MK: Iváncsa, Budafok, Misleny, Dunaszekcső – kupacsodák nyomában

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.10.20. 12:54
null
A Fejér megyei Iváncsán elbukott a címvédő Ferencváros a Magyar Kupában (Fotó: Árvai Károly)
A szerdai, iváncsai kupacsoda (Iváncsa–Ferencváros hosszabbítás után 3–2) apropóján összegyűjtöttük az elmúlt tíz év legnagyobb meglepetéseit a Magyar Kupában, illetve felelevenítünk néhány szenzációs győzelmet a régmúltból is.

A Magyar Kupa jelenlegi kiírásában a Ferencvárost búcsúztató Iváncsa mellett még két NB III-as gárda jutott be a legjobb 32 közé, az ESMTK és a Monor. Utóbbi azért lehet meglepő, mert a monoriak az NB III-ban 11 forduló alatt tíz vereséget szenvedtek és csak 16. helyen állnak a csoportjukban, a kupában viszont szerencséjük volt, mert eddig még ne kaptak magasabb osztályban szereplő ellenfelet, így tovább tudtak eljutni, mint a Fradi vagy a Puskás Akadémiával szemben búcsúzó Mol Fehérvár.

Az előző évad két meglepetéscsapata az akkor NB III-asként negyeddöntőbe jutó Kazincbarcika és a másodosztályúként elődöntőt játszó ETO FC volt. A győriek két élvonalbeli gárdát is kivertek, a Puskás Akadémiát és a Mol Fehérvárt, végül a végső győztes Fradi állította meg őket.

A 2019–2020-as idény nagy meglepetését az NB II-ben bennmaradásért küzdő Békéscsaba szerezte szurkolóinak: az Iváncsához hasonlóan az abban az évadban is az Európa-liga csoportkörében szerepelt Ferencváros ellen a legjobb 32 között nyert 2–0-ra és jutott tovább az Előre.

2018–2019-ben NB II-es csapatként a Soroksár került a négy közé, miután akkor még kétmeccses párharcban 2–2-re végzett (két 1–1 után) a Puskás Akadémiával a negyeddöntőben, és 11-esekkel 5–4-re győzött. Ekkor, illetve ezt megelőzően a kétmeccses párharcokban az alacsonyabb osztályú csapatoknak már jóval nehezebb dolga volt a Magyar Kupában.

A 2016–2017-es idényben azonban így is sikerült négy közé jutnia a Prukner László irányította, NB III-as Budafoknak, amely a 32 között, akkor még egy meccsen nagy meglepetésre 2–1-re legyőzte a Videotont , majd már kétmeccses párharcban az Érdet és az NB II-es Sopront is kiejtette, a végállomást a Ferencváros elleni elődöntő jelentette, melyet 12–2-es összesítésben nyert meg a végül kupát is elhódító Fradi.

A VIDEÓÉRT KATT A KÉPRE!
A VIDEÓÉRT KATT A KÉPRE!

Egy évvel korábban szintén NB III-asként a baranyai Kozármisleny az NB I negyedét végigverte: a Puskás Akadémiét és a DVTK-t még egy meccsen győzte le (1–0-ra és 2–0-ra), majd a nyolcaddöntőben a Marco Rossi vezette Honvédot már oda-vissza megverte 2–1-re, végül a negyeddöntőben a Békéscsabával szemben vérzett el.

MK-NYOLCADDÖNTŐ, 2015: KOZÁRMISLENY–HONVÉD 2–1

2014-ben még meglepetést jelentett, hogy az akkor NB III-as Kisvárda a megyei rivális, élvonalbeli Nyíregyházát is kiejtve negyeddöntőbe jutott. A Kisvárda 2017-ben NB II-esként is bemutatott egy bravúrt, akkor a Fradit verte ki a 32 közé jutásért 1–0-val. Tíz éve, 2012–2013-ban pedig a Létavértes mutatott be harmadosztályú csapatként nagy menetelést, a nyolc közé jutva (az élvonalbeli gárdák közül a Pápát búcsúztatta).

A Ferencvárossal nem tegnap fordult elő először, hogy másodosztályúnál alacsonyabban rangsorolt csapattól vereséget szenvedett a Magyar Kupában. A legutóbbi emlékezetes példa (az FTC II kupameccseit nem nézve) az 1996-os, a Baranya megyei I. osztályban szereplő Dunaszekcső elleni 1–0-s vereség volt (az volt Varga Zoltán első veresége a Ferencváros vezetőedzőjeként), akkor azonban nem esett ki az egy évvel korábban még BL-csoportkörös Fradi, mert volt visszavágó, amelyet 7–0-ra megnyertek Lisztes Krisztiánék, így bejutottak a nyolcaddöntőbe. A dunaszekcsői mérkőzést néhány éve, a Hátsó füves sorozatunkban a főszereplők is felelevenítették.

1965-ben viszont a szintén a megyei I. osztályú Zalaegerszegi Építők 2:1-gyel ki is ejtette a tartalékosan felálló Ferencvárost. Amely 1941-ben az amatőr, negyedosztályú Gázgyártól kapott ki 3:2-re a kupában, ami akkor ugyancsak a kiesését jelentette, és a meccs szünetében lemondott csapatkapitányi tisztségéről az FTC legendája, Sárosi György.

Emlékezetes ferencvárosi vereségek a Magyar Kupában – második vonalnál alacsonyabb osztályú csapatok ellen
Emlékezetes ferencvárosi vereségek a Magyar Kupában – második vonalnál alacsonyabb osztályú csapatok ellen

MOL MAGYAR KUPA
4. FORDULÓ, A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT

IVÁNCSA KSE (NB III)–FERENCVÁROSI TC 3–2
(1–2, 2–2, 3–2)
Iváncsa, 1000
néző.Vezette:Derdák M. (Buzás, Huszár)
Iváncsa:
Varga Á. – Aradi, Barta, Cseszneki, Horváth Bence (Pribék, 72.) – Kercsó, Kovács S. (Vámosi R., 117.), Nyilas B., Petrezselyem (Jova B., 84.) – Suszter (Fehér I., 100.), Vellejos (Maka, a szünetben).Vezetőedző:Tóth András
Ferencváros:Bogdán – Botka (Wingo, 66.), S. Mmaee, Thelander (Pászka, 106.), Knoester – Besic (Vécsei, 57.), Laidouni – Zachariassen (Marquinhos, 78.), Mercier (Gojak, 57.), A. Traoré – R. Mmaee.Vezetőedző:Sztanyiszlav Csercseszov

Gólszerző:Suszter (7.), Aradi (55.), Kercsó (96.), ill. Zachariassen (4.), R. Mmaee (19.)

MOL MAGYAR KUPA
4. FORDULÓ (a legjobb 16 közé jutásért)
OKTÓBER 18.
Nyíregyháza Spartacus FC (NB II)–Vasas FC 1–2
ETO FC Győr (NB II)–Kecskeméti TE 1–0

OKTÓBER 19.
Iváncsa KSE (NB III)
–Ferencvárosi TC 3–2
Credobus Mosonmagyaróvár (NB II)–Kisvárda 0–3
BTE Felsőzsolca (Borsod-Abaúj-Zemplén I.)–MTK Budapest (NB II) 0–6
Budafoki MTE (NB II)–Szeged-Csanád Grosics Akadémia (NB II) 1–0
ESMTK (NB III)–BFC Siófok (NB II) 3–1
Nagyatádi FC (Somogy I.)–Monor (NB III) 0–3
DEAC (NB III)–Debreceni VSC 0–4
FC Nagykanizsa (NB III)–Békéscsaba 1912 Előre (NB II) 1–4

Nyergesújfalu SE (Komárom-Esztergom I.)–Mezőkövesd 1–4
Balatonfüredi FC (NB III)–Paksi FC 0–3

FC Ajka (NB II)–Újpest FC 1–3
Szombathelyi Haladás (NB II)–Budapest Honvéd 0–2
Kolorcity Kazincbarcika SC (NB II)–Zalaegerszegi TE FC 0–2

Mol Fehérvár FC–Puskás Akadémia FC 0–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik