NB I: Az U20-as szabályozás nem jelent fejlődést – László Cs.

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.18. 10:00
Az NB I-es edzők szerint az MLSZ új, 20 éven aluli játékosokat támogató szabályozása önmagában nem elég ahhoz, hogy fejlődjön a magyar labdarúgás.

A szövetség körkérdést tett fel az NB I-es edzőknek: „Az MLSZ ettől az idénytől kezdve külön támogatja a fiatal, 20 éven aluli hazai játékosok szerepeltetését. Milyen hatással lehet-e ez a fiatalok fejlődésére? Élni fog-e a csapat ezzel a lehetőséggel, illetve kik lehetnek azok a fiatal játékosok a csapatából, akik ennek a szabályozásnak köszönhetően fontos szerepet kaphatnak az idényben?”

Az edzők amondóak, nem a szabályozás, hanem egy-egy labdarúgó edzésen nyújtott teljesítménye dönti el, hogy lehetőséget kap-e az NB I-ben.

„Mi eddig is próbáltunk saját nevelésű labdarúgókat beépíteni a keretbe, úgyhogy nálunk nem lesz érzékelhető változás a fiatalok beépítése szempontjából e támogatási szabály bevezetése után sem” – mondta Kondás Elemér, a DVSC vezetőedzője.

„A nyolcvanas években Romániában hasonló rendszerben dolgoztam két évig, ott mindenkinek kötelezővé tették a húsz éven aluliak szerepeltetését, de gyorsan meg is szüntették ezt a rendszert, mint ahogy más országokban is megfontolták, de végül elvetették ezt – mondta az MTK-t irányító László Csaba. – Azok a játékosok, akik valóban tehetséges, jó labdarúgók, akkor is lehetőséget kapnak a csapatokban, ha ezt nem teszik kötelezővé számukra. Úgy gondolom, hogy ez a szabályozás beavatkozás az edzők és a csapatok szakmai munkájába, és nem jelent majd fejlődést a fiatalok számára. Ettől függetlenül hat húsz éven aluli játékosnak adtunk profi szerződést, köztük olyan labdarúgók is vannak, akik még két év múlva is meg fognak felelni ennek a szabálynak, gondolok Vogyicska Bálintra és Demjén Patrikra. Azok az edzők, akik bátran mernek a fiatalokra építeni, nem a szabály miatt teszik ezt, hanem ettől teljesen függetlenül.”

Thomas Doll szerint nem szabad az életkort figyelni.

„Játékosként, majd később edzőként is úgy gondoltam erre a kérdésre, hogy egy labdarúgónál nem a kora, hanem a teljesítménye számít. Világéletemben ez alapján döntöttem, így nem feltétlenül értek egyet ezzel a szabállyal” – mondta az FTC edzője, hozzátéve, azért bízik benne, hogy az MLSZ eléri a célját.

A megkérdezettek közül a nyáron a Videoton kispadjára ülő, a környezettel még ismerkedő Bernard Casoni fogalmazott legvisszafogottabban.

„Természetesen jó hatással lehet a fiatalokra a szabályozás. Ha valaki jól szerepel, felhívja magára a figyelmet és minőséget tud produkálni, annak nagy lehetőség lehet, de csak abban az esetben, ha a játékos tehetséges, szorgalmas és rengeteget dolgozik. Már most is van a felnőttcsapat keretében olyan fiatal, aki megfelel ennek a kritériumnak, gondolok Sejben Viktorra és Havasi Dánielre, de mások előtt is nyitva áll az ajtó, ha megfelelően teljesítenek” – mondta a francia szakember.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik