igen –, akkor a lila-fehéreknek napokon belül, de legkésőbb a jövő hét közepére vezetőedzőt kell találniuk a kispadra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik