Nike-kupa: a Honvéddal ikszelő Dinamo nyerte a tornát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.12. 17:45
null
A Dinamo nyerte meg a kupát
A horvát Dinamo Zagreb labdarúgócsapata nyerte meg az U15-ös korosztály számára kiírt Nike Premier-kupa döntőjét, miután a fináléban 1–0-ra legyőzte a szlovén NK Domzalét.

GYŐZÖTT A DINAMO: DINAMO ZAGREB–DOMZALE 1–0

A Nike Premier-kupa döntőjét idén a Honvéd csoportjából első helyen továbbjutó – a magyar csapattal döntetlent játszó – horvát Dinamo Zagreb és a szlovén Domzale játszotta. A találkozó rangját emelte, hogy a tizenhatezer néző befogadására alkalmas Stadion Stozicében rendezték, amely az NK Olimpja Ljubljana és a szlovén válogatott otthonául is szolgál. (Ebben a stadionban rendezték a bronzmeccset is, amelyen a svájci Grashoppers gól nélküli döntetlen után tizenegyesekkel nyert a lengyel Lech Poznan ellen.)

A döntő első félidejében a horvátok vezettek több veszélyes támadást. Támadóik bátran felvállalták a párharcokat, cseleket a tizenhatos előterében, aminek köszönhetően több helyzetük is volt.

Más kérdés, hogy ezek a lehetőségek kimaradtak, a második félidőben pedig valamelyest feljavult a Domzale, a szlovéneknek is volt helyzetük.

Ennek ellenére egy bal oldalon vezetett akcióból a torna legjobb támadójának bizonyuló Igor Karlo Majics révén a Dinamo szerezte meg a vezetést, és ezzel a tavalyi második hely után idén megnyerte a Nike Premier-kupa európai fináléját.

A Dinamóból ki kell emelni az irányító középpályás, Josip Brekalo játékát, aki a döntőben és az egész torna során is remekül mozgatta csapatát, játékintelligenciájával kiemelkedett a mezőnyből. Igaz, a torna legjobb játékosának a szervezők nem őt, hanem a hazai, vagyis szlovén Jan Mlakart választották meg a Domzaléból. A legjobb kapusnak járó díjat Adrian Semper kapta a Dinamóból. A Dinamo négyszer győzött (a rendes játékidőben), háromszor döntetlent játszott, 13 gólt szerzett, négyet kapott.

Az augusztusi manchesteri világdöntőn – amelyben a topligás nemzetek csapatai kiemeltként vesznek részt – a Dinamo mellett a Domzale is részt vehet.

NIKE PREMIER-KUPA, EURÓPAI DÖNTŐ
DÖNTŐ

Dinamo Zagreb (horvát)–NK Domzale (szlovén) 1–0

A KORÁBBI MÉRKŐZÉSEN, A 17. HELYÉRT –BP. HONVÉD–OFK BEOGGRAD 1–0

„Futballozzunk!" – hangzott a Honvéd U15-ös csapatát edző Pári Sándor csatakiáltása a szerb OFK Beograd elleni, a 17. helyért játszott meccs előtt.

Ez a pályán a mérkőzés elején abban nyilvánult meg, hogy a kispestiek birtokolták többet a labdát, volt, hogy percekig alig-alig értek labdához a szerbek.

A 7. percben a fölény már helyzetet is eredményezett, Bíró Ákos megverte a védőjét a jobb oldalon, középre adott labdájából Bíró Bence lőhetett kapura, de a szerb kapus védett.

A szünet előtt Hegedűs Tamásnak volt még egy szép szólója, több jó cselt is bemutatott, de végül nem tudta lövéssel befejezni az akciót.

A második félidő 5. percben aztán a vezetést is megszerezte a Honvéd egy agresszív letámadásnak köszönhetően. Bíró Ákos szerzett labdát a szerb tizenhatos előterében, centerezését Bíró Bence váltotta gólra.

Nem sokkal később kis híján növelte előnyét a Honvéd, Király Ákos 17 méterről a lécre bombázta a labdát, a kipattanót Bíró Bence értékesítette, de a játékvezető les miatt nem adta meg a találatot.

Ez azonban nem szegte kedvét a kispesti fiataloknak, akik a folytatásban is lendületesen játszottak, edzőjük meccs eleji ukázának megfelelően valóban futballoztak! Gólt ugyan már nem szereztek, de megérdemelten győztek, és ezzel a 17. helyen végeztek.

NIKE PREMIER-KUPA, EURÓPAI DÖNTŐ
A 17. HELYÉRT

BUDAPEST HONVÉD–OFK BEOGRAD (szerb) 10
BP. HONVÉD:
Vajda – Bodrogi (Abért), Czeglédy, Nemes, Gergényi – Soós (Herjeczki), Hegedűs, Király (Tömösvári) – Bíró B., Váczi, Bíró Á.
Gólszerző:
Bíró B.

A HONVÉD KORÁBBI MÉRKŐZÉSEI
Bp. Honvéd–Dinamo Zagreb (horvát) 1–1
Bp. Honvéd–Bröndby (dán) 0–0
Bp. Honvéd–Lokomotiv Moszkva (orosz) 1–2
Bp. Honvéd–HJK Helsinki (finn) 1–3
Bp. Honvéd–Twente (holland) 1–1, 11-esekkel 4–1

A TORNA VÉGEREDMÉNYE
1. Dinamo Zagreb (horvát)
2. NK Domzale (szlovén)
3. Grasshoppers (svájci)
4. Lech Poznan (lengyel)
5. Bröndby (dán)
6. Maccabi Haifa (izraeli)
7. Genk (belga)
8. Antalyaspor (török)
9. Olympiakosz (görög)
10. NK Zagreb (horvát)
11. Lokomotiv Moszkva (orosz)
12. Sturm Graz (osztrák)
13. Fyllingsdalen (norvég)
14. NK Maribor (szlovén)
15. HJK Helsinki (finn)
16. Baník Ostrava (cseh)
17. BUDAPEST HONVÉD
18. OFK Beograd (szerb)
19. FF Malmö (svéd)
20. Twente (holland)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik