NB I: A ZTE a szívem csücske, örülök, hogy hazajöhettem – Waltner Róbert

P. V.P. V.
Vágólapra másolva!
2021.03.16. 14:03
null
Sallói István érzi Waltner Róbertben azt a tüzet, amire most szüksége van a csapatnak (Fotó: Umberto Pezzetta/Zalai Hírlap)
A ZTE sajtótájékoztató keretében mutatta be kedden Waltner Róbertet, aki Boér Gábor hétfői menesztése után veszi át a vezetőedzői posztot. A zalaegerszegiek klubikonja nem titkolta, az álma valósult meg azzal, hogy ő irányíthatja a szívének oly kedves csapatot. 

Waltner Róbert, aki a ZTE NB I-es történelmének legeredményesebb játékosa, s az utánpótlásban már dolgozott edzőként a klubnál, így kezdte a sajtótájékoztatót.

„Örülök, hogy hazajöhettem. Nem erre számítottam, a hétvégén még Boér Gábornak szurkoltam, hogy nyerjen a ZTE-vel. Amikor itt játszottam, az egyik álmom az volt, hogy a ZTE vezetőedzője lehessek, bízom benne, hogy sikeres lesz a közös munka. Megtiszteltetésnek érzem, hogy olyanok nyomdokaiba léphettem, mint Gellei Imre, Csank János, Bozsik Péter, akik az edzőim voltak, és sokat tanultam tőlük. Remélem, ezt tudom kamatoztatni. A ZTE a szívem csücske, próbálom ezt kemény, alázatos munkával bizonyítani. A munkában és a fegyelemben hiszek, fel a fejjel, mindent megteszünk a csapat sikeréért.”

Elmondta, mindig nyomon követte a ZTE sorsát, most is tisztában van a csapat helyzetével. Úgy látja, elsősorban a védekezést kell megszilárdítani, és ha ugyanúgy jönnek a gólok, mint eddig, akkor az a győzelmeket is meghozza. Egyébként, miután közös megegyezéssel távozott az NB II-es Siófoktól, nem tervezte, hogy rövid időn belül leül egy másik csapat kispadjára.

„Megviselt a siófoki elválás, a játékosoktól megható üzeneteket kaptam a távozásom után. Nem így terveztem, hogy egyből beleugrok egy másik munkába, egy felkérést rögtön el is utasítottam. Ám amikor egy héttel később felhívtak a zalaegerszegi vezetők, hogy rám gondoltak, a ZTE-nek ebben a helyzetben nem mondhattam nemet. Nem egyszerű feladat ilyen helyzetben átvenni a csapatot, de bízom magamban, bízom a stábban, a játékosokban, és remélem, hasonló sikereket érek el, mint játékosként.”

Nem titkolta, nyomást érez amiatt, hogy a Kaposvár az ő irányítása alatt esett ki az NB I-ből, nem nézne ki jól, ha egy újabb csapata búcsúzna, de ezt a nyomást elviseli, tisztában volt vele, mit vállal el.

„Más klubnál mérlegeltem volna, de a ZTE-nél nem. Itt profi körülmények vannak, amelyeket nem lehet összehasonlítani a kaposváriakkal. Ott nem voltak meg az NB I-es, sőt, sok csapathoz mérten az NB II-es feltételek sem. De nem a kudarcra akarok gondolni, hanem pozitívan állok a kihívás elé. Rengeteg üzenetet kaptam, telefonhívást, a szurkolók támogatnak. Mindent beleadok, máshol is így volt, de a ZTE sokkal különlegesebb nekem. Libabőrös is lettem, ahogy a klubbal való kapcsolatomról beszélek, nehéz szavakba foglalni, mit érzek.”

Az üzenetekkel kapcsolatban elárulta, amióta hétfő este kiderült, ő lett az új vezetőedző, a telefonja olyan, mint egy csörgőóra, egyfolytában csipog.

„Nem az üzeneteken, hanem a csapaton jár az eszem, de nyilván jólestek, hiszen többnyire biztattak, azt írták, hogy ezt már régóta várták. Csank János is hívott, vele tartom a kapcsolatot, már csupán a beszélgetéseinkből is sokat lehet tanulni. Tegnap mindössze tíz percet beszéltünk, külön nem adott tanácsot, inkább csak a fociról volt szó,de ő is tudja, hogy ez nehéz feladat. Játékosként, edzőként is dolgoztam már nyomás alatt, ez talán mindegyiknél erősebb, mert a Zalaegerszegről van szó. El fogom viselni ezt a nyomást.

Arról is beszélt, hogy megvan az alapelképzelése, mit akar játszatni a csapattal, de ez menet közben változhat. Nem számolgat, mennyi pont kell a bennmaradáshoz, mindig a következő mérkőzésre koncentrál, abból akarja kihozni a maximumit. A válogatott meccsek miatti szünet alatt szeretnének edzőmérkőzéseket játszani, amelyeken megismerheti a játékosokat, a karakterüket. Hozzátette, nem játékosokban gondolkozik, hanem csapatban, miközben próbál mindenkit tűzben tartani.

Sallói István, a ZTE sportigazgatója beszélt a sajtótájékoztatón a háttérről. Végh Gábor tulajdonossal az MTK elleni bajnoki után két napig gondolkoztak a hogyan továbbról, s az edzőváltás mellett döntöttek. Ezzel együtt megköszönte Boér Gábor eddigi munkáját, Magyarország egyik legtehetségesebb fiatal edzőjének tartja, aki nagyon gyorsan stílust adott a csapatnak. Viszont az elmúlt tíz fordulóban csak hat pontot szereztek, ezért nagyon nagy harcra kell számítaniuk a bennmaradásért az utolsó pillanatig. Nem jöttek a fordulópontok, amelyek átbillenthették volna a csapatot a rossz perióduson, ezért új impulzusokra van szükség.

„Hozhattunk volna egy rutinos edzőt, de ilyen nem volt elérhető a piacon. Viszont mindenképpen olyat akartunk, aki ismeri a csapatot, nem kell neki bemutatni a játékosokat, és ez Waltner Róbertre igaz. Már nyáron is felvetődött, hogy ő lesz a vezetőedző, de egyrészt szerződése volt a Kaposvárral, másrészt hiányzott a pro licence. Robi olyan integráló erő, aki a közönséget, a médiát, a játékosokat egységbe tudja forrasztani. Megvan az a habitusa, amire szükségünk van, és a támadófutballt preferálja. Érzem benne azt a tüzet, ami most nekünk kell.

Hozzátette, bár hosszú távon akarnak számolni vele, egyelőre nyárig kötöttek vele szerződést, miután nem látják, hogy NB I-et vagy NB II-t hoz-e a jövő és milyen anyagi körülményei lesznek a klubnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik