Keveset játszó U20-asok; 1.2 millió eurós csalódás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.04. 17:44
null
Balogh Norbert (fehérben) egyre több lehetőséget kap a Debrecenben, ő a ritka kivétel az U20-asok között (Fotó: Földi Imre)
A labdarúgó NB I 26. fordulójának kétségkívül legkiemelkedőbb történése az volt, hogy a Videoton győzelmének és az FTC pécsi botlásának köszönhetően bajnoki címet ünnepelhetett. Ennek kapcsán már több történeti érdekességgel, rekorddal jelentkeztünk. Most lássuk a forduló egyéb legjeit, érdekességeit.

588 PERCET JÁTSZOTTAK A VB-RE KÉSZÜLŐ U20-ASOK – ÉS ENNEK MÁR ÖRÜLNI KELL!

Demjén Patrik, Talabér Attila (mindkettő MTK), Csilus Ádám, Nagy Ádám, Nagy Dominik, Zsivoczky Péter (mind a négyen Ferencváros), Lenzsér Bence (Paks), Spandler Csaba, Zsótér Donát (Puskás Akadémia), Gazdag Dániel (Honvéd), Kitl Miklós (Kecskemét), Koszta Márk (Honvéd), Németh Márió (Haladás), Pongrácz Viktor (Lombard), Balogh Norbert (DVSC), Mervó Bence, Horváth Dániel (Győri ETO). Ők 17-en szerepelnek NB I-es klubtól az egy hónap múlva kezdődő U20-as világbajnokságra készülő magyar válogatott bő keretében.

Közülük a legutóbbi bajnoki fordulóban Lenzsér és Gazdag kezdőként végigjátszotta a Paks és a Honvéd meccsét, ahogy a szombathelyi Németh is a Haladás–Dunaújváros, Pongrácz pedig a DVTK–Lombard találkozót. A felcsúti Zsótér Donát kezdőként egy félidőt játszott a Nyíregyháza ellen, a ferencvárosi Nagy Dominik 65 percet Pécsen, a debreceni Balogh kezdőként 73 percet kapott a Lokiban a Videotonnal szemben (az ő nevéhez fűződik a hét kimaradt ziccere), a kecskeméti Kitlt pedig a 91. percben vitték le az MTK ellen.

Ennyi, a 17-ből nyolcan játszottak a 26. fordulóban, összesen 588 percet. Kilencen pedig vagy nem kaptak lehetőséget, vagy keretben sem voltak, többen közülük még az NB I-ben sem mutatkoztak be. És az 588 percnek még örülni kell, mert Nagy Dominik amúgy ritkán játszik a Fradiban, ahogy a paksi Lenzsér Bence és a debreceni Balogh Norbert sem számít stabil csapattagnak klubjában, bár utóbbi egyre több lehetőséget kap.

Az NB II-ből bekerülő hét játékos meccsátlaga a felnőttek között ennél jobb (hárman stabil csapattagok, ketten több-kevesebb lehetőséget kapnak, ketten viszont csak a korosztályos csapatokban játszanak), ám a légiósoké rosszabb. A külföldön szereplők közül Kalmár Zsolt játszott a legtöbbet felnőttek között ebben a szezonban, akit nem biztos, hogy elenged az RB Leipzig a vb-re. Rajta kívül csak Tamás Krisztián (Slavia Praha) és Vida Kristopher (De Graafschap) játszott felnőttbajnokin az U20-as bő vb-keret légiósai közül.

AZ U 20-AS VÁLOGATOTT BŐ VB-KERETE

KAPUSOK: Bukrán Erik (Hull City), Demjén Patrik (MTK), Horváth Dániel (Győri ETO)
Székely György (Újbuda)

VÉDŐK: Csilus Ádám (Ferencváros), Forgács Dávid (Atalanta), Kecskés Ákos (Atalanta), Lenzsér Bence (Paks), Marcsek Ákos (Vasas), Osváth Attila (Szigetszentmiklós), Polgár Kristóf (Liverpool), Spandler Csaba (Puskás Akadémia), Talabér Attila (MTK), Tamás Krisztián (Slavia Praha)

KÖZÉPPÁLYÁSOK
: Berecz Zsombor (Vasas), Csilus Tamás (Lombard Pápa), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Kalmár Zsolt (RB Leipzig), Kitl Miklós (Kecskeméti TE), Koszta Márk (Budapest Honvéd), Nagy Dominik (Ferencváros), Nagy Ádám (Ferencváros), Németh Márió (Szombathelyi Haladás), Oláh László Dávid (Vasas Kubala Akadémia), Pongrácz Viktor (Lombard Pápa), Szántó Tamás (Rapid Wien), Vida Máté (Vasas), Zsivoczky Péter (Ferencváros)

TÁMADÓK
: Balogh Norbert (DVSC-Teva), Medgyes Zoltán (Mezőkövesd), Mervó Bence (Győri ETO), Varga Szabolcs (Heerenveen), Viczián Ádám (Békéscsaba), Vida Kristopher (De Graafschap), Zsótér Donát (Puskás Akadémia).

OJÓVAL CSAK A BAJ VAN?

Bár egy találatot 11-esből már szerzett az NB I-ben a tavaly nyáron nagy reményekkel szerződtetett újpesti Kim Ojo, továbbra is úgy tűnik, a liláknak jobban megy a játék, ha a csatár nincs a pályán.

A Győr ellen 1–0-ra megnyert meccsen előbb Solymosi Péter játékvezetővel akadt vitája: egy sárga lapos szituációnál a bíró magyarul szólt oda Ojónak, hogy a következőért piros jár, a csatár viszont arra kérte Solymosit, hogy angolul beszéljen hozzá. A futballista a meccs szünetében az MTVA kamerái előtt elmondta, elégedetlen magyarországi helyzetével, valamint azzal is, ahogyan a pályán kezelik.

Az 57. percben Nebojsa Vignjevics vezetőedző le is cserélte Ojót, az őt váltó Mihailo Perovics pedig 12 perc múlva győztes gólt szerzett.

Az MTVA szakértője, Prukner László a mérkőzés után meg is jegyezte, az Újpestnek jót tett Ojo lecserélése, mert ahogy a nigériai nem volt a pályán, ugyanazt a gyors szélsőjátékra épülő támadófutballt tudta produkálni a csapat, amellyel ősszel eredményes volt.

Az Újpestre egy évre kölcsönbe érkező, eddig 11 bajnokin szereplő Ojo, akiért korábban a Genk 1.2 millió eurót fizetett a norvég Brannak, az egész szezon legnagyobb csalódása.

Ojo és Solymosi szóváltása

A VIDEOTON MÖGÖTT MÁSODIK AZ ÚJPEST – DE MIBEN?

A Ferencváros döntetlent (2–2) játszott Pécsen, így veretlenségi szériáját tizenhat meccsesre növelte, győzelmi sorozata viszont véget ért.

Ebben az összevetésben jelenleg a Videoton a legjobb, a fehérvári együttes sikerszériája öt bajnoki óta tart (a csapat egyébként 15 forduló óta veretlen), míg a második helyen az Újpest áll, a lila-fehérek egymás után három NB I-es mérkőzést nyertek meg. Utóbbi azt is mutatja, hogy olykor mekkorát változik egy-egy csapat formája.

Az Újpesttel kapcsolatban nemrég még arról kellett írni, hogy a hétmeccses nyeretlenségi sorozata a leghosszabb a honi első osztály mezőnyében, most meg a liláké a második legterjedelmesebb győzelmi széria (ezt megelőzően legutóbb 2011 májusában nyertek meg sorozatban három bajnokit, akkor a KTE, a Honvéd és a Videoton ellen diadalmaskodtak). A Videotonon és az Újpesten kívül jelenleg nincs olyan csapat az NB I-ben, amely az előző két bajnokiját megnyerte volna.

ÚJ EDZŐ JÓL (MEG ROSSZUL) IS „SEPERHET”

Ebben a bajnoki kiírásban szezon közben eddig tizenötször váltottak vezetőedzőt az NB I-es csapatok. Nyolc együttesnél (Videoton, Ferencváros, MTK, Debrecen, Paks, Újpest, Kecskemét, Puskás AFC) nem volt edzőcsere, a többi klub közül néhánynál nem is egyszer váltottak.

A FORDULÓ VÁLOGATOTTJA AZ NS OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Calatayud (Videoton) 4 – Szokol (Nyíregyháza) 4, Gyagya (Kecskemét) 4, Vinícius (Videoton)4, Korhut (DVSC-Teva) 4 – Gyurcsó (Videoton) 5, Egerszegi (Diósgyőr) 5, Szatmári L. (Pécsi MFC) 6 – Perovics (Újpest) 5, Eppel (Dunaújváros)6, Barczi (Diósgyőr) 5
A forduló játékvezetője: Andó-Szabó Sándor (9) (Paks–Bp. Honvéd) – Varga Zsolt, Bozó Zoltán, Oláh Gábor, Szőts Gergely

A hétvégén Vitelki Zoltán győzelemmel debütált a DVTK kispadján – megerősítve azt a tézist, hogy „az új seprű jól seper”, azaz az új edzővel az első meccsen jobban teljesít az együttes.

Végignéztük, hogy az évközi edzőváltásoknál az új szakember milyen eredménnyel debütált csapatánál, és kiderült, hogy az esetek többségében nem is „sepert” olyan jól az az „új seprű”, Vitelkin kívül ugyanis egyedül Artner Tamásnak sikerült győztesen bemutatkoznia új klubja kispadján, a többiek vagy ikszeltek, vagy kikaptak.

Természetesen nem mindegy, hogy az új szakember első meccsén otthon vagy idegenben játszik-e a csapat, az sem mindegy, milyen erősségű ellenféllel kell megmérkőznie, és az sem, hogy előtte mennyi időt készülhetett az edző a játékosokkal. Ettől függetlenül érdekes megnézni, ki hogyan debütált –az alábbiakban láthatják, hogy az egyes szakvezetők milyen eredményt értek el első bajnoki mérkőzésükön az új csapatukkal.

Győzelemmel mutatkozott be:
Artner Tamás
(Dobos Barna helyett): Dunaújváros–Nyíregyháza 3–0
Vitelki Zoltán
(Tomiszlav Szivics helyett): Diósgyőr–Lombard Pápa 2–1

Döntetlennel mutatkozott be:
Jasper Adrianus de Muijnck
(Pietro Vierchowod helyett): Bp. Honvéd–Paks 0–0
Ötfős edzői team:
Fórián Zsolt, Tokody Tibor, Igor Nicsenko, Jordi Illa Solé és Tőkés László (Horváth Ferenc helyett): Győri ETO –Diósgyőr 1–1
Lengyel Ferenc
(Kovács László helyett): Lombard Pápa–Bp. Honvéd 1–1
Miriuta László
(az ötfős edzői team helyett): Győri ETO–Paksi FC 2–2
Kovács László
(Lengyel Ferenc helyett): Lombard Pápa–Haladás 2–2
Kuttor Attila
(Szentes Lázár helyett): Lombard Pápa–Haladás 2–2

Vereséggel mutatkozott be:
Kovács László
(Mátyus János helyett): Lombard Pápa–MTK 0–1
Mátyus János
(Csábi József helyett): Újpest–Nyíregyháza 3–2
Szentes Lázár
(Artner Tamás helyett): Haladás–Győri ETO 0–2
Csábi József
(Jasper Adrianus de Muijnck helyett): Videoton–Bp. Honvéd 1–0
Kulcsár Árpád
(Véber György helyett): Dunaújváros–Pécsi MFC 3–2
Robert Jarni
(Kulcsár Árpád helyett): MTK Budapest–Pécsi MFC 3–2
Marco Rossi
(Csábi József helyett): Nyíregyháza–Bp. Honvéd 2–0

MÁTYUS, ARTNER – CSAK NEM MÁSOLJÁK EGYMÁST?

Érdekes helyzetben volt a szezon során két szakember, Artner Tamás és Mátyus János. A tavaszi idényben mind a ketten volt csapatuk ellen vezették csatába jelenlegi együttesüket. Ráadásul korábban mindkettejük „bukását” új klubjuk okozta: Mátyus János nem sokkal azután távozott Pápáról, hogy a Lombarddal 3–0-ra kikapott Nyíregyházán, aztán mit hozott a sors, Nyíregyházára került edzőnek. Artner Tamást pedig azután menesztették a Haladástól, hogy a szombathelyiek 1–0-ra veszítettek Dunaújvárosban – néhány hónap múlva Artner a DPASE-nél kötött ki.

Hogy miben hasonlít még egymásra a két szakember?

Nos, új csapatukkal mind a ketten legyőzték az előző együttesüket: Mátyus János a Nyíregyházával a 21. fordulóban látogatott Pápára, és a Szpari Pekár László góljával 1–0-ra nyert, míg Artner Tamás az újvárosiakkal szombaton lépett pályára Szombathelyen, és 4–1-re diadalmaskodott.

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

HOLTVERSENY. David Mateos újabb góljával beérte a „védők góllövőlistájának” élén Juhász Rolandot – az FTC és a Videoton hátvédje is 5-5 találattal áll.

A TÁMADÓ VISSZAVÁG. Szatmári Lóránd szerződtetése még 2011-ben került szóba a Ferencváros labdarúgócsapatánál, akkor még az olasz Reggina futballistája volt. A Fradi akkori szakmai stábja azonban végül nem tartott igényt a támadó középpályásra, aki vasárnap két gólt szerzett az FTC ellen, ezzel a PMFC pontot szerzett.

A HÉT GÓLJA ÉS KIHAGYOTT HELYZETE. Mindkét kategóriában debreceniek az „élen”. A legszebb találat a Videoton ellen távolról betaláló Bódi Ádámé lett Nyilasi Tibor választása alapján a Sport Tv Harmadik Félidő című műsorában, míg a legnagyobb kihagyott lehetőségnek Balogh Norbert lövését választottuk ugyanerről a meccsről. Az U20-as válogatott csatár az ötösről lőtt fölé tiszta ziccerben a mérkőzés elején 0–0-s állásnál.

A HÉT EMBERE. Ez a cím egyértelműen a dunaújvárosi Eppel Mártont illeti, aki három góljával főszerepet vállalt csapata 4–1-es, Haladás elleni győzelmében. Az NB I-ben 90 meccsen 14 találatnál járó, télen Paksról szerződtetett csatár először szerzett egy bajnokin három gólt. A bajnokságban ebben a szezonban Böde Dániel, Pátkai Máté és Lencse László szerzett három gólt egy meccsen. Más kérdés, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség az első gólt a Nemzeti Sporttal ellentétben nem Eppel találataként, hanem Devecseri Szilárd öngóljaként könyvelte el, holott a csatár maga is arról nyilatkozott a Sport Tv-nek, hogy beleért a labdába.

LABDARÚGÓ NB I, 26. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)Játékvezető
Nézőszámok
Május 1., péntek
19.00
Paksi FC–Budapest Honvéd 0–0
Andó-Szabó Sándor1034
Május 2., szombat
14.00
Debreceni VSC–Videoton FC 1–2
Iványi Zoltán6155
16.00
MTK Budapest–Kecskeméti TE 0–0 Karakó Ferenc
420
18.30
Puskás AFC–Nyíregyháza Spartacus 1–2 Vad II István1358
18.30
Haladás–Dunaújváros PASE 1–4 Erdős József
2430
18.30
Diósgyőri VTK–Lombard Pápa 2–1Pintér Csaba2010
Május 3., vasárnap
16.30
Újpest FC–Győri ETO 1–0 Solymosi Péter
1058
18.30
PMFC–Ferencvárosi TC 2–2 Szabó Zsolt
3724
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 26 21 4 1 62–10 +52 67
2. Ferencvárosi TC 26 16 6 4 44–18 +26 54
3. MTK Budapest 26 16 3 7 36–23 +13 51
4. Debreceni VSC-Teva 26 13 7 6 34–18 +16 46
5. Paksi FC 26 11 9 6 37–25 +12 42
6. Újpest FC 26 10 9 7 27–22 +5 39
7. Diósgyőri VTK 26 10 8 8 36–34 +2 38
8. Kecskeméti TE 26 10 8 8 30–29 +1 38
9. Puskás Akadémia FC 26 9 5 12 27–31 –4 32
10. Győri ETO FC 26 8 8 10 34–33 +1 32
11. Nyíregyháza Spartacus FC 26 8 6 12 28–38 –10 30
12. Pécsi MFC 26 5 7 14 26–47 –21 22
13. Budapest Honvéd 26 4 9 13 21–34 –13 21
14. Dunaújváros PASE* 26 5 6 15 25–45 –20 20
15. Szombathelyi Haladás 26 5 4 17 18–47 –29 19
16. Lombard Pápa FC 26 4 7 15 14–45 –31 19
* A Dunaújvárostól 1 pont levonva
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik