Lesz-e sorozatban negyedszer is Fradi-négyes a DVTK kapujában?

Vágólapra másolva!
2019.03.02. 09:08
null
A Fradi a DVTK 4–1-es legyőzésével kezdte a jelenlegi idényt (Fotó: Török Attila)
Két teljes kör lement a 2018–2019-es NB I-es idényből, jön a harmadik, tehát már csak tizenegy forduló van hátra. A bajnoki címért harcoló Ferencváros és Mol Vidi FC ismét otthon szerepel, előbbi a DVTK-val, utóbbi a Kisvárdával csap össze – mindkét vendéggárdának égető szüksége lenne pontra, pontokra. A játéknap legnagyobb hagyományú összecsapása az Újpest FC és az MTK presztízsmérkőzése.

 

PUSKÁS AKADÉMIA–DEBRECENI VSC

♦ Eddig 12 NB I-es mérkőzést vívtak, a Puskás Akadémia még nem tudta legyőzni a DVSC-t. A mérleg 8 debreceni siker és 4 döntetlen. A felcsútiak pályaválasztása mellett ötször találkoztak, a PAFC az ötből négyszer gólt sem szerzett, a meccsenkénti egyes gólátlag nem valami szívderítő.

♦ A Puskás Akadémia hazai mérlege az 5. legjobb a mezőnyben, 6 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, nála csak az Újpest kapott kevesebb gólt saját pályáján. A PAFC 24 pontjából 20-at a Pancho Arénában szerzett meg, egyetlen más csapatnál sincs ekkora kontraszt a hazai és az idegenbeli teljesítmény között. A DVSC idegenbeli mutatója 3 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség.

♦ A PAFC elveszítette a legutóbbi három mérkőzését – Radoki János együttese az egyetlen az NB I-ben, amely a legutóbbi három fordulóban nem tudott pontot szerezni, nem csoda, hogy megint veszélyes helyzetbe sodródott.

♦ A Puskás Akadémia egymás után három bajnokit már többször is elveszített, egymás után négyet azonban rövid NB I-es története során csupán egyszer, 2014 tavaszán (Videoton 1–3, Győri ETO 0–1, MTK 1–2, DVSC 0–1).

♦ A DVSC ebben a bajnoki idényben csak akkor tudott idegenben nyerni, ha nem kapott gólt.

♦ A Puskás Akadémia az előző kilenc hazai meccséből csak egyet veszített el – a legutóbbi, Újpest elleni találkozót.

ÚJPEST FC–MTK BUDAPEST

♦ 1905 óta vívnak egymással élvonalbeli bajnokikat, a mostani lesz a 217. (1916-ban az újpestiek ki nem állása miatt volt egy le nem játszott mérkőzésük is, amelynek két pontját az MTK-nak írták jóvá – ezt a meccset nem szokás beleszámítani az örökmérlegbe). Az eddigi 216 lejátszott találkozón a mérleg: 82 újpesti siker, 53 döntetlen, 81 MTK-győzelem.

♦ Az MTK dominanciája miatt nem meglepő, hogy az Újpest 1920-ig alig-alig nyert meccset a kék-fehérek ellen, később viszont a mumus szerepét vette fel: 1929 és 1935 között például az MTK egyszer sem tudta legyőzni bajnokin az Újpestet. A mérleget a lilák a hetvenes években erőteljesen elkezdték maguk felé „nyomni”, 1970 és 1984 között 28 bajnokiból az MTK csak kettőt tudott megnyerni, és volt egy tízes vereségszériája is.

♦ Az utóbbi években az MTK-nak ment jobban: a kék-fehérek veretlenek maradtak az Újpest elleni legutóbbi nyolc mérkőzésükön (4 győzelem, 4 döntetlen) és megnyerték a legutóbbi hármat. Az MTK-nak az 1910-es évek óta nem volt ilyen hosszú veretlenségi sorozata az Újpesttel szemben!

♦ Az Újpest hazai mérlege 6 győzelem, 4 döntetlen, 1 vereség, a harmadik legjobb az NB I-ben. Nebojsa Vignjevics csapata csupán öt gólt kapott vendéglátóként – messze a legkevesebbet a mezőnyből. Az MTK idegenben több pontot szerzett eddig, mint otthon, vendégként a kék-fehéreké a harmadik legjobb mutató: 5 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség. Az MTK-nál csak a Vidi szerzett több gólt vendégként ebben a bajnokságban.

♦ Az Újpest mérkőzésein esik a legkevesebb gól a bajnokságban (1.95), az MTK mérkőzésein pedig a legtöbb (3.05). Csak az Újpestnek van 2 alatt a meccsenkénti gólátlaga, és csak az MTK haladja meg a hármas átlagot.

♦ Az MTK az előző tíz bajnokijából csupán egyszer tudta megőrizni kapuja érintetlenségét.

♦ Jelenleg az Újpesté a leghosszabb élő veretlenségi sorozat az NB I-ben, az előző nyolc bajnokiján nem talált legyőzőre (3 győzelem, 5 döntetlen). Hazai pályán a lilák tízmérkőzéses veretlenségi szériában vannak, legutóbb (a bajnoki nyitányon) pont az MTK verte meg őket (0–2).

♦ Ebben a bajnokságban az MTK volt az egyetlen vendégcsapat, amely egynél több gólt tudott szerezni Újpesten.

BP. HONVÉD–SZOMBATHELYI HALADÁS

♦ 125 élvonalbeli mérkőzés után óriási a Honvéd fölénye: 77 mérkőzést nyert meg 28 döntetlen és 20 vereség mellett.

♦ A Haladás 64 kísérletből csupán ötször tudott győzni a kispestiekvendégeként. A szombathelyiek 1958 novembere és 2008 októbere között egyszer sem diadalmaskodott a Honvéd otthonában, kevés hasonló széria lehet az NB I történetében – arról nem is beszélve, hogy 1962 és 1992 között minden látogatás Hali-vereséggel zárult. A két csapat legutóbbi négy mérkőzését a fővárosiak nyerték meg.

♦ A 2011–2012-es idényig kell visszalapoznunk, hogy 22 forduló után rosszabbul álló együttest találjunk, mint a mostani Haladás, amely 10 ponttal, a biztonságot jelentő helyektől 14 ponttal lemaradva szerénykedik a tabella legalján. Akkor a vasiak nagy riválisa, a ZTE 8 ponttal állt 22 kört követően.

♦ A Haladás nyolcmérkőzéses nyeretlenségi sorozatban van, ez messze a leghosszabb rossz széria a mezőnyben.

♦ A Honvédnál csak a Ferencváros szerzett több pontot hazai környezetben ebben az idényben, a kispestiek mutatója 7 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség. A Haladás az egyedüli nyeretlen vendégként, idegenbeli mérlege 0–2–9, s a legkevesebb gólt szereztea mezőnyből – ráadásul a legtöbbet kapta.

♦ A két csapat közötti legutóbbi három bajnokin volt kiállítás – és mindig Haladás-játékosnak mutatták fel a piros lapot. Bosnjak Predrag, Priskin Tamás és Halmosi Péter volt a három szombathelyi kiállított.

♦ A Honvéd 26 bajnoki góljából 16-ot Holender Filip és Danilo szerzett ebben az idényben. A kispestiek csak akkor tudtak győzni, ha Holender és Danilo közül valaki a kapuba talált. Érdekes, hogy a mostani bajnokságban még nem volt olyan mérkőzés, amelyiken Holender és Danilo is betalált volna – vagy az egyik viszi a stafétát, vagy a másik.

Holender és Danilo igen szépen átvette a Davide Lanzafame, Eppel Márton duó örökségét, holott ez nem volt könnyű feladat: Lanzafame és Eppel az előző évadban 32, a 2016–2017-es kiírásban pedig 27 gólt szállított a kispestieknek. Ennyire eredményesek aligha lesznek az utódok, de a 20 találatot szinte biztosan, a 25-öt pedig jó eséllyel elérik. Mindkét Honvéd-támadónak 4-4 „meccsnyerő” gólja van, ezzel – a ferencvárosi Böde Dániellel holtversenyben – vezetik a vonatkozó NB I-es rangsort.

DANILO ÉS HOLENDER SZEREPE A HONVÉD GYŐZELMEIBEN
Haladás 3–2. G: Danilo
Kisvárda 4–0. G: Danilo
Paks 1–0. G: Danilo
Mezőkövesd 1–0. G: Holender
DVSC 3–0. G: Danilo (2)
DVTK 1–0. G: Holender
Haladás 1–0. G: Danilo
Kisvárda 3–0. G: Holender (2)
Puskás Akadémia 2–1. G: Holender (2)
MTK 2–1. G: Holender

MOL VIDI FC–KISVÁRDA

♦ Eddigi két élvonalbeli mérkőzésükből egyet simán, 4–0-ra megnyert a Vidi, egy pedig 2–2-re végződött.

♦ A Vidi pályaválasztóként már 13 pontot elhullajtott, hazai mérlege 6 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség – ez a 6. legjobb mutató. A Kisvárda idegenbeli egyenlege 2 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség, ez a 9. helyre rangsorolja az abszolút újoncot. A Kisvárdánál csak a Honvéd és a Haladás szerzett kevesebb gólt vendégként a 2018–2019-es idényben.

♦ Remek formába lendült a Kisvárda, hetes veretlenségi sorozatánál csak az Újpest van jobb szériában az NB I csapatai közül. A várdaiak 15 forduló után 9 ponttal álltak, 22 után pedig 24-nél tartanak – igaz, még mindig kieső helyen találhatók.

♦ A Kisvárda veretlen a legutóbbi három idegenbeli bajnokiján, hasonló sorozata még nem volt rövidke NB I-es történelme során.

♦ A Vidi a legutóbbi 11 bajnokiján nem játszott döntetlent, hétszer győzött, négyszer kikapott.

MEZŐKÖVESD–PAKSI FC

♦ Tíz élvonalbeli összecsapás után az örökmérleg 3–3–4, minimálisan a Paks irányába billen.

♦ A Mezőkövesd pályaválasztásával lejátszott meccseken potyogtak eddig a gólok: mind a hat találkozón vagy négy vagy öt esett, az átlag 4.5. A két csapat egyébként sem játszott még olyan NB I-es mérkőzést egymással, melyen kettőnél kevesebb gól született volna.

♦ A Mezőkövesd hazai mérlege 5 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség; a Paksé idegenben 2 győzelem, 6 döntetlen, 3 vereség. A tolnaiaknál egy alakulat sem játszott több vendégdöntetlent ebben a bajnokságban.

♦ A Paks még veretlen a tavaszi szezonban, kétszer győzött, kétszer ikszelt.

♦ A Mezőkövesd legutóbbi hat bajnokija mindegyikén kapott gólt, összesen tizenkettőt – tavaly december 1. óta nem volt „clean sheetje” a matyóföldieknek az NB I-ben. Akkor az Újpest ellen játszott a Kövesd 0–0-s döntetlent.

FERENCVÁROS–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Közelítenek a százhoz, 97 élvonalbeli bajnoki mérkőzés után 61 ferencvárosi és 19 diósgyőri sikernél, valamint 17 döntetlennél tartunk.

♦ A DVTK első kísérletre győzni tudott a Ferencváros otthonában (ezt sem sok vidéki klub mondhatja el magáról), ám 51 találkozóból csak négyet nyert meg eddig a zöld-fehérek vendégeként. Lassan tíz éve a legutóbbi sikerének: 2009. október 31-én a vendégcsapat 3–1-es vezetésénél a 69. percben félbeszakadt a találkozó (a versenybizottság 3–0-val igazolta a Diósgyőrnek). Azóta 11 budapesti mérkőzésből nyolcat nyert meg a Ferencváros, s háromszor nem bírtak egymással.

♦ A DVTK a Ferencváros otthonában lejátszott meccseinek majdnem felén (51-ből 23-szor) három vagy több gólt kapott.

♦ Tovább nyújtotta hazai bajnoki veretlenségét a Ferencváros, amely a Groupama Arénában a legutóbbi 31 találkozóján nem talált legyőzőre. Amióta megnyílt az új stadionja, ez a legjobb szériája. A sorozat 2017. április 15. óta tart (FTC–Vasas 1–2), és a Fradinak már csak három hazai mérkőzést kell „kibírnia”, hogy meglegyen a kétéves hazai veretlenség. Mivel a DVTK mellett a Haladással és a Pakssal találkoznak azöld-fehérek, ez nem tűnik elérhetetlennek – még akkor sem, ha a Paks rendre kőkeményen megizzasztja a Fradit.

♦ A Ferencváros a két csapat legutóbbi három bajnokiján tizenkét gólt rámolt be a Diósgyőrnek – mindegyik alkalommal négyet.

♦ Hazai pályán az FTC-é a legjobb mérleg a 2018–2019-es idényben. A zöld-fehérek még veretlenek saját pályájukon (egyedüliként a mezőnyből), nyolcszor győztek, háromszor döntetlent játszottak. A DVTK nem remekel idegenben, mérlege 2–2–7, csak a Puskás Akadémia és a Haladás szerzett kevesebb pontot vendégként.

♦ A Diósgyőr a legutóbbi kilenc bajnokijából csak egyet vesztett el, a 22. fordulóban Újpesten egy 5–0-s vereséggel csúnya véget ért Fernando csapatának szép veretlenségi sorozata.

♦ A DVTK a legutóbbi nyolc bajnoki meccse mindegyikén kapott gólt, legutóbb tavaly novemberben, a Debrecen ellen „tartotta tisztán” a kapuját.

♦ A Ferencváros az előző 29 hazai bajnokija mindegyikén szerzett gólt. A DVSC volt a legutóbbi vendéggárda, amely le tudta nullázni a zöld-fehéreket, még 2017 májusában.


NB I, 2018–2019, 23. FORDULÓ
MÁRCIUS 2., SZOMBAT HELYSZÍN JÁTÉKVEZETŐ
17.00: Puskás Akadémia–Debreceni VSC Felcsút,
Pancho Aréna
Kassai Viktor
17.00: Újpest FC–MTK Budapest
(Tv: M4 Sport)
Budapest,
Szusza Ferenc Stadion
Solymosi Péter
17.00: Bp. Honvéd–Haladás
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion
Erdős József
17.00: Mol Vidi–Kisvárda Székesfehérvár,
Mol Aréna Sóstó
Berke Balázs
17.00: Mezőkövesd–Paksi FC
Mezőkövesd,
Városi Stadion
Karakó Ferenc
19.30: Ferencváros–Diósgyőri VTK
(Tv: M4 Sport)
Budapest,
Groupama Aréna
Bognár Tamás
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC22144443–18+2546
2. Mol Vidi FC22124635–22+1340
3. Újpest FC2299428–15+1336
4. Budapest Honvéd22105726–20 +635
5. Debreceni VSC2297628–25 +334
6. MTK Budapest22931033–34 –130
7. Paksi FC2279627–28 –130
8. Mezőkövesd Zsóry FC2278732–30 +229
9. Puskás Akadémia FC22731225–31 –624
10. Diósgyőri VTK22661023–37–1424
11. Kisvárda22661022–37–1524
12. Szombathelyi Haladás22241615–40–2510
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik