„Sztárok” az NB I-ben: Veróntól a volt Barca-csatárig

Vágólapra másolva!
2010.09.03. 11:21
null
Marics, Verón és Djordjic (balról jobbra) is bizonyíthat az NB I-ben (Fotó: NSO-montázs)
Augusztus 31-én Magyarországon is lezárult az átigazolási időszak, ezek után már csak lejárt szerződésű labdarúgókat szerződtethetnek a klubok. Az NB I-ben történt nyári játékosmozgások kapcsán két fontos tanulság állapítható meg. Az egyik, hogy az elmúlt két átigazolási időszakkal ellentétben a magyar utánpótlás- és felnőttválogatott játékosok ezúttal nem külföldről jöttek haza, hanem innen mentek ki, míg a másik megállapítás szerint folytatódott a világ különböző pontjairól érkező légiósok inváziója. A nyár magyar vonatkozású átigazolásaival két részletben foglalkozunk, az 1. részben a hazai élvonal csapatai vannak terítéken.

ITTHONRÓL MENTEK KÜLFÖLDRE – PINTÉR ÁDÁMÉ A NYÁR LEGNAGYOBB DOBÁSA

Légiósainkkal átigazolási összefoglalónk 2. részében foglalkozunk bővebben, de azt a tényt már most leszögeznénk, hogy míg az elmúlt egy évben sorban jöttek haza az utánpótlás- és felnőttválogatottak, addig ezen a nyáron csak az ötszörös válogatott Tisza Tibor jött haza a belga másodosztályból, ahol kölcsönben szerepelt. Sőt, éppen az ellenkezője történt, hiszen Szélesi Zoltán (Olympiakosz Volosz), Rudolf Gergely (Genoa) és Halmosi Péter (Hull City) az NB I után (ismét) külföldön szerepelhet, csakúgy, mint az U21-es válogatott Szatmári Lóránd (Salernitana), Korcsmár Zsolt (Brann) Pintér Ádám (Zaragoza) és Megyeri Balázs (Olympiakosz Pireusz), illetve a náluk fiatalabb Varga Roland (Foggia).

Igaz, Szatmári és Varga esetében nem biztos, hogy beszélhetünk előrelépésről, hiszen az olasz harmadosztályba kerültek, és az is kérdés, hogy Korcsmár Zsolt mennyit fejlődik majd a norvég első osztályban, míg Megyeri Balázs esetében egyelőre úgy tűnik, hogy csak a kispadon jut neki hely a görög Olympiakosz Pireuszban, vagy még ott sem... És a jelek szerint hasonlóra számíthat Rudolf és Halmosi is.

NB I-ES ADATBANK – KATTINTSON A  KÉPRE!
NB I-ES ADATBANK – KATTINTSON A KÉPRE!

A nyár magyar vonatkozású átigazolási szenzációját egyértelműen Pintér Ádám szolgáltatta. A védőként és középpályásként bevethető futballista már 22 éves, így nem szerepelhetett a tavalyi U20-as vb-n, így a közvélemény kevésbé ismeri, és menedzsere, Filipovics Vladan szerint eddig a honi szakma sem kezelte értékének megfelelően az MTK-nál felnevelt tehetséget, aki a spanyol élvonalbeli Zaragozánál mutathatja meg képességeit. Molnár Balázs 1999-es Espanyolba szerződését követően Pintér az első, aki az NB I-ből igazolt a spanyol élvonalba, de remélhetőleg ő több szerephez jut majd, mint a jelenleg a Haladásban játszó középpályás, akinek mindössze négy bajnoki jutott az élvonalban a barcelonai csapatnál.

Összesen egyébként 12 magyar szerződött az NB I-ből külföldre a nyáron: az említettek mellett Szentpéteri Viktor Máltára (Sliema Wanderers), Zsidai László Hollandiába (Volendam), Vági András Svájcba (Aarau), a szolnoki kapus, Farkas Balázs pedig Ciprusra (Akritasz Hlorakasz) szerződött.

TUCATLÉGIÓSOK? – AVAGY MESSI NAGYNÉNJE MIKOR JÖN?

Ami a hazai élvonalba érkező légiósokat illeti, nagyon színes a kép. Először is három kontinensről és közel húsz különböző nációból (azért nem lehet egyértelmű számot mondani, mert sok a kettős állampolgár) kerültek ki azok a játékosok, akik nyáron szerződtek az NB I-be. Találunk közöttük kilenc szerbet, öt brazilt, három kamerunit, két argentint, két montenegróit, horvátot, szlovákot, Sierra Leone-it, bosnyákot, marokkóit, spanyolt, németet, csehet, szlovént, macedónt és hollandot. Emellett pedig hét kettős állampolgár (bosnyák-holland, marokkói-francia, szerb-spanyol, francia-tunéziai, svéd-szerb, svéd-ugandai, osztrák-szerb) és két szlovákiai magyar is szerepel a nyáron az NB I-be szerződő légiósok listáján, ami még sokszínűbb lehetne, ha a ZTE-nél tesztelt új-zélandi támadó, Jason Hayne szerződést kapott volna.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ) közzétett egy kimutatást, amely szerint tovább nőtt a légiósok aránya, az NB I 1. fordulójában ugyanis a pályára lépő futballisták 35 százaléka volt külföldi.

A képet egyébként a hazánkba érkezett futballisták előélete és rokoni kapcsolatai is színesítik. Megtaláljuk közöttük például az argentin klasszis, Juan Sebastián Verón öccsét, a legutóbb az Estudiantesben futballozó Iani Martín Verónt, aki a Ferencvároshoz szerződött, és szintén a zöld-fehérek kötöttek szerződést a Videotonban játszó André Alves testvérével, a jó nevű Adrianóval.

Érdekesség, hogy télen a Vasas kis híján szerződtette Kaká öccsét, Digaót, aki végül mégis inkább Olaszországot választotta Angyalföld helyett. A „kis" Verón érkezésekor egyik olvasónk meg is kérdezte, hogy Maradona lánya és Messi nagynénje mikor jön, mire egy másik hozzátette, Agüero apósát azért elfogadná, de csak játékosnak, és nem edzőnek...

Ami a futballisták előéletét illeti: találunk az érkezők között korábban a BL-ben a Juventusnak is gólt lövő szlovák válogatottat (Branislav Fodrek – Haladás), a 2004-es Eb-n villogó cseh csatárt (Marek Heinz – Ferencváros), a Manchester Unitedben az 1999–2000-es szezonban az év fiatal tehetségének megválasztott középpályást (Bojan Djordjic – Videoton) és korábbi Barcelona-csatárt (Goran Marics – Pápa).

KINÉL HOGY SIKERÜLT AZ ERŐSÍTÉS? – FEHÉRVÁRI CSALÓDÁSOK

Ahhoz még túl kevés idő telt el, hogy komplett véleményt alkothassunk arról, hogy melyik csapatnak, hogy sikerült megerősítenie csapatát, de azért néhány következtetés már öt forduló után is levonható.

A gyengén rajtoló, de az elmúlt három meccsét megnyerő, a sok légiósa miatt a szakma által kezdetben sokat kritizált Honvédnál a nyáron érkezők közül a Danilo, Rufino, Karim Rouani hármas egyre inkább bizonyítja, hogy megüti az NB I szintjét és erőssége lehet csapatának.

Debrecenben a DVTK-tól szerződtetett kapus, Mindaugas Malinauskas egyre jobb formában véd, Kulcsár Tamásnak és Farkas II Balázsnak viszont még időre van szüksége a beilleszkedéshez, Kabát Péter pedig megsérült.

A Ferencváros Marek Heinzcel sokat erősödött és két nagy hibája ellenére Marko Ranilovic kapus is jó vételnek tűnik, a többiekről azonban ezt még nem lehet egyértelműen eldönteni, nekik még bizonyítaniuk kell.

Győrben az új játékosok még nem tudtak megfelelően beilleszkedni – ezt a csapat vezetőedzője, Pintér Attila nyilatkozta. Egyelőre úgy tűnik, hogy Tarmo Kink elvesztése miatt inkább gyengült a csapat.

Az egy csapatra való új játékost szerződtető Kaposvár a jelek szerint nagyon megerősödött. Bojan Pavlovics, Danian Dzsavad és Drazsen Okuka is képzett labdarúgónak tűnik, sok meglepetést szerezhet még Sisa Tibor csapata.

A Kecskemét a Foxi Kethevoama, Sindou Dosso, Christian Ebala afrikai hármas, illetve az eddig két gólt szerző Tököli Attila érkezésével rendkívül támadóvá vált, ugyanakkor védekezésben akadnak gondjai.

Az MTK-nál továbbra is a saját nevelésű játékosokban hisznek, nem pedig az átigazolásokban. Pakson nem sokat változott a keret összetétele, és az biztosan látszik, hogy nem is lett ütőképesebb a tolnai gárda.

Pápán a második meccsén két gólt és egy gólpasszt jegyző Goran Marics tűnik egyértelműen erősítésnek.

Szombathelyen az utolsó pillanatban kaptak észbe: az átigazolási hajrában megszerzett szerb Nemanja Obricsra és a kétszeres szlovák válogatott Branislav Fodrekre nagy teher hárulhat.

Újpesten elsősorban a fiatalítás jegyében telt a nyár, de Sitku Illés és Böőr Zoltán személyében azért két rutinos labdarúgó is érkezett, valamint szerződtettek két légióst (a horvát Marin Matost és az egyszeres szerb válogatott Nikola Mitrovicsot – a krusaveci Gattusót) és visszatért Tisza Tibor is, ám a felsoroltak közül eddig senki sem nyújtott igazán kiemelkedő teljesítményt.

Ugyanez a Vasasra nem mondható el: Ferenczi Istvánnal és a kölcsönből visszatérő Lázok Jánossal az angyalföldiek támadósora, a szerb Goran Arnauttal pedig a védelme vált hatékonyabbá. A középpályán az egy hete Oroszországból visszatérő Németh Norbert jelenthet erősítést.

A bajnoki rajtot megelőzően még úgy tűnt, a Videoton erősített a legjobban, hiszen többek között megszerzett két svéd bajnokot, egy montenegrói válogatottat és a Bariból hazatérő Gosztonyi Andrást. Eddig azonban az új játékosok keveset tettek hozzá a fehérváriak szerepléséhez. A hírek szerint 600 ezer euróért érkezett Bojan Djordjic, Martin Mutumba duó a bajnokságban még egy percet sem játszott, Mladen Bozsovics az 1. fordulóban a Siófok elleni potyájával „kivédte" magát a csapatból, míg Gosztonyi András eddig két bajnokin 51 percet kapott, legutóbb pedig már az NB II-es csapatnál kellett bizonyítania.

A ZTE továbbra is az elmúlt szezon keretére épül, de Artjoms Rudnevs Lengyelországba szerződése és Marián Sluka távozása jelentős veszteség a zalaiak számára, őket nem sikerült pótolni.

A szolnokiak eddig csak négy meccset játszottak (a Haladás elleni találkozójuk az 1. fordulóból elmaradt), egyelőre hullámzó a csapat játéka, így nehéz véleményt mondani az újakról. Siófokon az átigazolási időszak hajrájában a Nyíregyházától megszerzett Honma Kazuótól és a ZTE-től érkezett Ivancsics Gellérttől a támadójáték megerősödését várják a vezetők, ami nem csoda, hiszen eddig mindössze két gólt szerzett a csapat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik