Mezeket fel! – Bodnár Zalán jegyzete

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.10.16. 23:41

Két borzasztóan idegesítő jelenség kezd elharapózni az utóbbi években a hazai futballstadionok lelátóin is. Az egyik, amikor – főleg gyerekek vagy tinicsajok – kiírják egy táblára, hogy valamelyik játékosnak szeretnék megkapni a mezét. Eleinte még jópofa volt ez a rajongásból fakadó kunyerálás, de már szörnyen közhelyes. A másik az, amikor rossz passzban lévő nagycsapatok elkeseredett vezérszurkolói követelik egy újabb vesztes meccs után, hogy a saját csapatuk játékosai vegyék le a mezt, mondván, hogy nem méltók rá. Az alapvetően az olasz futballkultúrában honos eljárást láthattuk nemrég az Újpest–Fradi (0–6) után is.

A legbizarrabb az, amikor a kettő együtt van jelen egyazon mérkőzésen. Mint a szombati Vasas–Mol Fehérvár mérkőzésen, a hazai szektorban kérte egy táblán két fiatal, Vasas-mezben lévő fiú, hogy Fiola Attila adja nekik a mezét. Feltehetően nem az ellenfél labdarúgóját látták benne, hanem a válogatott sztárját, a vb-címvédő Franciaország elleni budapesti Eb-meccs hősét. Ők nem kapták meg, de azok sem, akik abszurd módon a lefújás után követelték ugyanezt. Vagyis a Fehérvár-ultrák, akik csöppet sem rajongásból akarták levetetni vele és csapattársaival, hanem a fent taglalt okból, hogy szerintük szégyent hoznak a dresszre.

Nyilván joggal voltak dühösek az ismét gyenge teljesítményt nyújtó csapatukra a mezlevételen már láthatóan az első percekben túleső, az októberi estében is végig félmeztelenül drukkoló vendégszurkolók, de Fiola Attila becsületére legyen mondva, hogy a lefújás után a szitoközönben is arra sarkallta társait, menjenek megköszönni a szurkolóknak a biztatást, maga ment az élen csapatkapitányként. De nem kértek belőle és a magyarázkodásából, inkább lelocsolták sörrel és mindennel, ami a kezük ügyébe akadt. Nagyon nem volt szívet melengető a jelenetsor. Magam legalábbis úgy gondolom, hogy ha meg is érdemel minden kritikát a rossz futballjáért a Fehérvár (bár az akarat hiányát ezúttal sem fedeztem fel a fehérvári játékosokon), – akkor se vetessék le a mezt a csapatkapitánnyal és ne locsolják le sörrel a franciák elleni nemzeti hőst félmeztelen félrészegek!

A múlt héten Budu Zivzivadze éppenséggel levette a Fehérvár-mezt kérés nélkül is, akkor meg az volt a baj. Igaz, felvette helyette az Újpestét...

Szóval a tanácsom a kéregetőknek, a dühös szurkolóknak és a provokátoroknak is ugyanaz: legjobb, ha mindenki magán tartja szépen a mezét.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik