NB I: teljesülhet a fradisták álma: bajnoki ünneplés otthon az Újpest legyőzésével

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.04.22. 16:09
null
Az Újpest ellen bebiztosíthatja elsőségét a Ferencváros (Fotó: Török Attila)
Bajnoki ünneplést hozhat a labdarúgó NB I 29. fordulója. Ehhez az kell, hogy a Ferencváros a hétvégén több pontot szerezzen, mint a Puskás Akadémia, illetve ha a zöld-fehérek döntetlent játszanak a derbin az Újpesttel, akkor az is, hogy a Kisvárda ne verje meg odahaza a Debrecent. Ha minden a Fradinak kedvezően alakul, akkor szurkolói a Groupama Arénában, telt ház előtt, az ősi rivális lila-fehérek legyőzésével együtt örülhetnek a 33. bajnoki elsőségnek. Az alsóházban matematikailag még nem dőlnek el a dolgok, viszont mivel a tabella alsó négy helyezettje egymás ellen játszik, ha az MTK és a Gyirmót nem tud nyerni a Mezőkövesd, illetve a Honvéd ellen, a bennmaradási esélyeik szinte minimálisra csökkennek. 


Akárcsak egy évvel ezelőtt, ezúttal is a derbin, az ősi rivális Újpest legyőzésével teheti biztossá bajnoki címét a Ferencváros. Ez sorozatban a negyedik, összességében a 33. elsősége lehet. A nagy különbség az előző évadhoz képest, hogy a koronavírus-járvány miatt akkor zárt kapuk mögött, nézők nélkül játszották le a derbit, most viszont már biztosan telt házas lesz a mérkőzés, így a szurkolóknak lesz lehetőségük a felhőtlen, közös ünneplésre.

A Fradinak öt fordulóval a vége előtt 11 pont az előnye a második Puskás Akadémiával és 13 a harmadik Kisvárdával szemben, ezért az elsőség biztossá válásának az a feltétele, hogy az FTC a 29. fordulóban több pontot gyűjtsön a felcsútiaknál, illetve a Kisvárda ne szerezzen legalább kettővel többet, mint a jelenlegi listavezető. Egyenlő pontszám esetén ugyanis a több győzelem rangsorol, ebben pedig annyival jobban áll üldözőinél a Ferencváros, hogy pontegyenlőségnél mindenképpen előrébb végez, mint a PAFC vagy a Kisvárda.

A kiesés elleni harc szempontjából azért lesz érdekes a hétvégi forduló, mert egymással meccsel a tabella alsó négy helyezettje. Az MTK-nak és a Gyirmótnak is hatpontos hátrányt kellene behoznia a Honvéddal, nyolcat a Mezőkövesddel, illetve kilencet a Debrecennel szemben, így a Hungária körútiaknak és a győrieknek is már csak akkor marad reális esélyük a bennmaradásra, ha nyerni tudnak a borsodiak, illetve a kispestiek ellen.

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 29. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

MTK BUDAPEST–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC

♦ Ez abszolút kiegyenlített párharc! Mindkét csapat 5-ször győzte már le a másikat, 3-szor döntetlenre végeztek. A gólok száma is egyenlőséget mutat: 15–15.

♦ Az eddigi 13-ból kilenc olyan meccsük volt, amikor legalább az egyik csapat nem tudott gólt szerezni.

♦ A Mezőkövesd 2013. július 27-én éppen a Hungária körúton, az MTK ellen játszotta első élvonalbeli mérkőzését, és 3–0-s vereséget szenvedett. A gólok Pölöskei Zsolt, Ladányi Tibor és Varga Szabolcs nevéhez fűződtek.

♦ A matyóföldi csapat NB I-es időszaka legnagyobb különbségű győzelmét tavaly május 7-én, az előző bajnokság záró fordulójában éppen az MTK felett aratta (5–1). A legutóbbi öt egymás elleni bajnokijukon két iksz és két 1–0-s kék-fehér siker mellett ez volt a borsodiak egyetlen diadala a fővárosi kék-fehérek ellen.

♦ Az MTK pályaválasztása mellett hétszer csaptak össze, a mérleg minimális különbséggel billen a fővárosiak felé: 3 győzelem, 2 iksz, 2 vereség. Ezeken a találkozókon csak kétszer fordult elő, hogy kettőnél többször találtak a kapuba a csapatok.

♦ A sereghajtó MTK négy forduló óta nyeretlen (2 iksz, 2 kudarc), az előző nyolc bajnokiján pedig csak egyszer tudott győzni (1–0 a Honvéd ellen). A többi hétből négy lett döntetlen, hármat pedig elbuktak a kék-fehérek.

♦ Hullámzóan teljesít tavasszal a Mezőkövesd, a legutóbbi négy fordulóban ugyanis vereség, győzelem, győzelem, vereség az eredménysora. Az előző körben otthon kapott ki a feltámadó Fehérvártól (1–2).

♦ Bár az MTK a legutóbbi négy otthoni bajnokiján veretlen (1 siker, 3 iksz), a teljes bajnoki szereplése alapján 4–4–6-os mérlegével és 16 pontjával így is csak a Gyirmótot előzi meg a hazai tabellán.

♦ Vendéglátóként az MTK szerezte a legkevesebb gólt, 14 mérkőzésen mindössze kilencet (átlagban 0.64 gól/meccs).

♦ Ezek ismeretében nem meglepő, hogy az MTK legutóbbi öt hazai bajnokiján mindig háromnál kevesebb gól esett.

♦ Látogatóként a Kövesd játszotta a legkevesebb döntetlent: csupán egyet. Öt idegenbeli győzelme a harmadik legtöbb a mezőnyben, így a vendégtáblázaton 16 pontjával az előkelő ötödik helyet foglalja el.

SZOMBAT

KISVÁRDA MASTER GOOD–DEBRECENI VSC

♦ Csupán nyolc találkozót játszottak eddig az NB I-ben, 4-szer nyert a Kisvárda, 3-szor a Loki, 1-szer ikszeltek, épp legutóbb Debrecenben, amikor egyik csapat sem talált be.

♦ A legutóbbi négy összecsapásuk közül csak egy olyan volt, amelyen két gólnál több született.

♦ Várdán háromszor mérték össze az erejüket, és mindig a hazai együttes zsebelte be a három pontot (3–0, 1–0 és 2–1). A rétköziek legutóbb szeptember végén hátrányból fordítva, Lazar Zlicsics 89. percben elért találatával harcolták ki a győzelmet.

♦ A Kisvárda a múlt heti felcsúti döntetlenjének köszönhetően már 28 forduló alatt elérte azt a pontszámot (46), amellyel az előző bajnokságot zárta. Ha a DVSC ellen legalább ikszel, klubrekordot állít fel.

♦ Erős Gábor együttese még tartja a harmadik helyet, de ezt inkább a várakozáson felüli őszi teljesítményének köszönheti, hiszen az előző négy fordulóban nyeretlen (2 iksz, 2 vereség), a legutóbbi kilenc bajnokija közül pedig csak egyet, a Gyirmót ellenit tudta megnyerni (1–0).

♦ A DVSC viszont az előző négy fordulóban csupán egyszer kapott ki – a listavezető Ferencvárostól, 3–0-ra –, emellett kétszer győzött és egyszer ikszelt.

♦ Bár a Kisvárda otthon a legutóbbi alkalommal beleszaladt egy 2–1-es vereségbe a Mezőkövesd ellen, a hazai táblázatot 8–3–2-es mérlegével még így is vezeti. Jobb gólkülönbségével áll az FTC előtt, annak ellenére, hogy a zöld-fehér gárdánál egy mérkőzéssel kevesebbet játszott saját közönsége előtt.

♦ A Debrecen a 2022-es naptári évben még egyszer sem ikszelt vendégként, 2 vereségét fővárosi csapatoktól – Honvéd és Ferencváros – szenvedte el, viszont Fehérvárról, Felcsútról és Paksról győztesen tért haza.

♦ Joan Carrillo, a Loki mestere eddig veretlen a Kisvárda ellen, sőt gólt sem kapott. Még a Vidi vezetőedzőjeként két 2–0-s sikert könyvelhetett el a 2019–2020-as idényben, januárban pedig a jelenlegi együttesével 0–0-t játszott a Nagyerdőben.

ZALAEGERSZEGI TE FC–PAKSI FC

♦ Kereken 20 találkozójuk van eddig az élvonalban, az örökmérleg 7 ZTE-győzelem, 7 döntetlen, 6 paksi siker. Mindig született legalább egy találat, a gólátlag elég magas, 3.7.

♦ A Zete 2019 szeptembere, vagyis több mint két és fél éve nem tudta megverni a Paksot (3 iksz, 4 tolnai siker). Még Dobos Barna volt a vezetőedző, amikor legutóbb, 0–1-ről 3–1-re fordítva nyertek a kék-fehérek. A gólokat Radó András, Stieber Zoltán és Nikola Mitrovics lőtte – azóta már egyikük sem játszik ott.

♦ Tíz zalai fellépéséről csupán egyszer, legutóbb távozott győztesen a Paks, amely tavaly szeptember 24-én 5–2-re ütötte ki vendéglátóját. A többi kilencből négy meccsük lett iksz, ötször pedig a ZTE győzött.

♦ Legalább két góllal terhelte meg a Zalaegerszeg a Paks hálóját az előző négy hazai meccsén, és ezeken a találkozókon mindig minimum három gól esett.

♦ Mindkét gárda egy 4–0-s bajnokival melegített erre a találkozóra, a különbség annyi, hogy a paksiak ilyen különbséggel nyertek az MTK, míg a zalaiak veszítettek az Újpesten ellen az előző fordulóban.

♦ A Szusza Ferenc Stadionban megszakadt az egerszegiek hétmeccses veretlenségi sorozata (3 diadal, 4 iksz), egyúttal október 31. óta először szedtek be újra háromnál több gólt egy mérkőzésen. Akkor a Kisvárdától kaptak egy sima ötöst.

♦ A Paks kedden a Magyar Kupa elődöntőjében az Újpest fölényes legyőzésével (3–0) – egy hullámvölgy után – zsinórban a második tétmeccsét hozta úgy le, hogy közben nem kapott gólt, ugyanakkor legalább hármat vágott.

♦ A ZTE az előző négy hazai NB I-es mérkőzésén nem maradt alul, felváltva ikszelt, majd nyert. Ha a sorminta folytatódik, most egy döntetlennek kellene következnie.

♦ A Paks 4–3–6-os házon kívüli mérlegével a középmezőnyben van a vendégtáblázaton. A Ferencváros ellen február 6-án a Groupama Arénában aratott fölényes diadal (3–0) óta nyeretlen idegenben (0–2-ről 3–3 Kisvárdán, 0–2 Felcsúton, majd 1–1 a Bozsik Arénában).

♦ A ZTE védelmének oszlopa, az északmacedón Nikola Szerafimov Újpesten begyűjtötte a tizedik sárga lapját, így most pihenőre kényszerül.

MOL FEHÉRVÁR FC–PUSKÁS AKADÉMIA


♦ Ez lesz a 22. Fejér megyei rangadó, az eddigiekből 10 hozott fehérvári sikert, 6 döntetlent, 5 pedig felcsúti győzelmet.

♦ A Puskás Akadémia 2013-tól 2018 szeptemberéig az első tíz összecsapásukon nyeretlen maradt: 3 döntetlen mellett 7-szer a Vidi győzött. Az előző négyen viszont a fehérváriak nem tudtak nyerni (2 iksz, 2 vereség), sőt a legutóbbi hármon még gól sem szereztek.

♦ A Fehérvár pályaválasztása mellett 5-ször született hazai diadal, 2-szer nyert a PAFC és 3 találkozó végződött ikszre. A Vidi stadionjának átépítése miatt 2017 őszén Budapesten, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban mérkőztek meg, akkor 2–0-ra a Vidi győzött. Legutóbb a PAFC úgy vitt el egy pontot (0–0) a Mol Aréna Sóstóból, hogy Yoëll van Nieff piros lapja miatt a mérkőzés utolsó negyedét emberhátrányban játszotta le.

♦ Immár négy forduló óta veretlen és közben 10 pontot zsebelt be (3 siker, 1 döntetlen) a tavaszi szezon elején még hétről hétre bukdácsoló Fehérvár, és így még harcol a Ferencváros kupagyőzelme esetén az Európa-konferencialigában való indulást jelentő negyedik helyért.

♦ Sorozatban negyedik bajnokiján is döntetlent játszott a Puskás Akadémia, ez abszolút rekord ebben a bajnokságban, illetve a csapat élvonalbeli történetében.

♦ Bár a felcsúti gárda őrzi ezüstérmes pozícióját, az előző kilenc fordulóban egyedül a Paksot tudta megverni. Hasonló a Kisvárdával és a Gyirmóttal fordult elő ebben az időszakban, a mezőny többi tagja legalább kétszer nyert ezalatt.

♦ A Vidi sorozatban elszenvedett három hazai vereség után a bajnokság legnagyobb fordításával 0–3-ról 5–3-ra lenyomta a Kisvárdát, így 8–1–4-es egyenlegével a harmadik legjobb a hazai tabellán.

♦ A PAFC vendégként a második legkevesebb gólt kapta, 12-t, ami még a meccsenkénti egyes átlagot sem éri el (0.86). Házon kívül 6 győzelem és 6 döntetlen mellett mindössze Pakson és Újpesten kapott ki, így a második legjobb az idegenbeli mutatója most az élvonalban.

VASÁRNAP

FERENCVÁROS–ÚJPEST FC

♦ Ez lesz a zöld-fehérek és a lila-fehérek 235. bajnoki összecsapása, az örökmérleg jelentős ferencvárosi fölényt mutat: 111 győzelem, 62 döntetlen, 61 újpesti siker. Három találkozót ezek közül félbeszakadt bajnokságokban (1944–1945, 1956) játszottak le, ezek nélkül 231 bajnoki és 111–59–61 a mérleg.

♦ Az Újpest legutóbb több mint hat éve, 2015. december 12-én tudta bajnokin legyőzni a Ferencvárost, akkor – első magyar csapatként – a Groupama Arénában a szenegáli Mbaye Diagne fejes góljával nyert 1–0-ra. Azóta az NB I-ben a mérleg: 18 derbin 13 Fradi-siker és 5 döntetlen.

A LEGHOSSZABB GYŐZELMI SZÉRIÁK A DERBI TÖRTÉNETÉBEN
15 mérkőzés: FTC (1905–1916)
9 mérkőzés: FTC (2019–)
5 mérkőzés: Újpest (2005–2010)

♦ Az FTC sorozatban a tizedik derbit nyerheti meg vasárnap, ennél hosszabb sikerszériája ebben a párharcban csak egyszer, 1905 és 1916 között volt a zöld-fehéreknek, igaz, az 15 találkozón keresztül tartott. A széria 1917. június 24-én egy 4:1-es újpesti sikerrel tört meg, majd a lila-fehérek először 1920-ban nyertek bajnokit a Fradi otthonában is (1:3). Az Újpest leghosszabb diadalsorozata az volt, amikor 2005 és 2010 között megszakítás nélkül öt győzelmet aratott a bajnoki meccseiken (az FTC közben három idényen át az NB II-ben szerepelt).

♦ A Fradi a legutóbbi kilenc hazai NB I-es meccsét megnyerte a lilák ellen a Groupama Arénában, sőt, ezeken mindössze két gólt kapott. (Az egyiket 2019 májusában Nagy Dániel, a másikat tavaly szeptemberben Junior Tallo szerezte – azóta már mindketten eligazoltak Újpestről.) A zöld-fehér csapat 2015 és 2016 között viszont sorozatban háromszor képtelen volt legyőzni (0–1, 2–2 és 3–3) a IV. kerületi ősi riválisát. A lila-fehér gárda legutóbb öt és fél éve, a 2016. szeptember 24-én 3–3-mal záruló Ferencváros–Újpest mérkőzés alkalmával szerzett pontot a Groupama Arénában, az NB I-ben.

♦ Bár a keddi paksi kupaelődöntőt elbukta, az NB I-ben az Újpest az egyetlen csapat, amely a legutóbbi három fordulóban nem vesztett pontot. 2002 márciusában volt még példa arra, hogy a lilák három győztes meccsel a hatuk mögött vágtak neki a derbinek, akkor Gera Zoltán és Lipcsei Péter góljával 2–0-ra a ferencvárosiak nyertek az Üllői úton.

♦ Az Újpest most 20 ponttal van lemaradva a Ferencvárostól, az előző tíz fordulóban azonban eggyel több pontot, 22-t gyűjtött riválisánál, és ezt az időszakot tekintve a mezőny legeredményesebb együttese.

♦ Az FTC hazai pályán a Kisvárdával együtt a legtöbb pontot (27) szerezte meg most az NB I-ben, és a legutóbbi három bajnokiját megnyerte az Üllői úton. Előtte ikszelt a Gyirmóttal (1–1), azt megelőzően pedig kikapott a Pakstól (0–3).

♦ Az Újpest 4–3–6-os mérlegével csak a középmezőnyben van a vendégtabellán, ám az előző három idegenbeli bajnoki fellépéséről – Fehérvárról, Debrecenből, majd Paksról – kivétel nélkül győztesen tért haza. Első 2022-es házon kívüli bajnokiján viszont a kiesőjelölt Gyirmóttól is képes volt kikapni (0–1).

♦ Budu Zivzivadze eddig nyolc bajnokin kilenc gólt ért el az Újpest színeiben. A Fradi ellen korábban egyszer tudott eredményes lenni, 2019. november 2-án a Mezőkövesd az ő találatával vitt el egy pontot a Groupama Arénából (1–1).

GYIRMÓT FC GYŐR–BP. HONVÉD

♦ Mindössze ötször mérkőztek az élvonalban, és a gyirmótiak a legutóbbi kispesti találkozón aratták első győzelmüket (1–0), amivel meg is buktatták Horváth Ferencet, a piros-feketék akkori vezetőedzőjét. A többi négy találkozóból 3 Honvéd-diadallal zárult, 1 pedig – még a legelső – 0–0 lett.

♦ A kisalföldi városban csak két találkozójuk volt, 2016 decemberében és tavaly szeptemberben, mindkettőt úgy nyerték meg a kispestiek, hogy négy gólt szereztek (4–0 és 4–2). Előbbi – holtversenyben egy Videotontól kapott hasonló pofonnal – a gyirmótiak legnagyobb hazai veresége eddig az élvonalban.

♦ A kiesésre álló Gyirmóté a leghosszabb aktív nyeretlenségi sorozat, amely már nyolc forduló óta tart (3 iksz, 5 fiaskó). Legutóbb még Pakson volt képes három pontot gyűjteni Csertői Aurél együttese (3–2).

♦ A kék-sárgákat egy hellyel és hat ponttal megelőző kispestiek is három nyeretlen bajnokival állnak a hátuk mögött, ráadásul a legutóbbi kettőt el is vesztették. (1–3 Zalaegerszegen és 1–2 otthon az FTC ellen).

♦ A Gyirmót 2–6–6-os mutatóval otthon továbbra is a leggyengébben teljesítő csapat a mezőnyben, csupán a Paksot és az Újpestet tudta legyűrni. A legutóbbi négy hazai meccsén 2 döntetlen és 2 vereség a mérlege.

♦ A Honvéd vendégként a meccsei több mint felét elvesztette, 14-ből 8-at. Nebojsa Vignjeviccsel is csak Újpesten tudott nyerni és Mezőkövesdről vitt haza egy pontot.

♦ A kisalföldiek legutóbbi kilenc hazai meccsén mindig maximum két gól született.

♦ Csertői és Vignjevics 2014 óta eddig 16 meccsen – 14 bajnoki és 2 kupatalálkozón – került szembe egymással, amikor előbbi még a Paksot, utóbbi az Újpestet irányította. A leggyakoribb kimenetel a döntetlen volt (10), négyszer nyert a szerb mester és csak kétszer Csertői, még 2015-ben.

NB I, 2021–2022, 29. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
Április 22., péntek
20.00: MTK Budapest–Mezőkövesd Zsóry FC (Tv: M4 Sport)
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionBerke Balázs
Április 23., szombat
14.00: Kisvárda Master Good–DVSC (Tv: M4 Sport+)
Kisvárda,Várkerti StadionZierkelbach Péter
17.45: ZTE FC–Paksi FC (Tv: M4 Sport+)Zalaegerszeg, ZTE ArénaBogár Gergő
20.00: Mol Fehérvár FC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóBognár Tamás
Április 24., vasárnap
17.30: Ferencvárosi TC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama Aréna
19.30: Gyirmót FC Győr–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Győr, Alcufer Stadion

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 28 18 5 5 49–22 +27 59
2. Puskás Akadémia 28 13 9 6 36–28 +8 48
3. Kisvárda 28 12 10 6 43–31 +12 46
4. Újpest FC 28 11 6 11 42–39 +3 39
5. Mol Fehérvár 28 11 6 11 38–38 0 39
6. Zalaegerszegi TE 28 10 9 9 36–44 –8 39
7. Paksi FC 28 11 5 12 66–53 +13 38
8. Debreceni VSC 28 9 8 11 43–44 –1 35
9. Mezőkövesd 28 9 7 12 30–42 –12 34
10. Budapest Honvéd 28 9 5 14 44–46 –2 32
11. Gyirmót FC Győr 28 6 8 14 26–41 –15 26
12. MTK Budapest28 681419–44–2526

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik