NB I: Egerszegen vetne véget vészes bajnoki gólínségének a Ferencváros

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.02.11. 13:54
null
A Ferencvárosnak javítania kell (Fotó: Török Attila)
Elsőre hihetetlen, de az előző öt meccsén a Gyirmót mellett a Ferencváros szerezte a legkevesebb gólt az NB I-ben. Ráadásul a hétvégi 20. körben a címvédő zöld-fehéreknek a Zalaegerszeghez kell utazniuk, amelytől ősszel meglepetésre kikaptak az Üllői úton. A háromnapos forduló nyitányaként péntek este megismétlődik az Újpest és a Kisvárda keddi Megyeri úti kupacsatája, szombaton az éllovas Puskás Akadémia a sereghajtó MTK-t fogadja, vasárnap pedig Nebojsa Vignjevics a Bp. Honvéd élén próbál javítani a Fehérvár elleni csapnivaló statisztikáján.      

 

LABDARÚGÓ NB I
20. FORDULÓ

ÚJPEST FC–KISVÁRDA MASTER GOOD

♦ Eddig 10 élvonalbeli meccsük volt, az örökmérleg 5 újpesti győzelem, 2 döntetlen, 3 kisvárdai siker.

♦ A kelet-magyarországi együttes a legutóbbi három bajnokin nyeretlen a lila-fehérek ellen (2, iksz, 1 vereség), sőt, az előző két találkozón gólképtelen volt.

♦ Az elmúlt egy évben a Magyar Kupában is összehozta őket a sors, és mindkétszer az Újpest jutott tovább: tavaly áprilisban Kisvárdán 1–0-ra, kedd este a Szusza Ferenc Stadionban 2–1-re nyert a fővárosi együttes, így a nyírségiek sorozatban öt tétmérkőzésen nem tudták legyőzni a IV. kerületieket.

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett játszott bajnokikon még sosem ikszeltek: 4-szer hazai győzelem, 1-szer vendégsiker született. Az első három Megyeri úti találkozójuk 1–0-s lila-fehér diadallal zárult, a legutóbbi 3–0-val. Az egyetlen vendéggyőzelem 2020 szeptemberében jött össze (4–2).

♦ A lila-fehér gárda az előző három bajnokiját elvesztette, sőt be sem talált az ellenfelek kapujába. A gólképtelensége már 313 perce tart, legutóbb december 12-én a Paks ellen Yohan Croizet volt eredményes.

♦ Az előző hét fordulóban – amióta Erős Gábor a vezetőedző – a Kisvárda veretlen maradt, 4-szer nyert, 3-szor döntetlent ért el.

♦ A legutóbbi öt kör alapján az Újpest a legrosszabb formában levő együttes az NB I-ben, a IV. kerületi együttes ezalatt egyedül a Paksot fektette két vállra, a többi négy bajnokiját elbukta.

♦ Az újpestieknek 3–2–4 a mutatójuk a Szusza Ferenc Stadionban, ezzel a teljesítményükkel csak három vetélytársukat előzik meg a hazai tabellán. Legutóbb 1–0-ra alulmaradtak a bajnok Ferencvárossal szemben, előtte viszont zsinórban háromszor nyerni tudtak.

♦ A Kisvárda vendégként a harmadik legtöbb pontot gyűjtötte a mezőnyben, 4 diadal, 3 remi és 2 vereség áll a neve mellett. Csak Fehérváron és Kispesten kapott ki, egyaránt 2–1-re. Házon kívül négymeccses veretlenségi szériában van (1 győzelem, 3 iksz).

♦ Az Újpest a legutóbbi három bajnokiját úgy bukta el, hogy a szünetben még valamennyiszer döntetlenre állt. Ezeken a mérkőzéseken mindig három gólnál kevesebb esett.

♦ Bár a keddi kupameccsen a Kisvárda előnyről veszített a lila-fehérekkel szemben, ez a bajnokságban elég ritkán – 14-ből csak 1-szer, Kispesten – fordult elő vele (11-szer a lefújásig megőrizte a vezetését, 2-szer pedig iksz lett a vége).

♦ A párharc gólkirálya Novothny Soma és Giorgi Beridze, 3-3 góllal. Amikor a grúz légiós pályán volt a Várda ellen, még sosem veszítettek az újpestiek.

PAKSI FC–GYIRMÓT FC GYŐR


♦ Mindössze négyszer találkoztak az NB I-ben, a mérleg kiegyenlített. Az első két mérkőzésükön gól nélküli döntetlen született, a következő kettőn az aktuális házigazda győzött: 2017-ben a Paks 3–0-ra, tavaly ősszel a Gyirmót 2–1-re.

♦ A tolnai városban rendezett két összecsapásukon a Gyirmót nem talált be, először 0–0 volt az eredmény, másodszor Szakály Dénes duplájával és Bartha László góljával 3–0-ra diadalmaskodtak a vendéglátók.

♦ Mindkét csapat győzelmi sorozatban van a bajnokságban, a Paks a legutóbbi három, a Gyirmót az előző két meccsét nyerte meg. Bármilyen hihetetlen, de a kiesés ellen küzdő, újonc kisalföldi gárda büszkélkedhet azzal, hogy a leghosszabb ideje – 280 játékperce – nem kapott gólt az NB I-ben. Legutóbb december 11-én Felcsúton a holland Luciano Slagveer talált be neki a 3–0-ra elvesztett meccsen.

♦ Az előző fordulóban a Ferencvárost idegenben legyőző Pakson kívül csak a Kisvárda tudott 3 gólt elérni, így nem meglepő, hogy továbbra is Bognár György együttesének neve mellett áll a legtöbb találat (48) az élvonalban. Az is igaz viszont, hogy a legtöbbet is a tolnaiak kapták (38), pedig most a Groupama Arénában – a bajnokságban először – nem rezzent meg a hálójuk.

♦ Csertői Aurél 2013-tól 2019-ig, több mint öt szezon alatt összesen 175 NB I-es meccsen irányította a Paksot, amellyel egyszer nyert, kétszer pedig ikszelt jelenlegi csapata, a Gyirmót ellen.

♦ Csertői és Bognár György ötször irányították egymás ellen a csapataikat – háromszor a másodosztályban –, és valamennyiszer Csertői csapata nyert.

♦ Ez a két együttes áll a legkevesebb kiállítással: a paksiaktól Szélpál Norbert kapott piros lapot, még 8. fordulóban az FTC ellen, a gyirmótiaktól ebben a szezonban még senki sem.

DEBRECENI VSC–MEZŐKÖVESD ZSÓRY


♦ Tizenötször mérkőztek meg eddig az élvonalban, és az örökmérleg a legutóbbi, októberi 1–0-s győzelmükkel billen a mezőkövesdiek felé. A borsodiak 6-szor nyertek, 4 döntetlen és 5 debreceni siker mellett. Kétgólosnál nagyobb különbség egyszer sem alakult ki a két csapat között.

♦ A döntetlen a közelmúltban nem jellemző a kelet-magyarországi csatára: 2018 novemberében 2–2-re végeztek a matyóföldi városban, azóta háromszor a Kövesd, két ízben a Loki diadalmaskodott.

♦ Debrecenben is a vendég Mezőkövesd áll jobban, hiszen hétből háromszor sikerült elvinnie a három pontot, pedig ezeken a meccseken rendre legalább egy gólt kapott. Vendéglátókánt kétszer nyert a DVSC – egyaránt 1–0-ra –, és ugyancsak kétszer ikszelt.

♦ Joan Carrillo munkája kezdi meghozni a gyümölcsét, hiszen immár négy forduló óta nem kapott ki a Loki (2 diadal, 2 döntetlen). Ennél csak a PAFC-nak és a Kisvárdának van hosszabb aktuális veretlenségi sorozata jelenleg a bajnokságban.

♦ Mezőkövesden viszont már kevésbé működik a kezdeti Supka-mágia: míg a tréner érkezése utáni első öt fordulóban veretlen maradt és 11 pontot gyűjtött be vele a matyóföldi gárda, a legutóbbi hat körben már csak mindössze négy pontot (1 győzelem, 1 iksz, 4 vereség).

♦ A szezonkezdeti hazai bukdácsolás után egyre meghatározóbbá válik otthon a DVSC, a legutóbbi négy fellépésén nem kapott ki a Nagyerdei Stadionban (2 siker, 2 döntetlen), sőt az előző hármon az ellenfelek sem találtak be a kapujába.

♦ Csupán egy találkozó végződött döntetlennel a Kövesd eddigi kilenc vendégfellépéséből, még novemberben, Zalaegerszegen (1–1). Ezen kívül 3 diadal és 5 kudarc áll a neve mellett.

♦ A Debrecen három legutóbbi hazai bajnokiján egyszer sem volt több két gólnál.

♦ A Mezőkövesd előző hét idegenbeli meccsén csak egyszer fordult elő, hogy legalább három gól esett (3–2-es siker Kispesten).

PUSKÁS AKADÉMIA–MTK BUDAPEST

♦ Ez lesz a 15. NB I-es találkozójuk, az örökmérleg az MTK szemszögéből: 8 győzelem, 1 döntetlen és 5 vereség. Az egyetlen iksz még a 2013 novemberében, Székesfehérváron rendezett első bajnokijukon jött össze (1–1).

♦ Mindössze két olyan NB I-es meccsük volt, amikor egygólosnál nagyobb differencia alakult ki a két csapat között. Mindkettőre az előző bajnokságban volt példa: októberben az MTK, áprilisban a PAFC győzött 3–0-ra a Pancho Arénában.

♦ A Puskás Akadémia pályaválasztása mellett is az MTK az eredményesebb: 4 győzelem, 1 iksz és 2 vereség a kék-fehérek eddigi mérlege. A legutóbbi három felcsúti csatájukból kettő hazai sikerrel zárult.

♦ Miközben a Puskás Akadémiáé – holtversenyben a Kisvárdával – az NB I leghosszabb jelenlegi veretlenségi sorozata (7 forduló alatt 4 diadal és 3 döntetlen), az MTK-é az egyik legrégebben tartó nyeretlenségi széria (4 forduló alatt 1 iksz és 3 fiaskó).

♦ A Puskás Akadémia éllovasként várhatja ellenfelét, hasonlóra ebben a szezonban háromszor, legutóbb a 12. kör után volt példa. (Mivel a Ferencváros ellen 1–0-ra megnyert 4. fordulós mérkőzését csak januárban pótolták, az első helye csak utólag realizálódott.) Ugyancsak háromszor fordult elő eddig, hogy Hornyák Zsolt csapata nem állt dobogós helyen.

♦ Az MTK-nak továbbra is elég meddő a támadójátéka (14 találat 19 meccsen), ami 0.74-es átlagnak felel meg.

♦ A PAFC hazai pályán két vereséggel indított, a legutóbbi hét bajnokiján azonban veretlen maradt a Pancho Arénában és csupán két pontot vesztett (6 diadal, 1 iksz). Az előző három meccsén még gólt sem kapott, legutóbb a zalaegerszegi Zimonyi Dávid talált be a kapujába.

♦ Az MTK látogatóként éppen ellentétes szériában van: az augusztusi újpesti 2–1-es diadala óta idegen pályán nem nyert NB I-es meccset, 2 döntetlen és 5 vereség a mérlege. Az FTC otthonában 0–0-t, két hete Mezőkövesden 1–1-et ért el.

♦ Márton Gábor – még a ZTE, majd a Fehérvár vezetőedzőjeként – eddig háromszor került szembe Hornyák Zsolttal, és még veretlen a felcsútiak szakemberével szemben (2 diadal, 1 döntetlen).

BP. HONVÉD MOL–FEHÉRVÁR FC

♦ Ez a forduló legnagyobb múltú párharca, hiszen 1968 óta 110-szer csaptak már össze az élvonalban. Ebben az évtizedben a fehérváriak az eredményesebbek, ám az örökmérleg alapján a fővárosiak a jobbak: 47-szer nyertek a kispestiek, 42-szer győzött a Vidi, 21 találkozó pedig döntetlenül végződött.

♦ Sokáig emlékezetes marad a 2017 májusában játszott aranycsatájuk, amikor a Bp. Honvéd Kispesten 1–0-ra legyőzte a Videotont. Azóta azonban 13 mérkőzésből csak egyszer, tavaly januárban Fehérváron, még Pisont István dirigálásával tudta ezt megismételni, 4 döntetlen és 8 vereség mellett. Ráadásul a 2019-es kupadöntőjüket is a Vidi nyerte meg 2–1-re.

♦ A kispestiek mostanáig összesen 148 góllal terhelték meg a fehérváriak hálóját, ezért ha most legalább kétszer betalálnak az ellenfelüknek, akkor a 150. NB I-es góljukat ünnepelhetik ebben a párharcban.

♦ Amikor a XIX. kerületiek voltak a vendéglátók, pontosan kétszer annyiszor (30) nyertek a fővárosiak, mint a fehérváriak (15), a döntetlenek száma pedig csupán 11.

♦ A Vidi most először játszik a Bozsik Arénában, a régi kispesti stadionban csaknem három éve szerepelt. Arról a találkozóról kellemetlen emlékei vannak a hazai szurkolóknak, mert a fehérvári csapat 4–1-re győzött.

♦ A Honvéd az előző három fordulóban nem szerzett pontot és mindegyik meccsét egygólos különbséggel vesztette el. A kispesti csapat szerdán a Magyar Kupában első diadalát aratta új vezetőedzőjével, Nebojsa Vignjeviccsel a kispadon, bajnokin viszont legutóbb több mint két hónapja, Pakson tudott győzni (3–2).

♦ Bár a Fehérvár a Magyar Kupában simán nyert Szegeden, előtte két NB I-es vereséggel indította az új évet, és először fordult elő vele ebben a szezonban, hogy egymás után két bajnokiját is elbukta (0–1 Felcsúton, majd 1–2 odahaza a Debrecen ellen).

♦ Már egy teljes kört, vagyis 11 fordulót játszott le a Fehérvár az NB I-ben úgy, hogy közben nem volt döntetlenje (6 diadal, 5 vereség). A bajnokságban mégsem ez a leghosszabb ilyen sorozat, hanem ellenfeléé, a Honvédé, amely Horváth Ferenccel a 4. fordulótól 12 meccsen át nem remizett (6 siker, 6 kudarc).

♦ A kispesti együttes házigazdaként többször vesztett (5), mint ahányszor nyerni tudott (3), és egyedül a ZTE-vel ikszelt. Legutóbb, még november közepén a sereghajtó MTK-t verte meg otthon (3–0), és már három meccs óta képtelen nyerni a Bozsik Arénában (1 iksz, 2 vereség).

♦ Nebojsa Vignjevicsnek korábbi együttesével, az Újpesttel nagyon rossz a mérlege a Fehérvár ellen, a 21 találkozóból 15-öt elbukott és csak háromszor nyert, legutóbb 2019 szeptemberében 2–0-ra a Mol Aréna Sóstóban.

♦ Szabics Imrének, a Fehérvár mesterének azonban eddig minden bejött a Honvéddal szemben: két meccsen két egygólos győzelem (3–2, majd 2–1).

♦ A Honvéd a legrosszabb előnymegtartó csapat most a magyar élvonalban. Tizenháromszor vezetett már a bajnokságban – legutóbb Kisvárdán is –, hatszor mégis vesztesen hagyta el a pályát, egyszer be kellett érnie a döntetlennel és csak hatszor tudta az előnyét megtartani a lefújásig. Még a kispestieket ebben a tekintetben követő MTK-val is csak háromszor esett meg, hogy az ellenfele fordítani tudott.

ZALAEGERSZEGI TE FC–FERENCVÁROS


♦ Ebből a körből ez a legnagyobb figyelemmel kísért összecsapás, annál is inkább, mert a ZTE az őszi idény egyik legnagyobb meglepetését érte el azzal, hogy októberben 2–1-re nyerni tudott a Groupama Arénában.

♦ Eddig 75 mérkőzésük volt az NB I-ben, az örökmérleg: 15 zalaegerszegi siker, 21 döntetlen, 39 ferencvárosi diadal. A zalaiak kilencmeccses nyeretlenségüknek vetettek véget ősszel az Üllői úton, így a legutóbbi két alkalommal nem kaptak ki Dibusz Déneséktől (1 siker, 1 iksz).

♦ Az egerszegiek több mint 11 éve, 2010. november 6-án tudták hazai pályán legyőzni a zöld-fehéreket. Akkor egy 89. percben értékesített tizenegyes döntötte el a meccset a kék-fehérek javára (2–1). Zalaegerszegen a vendéglátók szemszögéből 11–13–14 a mérleg, tehát a fővárosiak állnak jobban.

♦ Az előző hét körben csupán egyszer maradt alul a ZTE, Pakson kapott ki 3–2-re a tavaszi rajton. Ezen kívül 3-szor nyert, ugyancsak 3-szor döntetlent játszott.

♦ A Ferencváros felváltva vesztett és nyert az előző öt bajnokiján, ha a sorminta folytatódik, akkor most egy győzelem következik.

♦ Waltner Róbert együttese a legutóbbi öt fordulóban egyszer sem szerzett két gólnál kevesebbet.

♦ Tizenkilenc forduló alatt a Paks már a negyedik csapat volt, amelyik ellen ebben a szezonban gólképtelennek bizonyult a címvédő Ferencváros. Az előző kiírásban a 33 meccséből csak 2 olyan volt, amelyiken nem szerzett gólt.

♦ A zöld-fehérek a legutóbbi három bajnokijukon csupán egyszer találtak be, az előző ötön pedig mindössze kétszer. A Gyirmóttal együtt ez a legkevesebb találat most a mezőnyben az ötfordulós formatabellán. Az is igaz viszont, hogy ezzel mindkét csapat a lehetséges maximális hat pontot gyűjtötte be (a Honvédot, majd az Újpestet verte meg 1–0-ra a Ferencváros).

♦ A ZTE nem kapott ki a legutóbbi öt hazai NB I-es találkozóján, a mérlege 4 diadal, 1 döntetlen. Csak a Mezőkövesd tudott ezalatt ponttal távozni Zalaegerszegről. Bajnokin legutóbb a Paks intézte el saját otthonában Waltner Róbert gárdáját, de nagyon (5–2).

♦ A Fradi 7 győzelemmel és 2 vereséggel még mindig vezeti a vendégtabellát, jobb gólkülönbségével előzi meg a PAFC-ot. Az előző három NB I-es idegenbeli fellépésén mindig 3 gólnál kevesebb volt.

NB I, 2021–2022, 20. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
Február 11., péntek
20.00: Újpest FC–Kisvárda (Tv: M4 Sport)Budapest,Szusza Ferenc StadionBerke Balázs
Február 12., szombat
14.45: Paksi FC–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport+)
Paks, Paksi FC Stadion
17.00: DVSC–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
Debrecen,Nagyerdei Stadion
19.30: Puskás Akadémia–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)
Felcsút,Pancho Aréna
Február 13., vasárnap
14.15: Budapest Honvéd–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport+)
Budapest,Bozsik Aréna
17.15: ZTE FC–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport)
Zalaegerszeg,ZTE Aréna

 

AZ ÁLLÁS
1. Puskás Akadémia 19 12 4 3 29–19 +10 40
2. Ferencvárosi TC 19 12 2 5 33–16 +17 38
3. Kisvárda 19 11 5 3 34–19 +15 38
4. Mol Fehérvár 19 8 5 6 24–21 +3 29
5. Paksi FC 19 8 3 8 48–38 +10 27
6. Zalaegerszegi TE 19 7 5 7 29–36 –7 26
7. Mezőkövesd 19 6 5 8 21–30 –9 23
8. Debreceni VSC 19 5 7 7 32–30 +2 22
9. Budapest Honvéd 19 6 2 11 32–36 –4 20
10. Gyirmót FC Győr 19 5 5 9 19–28 –9 20
11. Újpest FC 19 4 5 10 24–32 –8 17
12. MTK Budapest19 441114–34–2016
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik