Újpest: Elég, ha gurul a labda – Simon Krisztián

Vágólapra másolva!
2022.09.17. 09:34
null
Simon Krisztián (Fotó: Török Attila)
Még mindig talál örömöt a futballban Simon Krisztián, az Újpest FC 31 esztendős játékosa, aki lapunknak elmondta, mi adja meg számára a motivációt a csalódások után.

– Irány Mátészalka!
– Nagyon várom! – mondta Simon Krisztián, az Újpest FC játékosa a szombati Magyar Kupa-csata előtt, amelyen a 32 közé kerülés a tét.

– Most viccel velem?
– Miért tenném?

– Mert háromszor nyert Magyar Kupát, négyszer volt válogatott, háromszor a magyar futballban szakmailag talán leginkább elismert Dárdai Pál küldte pályára, volt a holland Feyenoord és a német 1860 München játékosa. Szóval, nehéz elhinni, hogy – senkit sem lebecsülve, megbántva – a mátészalkai összecsapást várja izgatottan.
– Pedig így van. Amíg játszik az ember, amíg játszhat, előrenéz, a következő mérkőzést akarja megnyerni, visszatekinteni lesz idő, ha majd abba kell hagyni. Másképpen tekint az eseményekre az ember harminc felett, mint amikor elkezdte, nekem az a fontos, hogy élvezzem a játékot. Örülök, hogy készülhetek és ha a pályán lehetek.

– Nos, ez az. Furcsa érzés önt látni, egész pontosan: alig látni. Másfél éve játszott végig legutóbb bajnoki mérkőzést, még az MTK ellen, azóta harmincnégy bajnokin lépett pályára, ritkán kezdőként, és egyet sem játszott végig. A furcsa az, hogy a csapata sokszor gyengén teljesít, a kiesés ellen küzd – a tabellát utcahosszal vezető együttesbe nem beállni másfajta érzés lehet, így kívülről lehetetlen megállapítani, hogyan éli meg, hogy a sokszor kínlódó Újpestbe nem fér be.
– Nehezen. Ezt kár is tagadni. Csak - és erre utaltam az imént - ha az ember sok mindent megélt, átélt a karrierje során, másképpen tekint egy-egy szituációra. Nem mondom, hogy hidegen hagy, amikor nem léphetek pályára, nem jó érzésekkel megyek haza, de aztán az jut eszembe, hogy addig jó, amíg ez érdekel! Az évek során megtanultam, hogy előbb-utóbb úgyis megkapom a lehetőséget, akkor kell megmutatnom, lehet még rám számítani, ha megsértődöm, ha duzzogok, azzal csak magammal szúrok ki. Ezért inkább dolgozom, hogy ha pályára küldenek, tudjak segíteni a csapatomnak.

– Ezt értem, azt keresem, hogy egy-egy vesztes meccs után, amikor nem állítják be, csak melegít a kapu mögött, hogyan talál motivációt a következő edzésre menet.
– Ez nem nehéz kérdés. Három térdszalagszakadást követően igazán könnyű boldogságot érezni, ha mehetek edzeni. Nekem nem magától értetődő melegíteni a kapu mögött, nagy öröm, hogy nem fáj a lábam. Volt, hogy másfél évig csak rehabilitáción vettem részt – nem felejtem el, hogy ágyhoz kötve, bekötött lábbal néztem a mérkőzést, és ha akkor mutatták a kispadot, mennyire erősen kívántam: bárcsak ott ülhetnék! Megváltozott a nézőpontom, tudok hálás lenni mindenért, amit a labdarúgás még tartogat nekem. Ezzel együtt természetes, hogy éppen úgy, ahogyan valamennyi játékos, én is szeretnék minél többet a pályán lenni, ezért nagyon is élvezem az edzéseket, a futásokat, a fájdalom nélküli napokat.

– A kétszáztizedik bajnokiján, a Vasas ellen ismét kezdő lehetett. Hogyan élte meg a pillanatot?
– Volt bennem feszültség, az a tipikus meccsdrukk, pedig tényleg van már néhány év mögöttem. És mégis: egy súlyos vereség után magunknak és a szurkolóinknak is bizonyítani akartunk, a rossz rajt miatt mindenképpen szükségünk volt a pontokra, vagyis volt teher rajtunk, így különösen értékes a győzelem. Boldog vagyok, hogy a pályán lehettem, és hogy úgy érzem, hozzá tudtam tenni a magamét a sikerhez. Élvezni kell minden percet, amelyet a futballpályán tölthetünk, így az edzés is nagyon jó, hát még a győzelem.

– Akkor ezért várja a kupameccset!
– Persze!

– Jó hallani, hogy ennyire szereti a futballt.
– Amíg gurul a labda, és bele tudok rúgni, boldognak érzem magam. Tizennégy hónapos a kisfiam, Miron, egy ideje már passzolgatom felé az egyik picike labdáját a sok közül – nekem már ez is tud örömet adni. Még jó, hogy várom a mátészalkai találkozót, mert megtanultam, milyen értékes, ha futballozhat az ember.

MOL MAGYAR KUPA
3. FORDULÓ (A 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT) – A SZOMBATI PROGRAM
13.00: Mátészalkai MTK (Szabolcs-Szatmár-Bereg I.)–Újpest FC
13.00: Szegedi VSE Pizzamonster (Csongrád-Csanád I.)–Békéscsaba 1912 Előre (NB II)
13.30: Dorogi FC (NB II)–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
13.30: FC Nagykanizsa (NB III)–FC Hatvan (NB III)
15.00: Balassagyarmati Városi SE (NB III)–Vasas FC
15.00: Kaposvári Rákóczi FC (NB III)–Zalaegerszegi TE FC
15.00: BVSC Zugló (NB III)–Kisvárda
15.00: Szekszárdi UFC (NB III)–Mezőkövesd Zsóry FC
15.00: Facultas-Tiszafüredi VSE (NB III)–BFC Siófok (NB II)
15.00: Bölcske SE (Tolna I.)–Budafoki MTE (NB II)
15.00: Jászberényi FC (NB III)–Debreceni EAC (NB III)
15.00: Balatonfüredi FC (NB III)–Komáromi VSE (NB III)
15.00: Mezőörs KSE (Győr-Moson-Sopron II.)–BTE Felsőzsolca (Borsod-Abaúj-Zemplén I.)
15.00: Zalaszentgróti VFC (Zala I.)–Monor (NB III)
15.00: Iváncsa KSE (NB III)–Gyirmót FC Győr (NB II)
15.00: Nagyatádi FC (Somogy I.)–Deszk SC (Csongrád-Csanád I.)
15.00: ESMTK (NB III)–Soroksár SC (NB II)
15.00: Pécsvárad SE Prosport.hu (Baranya I.)–ETO FC Győr (NB II)
15.00: Füzesgyarmati SK (NB III)–Credobus Mosonmagyaróvár (NB II)
16.00: Aqvital FC Csákvár (NB II)–Puskás Akadémia FC
16.00: Diósgyőri VTK (NB II)–Szeged-Csanád Grosics Akadémia (NB II) (Tv: M4 Sport)
17.00: HR-Rent Kozármisleny (NB II)–Kolorcity Kazincbarcika SC (NB II)
17.00: FC Ajka (NB II)–Szentlőrinc (NB II)
A többi mérkőzés vasárnap lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik