Puskás Akadémia: a svéd Jonathan Levi ballábas lövései is bombaerősek

Vágólapra másolva!
2023.01.26. 07:18
null
Nagyszerű körülmények között futballozhat a Puskás Akadémiában Jonathan Levi, aki a jóslatok szerint a magyar élvonal egyik legveszélyesebb szélsője lehet (Fotó: Dömötör Csaba)
A Puskás Akadémia FC téli szerzeménye, az egyszeres svéd válogatott Jonathan Levi lapunknak elmondta, milyen játékot várhatnak tőle a felcsúti klubban, és hogyan kezeli, hogy a Transfermarkt becslése szerint ő a bajnokság egyik legértékesebb játékosa.

Nem szokványos, hogy egy svéd labdarúgó hazáját hátrahagyva Magyarországra szerződjön. Legutóbb a magyar származású Anton Salétros került az AIK Solnából az NB I-be, előtte pedig a szerb felmenőket családjában tudó Bojan Djordjic igazolt a 12-szeres bajnokcsapattól a Fehérvárhoz. A múlt héten aztán a Puskás Akadémia FC nagy üzletet ütött nyélbe: Svédországból származó információnk szerint hatszázezer euró ellenében szerződtette az egyszeres svéd válogatott Jonathan Levit a Norrköpingtől. A Malmö-közeli kis faluban, Glumslövben született labdarúgó sportos családból származik: édesanyja atletizált, hatszoros svéd bajnok volt 400 méteren, a futball és a Juventus szeretetét azonban olasz édesapjától örökölte.

Kérdés, miért választja egy svéd labdarúgó az OTP Bank Ligát, azon belül a Puskás Akadémiát.

„Beteljesült a gyerekkori álmom, futballista lettem, s huszonhét évesen elmondhatom magamról, hogy a Rosenborg­gal kétszeres bajnok, Norvég Kupa- és Szuperkupa-győztes lettem. Játszottam az Elfsborgban, s három évet lehúztam a Norrköpingben is, amelynél szép éveket töltöttem el, de úgy éreztem, új kihívásra és környezetváltásra van szükségem, szerettem volna elhagyni Skandináviát – mondta a Nemzeti Sportnak Jonathan Levi, aki 2025 nyaráig írt alá. – Ez persze nem könnyű, a legtöbb svéd labdarúgónak nem sikerül elhagynia a régiót, ezért is volt örömteli a Puskás Akadémia ajánlata. Bevallom, csekély ismeretem volt a magyar labdarúgásról, annyit azonban tudtam, hogy egykori csapattársam, Kristoffer Zachariassen a Ferencvárosban játszik. Több klub hívott, de a kérők közül a magyaron éreztem leginkább, hogy szeretne a sorai között tudni, ennél pedig semmi sem fontosabb. Tóth Balázs klub­igazgatóval és Hornyák Zsolt vezetőedzővel beszélve meggyőződhettem róla, az együttes olyan célokért verseng, amelyekért szívesen küzdenék, és ha elfogadom az ajánlatot, igazán profi egyesületben folytathatom. Az infrastrukturális körülmények ezt csak megerősítették, az itteni edzőkomplexum Svédországban is ritkaságszámba menne. November óta zajlottak az egyeztetések, örülök, hogy pont került az átigazolás végére. A barátnőm korábban két évet élt Budapesten, imádta a magyar fővárost, és ismeri, mint a tenyerét, szóval ő is boldog volt, hogy a Puskás Akadémiához szerződöm.”

Noha a szélső elmondása szerint megannyi érv szólt amellett, hogy a felcsútiakhoz igazoljon, nem volt könnyű búcsút intenie Svédországnak.

„Mielőtt Magyarországra utaztam volna, nem tagadom, valamelyest idegeskedtem. Tudatosult bennem, hogy új fejezet kezdődik az életemben, a családomtól távol, számomra ismeretlen környezetben kell új otthonra lelnem, de minden várakozásomat felülmúlták az eddigi tapasztalataim. Örülök, hogy a klubban szinte mindenki beszél angolul, megkönnyíti a beilleszkedésemet. Kedvesen fogadtak a társak, és úgy tűnt, nem csak azért voltak barátságosak, mert azt mondták nekik, legyenek galamblelkűek az új sráccal…”

Úgy hírlik, Jonathan Levi az edzéseken nyújtott teljesítménye alapján kiemelkedhet a csapatból. Ez összecseng azzal, hogy a német Transfermarkt adatbázisa szerint 2.5 millió eurós becsült piaci értékével ő a magyar bajnokság negyedik legdrágább labdarúgója.

„Eddig nem hallottam arról, hogy én lennék a liga egyik legtöbbet érő játékosa, ettől ideges lettem  – mondta tréfálkozva, majd komolyra fordította a szót. – Szerintem semmit sem árulnak el ezek a számok, ugyanakkor szeretném bizonyítani, megérte szerződtetni. Később csatlakoztam a spanyolországi edzőtáborba, egyéni edzésterv alapján készültem, de már tesztmeccsen is pályára léphettem, úgyhogy hamarosan százszázalékos állapotban leszek. Még sosem játszottam januárban tétmeccset, nálunk tavaszi-őszi lebonyolítású a bajnokság, télen az időjárási körülmények miatt nem lehet mérkőzéseket rendezni. Nagyon várom a vasárnapot, bízom benne, hogy lehetőséget kapok.”

Az elsősorban szélsőként bevethető támadót megkértük, jellemezze saját játékát.

„Szeretem, ha nálam van a labda, de nem tartom magam egyénieskedőnek annak ellenére sem, hogy szerepkörömből adódóan tőlem várhatnák, hogy egymagam oldjam meg a helyzeteket. Szeretek részt venni az összjátékban, főleg akkor, ha előre továbbíthatom a labdát, és a kapu irányába törünk. Erényem a távoli lövés, a bal lábammal kifejezetten veszélyesen tüzelek, és jellemző, hogy minden mérkőzésen ki akarom hozni magamból a legjobbat. Szeretnék kitűnni a játékommal, lendíteni a csapaton, de az a legfontosabb, hogy a társakkal együtt mire megyünk, s érjük el a céljainkat. Nagy lehetőséget látok az együttesben, a játékosok képességei alapján arra vagyunk hivatva, hogy versenyben legyünk minden sorozatban, s trófeákért küzdjünk. Ugyanakkor ez egy folyamat, profik módjára, keményen kell küzdenünk minden egyes részsikerért, hogy aztán valami igazán különlegeset alkothassunk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik