NB I: a kupadöntő előtt a Fradit is megtéveszti a Paks?

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.04.29. 15:31
null
A kupadöntő előtt a bajnokságban is összecsap a Fradi a Pakssal (Fotó: Török Attila)
A közelgő kupadöntő párosításával, Paks–Ferencváros meccsel veszi kezdetét péntek este a labdarúgó NB I 30. fordulója. A nagy kérdés: Bognár György, a hazaiak vezetőedzője a zöld-fehéreket is ugyanúgy megtéveszti-e, ahogy néhány héttel ezelőtt az elődöntőt megelőzően az újpestieket? Akkor ugyanis a tolnaiak elvesztették a bajnokit, majd másfél hét múlva a kupában nyertek… A bajnoki cím már a Fradié, az ezüstért még harcol az egyaránt 49 pontos Kisvárda és Puskás Akadémia. Előbbi a Honvédhoz utazik, utóbbi a Mezőkövesdet fogadja. Ha az alsóházban úgy alakulnak az eredmények, már a hétvégén biztos kieső lehet a Gyirmót és a Horváth Dávid személyében új edzővel kiálló MTK.


A Ferencváros már bajnok, de a második, a harmadik és a negyedik helyért, illetve a kiesés elkerüléséért tovább folytatódik a versenyfutás. Ha a második Kisvárdának és a harmadik Puskás Akadémiának sikerül tízpontosra növelnie előnyét az üldözőkkel szemben, akkor a harmadik helynél hátrébb már nem végezhetnek.

Az alsóházban a 11. Gyirmót és az utolsó MTK is a kiesés szélére sodródott, és mindkettőnek már a hétvégén megpecsételődhet a sorsa. A Gyirmót biztos kieső, ha veszít, a Honvéd és a Debrecen pedig nyer, az MTK pedig akkor, ha veszít, miközben a Honvéd nyer, a Debrecen pedig pontot szerez, vagy döntetlent játszik, miközben a Honvéd és a Debrecen nyer.

Mivel azonos pontszám esetén elsőként a több győzelem, majd utána a gólkülönbség dönt – abban pedig a Honvéd és a Loki is lényegesen jobban áll – , ezért kilencpontos hátránynál a Gyirmótnak és az MTK-nak is már csak minimális matematikai esélye marad az élvonalbeli tagság megőrzésére.

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 30. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

PAKSI FC–FERENCVÁROS


♦ Eddig 32 NB I-es mérkőzést játszott egymással a két csapat, az örökmérleg 5–10–17 a Paks szemszögéből. A ferencvárosiak több mint kétszer annyiszor találtak be a tolnaiaknak, mint fordítva, az összesített gólkülönbség 35–71, a gólátlag három fölött van (3.3).

♦ Az előző tíz egymás elleni bajnokijukon is mindig legalább három gól esett.

♦ A legutóbbi – a Groupama Arénában megrendezett – találkozójukon február 6-án a Paks csaknem ötéves pauza után tudta újra legyőzni az FTC-t (3–0), előtte 13 bajnokin át nyeretlen volt ellene (4 döntetlen, 9 vereség).

♦ A Fradi a legsúlyosabb vereségét a paksiaktól szenvedte el ebben a bajnokságban (0–3), előzőleg 2020 februárjában, Mezőkövesden kapott ki három góllal (0–3).

♦ A tolnai városban lezajlott 15 találkozóból 3 hozott paksi sikert, 3 döntetlent, 9 pedig ferencvárosi győzelmet. A legutóbbi hat vidéki összecsapásukból ötöt megnyert az FTC, 2020 júniusában a kiesés ellen küzdő Paks 0–2-ről a ráadásban brusztolta ki a 2–2-t.

♦ A Ferencvárosnak Bognár György együttese ellen negatív az egyenlege a jelenlegi kiírásban (3–1 és 0–3), ez rajta kívül csak a Puskás Akadémiára igaz még. Utóbbi 2021–2022-ben veretlen maradt a bajnokcsapattal szemben (0–1, 1–1 és 2–2 a fővárosiak szemszögéből).

♦ A párharc különlegessége hogy az NB I leggólerősebb támadósora csap össze a mezőny legjobban záró védelmével. A Paks ugyanis eddig 69-szer talált be (meccsenként 2.38-as átlag), míg a Ferencváros csupán 23 gólt kapott, tehát átlagban még egyet sem (0.79 gól/mérkőzés).

♦ Az FTC már 10 forduló óta óta őrzi veretlenségét a bajnokságban (7 diadal, 3 iksz), korábban a Kisvárdának volt ilyen hosszú sorozata, ám Claudiu Bumbáék 6 döntetlen mellett csak 4-szer tudtak győzni.

♦ A Paks a legutóbbi két bajnokiját megnyerte (4–0 az MTK ellen, majd 3–2 a ZTE otthonában), előtte viszont négy fordulón át nem bírt győzni (2 iksz, 2 vereség).

♦ A tolnai gárda 23 pontjával és 7–2–6-os mutatójával hazai pályán csak a hatodik legjobban teljesítő csapat a mezőnyben. Otthon a Fehérvárral holtversenyben a legkevesebb döntetlent játszotta, mindössze a Debrecen és a Kisvárda ellen.

♦ Az FTC fölényesen vezeti a vendégtabellát: 10 diadal mellett csak az MTK és a Puskás Akadémia ellen ikszelt, illetve Debrecenben és Felcsúton maradt alul. Dibusz Déneséknek az előző 31 idegenbeli
bajnokijukon mindössze ez a két vereségük volt.

♦ Az előző fordulóban Zalaegerszegen triplázó, a paksi gólok 42 százalékát szállító gólkirályjelölt, Ádám Martin öt sárga lap miatt nem szerepelhet. A helyettesítésére esélyes Böde Dániel paksiként 2-szer talált be a Fradinak, 2010-ben és 2012-ben. Ferencvárosi színekben viszont hatszor volt eredményes jelenlegi csapata ellen, így 8 góllal ő a párharc gólkirálya.

SZOMBAT

PUSKÁS AKADÉMIA–MEZŐKÖVESD ZSÓRY

♦ Tizenhatszor kerültek szembe már az NB I-ben, a meccseik felét (8-at) a felcsútiak nyerték meg, 5-ször győztek a kövesdiek, 3 találkozó iksszel végződött.

♦ Nem potyognak sűrűn a gólok ebben a párharcban, hiszen mindössze négy olyan találkozójuk volt, amikor kettőnél több találat esett.

♦ Az előző három összecsapásukat kivétel nélkül a Puskás Akadémia nyerte meg, ezeken mindig két góllal terhelte meg a borsodi csapat hálóját, amelynek a játékosai eközben összesen csupán egy gólt hoztak össze.

♦ A PAFC játékosának, Alexandru Balutának a két csapat legutóbbi öt találkozóján mindig főszerep jutott: négy meccsen gólt szerzett – a legutóbbin kettőt –, így ő a legeredményesebb labdarúgó ebben a párosításban. 2020 decemberében Mezőkövesden nem talált be, akkor már az első félidő lefújása előtt kiállították.

♦ A Puskás Akadémia pályaválasztása mellett 9 meccset játszottak és elsöprő a házigazdák fölénye: 7 alkalommal nyertek a felcsútiak, a mezőkövesdiek csupán egy győzelmet (2018 májusában) és egy döntetlent (2019 novemberében) tudnak felmutatni. A gólkülönbség 15–3 a Fejér megyeiek javára.

♦ Érdekesség, hogy a felcsúti csapat akkor mérte az eddigi legsúlyosabb csapást a borsodiakra (4–0), amikor 2014 tavaszán a Pancho Aréna még nem volt kész és ezért Székesfehérváron fogadta ellenfelét.

♦ Zsinórban az ötödik bajnokiján is ikszelt a Puskás Akadémia, ez a leghosszabb döntetlensorozat a felcsúti csapat élvonalbeli bemutatkozása óta. Azért van ettől hosszabb ilyen széria is a mezőnyben: az Újpest például 2016 őszén Nebojsa Vignjevics edzősködése idején egymás után hat bajnokin ikszelt.

♦ A Kövesdre viszont épp az ellenkezője jellemző, az előző öt bajnokiján egyszer sem végzett döntetlenre (3 diadal, 2 kudarc). Legutóbb március 22-én a ZTE-vel játszott 0–0-t.

♦ A felcsúti gárda 7–2–4-es otthoni mérlegével a 30. forduló előtt csak ötödik a hazai táblázaton, a legutóbbi két meccsén a bajnok FTC-vel (2–2), majd a szintén dobogós Kisvárdával (0–0) remizett.

♦ A matyóföldi együttes házon kívül egy ponttal többet gyűjtött (19), mint otthon (18), látogatóként aratott hat győzelménél csak az FTC szerzett többet, tízet.

♦ A vendégtabellán harmadik Mezőkövesd legutóbbi hat idegenbeli mérkőzéséből ötön legalább három gól esett.

♦ Hornyák Zsolt, a hazaiak és Supka Attila a vendég matyóföldiek mestere eddig négyszer meccselt egymással és utóbbi még nyeretlen a felvidéki szakemberrel szemben (1 iksz, 3 vereség). Supkának a Puskás elleni tíz meccséből csak egy győzelme van, még 2019 februárjából, amikor a Bp. Honvéddal 2–1-re verte a Radoki János vezette felcsúti csapatot.

BP. HONVÉD–KISVÁRDA MASTER GOOD

♦ Ez lesz a 12. találkozójuk az élvonalban, az örökmérleg a vendégek jelentős fölényét mutatja: 3-szor nyertek a kispestiek, 2 döntetlen és 6 kisvárdai siker mellett.

♦ Az első két összecsapásukon nagy különbséggel maradt alul a Várda (0–4 és 0–3): a 2018. július 29-én, a régi Bozsik Stadionban elszenvedett négygólos fiaskó holtversenyben máig a szabolcsi csapat legsúlyosabb veresége az NB I-ben. Már csak Hej Viktor és Bohdan Melnik az, aki akkor és a múlt vasárnapi, DVSC elleni győztes csapatban is szerephez jutott. (Ugyancsak 4–0-s csapást még 2018 nyarán a Videoton mért a kelet-magyarországi együttesre).

♦ Ebben a bajnokságban mindkét csapat úgy hozta a hazai meccsét, hogy előtte még az ellenfél vezetett. A Honvéd a Bozsik Arénában Zinédine Machach 92. percben elért emlékezetes szabadrúgásával nyert 2–1-re, a visszavágón pedig Bumba és Melnik találatával három percen belül fordított 3–2-re a Várda.

♦ Négy forduló óta nem tudott győzni a kispesti csapat és közben mindössze két pontot kapart össze. Ilyen rosszul rajta kívül csak a kiesésre álló Gyirmót és MTK szerepelt ebben az időszakban.

♦ Négymeccses nyeretlenségének vetett véget legutóbb a Kisvárda a Debrecen legyőzésével, az előző tíz forduló alatt begyűjtött 11 pontjával azonban csak 9. a formatáblázaton.

♦ A kispestieknek a Ferencvárostól egy utolsó pillanatokban bekapott góllal elszenvedett vereséggel már enyhén negatív az otthoni mérlege (5 diadal, 3 iksz, 6 vereség), és a hazai táblázaton is csak három csapatot előznek meg a mezőnyből.

DEBRECENI VSC–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ A mostani mezőny két legtöbb élvonalbeli mérkőzéssel rendelkező vidéki gárdája csap össze ebben a párosításban. Ez lesz a 83. találkozójuk, az utóbbi évek fehérvári dominanciája ellenére az örökmérleg csak enyhe vendégfölényt mutat: 31-szer nyert a DVSC, 34-szer a Vidi, 17-szer pedig ikszeltek.

♦ A Loki több mint hétéves nyeretlenségének vetett véget februárban azzal, hogy Székesfehérváron 2–1-re nyerni tudott a korábbi Vidi-edző Joan Carrillo dirigálásával. Előtte 15-ször győztek a Fejér megyeiek és mindössze két találkozó hozott ikszet.

♦ Debrecenben ez lesz a 40. élvonalbeli összecsapásuk volt, 22-szer nyert a Loki, 8-szor a Vidi és 9 találkozó lett döntetlen, köztük a legutóbbi kettő.

♦ A DVSC 2004 márciusa és 2013 szeptembere között sorozatban 11 bajnokin küldte haza vereséggel a Vidit, azóta azonban a pályaválasztóként lejátszott kilenc tétmeccsen – hét bajnoki, egy Magyar Kupa és egy Ligakupa – képtelen nyerni ellene (2 döntetlen, 7 vereség). Legutóbb, tavaly októberben már nagyon közel volt hozzá, hogy megtörje a rossz szériát, ám Kenan Kodro 95. percben belőtt tizenegyesével végül egyenlített a Fehérvár (1–1).

♦ Az előző négy bajnokijából csak egyet nyert meg a Loki, de épp a legfontosabbat, a Gyirmót ellenit (3–1). A többi három meccsen viszont be sem talált ellenfeleinek, ilyen rossz periódusa nem volt még a mostani szezonban. Közben csupán a ZTE ellen gyűjtött be egy pontot (0–0).

♦ A klubtörténelmi hetes vereségsorozat után az előző öt találkozóján már nem kapott ki a Fehérvár (3 győzelem, 2 döntetlen), igaz, legutóbb a Puskás Akadémia ellen is a 95. percben mentett pontot, és ezzel az FTC mögött második az ötmeccses formatabellán.

♦ Továbbra is hullámzóan szerepel odahaza a Debrecen, az előző három meccsén mindenféle kimenetel egyszer fordult elő vele. Összességében az enyhén pozitív mérlegével (5 siker, 5 iksz, 4 vereség) csak a középmezőny második felében bukkan fel a hazai tabellán.

♦ Az előző három idegenbeli bajnokiján 7 pontot gyűjtött a Vidi (2 diadal, 1 iksz) – igaz, a két kiesőjelölt és a Mezőkövesd jutott neki ellenfélül ebben a periódusban.

♦ A Kisvárda a legutóbbi nyolc házon kívüli találkozójából hatot megúszott kapott gól nélkül, viszont az előző hét idegenbeli bajnokiján nem tudott győzni (5 iksz, 2 vereség), és közben ötször még gólt sem szerzett. Erős Gábor együttese vendégként legutóbb tavaly december közepén, Mezőkövesden nyert.

VASÁRNAP

ZALAEGERSZEGI TE FC–MTK BUDAPEST

♦ Éppen 75-ször mérték össze eddig az erejüket a legfelső osztályban, a fővárosiak fölénye az utóbbi években egyre csökkent, az örökmérleg így most 28 zalaegerszegi siker, 15 döntetlen és 32 MTK-diadal.

♦ A legutóbbi 11 összecsapásukból 9-et a zalaiak nyertek meg és csak kettőt az MTK. Az egyiket 2009 augusztusában Balogh Béla góljával 1–0-ra, a második tavaly márciusban 3–0-ra. Utóbbi egy edzőbuktató diadal volt, hiszen Zalaegerszegen ezután köszönték meg Boér Gábor munkáját. A most zajló bajnokságban az MTK még gólt sem tudott lőni, vagy fejelni a ZTE-nek, mindkétszer 2–0-ra veszített a fővárosi csapat.

♦ Párját ritkító sorozatban van egymás ellen a két csapat: az előző 30 élvonalbeli találkozójuk közül ugyanis egyik sem zárult döntetlennel, ezalatt az egerszegiek 16, a Hungária körútiak 14 győzelmet tudnak felmutatni.

♦ A párosítás legutóbbi első osztályú bajnoki döntetlenje több mint 21 éve, 2000. augusztus 27-én született (0–0 a Hungária körúton). Azóta még egy tétmeccsükön ikszeltek: 2011 márciusában a Magyar Kupa negyeddöntőjében, az a meccs szintén 0–0 lett a fővárosban, majd a visszavágót 2–1-re az egerszegiek nyerték meg.

♦ A zalaiak pályaválasztása mellett eddig 37 találkozójuk volt az NB I-ben. A hazaiak hattal több győzelmet arattak, mint a vendégek, így a mérleg a ZTE szemszögéből 18–7–12.

♦ Egerszegen még nem ikszeltek ebben az évezredben: a legutóbbi döntetlenjük 1999. október 29-én volt, és akkor sem esett gól a 90 perc alatt.

♦ Egymás után két bajnokit bukott el a Zalaegerszeg, ez harmadszor esik meg vele ebben a bajnokságban. A korábban 642 percig jól záró védelme most két meccs alatt hét gólt szedett be. Tavaly októberben még ennél is rosszabbul működött a zalaiak hátsó alakzata, hiszen Kisvárdán ötöt, majd Fehérváron három gólt kapott – miközben a csatárai egyszer sem találtak be.

♦ Miután az öt forduló óta nyeretlen (2 iksz, 3 kudarc), sereghajtó MTK zsinórban második meccsén kapott ki 4–0-ra – előbb Pakson, majd otthon a Mezőkövesdtől – menesztették Márton Gábor vezetőedzőt, Polyák Balázs sportigazgató pedig önként mondott le. A szakmai irányítást az idény végéig megbízottként a 37 éves Horváth Dávid vette át, aki eddig a Hungária körútiak U19-es csapatatánál dolgozott, és amely nyolcpontos előnnyel vezeti a korosztályos bajnokságot. Horváth a 2017–2018-as idényben a Monorral veretlenül jutott fel az NB III-ból a másodosztályba, ott azonban utolsóként zárt és kiesett. Játékosként 2005 és 2006 között négy NB I-es mérkőzésen kapott szerepet a Ferencvárosban.

♦ A ZTE négymeccses otthoni veretlenségi szériája szakadt meg legutóbb a Pakstól elszenvedett 3–2-es vereséggel. Molnár Balázs együttese 6–4–5-ös mérleggel, 22–22-es gólkülönbséggel a középmezőnyben áll a hazai tabellán.

♦ Az MTK minden mutatóban a mezőny végén van az idegenbeli teljesítménye alapján. Mindössze kétszer nyert – Újpesten és Felcsúton –, csak 10 gólt szerzett, viszont 27-et kapott és összesen csupán 10 pontot kapart össze. Ráadásul a legutóbbi két fellépésén gólképtelennek bizonyult.

♦ Legalább három gól esett a zalaiak előző három bajnokiján.

NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2021–2022-ES IDÉNY KÖZBEN
2021. október 4.MezőkövesdPintér Attila helyett Supka Attila
2021. október 4.MTK
Giovanni Costantino helyett Teodoru Vaszilisz (megbízott vezetőedzőként)
2021. október 28.DebrecenHuszti Szabolcs és Toldi Gábor helyett Jeremiás Gergő (megbízott vezetőedzőként)
2021. november 8.Debrecen
Jeremiás Gergő helyett Joan Carrillo
2021. november 10.KisvárdaJoao Janeiro helyett Erős Gábor (megbízott vezetőedzőként)
2021. november 12.MTKTeodoru Vaszilisz helyett Márton Gábor
2021. december 13.FTC
Peter Stöger helyett Máté Csaba (megbízott vezetőedzőként), majd december 20-tólSztanyiszlav Csercseszov
2021. december 31.Újpest
Michael Oenning helyettVíg Péter (ideiglenesen), majd 2022. január 13-tól Milos Kruscsics
2022. január 30.
Budapest Honvéd
Horváth Ferenc helyett Nebojsa Vignjevics
2022. február 16.Mol FehérvárSzabics Imre helyett Michael Boris
2022. március 25.ZalaegerszegWaltner Róbert helyett Molnár Balázs (megbízott vezetőedzőként)
2022. április 23.MTK
Márton Gábor helyett Horváth Dávid (megbízott vezetőedzőként)


ÚJPEST FC–GYIRMÓT FC GYŐR


♦ Ötször mérték össze az erejüket, és a párharc teljesen kiegyenlített: 2 újpesti győzelem, 1 döntetlen, 2 gyirmóti siker. A gólkülönbség 8–8.

♦ Ebben a bajnokságban mind a kétszer Csertői Aurél együttese nyert, a Megyeri úton 3–1-re, az Alcufer Stadionban 1–0-ra.

♦ A lila-fehérek pályaválasztása mellett mind a három kimenetel egyszer fordult elő: az egyetlen újpesti siker 2016 augusztusában a régi Illovszky-stadionban jött össze (3–1), 2017 áprilisában egy fordulatos 2–2-t játszottak, tavaly októberben pedig 3–1-re a kisalföldi gárda nyert.

♦ A derbin véget ért az Újpest hármas győzelmi sorozata, de az előző kilenc bajnokijából így is hetet megnyert és csak kettőt vesztett el. Milos Kruscsics együttese a legutóbbi kilenc fordulóban ugyanúgy 21 pontot szerzett, mint az FTC.

♦ A bennmaradásra egyre kisebb esélyű Gyirmót jelenleg a leghosszabb ideje nyeretlen csapat az NB I-ben. Tíz fordulóval ezelőtt, Pakson tudott diadalmaskodni, azóta 4 döntetlen és 5 vereség az egyenlege.

♦ A legutóbbi öt Megyeri úti találkozójából négyet megnyert és csak a Honvéd ellen vesztett az Újpest, amely összességében 7–3–5-ös mutatóval rendelkezik a hazai tabellán, ennél jobbat csak három csapat tud felmutatni a 29. forduló után.

♦ Az előző három házon kívüli NB I-es meccsét kivétel nélkül úgy bukta el a Gyirmót, hogy mindig már a félidőben is vesztésre állt. Érdekes módon legutóbb, február 26-án épp a bajnok Ferencváros otthonában tudott pontot szerezni (1–1). A teljes idénybeli 4–2–8-as idegenbeli mérlegével egyedül az MTK-t múlja felül a mezőnyből.

♦ A Gyirmót bajnokijain az első gól mindig meghatározó volt ebben a bajnokságban. Ha Csertői Aurél csapata jutott előnyhöz, akkor még sohasem vesztett (6 diadal, 4 remi), ha hátrányba került, akkor viszont egyszer sem tudott győzni (3 döntetlen, 14 vereség).

NB I, 2021–2022, 30. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Április 29., péntek
20.00: Paksi FC–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport)
Paks, Paksi FC Stadion
Berke Balázs
Április 30., szombat
14.45: Puskás Akadémia FC–Mezőkövesd Zsóry FC (Tv: M4 Sport)
Felcsút, Pancho ArénaErdős József
17.00: Budapest Honvéd–Kisvárda Master Good (Tv: M4 Sport+) Budapest, Bozsik Aréna
Pintér Csaba
19.30: DVSC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
Debrecen, Nagyerdei StadionVad II István
Május 1., vasárnap
14.30: ZTE FC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)
Zalaegerszeg, ZTE Aréna
17.00: Újpest FC–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 29 19 5 5 51–23 +28 62
2. Kisvárda 29 13 10 6 44–31 +13 49
3. Puskás Akadémia 29 13 10 6 38–30 +8 49
4. Paksi FC 29 12 5 12 69–55 +14 41
5. Mol Fehérvár 29 11 7 11 40–40 0 40
6. Újpest FC 29 11 6 12 43–41 +2 39
7. Zalaegerszegi TE 29 10 9 10 38–47 –9 39
8. Mezőkövesd 29 10 7 12 34–42 –8 37
9. Debreceni VSC 29 9 8 12 43–45 –2 35
10. Budapest Honvéd 29 9 6 14 45–47 –2 33
11. Gyirmót FC Győr 29 6 9 14 27–42 –15 27
12. MTK Budapest29 6 81519–48–2926

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik