Újpest: 4 meccs, 2 pont? Volt már sokkal rosszabb is a Vignjevics-érában

Vágólapra másolva!
2020.02.07. 14:07
null
Vignjevicsnek nincs miért aggódnia, a mostaninál rosszabb sorozatot is túlélt már az Újpesttel (Fotó: Koncz György, archív)
A keddi Mezőkövesd–Újpest FC (2–2) meccs után az eredeti terveink szerint azt szerettük volna megvizsgálni, Nebojsa Vignjevics készült-e már úgy a Ferencváros elleni mérkőzésre, hogy a megelőző négy bajnoki meccsén csak két pontot szerzett a csapattal. Az eredetileg szombatra kiírt találkozót a balesetveszélyessé nyílvánított játéktér miatt elhalasztották, de így is érdemes megvizsgálni az immár hetedik éve Újpesten dolgozó szakember legrosszabb időszakait – a statisztikák reményt adhatnak a szurkolóknak, ennél sokkal mélyebb gödörből is kimásztak már a lilák Vignjevics irányításával.

 

Bár ez nem számít újdonságnak a IV. kerületben, az Újpest FC a 2019–2020-as idényben is meglehetősen hullámzóan teljesít. A lilák legutóbb a Kisvárdát verték meg december 7-én, majd az azóta lejátszott négy bajnokin csak két pontot szereztek: idegenben mérkőztek meg a Honvéddal (0–0, 1 pont), a Debrecennel (0–4) és a Mezőkövesddel (2–2, 1 pont), valamint hazai pályán kikaptak 1–0-ra a Mol Fehérvártól.

Mondhatnánk, hogy bajban az Újpest, azok után, hogy jelen pillanatban sem szurkolótábora (a szervezett csoportok bojkottot hirdettek, a Fehérvár elleni hazai meccsen csak 1125-en voltak a Szusza Ferenc Stadionban), sem pályája nincs (az MLSZ játékra alkalmatlannak minősítette a Megyeri úti gyepet, ezért marad el a szombati Újpest–FTC mérkőzés).

Viszont elnézve az elmúlt évek statisztikáit, az NB I-ben megszakítás nélkül legrégebben (2013 óta) ugyanazt a csapatot irányító Nebojsa Vignjevics jóval nagyobb slamasztikából is kivezette már az együttest.A mostani a 11. olyan időszaka Újpesten, amikor négy nyeretlen bajnoki meccs követte egymást.

Nem is kell annyira messzire visszamenni az időben, hogy a jelenleginél is rosszabb újpesti sorozatot találjunk, hiszen például tavaly április 13-án kikapott a csapat 2–1-re Fehérváron, és onnantól kezdve a sérülések miatt több kulcsemberét nélkülöző együttes további hat bajnokin maradt nyeretlen. A következő győzelmét az új idény 2. fordulójában, a Diósgyőr otthonában aratta, azt megelőzően hét bajnoki mérkőzésen csupán két pontot gyűjtött.

2018-ban nem volt a csapatnak egymás után négy nyeretlen találkozója az NB I-ben. 2017-ben viszont három alkalommal is megesett ez. Először március és április között, amikor az FTC elleni 0–1-et a Honvéd elleni 1–1, a DVTK elleni 3–1-es vereség és a Paks elleni 1–1 követte (4 meccs, 2 pont), majd május és július között, amikor a Ferencváros elleni, idényzáró vereség után az új évadban három 2–2-es döntetlen jött. Akkor tehát a négy találkozón három pontot gyűjtött, ráadásul a négyből kétszer a Fradival, egyszer a Videotonnal találkozott (s a négy meccséből hármat idegenben, egyet otthon játszott), tehát meglehetősen nehéz volt akkor a sorsolása. Majd ugyancsak 2017-ben, szeptember 30. és október 28. között is volt egy ugyanilyen négymeccses sorozata (3 döntetlen, egy vereség, az ellenfelek között ezúttal is ott volt az FTC és a Videoton).

2016 a döntetlenek éve volt Újpesten.Február és március között három 1–1-es döntetlen közé egy 2–1-es vereség (MTK) ékelődött be, majd április és július között három iksz társult négy vereséggel, augusztus és november között, a Vignjevics-éra „holtversenyben” legtöbb nyeretlen meccsét számoló időszakában hétszer ikszelt a gárda, két vereség mellett (csak a bajnoki meccsek szerepelnek a felsorolásban).

2015 augusztusa és októbere között volt a másik kilencmeccses nyeretlen NB I-es széria, ekkor öt döntetlen párosult négy vereséggel. 2014 decembere és 2015 áprilisa között pedig sorozatban hét bajnokit vívott meg nyeretlenül az Újpest, és csak kétszer ikszelt öt vesztes mérkőzés mellett. Érdekes, hogy e negatív szériát követően egymás után hét bajnokit nyert meg a csapat.

A legelső rázós időszakot 2014 márciusa és májusa között élte át az Újpest kispadján Vignjevics, ami a mérleget tekintve egyébként az eddigi legrosszabb időszaka is volt a Megyeri úton legalább hét meccset figyelembe véve, ugyanis a Pécs elleni 0–0-s döntetlen mellett a csapat a bajnokságban kikapott a Haladástól, az FTC-től, a Videotontól, a Győrtől, az MTK-tól (ráadásul 4–0-ra) és a DVSC-től is, mégis a helyén maradhatott a szerb mester. Merthogy közben a Magyar Kupában – miután 2013 decemberében kiverte a Ferencvárost – a fináléig menetelt Vignjevics csapata, s végül el is hódította a trófeát.

Nem sok edző élt volna túl más kluboknál ennyi negatív sorozatot, de a lilákkal kétszeres kupagyőztes edzőt és együttesét a jelek szerint nem kell félteniük a drukkereknek. Vignjevics a mostaninál jóval mélyebb gödörből is kivezette már az Újpestet…

AZ ÚJPEST LEGHOSSZABB NYERETLENSÉGI SOROZATAI AZ NB I-BEN, A VIGNJEVICS-ÉRÁBAN
2019. december–2020. február 4 meccs/2 döntetlen/2 vereség
2019. április–augusztus 7 meccs/2 döntetlen/5 vereség
2017. szeptember–október 4 meccs/3 döntetlen/ 1 vereség
2017. május–július 4 meccs/3 döntetlen/ 1 vereség
2017. március–április
4 meccs/2 döntetlen/2 vereség
2016. augusztus–november 9 meccs/7 döntetlen/2 vereség
2016. április–július 7 meccs/3 döntetlen/4 vereség
2016. február–március
4 meccs/3 döntetlen/1 vereség
2015. augusztus–október 9 meccs/5 döntetlen/4 vereség
2014. december–2015. április 7 meccs/2 döntetlen/5 vereség
2014. március–május 7 meccs/1 döntetlen/6 vereség
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik