NB I: Erdős József lett az őszi szezon legjobb játékvezetője – NS-értékelés

Vágólapra másolva!
2021.01.03. 09:08
null
A rangsor éllovasa, Erdős József az ősszel hét élvonalbeli meccsen volt vezetőbíró (Fotó: Szabó Miklós)
A Nemzeti Sport osztályzatai alapján Erdős József lett az őszi szezon legjobb játékvezetője, de a fiatal tehetségek is bizonyították már hozzáértésüket.

 

Magától értetődik, a koronavírus-járvány a játékvezetők életét, munkáját, mindennapjait is befolyásolta. Az első osztályban működő bírók hetente vettek részt tesztelésen, és a küldésnél a járvány is döntő szempont volt: kinek negatív a tesztje, ki mehet egyáltalán mérkőzésre? Nem volt ez könnyű kérdés, hiszen jelenleg hat kolléga dolgozik egyetlen NB I-es találkozón, és folyamatosan figyelni kellett, kinél mit mutatnak a vizsgálatok. Nemegyszer előfordult, hogy a csütörtöki teszt eredménye pénteken lett csak végleges, ez pedig befolyásolta a szombati beosztást – kiszámíthatatlanná vált a felkészülés. Tovább nehezítette a tervezést a nemzetközi játékvezetők helyzete, hiszen ha külföldön kellett meccset vezetniük, ismét tesztelésre kellett menniük, az eredményére várni, kérdés volt, a kijelölt országba hogyan lehet belépni, milyen előírások szerint lehet hazatérni. Így aztán a szokásos közös edzőtáborozások, értékelések, továbbképzések is elmaradtak az ősszel.

Mindez a rangsoron is tükröződik. Lapunk szabályzata szerint legalább hat NB I-es mérkőzésen szerzett osztályzattal lehetett ebben az idényben is versenyben lenni a játékvezetői rangsor helyezéseiért. Ha megnézzük, Berke Balázs vagy Bognár Tamás FIFA-játékvezetők nem vezettek ennyi élvonalbeli összecsapást, miközben mindketten kaptak nemzetközi feladatot. Érdekesség, hogy nemcsak UEFA-találkozókon, lapunk is beszámolt róla, a görög szövetség megbízásából Bognár Tamás vezette a PAOK–Panathinaikosz (2–1) rangadót Szalonikiben.

A szokatlan helyzetben kevésbé ismert, korábban a másodosztályban szereplő újoncok is előtérbe kerülhettek. És mint a tehetségkutató zenei műsorban, itt is az volt a helyzet, mindegy, ki miért kapott lehetőséget, az számított csak, él-e a hirtelen jött eséllyel. Az ősz legjobbjai, a dobogósok mellett az elmúlt fél év igazi nyertese Antal Péter és Káprály Mihály volt. Előbbi Bács-Kiskun megyéből érkezett az NB I-be, és nem tanácsos vele vitatkozni: civilben rendőr. Tehetségére jellemző, hogy ezen az őszön a Ferencváros–MTK Budapest (2–0) örökrangadót, majd a szintén nagy múltú Újpest–Bp. Honvéd (2–1) összecsapást is rá bízták – kiemelkedő teljesítménnyel hálálta meg a bizalmat. Káprály Mihály a határon túlról, Ungvárról indult, 30 évesen a tavasszal mutatkozott be, és folyamatosan jól teljesített. Már a játékosok is tudják, nála nem érdemes műeséssel próbálkozni, mert engedi a keményebb test test elleni játékot, az erőszakosabb párharcokat – nyilván a szabályok engedte kereteken belül. Ők ketten tehát a következő generációt képviselik, miként a szintén újonc Zierkelbach Péter vagy az ősszel inkább a másodosztályban foglalkoztatott Csonka Bence is.

Nem volt tehát könnyű az ősz a játékvezetőknek sem, akik már készülnek a tavasz feladataira.

1. Erdős József (8.429)

November végén a 200. élvonalbeli mérkőzését vezette Székesfehérváron (Mol Fehérvár FC–ZTE 2–0). 2002-ben mutatkozott be az első osztályban a Bp. Honvéd–Siófok összecsapáson, de az NB I-ből 2006 és 2012 között hiányzott – hamarabb is eljuthatott volna tehát a kétszáz mérkőzésig. Az NB II-es esztendők után visszakerült a legmagasabb szintre, a profi keretnek megalakulása óta tagja. Ezúttal nemcsak a kerek számnak örülhet, hanem a rangsorunkban megszerzett első helynek is.

Mérkőzésszám az ősszel: 7
Sárga lap: 28
Piros lap: 2

2. Farkas Ádám (8.250)

2009-ben lett NB I-es játékvezető, 2015 óta pedig FIFA-kerettag az év második napján a 39. életévét betöltő játékvezető. A bírók között az egyik legjobb futballistának számít, Heves megyében jó csatárnak tartották, és a múltja a pályán is segíti: jól tudja, mikor, mitől esik el egy támadó, mikor akarják a játékvezetőt becsapni és mikor történik valóban szabálytalanság. Korábban tagja volt Kassai Viktor nemzetközi csapatának is, az alapvonalon működött közre a 2016-os Eb-n és sok Bajnokok Ligája-meccsen – és immár kétgyermekes édesapa, párja a szintén játékvezető Urbán Eszter.

Mérkőzésszám az ősszel: 8
Sárga lap: 33
Piros lap: 1

3. Solymosi Péter (8.231)

Nemcsak nálunk a harmadik: 315 NB I-es mérkőzést vezetett eddig a 48 esztendős játékvezető, ezzel a magyar labdarúgás örökrangsorában is dobogós – csak Kassai Viktor (323) és Szabó Zsolt (321) van előtte, és hogyha a tavasszal is ugyanúgy kapja a feladatokat, mint az ősszel, akkor nem sokáig. Solymosi Péter a rendkívül rutinos bírók közé tartozik, a játékosok, valamint az edzők is jól ismerik, elfogadják, neki esetleg a kisebb hibákat is jobban megbocsátják. Határozott a pályán, jól kommunikáló játékvezető.

Mérkőzésszám az ősszel: 13
Sárga lap: 41
Piros lap: 1

A TAPASZTALAT DIADALA

Az élvonalbeli labdarúgók mellett a lapunk tudósítói által adott osztályzatok alapján a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) professzionális játékvezetőinek teljesítménye is értékelhető. A rangsorban valamennyi játékvezetőt feltüntettük, de csak azon bírók osztályzatai számítottak, akik a 2020–2021-es idény 16 őszi fordulójában legalább hat mérkőzésen vezettek. Pontazonosság esetén a több bajnoki rangsorol.

1.Erdős József 8.429 (7)
2.Farkas Ádám
8.250
(8)
3.Solymosi Péter
8.231
(13)
4.Káprály Mihály
8.143
(7)
5.Antal Péter
8.000(8)
6.Karakó Ferenc
8.000(7)
7.Bogár Gergő
7.455
(11)
Pintér Csaba
8.000(5)
Andor-Szabó Sándor
8.000(4)
Iványi Zoltán
7.800
(5)
Zierkelbach Péter 7.750
(4)
Pillók Ádám
7.667
(3)
Berke Balázs7.200
(5)
Csonka Bence
7.000
(1)
Bognár Tamás
6.500(4)

Magyarázat: A helyezés után a játékvezetők neve, illetve az osztályzatok átlaga szerepel, míg zárójelben mérkőzéseik számát tüntettük fel. Vastag betűvel a FIFA-bírókat jelöltük.

Az összeállítást készítette: Tősér Norbert

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik