Saját nevelést! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.01.21. 00:09

Nagyképűség lenne azt állítani, hogy a Nemzeti Sport szerkesztőségében ülve bizton az Újpest labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságnak adhatunk igazat a mali válogatott azóta már a francia Lens-hoz távozó játékosa, Souleymane Diarra ügyében. Úgy fogalmaznék, nem szeretném, ha 2016 után hasonló esetért a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ismét kizárná a lila-fehéreket az átigazolásból.

Az akkori történések tanulságul szolgálhatnak a Diarra-ügyben is, amelyet az újpesti fél nem minősít ügynek. Ám az is tény, hogy a mali középpályás korábbi marokkói klubja, a Vidad keresetet nyújtott be a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), hogy a futballista az engedélye nélkül igazolt Magyarországra, egyúttal kérte Roderick Duchatelet klubja kizárását az átigazolási időszakból.

Ugyanakkor kiderült, Diarra szerződést bont(hat)ott az egyesülettel, mert nem kapott fizetést, ekként a Vidad szerződést szegett. A FIFA 2019 novemberében elutasította a marokkói keresetet. Ám az újpestiek nem érezhetik magukat nyeregben, az észak-afrikai egyesület nemzetközi testülethez fordult, a CAS február közepére ígér döntést.

Noha két ugyanolyan eset még a futballisták átigazolása során sincs, felsejlik Darwin Andrade 2014-es érkezése. Ő ugyanis nem állapodott meg távozásáról klubjával, a kolumbiai CD La Equidaddal, az Újpest mégis átigazolta, egy évvel később pedig a tulajdonosok vonzáskörébe tartozó Standard Liege-nél kötött ki. Andrade mindössze egyszer lépett hivatalosan pályára lila-fehérben. A FIFA-vizsgálat az újpestiek felelősségét állapította meg, sportfegyelmi szankcióval sújtotta, és két átigazolási körből kizárta őket.

A Diarra-ügy egy másik – így mondanám járulékos – következménye is a Megyeri útiakat sújtaná, nevezetesen nem fizettek úgynevezett képzési díjat azoknak a kluboknak (a mali Real Bamakónak és a marokkói Vidadnak), amelyekben a középpályás 21 éves koráig játszott. Tájékoztatása szerint ezt az összeget az Újpest kifizette, igaz, ez nagyságrenddel kevesebb, mint amennyit egy marokkói sajtóorgánum állít.

Az információk kisilabizálása után csak remélhetjük, hogy a magyar együttes képviselőinek van igazuk. Ám ha abból indulok ki, hogy szerdai számunkban Berta Csaba ügyvezető azt nyilatkozta, az FC egyre több saját nevelésű játékost szeretne beépíteni az első csapatba, az ilyen – finoman fogalmazva nem egyszerű – esetek megspórolhatók.

A jogászokat kivéve mindenki jól járna.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik