NB I: kapura lövés nélkül nyert meccset a Diósgyőr!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.22. 14:12
null
A diósgyőriek önerőből nem találták el a paksi kaput, de egy öngóllal mégis győztek (Fotó: Meder István)
A labdarúgó NB I 31. fordulóját követőn is összegyűjtöttük az aktuális játéknap legjeit. Melyek közül kiemelkedik a legmázlistább Diósgyőr lövési mutatója: a DVTK kaput eltaláló lövés nélkül tudta 1–0-ra legyőzni a Paksot.

 

A FORDULÓ SZERENCSÉJE ÉS STATISZTIKÁJA

Ismét bebizonyosodott, a labdarúgás olyan „különleges" játék, amelyben minden megtörténhet. Még az is, hogy az a csapat nyer, amelyik egyszer sem veszi célba ellenfele kapuját. Nos, Diósgyőrben éppen ez történt. A kiesés elől menekülő DVTK labdarúgói – írd és mondd – egyetlen alkalommal sem találták el a paksi Rácz Gergő kapuját. Az InStat statisztikai elemzőrendszer adatai is alátámasztják, hogy amíg a Paksnak három kaput eltaláló lövése is volt, addig a diósgyőrieknek egy sem. Mégis melléjük szegődött a szerencse: a 24. percben Hasani szöglete után Bartha Lászlóról a hálóba pattant a labda.

Ezzel az öngóllal 1–0-ra nyert a Diósgyőr a Paks ellen, s a három pontnak köszönheti, hogy már nem kiesést jelentő helyen várja a következő, utolsó előtti fordulót. Ám nehezen hihető, hogy még egyszer hasonló szerencsében lesz része az együttesnek. A számok nem hazudnak: míg a hazai együttes egyszer sem próbálkozott kapura lövéssel, a vendégek 11 alkalommal kísérleteztek. Más kérdés, hogy a paksiak a legnagyobb helyzetekben hibáztak. Megesett, hogy négy méterről sem találták el a kaput. Fellélegezhet a DVTK, de nyugodt nem lehet, hiszen vasárnap a Groupama Arénában a bajnoki címre hajtó Ferencvárossal méri össze az erejét, míg a záró fordulóban a szintén aranyéremre esélyes Videotont fogadja. A két meccsen legalább három pontot kell szereznie ahhoz, hogy a következő bajnokságot is az élvonalban kezdje. Erre vélhetően akkor lehet esélye, ha a Videoton már bajnokként érkezik az új diósgyőri stadionba.


Ennek kapcsán érdemes megvizsgálni, milyen meccsek várnak a többi, veszélyes zónában tanyázó együttesre. A 8. helyen álló Mezőkövesd sem érezheti még biztonságban magát. Bognár Istvánék vasárnap az Újpestet fogadják, míg az utolsó fordulóban Szombathelyre mennek. A két meccsből minimum két pont kell a biztos bentmaradáshoz. A Haladás legközelebb a Vasassal játszik a Szusza Ferenc Stadionban, majd a Mezőkövesdet látja vendégül, s lehet, hogy egy győzelem is kevés lesz az NB I-es tagság megtartásához. A DVTK két győzelemmel biztos bent maradó, ha viszont csak három pontot szerez, szerencse is kell az élvonalhoz. A Balmazújváros a 11. helyen várja a vasárnapi, Paks elleni meccset, s bár a Csertői Aurél vezette együttes még a dobogóra is felállhat, Pakson már nem élet-halál kérdés a győzelem.

Ebben bízhatnak a balmazújvárosiak, hiszen az utolsó fordulóban a Fradit fogadják, s ha addig nem dől el a bajnoki cím sorsa, még pontszerzésre sem sok esélye marad az újoncnak. Ráadásul a már leírt Vasas helyzete sem reménytelen, az eredmények kedvező alakulása esetén megőrizheti élvonalbeli tagságát, de ahhoz előbb meg kell vernie a Haladást, majd az utolsó fordulóban idegenben a Honvédot.

AZ ALSÓHÁZ HÁTRALÉVŐ PROGRAMJA
FORD.HALADÁSDVTKBALMAZKÖVESDVASAS
32.Vasas (i)FTC (i)Paks (i)Újpest (o)Haladás (o)
33.Kövesd (o)Videoton (o)FTC (o)Haladás (i)Honvéd (i)

 

A FORDULÓ LÉPÉSE

Óriási lépést tett a Videoton a bajnoki cím felé: a fehérváriak előnye két fordulóval a vége előtt három pont a Ferencváros előtt, s ha vasárnap legyőzik a Honvédot, három év után újra az élen végeznek. Ehhez elengedhetetlen volt, hogy a Vidi legyőzte a Vasast (3–0).

„Döntőnek bizonyult, hogy már a meccs elején gólt szereztünk, így megnyugodhattunk, míg ellenfelünk kissé görcsössé vált – mondta Juhász Roland, a Videoton védője. – A meccs után csapattársammal, Huszti Szabolccsal együtt néztük a Honvéd–Ferencváros meccset. Nyugodtan ültünk le, hiszen mi megtettük, amit megtehettünk, nyertünk. Nyilván nem bántuk, hogy két pontot elhullajtott a Fradi, de keveset foglalkozunk a vetélytársainkkal, ez is a jó szereplésünk egyik kulcsa. Előrenézünk, a Honvéd legyőzésével bajnoki címet szereznénk, de ne feledjük, hogy a kispestiek egyre jobb formába lendülnek, biztosan kiélezett meccset játszunk. Fontos kiemelni, hogy újra telt ház előtt – a Vasas ellen is sokan kísértek el minket."

A Vidi sikerének egyik záloga egyértelműen a biztos védekezés – a csapat a 12 tavaszi bajnokin csak négy(!) gólt kapott.

„Nem a védelem jó, hanem a csapatvédekezésünk remek. Vezetőedzőnk, Marko Nikolics meg is követeli, hogy mindenki védekezzen. Ez rendkívül lényeges eleme a játékunknak."

S az is, hogy a védő pályafutása hetedik bajnoki aranyérmét szerezheti meg – az MTK-val 2003-ban, a belga Anderlechttel 2006-ban, 2007-ben, 2010-ben és 2012-ben, míg a Videotonnal 2015-ben ért fel a csúcsra.

„Míg két évvel ezelőtt bravúrral végeztünk a második helyen, tavaly, amikor épp a vasárnapi ellenfelünk, a Honvéd ért révbe, bizony meg kellett volna nyernünk a bajnokságot. Hiszem, hogy pályafutásom vége felé még összejön a hetedik aranyérem."

AZ ELSŐ KÉT HELYEZETT HÁTRALÉVŐ MECCSEI
FORDULÓVIDEOTON FC
FERENCVÁROS
32.Bp. Honvéd (o)DVTK (o)
33.DVTK (i)Balmazújváros (i)


A FORDULÓ SÉRÜLÉSEI

Üldözi a balszerencse Karol Mészárost. A Haladás támadójának a Vasas elleni márciusi bajnokin eltört az orrcsontja, ám a legutóbbi fordulóban még rosszabbul járt. Az Újpest ellen a 8. percben összefejelt csapattársával, Schimmer Szabolccsal, a vizsgálatok megállapították, hogy arccsonttörést és enyhe agyrázkódást szenvedett.

„Egy szöglet után felpattanó labdára együtt ugrottunk fel Schimmer Szabolccsal, kifelé akartam fejelni, amikor a levegőben összeütköztünk – mondta a szlovák labdarúgó a haladas.hu-nak. – Utána néhány másodpercre elveszítettem az eszméletemet. Arra még emlékszem, amikor felugrottunk, majd legközelebb arra, hogy a gyepen fekszem, és az orvos fölém hajol. Sajnos nem tudtam folytatni a játékot, fájt az arcom, és bevallom, megijedtem, mert az eset után fél óráig nem láttam a bal szememmel, és nem is nagyon hallottam. Később szerencsére rendbe jöttem. Mentővel a szombathelyi kórházba szállítottak, megvizsgáltak és megállapították: az arcom bal oldalán eltört az arccsontom és enyhe agyrázkódást szenvedtem. Éjszakára bent akartak tartani, de saját felelősségemre távoztam – persze ha később gond lett volna, egyből visszamegyek. Kedden megyek kontrollra, akkor dől el, meg kell-e műteni az arcomat vagy – úgymond – magától meggyógyul. A vizsgálatnál annyira bedagadt az arcom, hogy nem tudták eldönteni, melyik a szerencsésebb gyógymód. Egyelőre pihennem kell, nem edzhetek. Az biztos, hogy szombaton a Vasas ellen nem játszhatok, de remélem, az utolsó fordulóban a Mezőkövesd ellen igen."

 

A Honvéd két játékosát is sérülés miatt kellett lecserélni a Ferencváros elleni bajnokin. Banó-Szabó Bence rosszul érezte magát, lüktetett a feje, nem tudott kellőképpen összpontosítani. Történt, hogy a 18 éves labdarúgó edzésen összefejelt csapattársával, Bobál Dáviddal, akinek felszakadt a fejbőre, míg Banó-Szabó két metszőfoga elmozdult, ráadásul eltörtek a gyökerei. A játékos a bajnoki után kapott egy fogrögzítőt, valamint egy speciális fogvédőt, a későbbiekben pedig fogszabályzót, így idővel megerősödhetnek a fogai. Ha nem szédül az edzéseken, pályára is léphet a Videoton elleni vasárnapi bajnokin. A másik sérült Djordje Kamber, aki – úgy tűnik – súlyos sérülést szenvedett. Az ő lábára a ferencvárosi Böde Dániel esett rá, az első diagnózis szerint a kispesti csapatkapitány oldalszalagjai sérültek meg.

 

A FORDULÓ VITÁJA

Jogos volt a tizenegyes?

Ez a kérdés foglalkoztatta a leginkább a közvéleményt a Bp. Honvéd–Ferencváros bajnoki után, amelyen Miha Blazic góljával a zöld-fehérek szereztek vezetést, majd következett a sok vitát és heves indulatokat kiváltó 68. perc. A hazaiak középpályása, Gazdag Dániel indította remek ütemben Davide Lanzafamét, aki megpróbálta eltolni a labdát a kapujából kimozduló Dibusz Dénes mellett. A vendégek kapusa spárgázó mozdulattal elrúgta a labdát a csatár elől, az olasz támadó átesett rajta. Az alapvonali asszisztens nem jelzett szabálytalanságot, a lapunktól ötös osztályzatot kapó Farkas Ádám játékvezető azonban határozottan mutatott a tizenegyespontra. A büntetőből Lanzafame egyenlített.

„A pályán úgy láttam, hogy Dibusz Dénes elrúgja a labdát, Lanzafame pedig nekifut a kapusunknak – mondta lapunknak Leandro, a Ferencváros hátvédje. – A csatár nem érte volna el a labdát, elhalt volna az akció. Dénes remekül mozdult ki, elrúgta a labdát, de a földön feküdve mit tehetett volna, hogy elkerülje az ütközést? Első ránézésre sem tűnt büntetőnek, és ebben a lassítások is megerősítettek."

Az akció Gazdag Dánieltől indult, akit lapunk a mezőny legjobbjának választott.

„Abban a pillanatban jó döntésnek tűnt a tizenegyes, a visszajátszásokon viszont látszik, hogy Dibusz Dénes a labdát is eltalálta, a csapattársam pedig átesett rajta – idézte fel a jelentet a kispestiek középpályása. – Többszöri ismétlés után is kérdéses a helyzet, de amiatt mindenképp megvédeném a játékvezetőt, hogy első ránézésre egyértelmű büntetőnek tűnt."

A két csapatnak a vitatott eset előtt és után is volt lehetősége a gólszerzésre, a lefújás után pedig világosan látszott, melyik fél volt elégedettebb a döntetlennel. A piros-feketék ölelkeztek, míg a vendégek közül többen a fejüket fogva feküdtek a gyepen.

„Nem sokat aludtam szombat este – vette vissza a szót a Fradi futballistája. – A legutóbbi hat fordulóban ötször döntetlent játszottunk. A Paks, a Vasas és a legutóbbi, Honvéd elleni meccset is meg kellett volna nyernünk, hiszen bajnokok akarunk lenni. Mondhatjuk, a kétes helyzetekben rendszerint ellenünk ítélnek, de ez benne van a labdarúgásban. Az említett meccsekre egyaránt igaz, hogy sok helyzetünk volt, sőt a Videoton elleni bajnokin is többgólos előnybe kerülhettünk volna az első félidő végére. A Debrecen, a Vasas és a Honvéd ellen ugyanaz volt a forgatókönyv: hiába szereztünk vezetést, nem tudtuk növelni az előnyünket, nem szereztük meg a második gólt, amellyel eldönthettük volna a meccset. A Fradinál képesnek kell lenned arra, hogy egyetlen helyzetből is megnyerd a meccset, ehhez képest mi úgy veszítettünk pontokat, hogy hat-hét ziccert hagyunk ki. Ezekkel a pontvesztésekkel tálcán kínáljuk a bajnoki címet a Videotonnak."

Amíg a vendégek öltözőjében csalódott labdarúgók üldögéltek, a kispestiek örülhettek, elvégre a döntetlennel a dobogó alsó fokára kerültek.

„Ilyen meccsre számítottunk – mondta Gazdag Dániel. – A szurkolók remek hangulatot teremtettek, mindkét csapat teljes erejéből küzdött, és összességében igazságos a döntetlen. Az elején jobban nyomott a Ferencváros, több helyzetet alakított ki, de a második félidőben és a hajrában nekünk voltak nagyobb lehetőségeink, akkor a három pontot is megszerezhettük volna."

A következő fordulóban a listavezetőhöz utaznak a piros-feketék, a sors úgy hozta, hogy a fehérváriak napra pontosan egy év elteltével vághatnak vissza a kispestieknek. Az előző idény végén az utolsó fordulóban rendezett Bp. Honvéd–Videoton meccs döntött a bajnoki címről, az 1–0-s kispesti győzelem a fővárosiak aranyérmét jelentette 2017. május 27-én. Ezúttal az a helyzet, hogy ha vasárnap a Videoton legyőzi a Honvédot, megnyeri a bajnokságot.

A szombatihoz hasonló meccsre számítok, hatalmas lesz a tét – folytatta a 22 esztendős labdarúgó. – Biztos, hogy a hazaiak megszakadnak a győzelemért, de nekünk is vannak céljaink, szeretnénk megőrizni a harmadik helyet. Minden meccsen a három pontért lépünk pályára, de mivel a fehérváriaknál gyors játékosok szerepelnek, biztosan nem rohanunk ész nélkül előre."

A kispesti pontszerzésnek a Népligetben is örülnének, de elképzelhetőnek tartják-e, hogy a Videoton az utolsó két fordulóban (a Honvéd után a Diósgyőrrel találkozik) egyszer sem szerez három pontot?

„Mindig hittem a csodákban, most is bízom benne – mondta Leandro. – Amíg egy százalék esélyünk is van a bajnoki címre, harcolunk érte. Megesett, hogy az utolsó fordulóban vesztettem el a bajnoki címet, volt, hogy akkor nyertem meg. Bármi megtörténhet, sohasem szabad feladni.”

A 3–7. HELYEZETT CSAPATOK HÁTRALÉVŐ MECCSEI
FORD.DVSCÚJPESTHONVÉDPAKSPAFC
32.PAFC (o)Mezőkövesd (i)Videoton (i)Balmazújváros (o)DVSC (i)
33.Újpest (i)DVSC (o)Vasas (o)PAFC (i)Paks (o)

 

NB I, 2017–2018, 31. FORDULÓ
MÁJUS 19., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Vasas FC–Videoton FC 0–3
Budapest,Szusza Ferenc StadionBerke Balázs
Puskás Akadémia–Mezőkövesd 1–2 Felcsút,Pancho ArénaSolymosi Péter
Balmazújváros–Debreceni VSC 4–0
Balmazújváros, Városi Stadion
Kassai Viktor
Diósgyőri VTK–Paksi FC 1–0
Miskolc, Diósgyőr, DVTK StadionSzőts Gergely
Haladás–Újpest FC 1–1
Szombathely,Haladás Stadion Erdős József
Budapest Honvéd–Ferencváros 1–1
Budapest, Bozsik József Stadion Farkas Ádám
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC3119 8 462–26+3665
2. Ferencvárosi TC311711 362–28+3462
3. Budapest Honvéd3112 81147–50 –344
4. Debreceni VSC3112 71251–44 +743
5. Újpest FC311013 838–37 +143
6. Paksi FC3111 91143–46 –342
7. Puskás Akadémia FC3110 91239–45 –639
8. Mezőkövesd Zsóry FC31 9101235–50–1537
9. Szombathelyi Haladás3110 51634–49–1535
10. Diósgyőri VTK31 9 61642–48 –633
11. Balmazújváros31 7111335–43 –832
12. Vasas FC31 8 71636–58–2231
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik