NB I: Vignjevicsnek kellene megállítania a négyes diadalszériában lévő Újpestet

Vágólapra másolva!
2022.03.18. 14:41
null
Nebojsa Vignjeviccsel idegenben nem megy a kispestieknek (Fotó: Tumbász Hédi)
A 10. helyre visszacsúszó, az Üllői úton még nyeretlen Mezőkövesd ferencvárosi vendégjátékával veszi kezdetét péntek este a labdarúgó NB I 25. fordulója. Szombaton a Puskás Akadémia a több mint 400 perce gólt sem kapó Zalaegerszeghez látogat, a tavasszal pont nélkül álló Fehérvár alsóházi helyosztót vív Gyirmóton, a sereghajtó MTK a Kisvárda ellen próbálja meg folytatni a felzárkózást. Vasárnap gólgazdag találkozó várható a Paks és a Debrecen összecsapásán, a Honvéd pedig a lila-fehéreknél több mint hat évet lehúzó Nebojsa Vignjevics irányításával próbálja megtörni az Újpest győzelmi sorozatát.

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 25. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

FERENCVÁROS–MEZŐKÖVESD-ZSÓRY

♦ Ez lesz a 20. mérkőzésük az NB I-ben, az örökmérleg 13 ferencvárosi diadal, 4 döntetlen, 2 mezőkövesdi siker.

♦ Az előző öt meccsükön mindig legalább három gól született, az FTC pedig minimum kétszer betalált.

♦ A kövesdiek legutóbb több mint két éve, 2020 februárjában – hazai pályán – nyertek a Fradi ellen (3–0), akkor még a kék-sárgákat Kuttor Attila, a zöld-fehéreket Szerhij Rebrov irányította. Bajnokin azóta csak a Paks tudta ugyancsak három góllal megverni a zöld-fehéreket.

♦ Az FTC pályaválasztóként még egyszer sem kapott ki a Mezőkövesdtől (8 győzelem, 3 döntetlen). A borsodiak legutóbb 2019 novemberében szereztek pontot az Üllői úton (1–1).

♦ A Fradi már öt forduló óta veretlen az NB I-ben (3 diadal, 2 döntetlen), és az Újpest mögött második az időszak formatabelláján.

♦ A matyóföldi együttes az előző kilenc fordulóban csupán egyszer, Debrecenben tudott győzni (4–1). Azóta 2 iksz és 2 fiaskó a mérlege az NB I-ben. Az ötmeccses formatáblázaton csak a két Fejér megyei csapatot – a Fehérvárt és a PAFC-ot – előzi meg.

♦ A Mezőkövesd az eddigi 24 bajnoki fordulóban tízszer maradt gólképtelen, köztük az előző két mérkőzésén.

♦ A Ferencváros ebben a bajnokságban kétszer ért el négy gólt hazai pályán: először éppen a Mezőkövesd (4–1), majd a Debrecen (4–2) ellen. A Groupama Arénában viszont csak az élvonalbeli találkozói felét tudta megnyerni, 12-ből hatot.

♦ A borsodi gárda játszotta házon kívül a legkevesebb döntetlent, – holtversenyben a Fradival – csupán egyet. Zalaegerszegen végzett 1–1-re, és a 4–1–7-es mutatójával a középmezőnyben foglal helyet a vendégtabellán.

♦ A mostani kerettagok közül Franck Boli és Tokmac Nguen a két legeredményesebb játékos ebben a párharcban, ők egyenként ötször találtak be már a borsodiaknak. Az elefántcsontparti Boli a jelenlegi kiírásban mindkét találkozón eredményes tudott lenni, augusztusban a Groupama Arénában két, novemberben Mezőkövesden (3–0) egy gólt szerzett.

♦ A jelenlegi pontvadászatban mindkét meccsen rúghatott tizenegyest a Ferencváros a borsodiaknak, az Üllői úton Myrto Uzuni, a fürdővárosban Ryan Mmaee értékesítette.

♦ Supka Attilának, a kövesdiek mesterének kevés sikerélménye volt eddig az FTC ellen, a 20 találkozójából csak négyet tudott megnyerni nyolc döntetlen és nyolc vereség mellett. Ráadásul a legutóbbi két alkalommal aktuális csapatai gólképtelenek voltak a zöld-fehérekkel szemben (0–0 a Kisvárdával, majd 0–3 a Mezőkövesddel).

SZOMBAT

ZALAEGERSZEGI TE FC–PUSKÁS AKADÉMIA


♦ A 2019 augusztusa óta lejátszott nyolc élvonalbeli találkozójukat két döntetlen foglalja keretbe. A többi hatból négyet nyertek meg a zalaiak és csak kettőt a felcsútiak.

♦ Zalaegerszegen viszont a Puskás Akadémia felé billen a mérleg nyelve, 1 győzelem áll a hazaiak, 2 a vendégek neve mellett, a legelső összecsapásuk pedig 1–1 lett.

♦ Futballtörténelmi kuriózumnak számít a két csapat 2020 júniusában lejátszott meccse: a házigazda ZTE ugyanis úgy nyert 2–0-ra, hogy góljait a Bobál ikrek, Gergely és Dávid szerezték, ráadásul a testvérek a 82. percben egymást váltották a pályán. Bobál Gergely különben három találatával a párosítás gólkirálya is.

♦ A legutóbbi egerszegi találkozójuk azért volt különös, mert a mostani bajnokság eddigi egyetlen olyan összecsapása, amelyet két részletben, két különböző napon játszottak le. Tavaly augusztus 15-én felhőszakadás miatt 2–1-es felcsúti vezetésnél a 70. percben Bogár Gergő játékvezető félbeszakította a mérkőzést, majd a fennmaradó 20 percet három nappal később játszották le. Ennek során újabb gólt szerzett a PAFC és 3–1-re győzött.

♦ A ZTE négy forduló óta veretlen (2 siker, 2 iksz), sőt közben gólt sem kapott. Legutóbb több mint egy hónapja, a ferencvárosi Botka Endre talált be neki, a góltalansági sorozata így már 401 játékperce tart, ami a leghosszabb jelenleg az NB I-ben.

♦ A Puskás Akadémia négymeccses nyeretlenségét szakította meg legutóbb a Paks legyőzésével (2–0), ám az ötfordulós formatabellán 1–1–3-as mérlegével így is utolsó előtti.

♦ A zalai együttes 5–3–4-es mérlegével a középmezőnyben van a hazai táblázaton, ám negatív a gólkülönbsége, és 18 kapott góljánál csak a Paks (25) szedett be többet.

♦ A felcsúti gárda 6–4–2-es egyenlegével idegenben a második legtöbb pontot gyűjtötte be (22) a mezőnyben, éppen ugyanannyit, mint házigazdaként.

♦ Kettőnél több találat egyszer sem született a ZTE legutóbbi négy bajnokiján, sőt kétszer érintetlenek maradtak a hálók.

♦ Mérföldkőhöz érkezik a Puskás Akadémia, 2013-as bemutatkozása óta ez lesz a 250. élvonalbeli mérkőzése. Az örökmérlege 50 százalék alatt van, 92 diadal, 60 döntetlen és 97 vereség.

GYIRMÓT FC GYŐR–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ Ötször meccseltek eddig az élvonalban, és a fehérváriak még veretlenek a kék-sárgákkal szemben. A mérleg 4 Vidi-győzelem, 1 döntetlen.

♦ A legutóbbi, fehérvári találkozójuk volt a legmozgalmasabb, a piros-kékek ugyanis a három tizenegyesgólt hozó 90 percet – kettőt a Vidi, egyet az ellenfél értékesített – úgy nyerték meg 3–2-re, hogy Viszar Muszliu kiállítása miatt a 36. perctől emberhátrányban játszottak.

♦ Gyirmóton tavaly augusztusban 1–1-re végeztek, míg a kisalföldiek előző, egyben első élvonalbeli szezonjában mindkétszer a fehérváriak diadalmaskodtak. A 2016. augusztusi 0–4 holtversenyben máig a győri csapat NB I-es történelmének legnagyobb különbségű hazai veresége.

♦ Csertői Aurél együttese három diadallal kezdte az évet, ám az előző négy fordulóban egyszer sem tudott győzni (2 iksz, 2 vereség).

♦ A Fehérvár a legutóbbi, Fradi elleni hazai 0–2-vel negatív klubrekordot állított fel, hiszen korábban sosem volt még példa arra, hogy sorozatban hét bajnokit bukjon el. Más élvonalbeli gárdák közül legutóbb a 2019–2020-as idényben a Kaposvár kapott ki előbb egymás után nyolcszor, majd kis szünetet követően megszakítás nélkül kilencszer.

♦ A Gyirmót házigazdaként elért 11 pontjával (2 diadal, 5 iksz, 5 vereség) a mezőny legrosszabban teljesítő csapata, csak a Paksot és az Újpestet tudta legyőzni eddig az Alcufer Stadionban.

♦ Mindkét oldalon van egy olyan labdarúgó, aki jubileumot ünnepelhet, ha pályára küldik. A gyirmótiaknál Hajdú Ádám a 100., a vendégeknél a válogatott Fiola Attila a 300. NB I-es mérkőzését játszhatja.

♦ Nem igazán gólgazdagok mostanában a Gyirmót hazai meccsei: a legutóbbi hét alkalommal egyszer sem volt példa két találatnál többre.

MTK BUDAPEST–KISVÁRDA MASTER GOOD

♦ Eddig nyolcszor mérték össze erejüket a legfelső osztályban, és az örökmérleg a vendégcsapat jelentős fölényét mutatja: 1 MTK-győzelem, 1 döntetlen és 6 Kisvárda-siker.

♦ Az élvonal legkeletibb együttese novemberben saját közönsége előtt 5–0-ra lépte le a teljes második félidőben emberhátrányban játszó kék-fehér gárdát, holtversenyben ez a Várda legnagyobb különbségű győzelme az NB I-ben.

♦ Az MTK vendéglátóként még nyeretlen a Várda ellen, egyszer ikszelt és négyszer kikapott, valamennyiszer egy góllal. Háromszor 1–0-ra, legutóbb 2–1-re.

♦ További öt tétmérkőzésük volt még az előző tíz évben, kétszer az NB II-ben, kétszer a Liga- és egyszer a Magyar Kupában: ezeken négyszer a rétközi együttes nyert, egyszer pedig ikszeltek. Ezeket is bekalkulálva az előző 13 találkozójukból csupán egyet – tavaly februárban egy idegenbeli bajnokit – tudott megnyerni az MTK (2–0), tehát a kék-fehéreknek rossz emlékű ellenfél a Kisvárda. Legutóbb tavaly októberben a Magyar Kupában 4–1-re a hazai pályán játszó piros-fehérek diadalmaskodtak, bár a Hungária körútiak akkor nem a legerősebb csapatukat szerepeltették.

♦ A Kisvárda a legutóbbi 12 NB I-es mérkőzéséből csak egyet vesztett el, a Ferencváros elleni idegenbelit (1–2). Ezen kívül ötször győzött, hatszor pedig ikszelt az említett időszakban.

♦ A Honvéd elleni 1–0-s sikerének köszönhetően az előző öt fordulóban 8 pontot gyűjtött (2 diadal, 2 iksz, 1 vereség) az MTK, és ezzel a formatabellán csak a három másik fővárosi együttes áll előtte.

♦ Pályaválasztóként is az MTK érte el a legkevesebb gólt a mezőnyben, 12 találkozón mindössze nyolcat (0.67-es átlag), 4–2–6-os mérlegével csak a Gyirmótot előzi meg a hazai táblázaton.

♦ A Kisvárda vendégként is felfér a dobogóra (4–5–3-as a mutatója), mindössze 11-szer találtak be neki az ellenfelek, ennél csak az FTC áll jobban, öt kapott góllal.

♦ A fővárosi kék-fehérek előző hét meccse közül haton háromnál kevesebb gól volt.

VASÁRNAP

PAKSI FC–DEBRECENI VSC


♦ Kereken 100 gól esett a két csapat eddigi 35 első osztályú összecsapásán, ezekből negyvenet a paksiak, a maradék hatvanat a debreceniek értek el. Az örökmérleg hatalmas Loki-fölényt mutat: a tolnaiak 2006-os feljutásuk óta csupán ötször tudták legyőzni a DVSC-t, 14-szer döntetlenre végeztek, 16-szor pedig kikaptak a hajdúsági piros-fehérektől.

♦ Gólokban nincs hiány ebben a párosításban, a meccsenkénti átlag 2.9 gól, az előző 14 találkozójukon pedig rendre mind a két csapat betalált.

♦ A legutóbbi három találkozójuknak nem volt nyertese, kétszer 1–1, egyszer 3–3 lett a végeredmény. A 2020. júniusi debreceni meccsük sokáig emlékezetes marad, mert az utolsó fordulóban lejátszott 90 perc döntött arról, melyikük búcsúzik az NB I-től. A döntetlen akkor a Paks bennmaradását jelentette.

♦ Amikor a Paks volt a pályaválasztó, 3 tolnai siker született, 9-szer ikszeltek, 5 ízben a debreceniek győztek.

♦ 2020. október 24-ikét, vagyis több mint 16 hónapot követően fordult elő ismét, hogy a Paks egy NB I-es meccsen ne érjen el gólt. Akkor a Honvéd ellen (0–0), a múlt héten a Puskás Akadémiával (0–2) szemben nem tudott eredményes lenni. Közben sorozatban 48 bajnokin mindig betalált az ellenfeleinek, a termelt 124 gól pedig 2.58-as mérkőzésenkénti átlagot jelent.

♦ A Loki az előző két bajnokiját elvesztette, ennél hosszabb vereségszériája jelenleg csak a Fehérvárnak van a mezőnyben.

♦ A DVSC a legutóbbi hat fordulóban egyszer sem remizett, ráadásul azóta mindig legalább egyszer eredményes tudott lenni.

♦ A tolnai együttes a tavaszi négy otthoni bajnokijából hármat megnyert, és csak a Gyirmóttól kapott ki (2–3), a hazai tabellán 6–2–4-es mérleggel a középmezőny elején van.

♦ A Loki hármas házon kívüli veretlenségi sorozatára (2 diadal, 1 iksz) tett pontot a Honvéd, amely a Bozsik Arénában 4–2-re intézte el Joan Carrillo csapatát.

♦ A Paks legutóbbi 13 otthoni NB I-es találkozóján mindig három vagy több gól született.

♦ A tolnai csapat az előző hét hazai, a Debrecen a legutóbbi három idegenbeli mérkőzésén legkevesebb két gólt szerzett.

♦ Bódi Ádám a 250. bajnoki meccsén léphet pályára, a háromszoros bajnok debreceni játékos 2010-ben kezdte élvonalbeli pályafutását és azóta 43 gól fűződik a nevéhez. Ebben a bajnokságban még nem iratkozott fel a góllövők közé.

♦ Bognár György, a paksiak mestere még sosem nyert meccset a Debrecen ellen, három találkozóból 2 döntetlen és 1 vereség a mérlege, utóbbit még 1998 tavaszán a BVSC-vel szenvedte el.

ÚJPEST FC–BP. HONVÉD

♦ A forduló legnagyobb múltú párviadalában 1916 óta – a két félbeszakadt évadban lejátszott három találkozót nem számítva – már 215. alkalommal csap össze két fővárosi alakulat. Az örökmérleg 105 újpesti győzelem, 54 döntetlen, 55 kispesti siker.

♦ Az Újpestnek 1926-tól 1935-ig volt egy 18 mérkőzésből álló diadalsorozata és egy 1942-ig tartó 33 meccses veretlenségi szériája a kispesti gárdával szemben, ennek a következménye az örökmérlegben a lila-fehérek máig megmaradt tetemes fölénye.

♦ Az előző 13 egymás elleni bajnokijukból hét zárult döntetlennel, a piros-feketék pedig csak egyszer tudtak diadalmaskodni, 2019 augusztusában, az Illovszky-stadionban (2–3), amikor a lila-fehérek voltak a vendéglátók.

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett 108-szor találkoztak, 62-szer nyertek a lila-fehérek, 24-szer a kispestiek, 22-szer pedig ikszeltek a csapatok.

♦ Bő öt és fél éves szünet után sikerült újra sorozatban négy bajnokit megnyernie az Újpestnek, ezzel jelenleg a legjobb passzban lévő gárda a NB I-ben és veretlenül vezeti az ötfordulós formatabellát. Ennél hosszabb győzelmi szériára legutóbb 2015 tavaszán volt képes, amikor a záró hét fordulóban minden meccsét megnyerte – még éppen a Honvéd jelenlegi szakvezetője, Nebojsa Vignjevics irányításával. Abban a csapatban játszott többek között az azóta a magyar válogatottban is szereplő Loic Nego is.

♦ A Honvéd ebben a bajnokságban már másodszor kapott ki 1–0-ra a sereghajtó MTK-tól, így megszakadt a négy fordulón át tartó veretlenségi szériája (2 győzelem, 2 döntetlen).

♦ A lila-fehér gárdának a legutóbbi, Puskás Akadémia elleni sikerrel fordult pozitívba az otthoni mérlege (5 diadal, 3 iksz, 4 fiaskó), a Szusza Ferenc Stadionban lejátszott előző hét meccsén azonban csak egyszer kapott ki, a bajnok FTC-től.

♦ Nebojsa Vignjeviccsel idegenben egyelőre nem igazán megy a kispestieknek, hiszen az előző három vendégfellépésükön mindössze egy pontot szereztek, (0–0 Mezőkövesden), sőt a legutóbbi kettőn gólképtelenek maradtak.

♦ Az Újpest előző négy bajnokiján mindig legalább három gól esett, és ezekből legkevesebb kettőt a lila-fehérek szereztek.

♦ A lila-fehérek kölcsöncsatára, Budu Zivzivadze Debrecenben zsinórban a negyedik találkozóján is betalált az ellenfélnek, ha a Honvéd ellen is eredményes tud lenni, 80. élvonalbeli meccsén a 25. találatát ünnepelheti. Ebben a kiírásban már rúgott egy gólt a kispestieknek: tavaly októberben – még fehérváriként.

NB I, 2021–2022, 25. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Március 18., péntek
20.00: Ferencváros–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama Aréna
Bogár Gergő
Március 19., szombat
15.00: ZTE FC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport+)Zalaegerszeg, ZTE Aréna
17.30: Gyirmót FC Győr–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)Gyirmót, Alcufer Stadion
19.45: MTK Budapest–Kisvárda (Tv: M4 Sport)Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion
Március 20., vasárnap
13.15: Paksi FC–Debreceni VSC
Paks, Paksi FC Stadion
18.30: Újpest FC–Budapest Honvéd
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 24 15 4 5 41–19 +22 49
2. Puskás Akadémia 24 13 5 6 33–25 +8 44
3. Kisvárda 24 12 8 4 39–24 +15 44
4. Paksi FC 24 10 4 10 60–48 +12 34
5. Zalaegerszegi TE 24 9 7 8 33–39 –6 34
6. Újpest FC 24 8 6 10 33–36 –3 30
7. Mol Fehérvár 24 8 5 11 28–33 –5 29
8. Budapest Honvéd 24 8 4 12 39–40 –1 28
9. Debreceni VSC 24 7 7 10 39–40 –1 28
10. Mezőkövesd 24 7 7 10 26–38 –12 28
11. Gyirmót FC Győr 24 6 7 11 24–34 –10 25
12. MTK Budapest24661218–37–1924
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik