Koronavírus: Mindenki szabadon sportolhat – Gulyás Gergely

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2020.05.07. 12:13
null
Innentől szabad a pálya – ez derült ki a Gulyás Gergely által elmondottakból és az MLSZ állásfoglalásából is (Fotó: budapest.mlsz.hu)
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a járványhelyzettel összefüggésben a csütörtöki Kormányinfón a különböző bajnokságok újraindulásával és a szabadidősporttal kapcsolatos kérdésekre is válaszolt.

 

„A Kormány azt a helyes döntést hozta, az európai gyakorlattal összhangban, hogy a sportági szövetségek szabadon dönthetnek arról, hogy a bajnokságok folytatódnak-e vagy sem– magyarázta a múlt héten megszületett rendeletet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. –A Kormány a tilalmakat megszüntette, innentől a szövetségek az illetékesek. Az általános biztonsági szabályok rájuk is érvényesek.”

A miniszter külön is kiemelte a német példát – Németországban szerdán döntött az ottani kormány arról, hogy folytatódhatnak a bajnokságok –, majd a szabadidősporttal kapcsolatos kérdésre is válaszolt.

„Mostantól mindenki szabadon sportolhat. Semmi akadálya annak, hogy valaki focizzon, kerékpározzon, teniszezzen vagy bármilyen sportot űzzön.”

MLSZ-ÁLLÁSFOGLALÁS

Az edzésekkel kapcsolatban csütörtökön a Magyar Labdarúgó-szövetség budapesti igazgatósága is kiadott egy állásfoglalást. Az alábbiakban változtatás nélkül olvasható a budapest.mlsz.hu-n megjelent ajánlás:

„Az MLSZ elnökségének döntése szerint három professzionális versenyprogram kivételével, a jelen járványügyi helyzetre tekintettel a labdarúgás egészében nem indít hivatalos versenyprogramokat. Az ezekben a sorozatokban nem érintett klubok esetleges edzései, sportfoglalkozásai, edzőmérkőzései nem tartoznak az MLSZ illetékességébe. Amennyiben a klubok saját döntésük alapján újrakezdik/folytatják a szóban forgó tevékenységeket, a vonatkozó általános előírásokat, kormányrendeleteket kell követniük.

Tájékoztatásul azonban az MLSZ orvosi bizottsága összeállított egy anyagot, amely minden szakágra és korosztályra gondolva, általánosan a labdarúgó sporttevékenységek együttesére írja a járványügyi kockázatok csökkentése érdekében követendő szempontokat, magatartási formákat. Az útmutató ezen a linken érhető el:https://szovetseg.mlsz.hu/egeszsegvedelmi-ajanlasok.A minden részletre kiterjedő anyagból külön kiemelnénk a sportszervezetek legfontosabb és alapvető felelősségét, az öltözők mérkőzések és edzések előtti és utáni rendszeres, a szokásosnál alaposabb takarítását, fertőtlenítését.

Hangsúlyozzuk, hogy a vészhelyzet ideje alatt a sportszervezetek kizárólag saját felelősségükre szervezhetnek edzőmérkőzést, az MLSZ hivatalos edzőmérkőzéseket nem regisztrál, játékvezetőket edzőmérkőzésekre nem biztosít. Kérjük a sportszervezetek körültekintő, bölcs és önkorlátozó döntését ebben a témában, tekintettel a járványügyi helyzetre, valamint arra a tényre, hogy az ilyen jellegű mérkőzések normális körülmények között is a leggyakoribb célpontjai a fogadási csalásoknak, amely most várhatóan erősödni fog.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik