Sousa: A DVSC remek példa előttünk

Vágólapra másolva!
2012.06.27. 09:34
null
Sousa tudja, hogy a csapattal jó irányba haladnak (Fotó: Mirkó István)
Egy hete edzőtáborozik a Muraszombattól hat kilométerre fekvő Alsómarácon a Videoton. A Nemzeti Sport a 72 Celsius-fokos termálvizéről nevezetes szlovéniai falu ötcsillagos szállodájában látogatta meg a csapatot – Paulo Sousa vezetőedző szűk körű sajtóbeszélgetésen felelt lapunk kérdéseire is.

– Tavaly nyáron érkezett Magyarországra. Hogy érzi, az elmúlt évben jobb lett a Videoton?
– Minden szinten – bólintott a portugál szakember. – Új filozófiát, új játékstílust, de még új edzésmódszert is meg kellett honosítanunk, értelemszerűen időbe telt, amíg sikerült. Minél jobban megismertük egymást a futballistákkal, minél hamarabb rájöttünk, mit várhatunk a másiktól, úgy vált nyilvánvalóvá, hogy jó irányba indultunk el. Ma már kijelenthetem, hogy folyamatosan fejlődünk, sőt nemcsak a pályán, azon kívül is előreléptünk.

– Vagyis amit eltervezett, megvalósult?
– Amint említettem, egy másfajta filozófiát álmodtam meg. Az én szememben a csapat egy mikrotársadalom, és mint minden társadalomnak, a miénknek is vannak írott, illetve íratlan szabályai. A helyzet egyszerű: ezeket be kell tartani, és aki betartja, köztünk a helye. Jelentős munka van mögöttünk, a változó körülményekhez olykor alkalmazkodnunk kellett – úgy vélem, ezen a téren is sikerrel jártunk.

– Mit remél a következő idénytől?
– Elsősorban azt, hogy ne térjünk le az említett útról, és persze jó eredményekre vágyunk. Hozzáteszem, eredményt nem csupán a hétvégi meccsen, a szürkének tűnő hétköznapokon is el lehet érni. A lényeg, hogy az eddigi ütemben fejlődjünk tovább. Ha így lesz, több esélyünk nyílik a győzelemre, mint az előző évben.

– Kudarcnak tekintené, ha nem hódítanák vissza a bajnoki címet a Debrecentől?
– Abban biztos vagyok, hogy az előttünk álló bajnokság más lesz, mint a legutóbbi. Amíg tavaly ilyenkor jóformán a nulláról indultunk, most már egyévnyi közös munkával a hátunk mögött várjuk a rajtot. Immár a keret összes tagját jellemzi az a győzelmi mentalitás, ami elengedhetetlen a nagy diadalok eléréséhez. S ha már a DVSC szóba került: remek példa előttünk. Nézzük csak meg, hogy a stabilitásnak, a megfelelő háttérnek köszönhetően hány aranyérmet nyert az elmúlt évtizedben! Nem titkolom, az a célunk, hogy évtized múltán a Videoton is hasonló sikerekkel dicsekedhessen. Örök optimistaként meggyőződésem, egyre közelebb vagyunk ehhez a szinthez, és szerintem ezzel már az ellenfeleink is tisztában vannak...

AZ INTERJÚ TELJES SZÖVEGÉT – AMELYBEN A PORTUGÁL SZAKEMBER AZ ESETLEGES TÁVOZÓKRÓL ÉS A PORTUGÁL–SPANYOL ELŐDÖNTŐRŐL IS BESZÉL – A SZERDAI NEMZETI SPORTBAN OLVASHATJA.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik