MLSZ: 120 éve alapították a Magyar Labdarúgók Szövetségét

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2021.01.19. 11:33
null
120 éves a Magyar Labdarúgó-szövetség (Fotó: Tumbász Hédi)
1901-ben ezen a napon, azaz január 19-én a magyar futballélet vezetői megalapították a Magyar Labdarúgók Szövetségét.

 

A Nemzeti Sport a BUDAPESTI FUTBALLMESÉK című sorozat keretében emlékezett meg az MLSZ megalapításáról. A kisfilm magyar és angol nyelvű bevezetővel, illetve angol felirattal megtekinthető az alábbi linkeken.
Videó: Petőfi Sándor ott jelentkezett honvédnak, ahol később az MLSZ született
Video: Sándor Petőfi, Hungarian poet and revolutionary, joined the forces where MLSZ was born later

Az MLSZ első elnöke az ismert író-filozófus, Jász Géza lett, majd azonnal kiírták az első bajnokságot – kezdődik az mlsz.hu megemlékezése.

A Magyar Labdarúgók Szövetsége 120 évvel ezelőtt, 1901. január 19-én Budapesten, az Akadémia utca 1. szám alatti István Főherceg Szálló különtermében alakult meg 13 klub és a Versenypálya-szövetség részvételével. Az alapító egyesületek a következők voltak: BAK, BEAC, BSC, BTC, Budai Ganzgyár, Ganz Vagongyár, 33 FC, MAC, MFC, MUE, Műegyetemi FC, Postás és az FTC. A labdarúgás hajnalán jártunk ekkor, az MLSZ a kontinentális Európában mindössze a kilencedik futballszövetség volt, míg Európán kívül ebben az időszakban csak elvétve, egy-két országban működött hivatalos nemzeti labdarúgó-szövetség.

„Büszkék lehetünk arra, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség egyike volt a kontinens és a világ első futballszövetségeinek, ezért megalakulása nemcsak számunkra jelentős sporttörténelmi esemény”
– mondta Csányi Sándor, az MLSZ 2010 óta regnáló elnöke.

Az mlsz.hu teljes cikkét ide kattintva elolvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik