Labdarúgás: az NB I a 88. helyen az U21-es játékpercek rangsorában

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2020.05.04. 12:44
null
Az NB I-ben a ZTE-é a legtöbb U21-es játékperc – az 1998-as születésű Demjén Patrik alapember a csapatban (Fotó: Szabó Miklós)
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb kutatásában azt derítette ki, hogy 93 vizsgált élvonalbeli bajnokságban a mostani vagy a 2019-es idényben a teljes játékpercek hány százaléka jutott 21 éves vagy fiatalabb labdarúgóknak. A magyar NB I-ben az arány 5.1 százalék, amivel a rangsor hátsó részébe tartozunk.

 

A CIES legújabb rangsorának élén északi szomszédunk, Szlovákia áll, ahol az első osztályban a játékpercek 29 százalékát teszik ki az U21-es futballisták. A lista másik végén Szaúd-Arábia és Törökország található egyaránt 3.7 százalékkal.

A kutatóközpont beszámolójában az áll, a most folyó vagy a legutóbbi befejezett idényt vette figyelembe – 2019. december 31-ig bezárólag.

Az európai öt topliga közül e tekintetben a francia Ligue 1 a legjobb (15 százalék), míg a spanyol La Liga zárja a sort (7 százalék).

A magyar labdarúgó NB I-ben az adott időszakban 5.1 százalékot mértek, amivel a vizsgált 93 élvonalbeli bajnokságból csupán Guatemala, Dél-Afrika, Kína, Szaúd-Arábia és Törökország bajnokságát előzzük meg.

A magyar NB I helye a rangsorban (Fotó: CIES) – A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A magyar NB I helye a rangsorban (Fotó: CIES) – A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!


A legtöbb U21-es játékpercet a Zalaegerszegi TE könyvelte el (17.5 százalék), míg a Mezőkövesdben nem lépett pályára 21 éves vagy fiatalabb játékos.

Az öt európai topligában a Lille-nél 32.1 százalék jött ki, míg a Levante, a Crystal Palace, az Union Berlin és a Sheffield United nem szerepeltetett ilyen fiatal labdarúgókat.

A magyar élvonalbeli csapatok százalékai (Fotó: CIES) – A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A magyar élvonalbeli csapatok százalékai (Fotó: CIES) – A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik